1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Makale Midye Nerelerde Yaşar ?

'MAKALELER' forumunda deniz34 tarafından 27 Ekim 2019 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    [​IMG]


    Midye nerelerde yaşar?

    Sanayinin ve endüstrinin gelişmesiyle, fabrikalar, ev sayıları artmış dolayısıyla nüfus artmış ve buna paralel olarak çevre kirliliği de maksimum seviyelere ulaşmıştır. Bilhassa Lağım suları ve fabrika atıkları dizginlenemez bir duruma gelmiştir.
    Deniz suyunun be denli kirlenmesi en çok midyeleri etkilemiştir. Midyeler genellikle küçük kurtçukların,larvaların zengin olduğu yerleri tercih ederler. Bu yerler ise deniz kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerdir.
    Bilhassa lağım suları, midyeler için bol verimli tarlalarıdır diyebiliriz. Midyeler bu tip mikroplu sularda yaşayabildiği gibi demir(Fe) , (Cu),Kurşun (Pb), Zinko (Zn), gibi ağır metallerin yoğun olarak bulunduğu suları da severler ve bu sular da genellikle endüstriyel atıkların karıştığı sulardır.
    Hal böyle olunca fabrika atıklarından gelen ağır metalleri Midyeler solunum yoluyla içine çekerek beslenirler ve midyenin içi adete ağır metal deposu haline gelir. Yani bu alanlarda yaşayan midyeler zehir deposu haline gelir. Bu karakterdeki Midyeleri yiyen insanlar gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalırlar ve bazen sonuç ölümle sonuçlanmaktadır. Ağır metallerin fabrikalarda kullanım miktarları arttıkça ve fabrikalarda gerektiğince arıtma olmadığından dolayı denizlerdeki yoğunlukları ve midyelerde ki zehir etkileri de artmaktadır.
    Ortalama 7 cm boyundaki bir midyenin saatte ortalama 12 litre suyu süzebildiğine göre insanlar tarafından tüketildiğinde ortaya çıkabilecek zararların ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz. Dışarıdan satın alınan midyeler direkt denizden toplandıklarından dolayı sağlık bakanlığınca veya belediyeler tarafından kontrol altına alınmaması nedeniyle insan sağlığı üzerinde çok büyük Toksit etkisi oluşmaktadır.
    Ancak bakanlığın denetimi altında bazı özel midye üretim çiftlikleri de bulunmaktadır.Özel çiftliklerde yetiştirilen midyeler için Tarım ve Köy işleri Bakanlığının belirlediği,kabul edilebilir bir zehir oranı mevcuttur. Yani midyeler yine zehirli ortamlarda yetiştirilmektedir ve insan sağlığı hiçe sayılmaktadır.
    Netice olarak; Yeme be yakışıklı kardeşim. Sağlığın o kadar bedavamı. Bile bile zehiri vücuduna çekiyorsun..Sağlıklı beslenmeler dilerim.
    Kaynakça: Nuri DENİZ
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş