Sevgili arkadaşlar, geçenlerde boş kalmışken biz ''Amatör balıkçıların'' kullanmış olduğu hemen hemen herkesce de genel kabul görmüş olta-düzenekler ile ilgili bir takım çizimler yapmıştım. Bu işe yeni başlayan ya da konuya ilgi duyacak olan dostlara faydalı olması dileğiyle... Not: Aşağıda yer alan takım ve sistemler benim geçmiş av deneyimlerinden derleme olup, bunların dışında daha bir çok sistem ve takımında var olduğu ya da olacağı hususu tabiki de aşikardir.Dolayısı ile her türlü bilgi ve görüşe saygı duyduğumu baştan belirtmek isterim. TEKNE AVLARI İÇİN KLASİK TAKIM Tekne avlarında kullanılmak için düşünülmüş olup,arzu ve isteğe göre en altta hırsız iğne de bağlanabilen bir sistem.Burada dikkat edilmesi gerek husus bana göre şu.Özellikle el oltası kullananlar için takımdaki ilk iğnenin takımı toplarken ele batmaması için Takımı,ana bedene monteye yarayan fırdöndüden sonra azıcık ara verilerek ilk iğnenin bağlanmasını tavsiye ederim. 1228 eklentisini görüntüle KIYI AVLARI İÇİN TAKIM En altta kurşunun yer aldığı, arzu ve isteğe göre 2 yada 3 köstekten oluşan klasik kıyı avı takımı.Bu takım kıyı avında kullanılacağı için en altta yer alan son iğeden sonra hemen kurşun bağlanmamalı diye düşünüyorum.Zira otluk bir bölgede yemlerin gözükmeme veya iğnelerin takım geri gelirken zemine takılma ihtimali olabilir.Ben en son iğneden sonra arayı açıp öyle kurşun için kasa düğümü yapıyorum. 1229 eklentisini görüntüle DİP KIBRISI DENİLEN TAKIM Takımı bir nevi bırakma takımlar gibi dibe yatırarak kullanılan bir sistemdir.Birbrini ardına gelen 6-7 iğnenin bağlanmış olduğu bir takımdır.Yemlik balıkların baş kısmından başlanılarak iğneler tek tek balığa monte edilir.Ve takımı savururken yemlik balığın düşmemesi için de misinadan balığın kuyruğuna bir fiyonk yapılarak balık sabitlenmiş olur. 1230 eklentisini görüntüle SU ÜSTÜ KIBRISI DENİLEN TAKIM Özellikle kefal avları için tercih edilen bir takımdır.Taze ekmeğin dış kısmına mantar konulduktan sonra ;ekmeğin içi dış kısımda kalacak şekilde başlanır takımdaki iğneler tek tek ekmeğin içine gömülür Ve en son iğnelerden biride tekrar süngerin bir yerine çentik gibi tutturulursa takım savurulurken ekmek parçalanmamış olur. 1231 eklentisini görüntüle TÜYLÜ ÇAPARİ DENİLEN TAKIM Palejik türlerin (orta su) avlanması için tasarlanmış bir takım-sitem olup, takım bulunulan mekanda ama çapa üstünde ; ama akış esnasında sürekli olarak hareket ettirilerek kullanılan bir takımdır. Meraya veya yöreye göre değişiklikler gösterse de en çok tercih edilen beyaz kaz tüyüdür. 1232 eklentisini görüntüle GEZER KURŞUN/TEK İÃNEDEN OLUŞAN BIRAKMA TAKIMI Adına sağlam yem diye tabir ettiğimiz gerek kalamar-sübye halkası veya yengeç vs gibi bir yem takılarak daha büyük balığa hitaben tasarlanmış ve tercih edilen bir sitemdir.Tek iğneden oluşabileceği gibi tercihe göre 2 iğne de kullanılabilinir. 1233 eklentisini görüntüle ŞAMANDRALI TAKIM-SİSTEM Özellikle tatlı su gibi kısmen durgun su ortamlar için tercih edilen ve yerine göre tuzlu avcılığında da (Kefal) başarlı olan, su üstünde hitap edilen balığın özelliğine göre bir adet şamandranın bulunduğu bir sistemdir.Başarılı olabilmesi için mutlaka tatlı su kamışı diye tabir edilen 4-5 metrelik kamışlar ile kullanılmasını tavsiye edeceğim. 1234 eklentisini görüntüle ŞEYTAN OLTASI DENİLEN SİSTEM-TAKIM Bu işe gönül verdiğim ilk günden beri benim en çok sevdiğim ve av ile avcı arasına hiç bir şeyin girmediği harika bir sistemdir.Bu takımda ister zoka kullanılsın, isterse tek iğne veya üstte zoka alltta tek iğne fark etmez.Arada ne bir fordöndü ne de bir kuşun olmadığı için yemli takım süzüle süzüle inerken, balık bastığında en küçük bir tıkırtıyı bile balıkçıya ileten harika bir takımdır. Az biraz derin liman içleri veya teknede 10-15 metre derinlikler için ideal bir stildir. 1235 eklentisini görüntüle CANLI SIRTI TAKIMI Trofe tarzı balıklara hitap eden bir takım-sistem olup, Yemlik balık diye tabir edilen canlı bir balığın farklı mera ve farklı derinliklerde gezdirilmesi ile netice alma olasılığı vardır.Bu sistem ile avlanılmadan ilk önce yemlik balıklar tutularak livara konulmadır.Sistemde en arkada yer alan iğne avcı iğne olup, balığa pek zarar vermeden balığın sidiklik diye tabir edilen bölgesine takılır.Takım bedeni üstünde kısmen daha küçük olan ve hareketli diğer ile de balığın düzgün yüzmesi için sabitleme yapılır. Takım hakkında fikir vermesi açısından aşağıdaki resim eklenmiştir. 1236 eklentisini görüntüle
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Emeğine sağlık İshak abim,çok güzel bir çalışma olmuş paylaşım için teşekkürler..Alkış
Cevap: Kullandığımız Takımlar... İshak bey epey emek vererek hazırlamış olduğunuz konu, bir çok kişiye ışık tutacak bir çalışma olmuş. Elinize sağlık,Teşekkürler....
Cevap: Kullandığımız Takımlar... ellerinize sağlık değerli bilgilerinizi paylaşmıssınız,sıra rastgele demeye geldi
Cevap: Kullandığımız Takımlar... İshak eline emeğine sağlık Bayramda boş durmamışsın bu çok kişinin işine yarayacak bir konu olmuş. Paylaşım için teşekkürler.
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Sevgili İshak abim, eline emeğine yüreğine sağlık, harika bir çalışma olmuş.Paylaşım için teşekkür ederim, sağolasın.
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Sevgili Muzaffer hocam, biliyorsun bu aralar pek balığa gitme imkanı bulamıyorum...İnşallah Eylül gibi seyrü seferlere başlamak gibi niyetimiz var...Bu arada hazır boş kalmışken, direkt göze hitap eden ve bakıldığında da ne denmek istediği rahatlıkla anlaşılacağına inandığım bu görsel çalışmaları yapmaya çalıştım... Her biri kopyala /yapıştır olmayıp, bilfiil denemiş usullerdir...Mesela aşağıda yer alan koca danayı bahse konu resimde yer alan sistem/takım ile ancak sakinleştirip tekneye alabilmiştik.İnşallah bu sevdaya gönlü yeni düşen veya genç arkadaşlarımıza ışık olması dileği ile...
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Sayın üstadım,eline ve emeğine sağlık.Yeni başlayan kardeşlerime çok harika bir done olmuş.Ustalarımıza da güzel bir hatırlatma olmuş.Çok teşekkürler Sayın üstadım. Saygı ve sevgilerimle.
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Sevgili üstadım, gerçekten mükemmel ve emek verilmiş bir çalışma olmuş. Bir çok arkadaşımızın faydalanacağından kuşku yok. Eline emeğine sağlık.
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Abi mükemmel bir çalışma herkesin okuması gereken bir baş yapıt saygılar.
Cevap: Kullandığımız Takımlar... Teşekkürler, emeğinize değmiş. Benim gibi amatörler faydalanacaktır.