1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Sonar Nedir...?

'DENİZLERİMİZ GENEL BİLGİLER' forumunda deniz34 tarafından 19 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    [​IMG]



    Sonar (Sou
    nd Navigation And Ranging) kelimelerinin kısaltılmalarıyla elde edilen teknik bir kelimedir. sonarlar, ses dalgalarını kullanarak cismin, balığın, zeminin, boyut, uzaklık , hareket, kütle dip mesafeleri gibi verileri görmemize yarayan elektronik cihazlardır. Sesin sualtında yayılmasını kullanarak su altında/ üstünde gezmeyi, haberleşmeyi ve diğer cisimleri tespit etmeyi sağlayan bir teknik sistemdir.

    Sonar cihazlarının çalışma prensibi basit bir ifade ile şöyledir:

    Cihazın açma düğmesi açılır. Ardından geminin omurgasına yakın bir yerde monte edilmiş olan ayna (Transduker) suyun içerisine uzatılır. Devre tamamlandıktan sonra, ekran üzerinde kırmızı sarı renkte noktaların oluşturduğu şekiller meydana gelir. Bizler suyun içerisindeki balığı tespit edebilmemiz için, ekranın yan tarafındaki düğmeler ile Uzaklık ve derinlik mesafelerini ayarlarız, ardından Tilt açısını da 1 ile 4 arasına otomatik olarak veya manuel olarak ayarlarız...cihazımız hazır durumdadır.....Deniz içerisine gönderdiği ses dalgaları veya su içerisindeki bir cismin görüntüsü renkli olarak ekran üzerine belirir....Bu görüntü ufak ve de büyük halkalar halinde ekran üzerinde yukarıdan aşağıya doğru hareket eder....eğer bu görüntü tecrübelerimizden dolayı balık görüntüsü ise, anında ekranın sağ ve sol üst kısımlarındaki düğmeler ile, balığın gemimize olan uzaklığını ,hızını , balığın kaç kulaç derinlikte bulunduğunu ve açısını belirleriz...Biz reislerde pozisyonumuzu aldıktan sonra ,Mola der ve gemimizin pupa kısmında bulunan paslanmaz botumuzu bırakır yani suya indiririz...Balık etrafına daire şeklinde bırakacağımız ağın bir ucu da bu botumuza bağlıdır. Ve ağımızın 1500 metre. tamamını balığın etrafına Sonarı kullanarak bırakırız......

    Netice olarak; Sonar Cihazları değişik tiplerde yapılırlar, 220 volt ile çalışırlar ve ses dalgalarını gönderip cisme vurdurduktan sonra yansıyan cismin görüntüsünü ekran üzerinde görüntü halinde belirlerler...Sonarlar 90- 180 ve 360 derece gibi çalıştıklarından bu isimlerle de anılırlar. Mesela göbekten açılan taramalı sonar ki şuanda en teknolojik olanı budur....Furuno ve JRC firmaları bu işin başını çeken dünya çapında Firmalardır...Not. Ekran üzerinde görüp te Mola ettiğiniz balığın kaçma şansı %10'dur.
    kaynak:nurideniz
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş