1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Özdere avlak yerleri, av meraları

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 15 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İzmir, Özdere

    Özdere için, çam ağaçlarının arasında cennet gibi bir yer diyebiliriz. Son yıllarda belediyenin de yoğun çabaları sayesinde köy olmaktan çıkıp bir belde haline dönüşmüştür. Sakinliğinden dolayı genelde genç kardeşlerimize hitap etmez. Tabi Amatör Balıkçı değilseniz.

    2369 eklentisini görüntüle
    Özdere İzmir merkeze yakınlığı sayesinde çok sayıda tatilcinin günübirlik gittiği bir yerdir. Aynı komşusu olduğu Gümüldür ve Ahmetbeyli gibi. Dağları denize dik gelir ve kumsalları büyük oranda kumluktur. Konumuz olan Balık Avı kısmına gelincede üzerine konuşulması gereken bir durum ortaya çıkar.

    Genel olarak çoğu İzmirli Balıkçılar buranın av bakımından bereketsiz olduğunu söyler. Buna karşın bazıları ise Özdere ve Gümüldür için tam aksini savunur. Bu konuya tam açıklık getirmek içinde yıllardır buralarda sık sık av yapan bir ekip olarak sizi detaylıca bilgilendiricez. Tabi bu bilgilendirme sadece bizim değil, buraları bilen bazı balıkçı abilerimizinde görüşlerini içerecek.

    Özdere, bilindiği üzere kumluk dip yapısına sahip sahilleri olan ve ayrıyetten kayalık bakımından da zengin bir beldemizdir. Çoğu merasında da tatlısu azmakları bulunur. Tabi hatırı sayılır derecede eriştelik alan olduğunuda söyleyelim. Bu nedenle olta atılması gereken yerleri iyi bilmek önemli. Ayrıca Özdere yılın belli zamanlarında kıyıdan av veren ve avlanırkende sabırlı olunması gereken bir yerdir. Çünkü öyle yoğun şekilde av vermez. Aralık ile Mart arası oldukça kısırdır. Bu zamanda sadece Kefal ve Levrek zaman zaman av verir. Ayrıyetten Kalemlik ve Çukuraltı kayalıklarından da Karagöz ve Granyoz avlarıda sık yapılır. Zaten buralar aynı zamanda Zıpkıncılarında en çok tercih ettikleri bölgelerdir. Özellikle Kalemlik diğer yerlere nazaran daha derin olduğundan burada Akya, Baracuda ve iri Kefal vuran arkadaşlarımız var. Mesela Scuba Teamden Sertaç Yalçın. Bu bölgelerde sıklıkla daldığından birçok merayıda bize o göstermiştir. Ayrıca söylediğine göre bu Avlaklarda İzmir'in bir çok yerinde olmadığı kadar Levrek bulunduğudur. Gerçekden de Özdere, Menderes ve Gümüldür'ün bazı yerleri At-Çek için çok verimli meralara sahip. Özellikle Liman, Azmaklar ve Çukuraltı meraları. İlerleyen bölümlerde hepsi hakkında bilgiler verecez. Şimdi konumuza devam edelim.


    Sitemizi takip edenler bilir. İzmir'de bazı meralar gece bazı meralar ise gündüz iyi av vermekte. Örnek vermek gerekirse Zeytineli en güzel avlarını sabah suyundan itibaren verir. Gece avında ise en bereketli yerler Foça ve Karaburun,dur. Bunun nedeni bu bölgelerde gündüzleri çok fazla harami balık olmasından dolayı iri balıkların yemlere pek yanaşmamasındandır. Özdere meralarında ise yine gece avı tercih etmelisiniz. Çünkü aynı şekilde minik Mırmır ve İsparoz gündüzleri kıyıları adeta istila ederler. Bu yüzden iri balıkların gelişi gece 21'den sonra mümkün olur. Tabi bu dediğimiz yemli avlar için. At-Çek ile Levrek günün herhangi bir zamanı yakalanabilsede sabah suyu en bol olduğu vakittir. Aynı zamanda Kefalde bu bölgelerde yaz kış av verebilir. En bol olduğu yerler Liman, Askeri Kamp Azmağı ve Çukuraltı plajının çevresidir. Aynı yerlerde Levrek avıda yapılabilir.

    Şimdi gelelim nerelerden olta atmanız gerektiğine...Özdere'de mera olarak bilinen en güzel yer Çukuraltı sahilidir. Burası Balıkçı Limanından başlayarak Paloma Pasha oteline kadar olan uzun alandır. Sualtı kumluk ve eriştelik olduğundan Mırmır ve İsparoz güzel av verir. Aynı zamanda Levrek ve Barbun avları da yapılabilmekde. Aynı balık türlerini hedef yapmışsanız avlanabileceğiniz diğer yerler Askeri Kamp Sahil önleri, Paloma Clup Sultan kumsalı ve Hotel Maxima bölgesidir. Bu alanlar genel anlamda kumluktur. Yani otluk alan pek olmadığından özellikle Ağustos sonu itibari ile Mırmır, Lidaki, İsparoz, Levrek ve Barbun avı yapabilirsiniz. Askeri Kampın sonunda bulunan mendirekler Kefal ve Levrek için denelemeler yapılabilecek güzel yerler. Hemen yanında Dostlar Sitesi var. Oradanda Surf Kamış ile Mırmır, Lidaki ve İsparoz alabilirsiniz. Ayrıca Gümüldür tarafına yaklaştıkça İş bankası evleri İskelesi ve buranın ilerisindeki Süreyya otel önleride olta atıp kafa dinleyebileceğiniz diğer meralar. Birde kayalık kısımlar var. Buralarda av yapmak her ne kadar meşakatli olsada çok da zevklidir. Özellikle Şamandıra kullanmak gerekir ama tek iğneli kurşunsuz takımlarda Sargoz, Karagöz ve Kaya Balığı avı için tercih edilebilir. Mera olarak limanın arkasında kalan kayalık kısımlar ile Kalemlik Burnunu önerebiliriz. Daha doğrusu bizim balık yaptığını bildiğimiz yerler. Buraya Çukuraltı yolunun üzerinden Kalemlik yoluna girerek geliyorsunuz. Yol üzerinden ayrımların hepsi kayalık bir mera alanına çıkıyor. Zaten yolun sonuda Kalemlik Koyudur. Yalnız hep dediğimiz gibi kayalık demek takım kopması demek. Bunun çözümlerini sitemizde sürekli olarak anlatıyoruz. Takip etmek için Balık Yakalama Teknikleribölümümüze bakabilirsiniz


    Orman Kampı önündeki Kalemlik Koyu ise balık avı açısından kısır bir mera. Burada olta atmak yerine sol tarafında kalan haritada da kırmızı daire içine aldığımız yerlerden denemeniz daha sağlıklı. Çünkü koy komple eriştelik alanlarla kaplı. Tabi böyle yerlerde de Mırmır, İsparoz avı yapılabilir ama hem yakalamak zor, hemde ot balıkları rahat vermez. Son olarak şunuda belirtelim özellikle kayalık alanlarda çok fazla Yılan Balığı bulunmakda. Bazı günler 4-5 adet çekebiliyoruz.


    Hangi Oltalar Tercih Edilmeli?
    Özdere kıyıları fazla balık çeşitliliğine sahip bir yer değil. Sadece açıklara giderseniz çok güzel balıklar alabiliyorsunuz. Mesela Antenli Mercan, Lambuka, Gopez, Çupra, Mırmır, Trança ilk akla gelen türler. Bu nedenle sahil kısımlarında av yapacaksanız 2 çeşit beden yapmanız yeterli olacaktır. Bunlarda ilki Gezer Kurşun altına Fırdöndü bağlayarak 0,30 mm beyaz misina üstüne tek iğne. Diğeri ise klasik 3 lü dip oltası. Tabi iğnelerden birinin Hırsız olması her zaman avantaj. İğne olarak biz her zaman 3-4-5 no çengel iğne kullanırız. Amacımız 250 gr civarı balıklarsa 5 no beyaz çapraz iğneler iyi iş yapar. Daha irileri için ise 3 veya 4 no kullanın. Yem olarak Mamun ve Sülünez idealdir.

    At-Çek için ise herhangi bir model söylemek gerçeği yansıtmaz. Fakat renk olarak sarı ve gümüş tonları iyi iş yapıyor diye biliyoruz. Ayrıca Sardalya veya Kefalde Fleto olarak Levrek Avı için kullanılıyor. Daha çok Bırakmayaparak alıyorlar. Aynı zamanda Lambuka ve Baracuda'da yakalanabilen diğer balıklar. Kefal buralarda çok ve kolay yakalanıyor. Bu yüzden klasik Kıbrıs ve ekmek ikilisi av yapmanız için yeterli. Mera olarak Liman ve civarını mutlaka deneyin.

    Özdere ile ilgili durumu kısaca özetlersek; çoğu balıkçının dediği gibi av vermiyor dedikodularına katılmıyoruz. Ama yılın belli dönemleri gerçekden kısırdır. Bereketli olduğu zamanlar Ağustos sonu ile Kasım sonu arasıdır ki belkide bu zamanda alınan balıklar bile sizi tatmin etmeyebilir. Fakat Kefal ve Levrek yönünden ise çoğu yere nazaran daha bereketli av verir. Özellikle son dönemlerde Levrek kolay bulunmadığına göre bu şansı değerlendirmek lazım. Birde işin Zıpkıncı kısmı var. Çoğu arkadaşımız merasını Seferihisar taraflarından Özdere istikametine kaydırdı. Vurdukları balıklar gerçekden güzel. En son Kalemlik Adacıklarından Çupra, Levrek ve Akya aldılar. Yani buralardan sürekli denemeler yapmamız gerekiyor.

     
    Ahmet ÜNSAL ve Kader ESENCAN bunu beğendi.
  2. Ahmet ÜNSAL

    Ahmet ÜNSAL Üye Balıkçı

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    443
    Alınan Beğeniler:
    100
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    Eskişehir
    İsmail abi bizim memleketin avlaklarını da bekliyoruz, Sakarya, Porsuk, Gökçekaya ellerinden öper.:p
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş