1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Av Malzemeleri Zıpkınla balık avında kullandığımız PALETLER & Özellikleri

'ZIPKINLA BALIK AVI YÖNTEMLERİ' forumunda Onur GÜNER tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    Zıpkınla balık avının olmazsa olmazlarından ve bize sulatında hareket özgürlüğü sağlayan yegane malzeme paletlerimizdir.

    Tasarım olarak farklılıklar göstersede temel anlamda görevleri ve yapıları birbirleri ile benzerlikler gösterir.
    Ana fikir olarak suyun sürtünmesinden faydalanarak daha hızlı ve seri olarak hareket sağlayan malzemeler diyebiliriz.

    Hepimizin bildiği gibi yaptığımız spor limitlerimiz sınırları içinde yatay mesafeler ve dikey derinliklere inilerek uygulayabileceğimiz bir spor, bu bakımdan iyi veya kötü, performansımıza ve av tarzmıza göre bir palet edinmemiz şarttır.

    Temelde iki tip palet vardır, bunlarıda kendi aralarında ayırabiliriz,

    * scuba paletleri

    [​IMG]

    * serbest dalış paletleri

    [​IMG]

    bizim konumuz serbest dalış paletleri,

    Bunlarda kendi aralarında 3 guruba ayrılırlar

    * Plastik palalı paletler

    * Kompozit palalı paletler

    * Karbon palalı paletler


    Bu 3 tip paletin ortak özelliklerinden bahsedip detaylarına geçelim...

    Zıpkınla balık avında kullanacağımız paletler kesinlikle kapalı ayaklı yani ayak cebinin arkasının kapalı olan modellerinde olmalıdır. Paleti denerken ayağımıza, dalış yapacağımız bölgenin su ısısınıda göz önünde bulundurarak 3 mm veya 5 mm neopren çorapla denememiz gerekir.

    * Plastik palalı paletler

    İlk jenerasyon üretilen paletler bu katogoriye girmektedir, günümüzde haala kullanılmakta ve sağlamlığı ile ön plana çıkmaktadır, temelde sertleştirilmiş plastikten imal edilen bu paletler farklı sertliklerde satışa sunulmaktadır.
    Tepki süresi ( büküldüğü andan normal hale gelene kadar geçen süre ) diğer malzemelere göre daha uzun olduğu için, genelde sığ sularda kullanılır. Kayalık ve sığ meralarda, kıyıdan yapılan dalışlarda uygun birer seçenektir.

    * Kompozit palalı paletler

    Meteryal olarak preslenmiş fiber diyebiliriz. Yüksek basınç altında pireslenen lifler hem hafif bir malzeme hemde sağlam bir ürün ortaya koyar. Kompozit pala kullanımı zıpkınla balık avcıları arasında son 3 - 4 yıldır hızla artmıştır. Bundaki en büyük sebep, palanın plastik palalara oranla çok daha hafif, tepki süresinin çok az, performansının son derec yüksek ve en önemlisi kırılganlığının nerede ise imkansız oluşudur, kıyı dalışlarından derin dalışlara kadar bir çok farklı av tarzında bu paletlerin kullanımı son derec kolaydır. Farklı sertlik derecelerine göre üretimi yapılmaktadır.

    * Karbon palalı paletler

    Karbon, elyaf ve reçine ile üretilmiş yüksek bir teknoloji ürünüdür. Esnekliği son derece fazla ve tepki süresi çok kısadır, kompozit paletler ile karşılaştırıldığında performans grefiği azda olsa yüksektir, fakat bunun yanında kırılganlığı yüksek ve darbelere mukavemeti azdır. Fiyat olarak da yüksek olunca bir çok zıpkıncı tarafından rağbet görmez. Derin dalışlarda, tekne veya bot ile gidilen alanlarda uygun kullanım sağlayabilir.

    * Paletlerde sertlik dereceleri

    Piyasada bulunan bir çok marka ve modelde sertlik derecesi dediğimiz, paletin palasının ince kesitini aldığımız zaman gördüğümüz bir kalınlığı ve kıvrılmaya karşı olan direncini ölçen sayılar vardır. Bunlar genelde 2.5, 3.0, 3.5,
    4.0, 4.5 gibi rakamlarla belirtilir. Bu sayıların en küçüğü paletin yumuşak olduğunu ve giderek büyüyen rakamların paletin sertleştiğini belirtmesi için kullanılmıştır...

    PEKİ HANGİ PALETİ ALMALIYIM ???

    Piyasada çok miktarda marka ve bu markaların modellerine rastlayacaksınız. Maddi durmunuz, performansınız, dalış yaptığınız bölgeler hatta kilonuz bile palet seçimini etkileyen faktörlerdir.
    Bazen km lerce yüzdüğümüz ve akıntıta, dalgalara karşı boğuştuğumuz olacaktır, bu yüzden, her ne kadar da derin dalıyorsak, çok sert papalı paletlerden uzak durmalıyız. Zıpkınla balık avı demek her zaman derinlerde balık kovalamak anlamına gelmiyor, zamanı gelecek 3 - 4 km yüzeceğiz, zamanı ve yeri gelincede iddaalı derinliklere ineceğiz. Ülkemiz avcılarının çok büyük bir bölümünün kıyıdan yürüyerek ya da arabayı bir kenara çekerek suya girdiğini düşünürsek önerim şudur. Kompozit palalı ve 3.00 3.50 sertlikte palet seçmeleridir. Bu sayede hem uzun süre kullanabilecekleri bir palete kavuşacaksınız hemde performansı ve dayanıklılığı ile istediğiniz ürüne kavuşacaksınız.

    Bir diğer noktada paletlerimizi bakımıdır,
    kompozit veya plastik, palaların tuzlu su ile deforme olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır, fakat ayak cepleri ergonomik rahatlık açısından daha yumuşak plastikten veya sert sayılabilecek bir silikondan yapılmıştır.
    Bu kısımlar çok çabul çürüyebilir ve yırtılmalara sebep verebilir, bu yüzden cep kısımlarının tuzlu kalmamasına özen gösterin...

    Onur GÜNER
     
  2. Fedai

    Fedai Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Akdeniz,Ege,Marmara
    Onur üstadım paylaşımın için sonsuz teşekkürler...
     
  3. discus

    discus Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Kasım 2008
    Mesaj:
    94
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    muhtelif
    üstadım değerli paylaşımın için teşekkürler...
     
  4. Nevin

    Nevin Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ALMANYA-MARMARA-EGE-AKDENİZ
    Onur
    Paylasımın icin tesekkürler
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş