1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Av Teknikleri Tatlı Su Levreği av Teknikleri

'TATLISU BALIKLARI' forumunda AŞKIN tarafından 25 Mart 2010 tarihinde açılan konu

  1. AŞKIN

    AŞKIN Admin Admin

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesaj:
    2,426
    Alınan Beğeniler:
    147
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    EGE
    Web Sitesi:
    TATLI SU LEVREĞİ

    tatlısu levreği.jpg

    Sığ yerlerde kalabalık gezmeyi severler. Açgözlüdürler ama her şeyi ısırmazlar. Sırttan karna doğru 5-9 adet siyah renkte bantlar iner, ağzı dişli, vücudu geniş, yeşilimsi; alt yüzgeçleri ise kırmızı renktedir.Sırttaki yüzgeçleri sayesinde kolayca tanınırlar. Sırt yüzgeçleri zehirli değildir, ancak battığında can yakar. Balığı tuttuktan sonra elinize almak istediğiniz bu sivri yüzgeçleri ters gelecek şekilde tutun.

    Levrekler, diğer balık türleriyle, plankton ve larva rekabetinin olduğu sularda geniş sürüler oluşturabilirler.
    En fazla 50 cm. ve 4,5-5 kg.'a kadar büyüdükleri ve 22 yıl yaşadıkları gözlemlenmiştir.Ortalama boyları 15-25 cm.dir ve gerçekten büyük bir levrek 1 kg. civarındadır. 2 kg.dan ağır balıklar istisnadır. Levreğin boyutu büyüdükçe sürüler giderek küçülür. Büyüyen Levrek daha çok yalnız olur ve avlanma şekilleri daha çok Turna balığınınki gibidir. Boyutunu bir kenara bırakırsak balıkçılar arasında yemek için 1. sınıf bir balık olarak bilinirler.

    Yaşamlarının ilk yılında çoğunlukla plankton, böcek ve böcek larvalarıyla beslenirler. Fakat çok kısa bir süre sonra başka yemlik balıklarla beslenmeye başlarlar. Bu arada toprak solucanına "Hayır" diyeceklerini hiç zannetmiyorum.

    Hava, Levreğin ısırmasında çok büyük rol oynar. Levrekler havadaki değişime duyarlı olan hava keseciklerine sahiptir. Havanın basıncı aşağıya ya da yukarıya değiştiği zaman balık kendisini ''deniz tutmuş'' gibi hisseder ve kendini yeniden ayarlama dönemine girer.

    BAHARDA: Levrekler baharda buzların kalktığı ve su sıcaklığının 7-8 derece olduğu zamanlarda yumurtlamaya başlar. Yumurtladıktan sonra, yumurtladıkları yerlerin yakınlarındaki biraz daha derince sulara yüzerler. Buralar daha iyi beslenebilecekleri ılık sulardır. Bundan dolayı baharda avlanma, yumurtlama bölgesinde veya etrafında olur.

    Bahar süresince Levreğin ısırma dönemi havaya çok bağlıdır. Açık ve güneşli ılık hava tercih edilmelidir; böylece bütün gün boyunca avlanabilirsiniz.

    LEVREK AVCILIĞI İÇİN EN UYGUN ZAMAN YAZDIR

    Levrek avcılığının bu kadar yaygın olmasının bir sebebi de yaz mevsiminin güzel havasının iyi ve zevkli bir avlanma için en iyi zaman olmasıdır.Yaz boyunca Levreği bulabileceğiniz yerler; küçük taşlık, kayalık, sualtı bitkileri ve dökülen ağaç yapraklarının bulunduğu tortulu yerlerdir.

    Isının yüksek olduğu ve güneş ışığının en kuvvetli olduğu gün ortasında Levrek kıyıdan biraz uzaklaşır.
    Levreğin beslendiği balıklar, gün boyunca sürüler halinde dolaşır.
    Fakat sabahları ve akşamları sürüler oluşması esnasında büyük karışıklık olur. Levrek bundan faydalanır ve yalnız olan avı kolayca seçer.

    Çok sıcak günlerde balıklar daha serin olan açık sulara giderler. Çok geniş alana dağılırlar ve bu yüzden yerlerini tespit etmek zor olabilir. Fakat akşamları genellikle ısırma dönemleridir. Bu Levreğin avı olan balıkların gıdaları olan böcek ve planktonları avlamak için düzgün sürülerinin dağıldığı zamandır.
    Levreği avlamanın iyi bir yolu da, avlanan bir levrekten ümitsizce kaçmaya çalışan su yüzüne zıplayan küçük balıklardır.

    Avlanmaya değecek diğer bir yer de Levreğin yaz ayları boyunca oldukça çok bulunabileceği akarsuların göllere açılan ağızlarıdır.
    Ay'ın Dolunay zamanlarında geceleri de avlanabilirsiniz.

    SAZLIKLAR SARARDIĞINDA

    Sonbahar boyunca yapraklar dökülmeye başladığında ve sazlıklar sarardığında Levrek yavaş yavaş daha derin sulara iner. Sonbahar yüzeydeki suyu serinlettiğinden, derinlerde ılık su bulabilirler. Bazen sonbaharda avlanma, yazın olduğundan daha iyi olabilir. Çünkü Levrekler kısıtlı bir alanda toplanırlar. Ayrıca yaz mevsiminin iyi av kaynaklarından dolayı beslenmiş ve şişmandırlar.

    Sonbaharda durgun su tercih edilmelidir. Levrek rüzgara karşı özel bir hassasiyete sahip değildir. Fakat sonbahar fırtınaları suyu karıştırır ve bulandırır. Bu yüzden fırtınalı günler boyunca ya da hemen sonrasında avlanmanızı tavsiye etmem. Avlanmadan önce birkaç gün tortunun çökelmesi için bekleyin. Yazın son günleri ılık hava Levreği kıyıya ve sığ sulara çekebilir.

    Sonbahar ayları boyunca Levrek avı için en iyi zamanlar illaki sabahları erken saatler ya da akşamları değildir. Sabahlar ve öğleden sonraları en iyi dönemleri olabilir.

    Yılın hangi zamanı olursa olsun, Levrek avına karar vermeden önce daima barometreye bakmalısınız. Yüksek basınç, durgun su ve yükselen hava basıncı genellikle en iyi ve en verimli av ortamıdır.

    SALLANAN ŞAMANDIRA

    Başlangıç için genelde ucunda şamandıra olan bir kamış ve solucan kullanılır. Bunun yanı sıra hafif makarada kullanabilirsiniz. Eğer daha büyük bir balığın peşindeyseniz ya da daha uzağa ulaşmak istiyorsanız fırlatmalı bir kamış tercih edilmelidir.

    Eğer şamandıra balıkçılığı ile daha büyük balık avlamak istiyorsanız en iyi yöntem yem olarak gümüş balığı kullanmaktır.

    Eğer solucan ve kurtçukla avlanacaksanız, yemi dibe yakın tutmanız gerekir. Çünkü Levrek avını dipte bekler.
    Yem suda hareketsiz durmamalıdır, hareketli olmalıdır.Suda yemin hareketini engelliyeceğinden dolayı kıstırma kurşun ağırlığı kancaya çok yakın yerleştirmeyin. Kancanın 20 cm. kadar üzeri yeterlidir. Misinayı bir ya da iki kere çekmek solucanı daha cazip hale getirecek ve Levrek tarafından daha kolay keşfedilmesini sağlayacaktır.

    Daha derin sularda dip balıkçılığı tercih edilir ki bu bazen kesinlikle gereklidir. Misinanızda ağırlık en uzak noktada olmalı, kancalarınız bedene 15 cm. kadar uzakta köstek ile birleştirilmelidir.

    Gezer kurşunlu dip oltasında ise kurşununuzu kancanın 30-50 cm. üzerine yerleştirin. Fırdöndü ile kancanızı bağlayın. Daha sonra kancayı yem olarak kullanacağınız balığın ağzına veya sırtına takın. Bundan sonrası büyük bir balığın yemi kapmasını bekleme mesafesidir.!

    DOĞRU MALZEME

    Birçok balıkçı, amatör balıkçılık avına şamandıralı kamış oltayla başlar ancak çok kısa bir süre sonra makaralı yem fırlatmalı oltaya döner.

    Yem fırlatmalı Levrek avında gereğinden büyük malzemenizin olmaması çok önemlidir. Normalde 1.80-2 m.'lik bir kamış, (ki grafit olması tercih edilmeli) küçük sabit bir fırlatma makarası 250-300 gr. ağırlığında, birkaç bilyeli, long-cast (makine kafası geniş olan) yeterlidir.

    Misina mümkün olduğunca ince olmalıdır. 0.20-0.25 misina normaldir. Eğer avlandığınız sular Turna bakımından zengin ise 0.30 misina ve çelik beden kullanmanız için her türlü sebep mevcuttur. Ancak, çelik bedenin dez-avantajı yemin hareketine engel olmasıdır. Bu sizin kendi başınıza vermeniz gereken bir karardır. Ama unutmamalısınız ki Levrek için kullanılan yapay yemlerin Turna için kullanılanlardan pek farkı yoktur ve de Turnanın Levrek yemini ısırma riski çok büyüktür.

    SPİNNER, KAŞIK, SAHTE BALIK YA DA JİG ?

    Hangi yem kullanılmalı?
    Bazı durumlarda hangi yemle avlanacağınız konusu çok belirlidir. Her tip yemin kendi çekiciliği vardır ve çok geniş türde yem olmasının da bir anlamı bulunmaktadır.
    Bundan dolayı av bayilerinde bulabileceğiniz her bir yapay yem tipine değinmek gerek.

    SPİNNER, (DÖNENKAŞIK) NEŞE KAYNAĞI.!

    Eğer bir balıkçıdan Levrek için tek bir yem seçmesini isterseniz büyük ihtimalle "Spinner'i" seçecektir. Meraklı ve kıskanç Levreği kışkırtacak en etkili yem spinnerdir. Dönen kaşık ışık yansıdığında parlar ve aynı zamanda dikkat çekmek için titreşimler yayar. Daha küçük döner kaşıklar (3 numara ) ayrıca büyük balıkların da ısırıklarını çekecek kabiliyettedirler.

    İşe ne derinlikte avlanacağınıza karar vermekle başlayın. Daha sonra dipte ya da yüzeyde hareket eden döner kaşıklar seçebilirsiniz. Blue Fox, Super Vibrax ve Mepps Xtra Deep (3 no.) gibi tipik birer dipte.
    Hareketli döner kaşıklar, derinlerde Levrek avladığınızda mükemmeldirler. Diğer bir klasik de Mepps Comet'dir. Diğerlerine göre daha yüzeyden gelir. En önemli avantajı uzağa fırlatılması ve çok kuvvetli dönmesidir ki bu da yavaşça geri çekebilirsiniz demektir. Bütün bu döner kaşıklar yem kutunuzda mutlaka yer almalıdır. Tabii ki denemeye değecek başka döner kaşıklar da var. Yapmanız gereken şey avlanma yerinize en uygun olan yemi deneyerek tespit etmektir.

    Bazı döner kaşıklara bir kurtçuk ya da solucan takılır. Mepps Black furry, Combo Killer'ı mükemmel bir Levrek yemi olarak düşünüyorum.

    Temel bir kuralda döner kaşıkların rengini seçerken, güneşli günlerde parlak renkli döner kaşıklar kullanmayı unutmamaktır. Güneş ışığı kaşıkta parıldayacak ve cezb edici ışık yansımaları yayacaktır.
    Hava bulutlu ise suyun rengine uygun renkler seçmelisiniz. Kaşık tercihen parlak ve açık renkte olmalıdır. Fakat güneş parlamadığı için düz kaşıklardan aynı derecede cezb edici ışık etkisi bekleyemezsiniz. Bazılarınıza garip gelebilir ama güneş batmaya ve ışık yavaşça kaybolmaya başladığında koyu renkler daha çok işe yarar. Çünkü suya karanlık çöker ve şimdi balık için ışık kaynağı gökyüzüdür. Balık avlanırken yukarı doğru baktığında açık renkli yem gökyüzüne karışır. Öte yandan koyu renkli bir yem gökyüzüne karşı bir süliet halinde görülür. Hava kararırken koyu renkler kullanmak bütün yem tiplerine uygulanabilir.

    KAŞIK YEM

    Kaşık yem çoğunlukla Turna avcılığıyla ilişkilendirilir. Fakat Levrek için de etkilidirler. Levrekler genelde kaşık yemleri de ısırırlar. Kaşık yemlerin en büyük avantajı uzağa fırlatılabilmeleridir. Bu şekilde Levrek avlarken daha büyük bir alanı tarayabilirsiniz. Parlak gümüş renginde kaşıklar yaralı bir ava benzer. Bu da saldırgan Levreğin karşı koymasının çok zor olduğu bir şeydir.

    Levrek için kaşık yem söz konusu olduğunda "Thunderbolt" gerçek bir klasiktir. Levreği, ısırmak için tahrik eden, canlı geçişleri ile küçük ve etkili bir yemdir. Diğer bir tavsiye de güneş henüz battığında ya da karanlıkta avlanmak için koyu renk 7 gr.'lık Little Cleo'dur.

    Kaşık yem ile avlanırken ve oltayı çekerken aralıklarla durmak iyi bir fikirdir; kısmen değişik derinliklerde avlanmanıza yardım eder, kısmen de Levreğin dikkatini çeker, yeme ısırmasını sağlar. Fakat, bununla birlikte, yem durduğunda ve dibe doğru süzülürken bir çok ısırığın geleceğine hazırlıklı ve konsantre olduğunuzdan emin olun.

    DAHA BÜYÜK BALIK İÇİN KÜÇÜK SAHTE BALIKLAR

    Levrek avlamak için sahte balık kullanmak birazcık abartı gibi görünebilir. Fakat her Levrek avcısının yem kutusunda daima yeri vardır. Amatör balık avcılığında çok önemli gelişmeler olduğundan beri hem Turna hem de Levrek için sahte balık bolluğu bulabilirsiniz. Amatörler tarafından Rapala diye adlandırılarak (ki bir çok marka ve çeşidi vardır.) Av bayilerden satın alınan bu yemlerin Levrek avcılığında çok etkili olduğu bilinmektedir. Canlı ve yaralı bir balığa benzetilen bu yemlerin floating (çekince batan), sinking (batan), jointed (beli-kırık) gibi çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin 5-7,5 cm. uzunlukta olanları Levrek avında idealdir. At-çek avında kullanabilir ve uzağa fırlatabilirsiniz.

    Bu sahte balığı kullanmanın bir şekli de yemleri motorlu bir tekne veya botun arkasından çekmektir. Motorun sesi Levreğin dikkatini çekmeye bile yarar. Çekince batan yemler (floating olanlar) çok yönlü bir yemdir. Sahte yemi makaraya sardığınızda dibe batar, sarmayı durdurduğunuzda da yukarıya doğru çıkar. Bu yemlerle sığ sularda avlanmada çok pratiktirler. Yeminizin dibe değdiğini fark ettiğiniz zaman geri çekmeyi durdurun, bırakın o kendisi yukarı çıksın. Sahte balığın yamuk şekli Levreğin dikkatini çekerken böylece, siz de çeşitli derinlikleri göz altında bulundurabilirsiniz.

    Sofraya birkaç Levrek getirmek basit bir şey gibi görünebilir. Ama Levreği asla hafife almamalısınız. Levreği yakalaması kolaydır. Ancak bilgi ve sağduyu olmaksızın da imkansızdır. Her yerde bulunmazlar, ancak bir balıkçının bilmesi gereken ilk şey nerede ve ne zaman bulunabileceğidir.
    Eğer bulursanız yakalamanız imkansız değildir.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 2 Aralık 2016
  2. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Paylaşım için teşekkürler Aşkın.;)
     
  3. U_B

    U_B Tba Okuru

    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    yav ben bu gün bu konuya mesaj yazdım, kafam karıştı şimdi
     
  4. Muammer YÖRÜKOĞLU

    Muammer YÖRÜKOĞLU Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Şubat 2010
    Mesaj:
    292
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    çeşme
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Kardeşim paylaşımın için teşekkürler
     
  5. mustafa ayvaz

    mustafa ayvaz Üye Balıkçı

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    MARMARA
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Aşkın paylaşım için teşekkürler.
     
  6. ksk sedat

    ksk sedat Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Eylül 2009
    Mesaj:
    180
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir ve çvr
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Paylaşım için teşekkürler Aşkın.
     
  7. MUSTAFA KAHRAMAN

    MUSTAFA KAHRAMAN Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    TATLISU TUZLUSU
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    güzel bilgiler için teşekkürler arkadaşlara faydalı olacagından eminim saygılar...
     
  8. Sedo3535

    Sedo3535 Tba Okuru

    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Emeğine sağlık Aşkın abim.
     
  9. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    Paylaşım için teşekkürler Aşkın.:)
     
  10. baluk

    baluk Üye Balıkçı

    Katılım:
    14 Eylül 2010
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankara
    Cevap: Tatlı Su Levreği av Teknikleri

    hocam paylaşım için teşekkürler , çok güzel bilgiler ...
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    3
    Gösterim:
    5,570
  2. Mustafa CUMBUL
    Yanıt:
    9
    Gösterim:
    6,752
  3. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    4,742
  4. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    3,885
  5. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    17
    Gösterim:
    11,322

Bu Sayfayı Paylaş