1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Saroz körfezi avlak yerleri

'ÇANAKKALE AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 12 Ocak 2019 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Saroz Körfezi

    Saroz hakkında ne denebilir ki. Tam bir balık cenneti. Kıyıları birçok çeşit balık veren, açıklarında devasa Mercanların, Trançaların, Lüfer ve Uskumruların tutulduğu, muhteşem ve ıssız koylara sahip bir körfez.​

    Hemen hemen her koyu bir meradır Saroz'un. Çanakkale Yarımadasının Ege'ye bakan bölümüdür. Trakyanın güney kısmını belirleyerek Yunan sınırında bulunan Eneze kadar uzanmıştır. İstanbulada yakın olduğundan özellikle yazları kalabalıklaşır. En çok da Gelibolu oltacıların rahbet gösterdiği bir avlaklar bütünüdür. Denizi temizdir. Hiçbir zamanda kirlenmeyeceği söylenir. Bunu da nedeni dip akıntılarının çok güçlü olması sebebiyle kendi kendini temizliyor olmasıdır. Ay olan gecelerde kıyılarda müthiş görüntüler oluşur ki bakmaya doyamazsınız. Orda bulunduğumuz bütün zaman içerisinde üstadlardan çok yardım aldık. Özellikle Mera konusunda çekinmeden yer gösterip yardımcı olabiliyorlar. Özellikle Turgay Sezgin abimize teşekkür ediyoruz. Yanına gittiğinizde bildiği her şeyi çekinmeden anlatır. Şimdi bizde size bildiğimiz kadarı ile avlarınızı nerede ve nasıl yapacağınızı anlatacağız.

    Ece ve Koyunlu Limanı

    Ece Limanı ve Koyunlu Limanı birbirinden yaklaşık 500-600 metre mesafede 2 ayrı koyumuzdur. İster kıyıdan istersenizde kıyının 150-200 metre açıklarından av yaparsınız. Özellikle haftasonları balıkçılar tarafından çok ragbet görür. Zaten birbirleriyle çok sıkı fıkı olduklarından 7-8 kişilk gruplar halinde av yaparlar. Buraya Gelibolu dışından gelecekseniz Gelibolu merkezde yem alırken sizinle gelecek başka kişilerde bulabilirsiniz. Yok biz kafa dinlemek istiyoruz derseniz iler ki bölümlerde tavsiye deceğimiz mera alanlarınıda inceleyin. Bu 2 koy balık avı açısından birbirine benzer avlar sunar. Özellikle Karagöz ve Sargoz iri avlar verir. Gündüz avlanıyorsanız Hanos ve İsparozda oltanıza sık vuracak balıklardır. Bunun yanında özellikle Eylül ile birlikde Kaba Lidaki ve Mırmırda kendini göstermeye başlar. Lüfer familyası ise Boğazdaki kadar av vermez. Ben özellikle Lüfer istiyorum derseniz Kilitbahir tam size göredir. Fakat Levrek özellikle suların soğuyup temizlendiği kış aylarına doğru derinlerden gelerek kıyılara sokulurlar. İşte bu vakitlerde Ece ve Koyunlu koyları civarında At-Çek yaparak 2-3 kiloluk Levrekler yakalayabilirsiniz. Bu Saroz Körfezinin bir çok yerinde mümkün iken Ece ve Koyunluda birde Yeniköy sahilinde daha iyidir. Bunu bu bölgelerin üstadları ve gelen av raporları doğrulamıştır. Tabi ki boğazdan dönerek buralara kadar gelen Lüferleri de hafife almamak lazım. Çünkü bu balık da Sardalya ve GES sahtesiyle çok yakalanıyor. Koyunlu limanının içine dere akması ve 700 metrelik uzunluğuyla herkese yetecek bir mera alanı sağlıyor diyebiliriz. Gerçekten Sarozun en güzel koylarından biri. Çok çeşit balık yakalama potansiyeli var.

    KOYUNLU KOYU MERA

    s1.jpg s2.jpg s3.jpg

    ECE LİMANI MERA

    s4.jpg s5.jpg s6.jpg
    Güneyli Köyü Mavi Koy

    Yerel halkın denizin maviliğini Emel Sayın'ın gözlerine benzettiği için koyun ismine Emel Sayın koyu dendiğide olur. Müthiş bir ambiyansı vardır. Güzelliğini en çok tepeden bakarsanız anlayabilirsiniz. Genelde İstanbuldan gelenlerin yüzüp balık avladığı bölgedir. Yazları Karagöz, İsparoz, Hanos ve yer yer Sargoz yakalanan Mavi koyda kış yaklaştıkça balığın verimliliği artar. Eylül başı Mırmır, ekimde Çupra ve Kasımda Lüfer ailesi ve Levrekler av verir. Ayrıca bol miktarda Yılan Balığıda buralarda bulunmakda. Sıcak olan yaz aylarında buradan açılarak avlanmak daha iyidir diyebiliriz. Özellikle Kolyoz ve Patlakgöz Mercan çok yakalanır. Bunlara Karagöz-Sargoz ve İstavritte eşilk eder. Ama biz her zaman kıyı avının büyüsüne kapıldığımızdan balık az çıksa da koylarda av yapılmasının daha zevkli olacağını düşünenlerdeniz. Zodyakla da çok av yapıyoruz ama kıyı avı bambaşkadır.

    Kömür Limanı ve Despot Koyu

    Bir başka güzellikteki 2 Avlak. Yaz kış balık yakalayabileceğiniz, kayalıklardan At-Çek yapabileceğiniz ve kamp yapıp arkadaşlarınızla eğlenebileceğiniz eşsiz yerler. Genelde Gelibolulu balıkçıların ilgi gösterdiği ve sizede bayaa yardımcı oldukları bu meralarda, iyi bir günde unutulmaz avlar yapmanız muhtemel. İyi bir gün dediğin 2-3 saat içinde 7-8 çeşit balıkdan bahsediyorum. Mesela Despot Koyu ve yine bu koyun bitişindeki kayalıklar üzerinden değişik tipde balıklar yakalayabilirsiniz. Gelibolu merkezden araçla 30-35 dakikada gidebiliyorsunuz. Yollar asfalt değil fakat fazla bir sıkıntı yaratmıyor. At-Çek ve Yemli avlar yapabileceğiniz bu merada Çupra, İzmarit, Karagöz, Sargoz, Levrek, Lüfer, İsparoz, Hanos, Eşkina ve Yılan Balığı avlayabileceksiniz.

    Kömür Limanıda gene aynı şekilde diğer koylar gibi kamp kurup av yapabileceğiniz bir Mera. Burada Surf Kamış kullanıp uzak atış yaparak avlanmak en mantıklısı. Zilleri takıp çayınızı ve muhabbetinizi yaparak bir yandan gözünüz oltada takılabilirsiniz. Gündüzleri harami balıklar yeminizi devamlı tırtıklar. Bu yüzden zile pek gerek yoktur. Ancak 70 metrelere oltanızı atabilirseniz bir nebze olsun rahatlayabilirsiniz. Fakat burda balık saat 10 dan sonra güzel av verir. bunun bilinciyle çadır tulum vs almanız yararınıza olacaktır.

    ECE VE KOYUN LİMANI

    S7.jpg

    DESPOT KOYU MERASI

    s8.jpg s9.jpg s10.jpg s11.jpg s12.jpg

    GÜNEYLİ KÖYÜ MAVİ KOY

    s16.jpg s17.jpg s18.jpg

    KÖMÜRLÜ KOYU MERASI

    s13.jpg s14.jpg s15.jpg
    kyn avlakyeri.com
     
    Ergun ŞİRİN bunu beğendi.
  2. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Eline sağlık.
     

Bu Sayfayı Paylaş