1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Kartal av meraları, avlak yerleri

'İSTANBUL AV MERALARI' forumunda Kader ESENCAN tarafından 16 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. Kader ESENCAN

    Kader ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,939
    Alınan Beğeniler:
    2,067
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İstanbul, Kartal

    Kartal, İstanbul'da denize kıyısı olan bir başka semtimizdir. Kalabalıkdan uzak sakin diyebileceğimiz bu bölge, Balık Avı açısından da kıyı oltacılarına güzel meralar sunar. Bunları Kartal-Pendik sahil yolu, Maltepe ve İdealtepe arasındaki kayalıklar ve Pendik Limanı civarları diye sıralayabiliriz. Bu saydığımız yerlerin hemen hemen hepsi olta atmaya müsait alanlardır. Fakat hem nezih hemde balığın yoğun olarak çıktığı bölgelerde var. Hemen incelemeye başlayalım.

    2499 eklentisini görüntüle
    Öncelikle şunu belirtmek lazım. Kartal sahilleri her ne kadar çok güzel alanlara sahip isede, boğazdaki gibi bereketli avları burada gerçekleştirmek kolay değildir. Özellikle Lüfer avına meraklı bir oltacı buradan ayrılıp boğaz kıyılarını tercih etmekde. Tabi bu tercihlere ne kadarda saygı duysak yinede balık avının bir spor olduğunu bilip o şekil davranmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Mesela Maltepe, Pendik son dönemde belediyelerin yoğun çalışmaları sayesinde Amatör Balıkçılar için güzel vakit geçirebilecekleri alanlara dönüştürüldü. ÖZellikle Dragos ve Rahmanlar sahilleri her bakımdan muhteşem. Ama başdada dediğimiz gibi burdaki meralarda boğazdaki kadar balık alınmaz ama büyük keyif alınır bundan eminiz. Şimdi KArtal,MAltepe ve Pendik sahillerini inceleyelim ve nerelerde balık yakalamanız gerektiğini anlatalım.

    Daha önce İstanbul'un Marmara'ya bakan sahil kentlerinin Balık haritasını çıkarmıştık. Büyükçekmece bu semtlerin başında gelmişti. Ordaki gibi Kartal sahilleride MArmara denizine özgü balık populasyonuna sahiptir. Mesela en çok yakalanan balık İstavrit diyebiliriz. Aynı durum boğaz içinde geçerli. Daha sonra Mezgit, Gümüş, Eşkina, İspari, Zargana, Lüfer ve Kefal gelmektedir. Bu balıklar için ne tür olta takımları gerekli ilerde anlatıcaz. Şimdi hangi bölgede avlanırsanız ne yakalarsınız ondan bahsedelim.

    İlk olarak Dragos Sahili ile başlayalım. Gerçekten güzel bir yerdir Dragos. Çoğu insan Balık Avı dışında da bu bölgelere gelip vakit geçirir. Fakat olta atacaksanız en ideal bölgeler Koçtaş ile Sosyal Tesislerin ön kısımlarıdır. Bu bölgelerde İstavrit için ince takım Çapariler çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca Mezgit, İspari, Kefal ve az da olsa Eşkinada oltalara gelen balıklardır. Hafif poyrazlı havalar genel olarak en iyi av yapacağınız zaman. Hedef balığınız Zargana ve Kefal ise liman içi ve dalgakıranları deneyin. Maltepe'den başlayıp Pendik bölgesine kadar eskisi gibi olmasada Kalkan yakalandığıda görülür. Buna Vatoz ve İskorpit balığınıda ekleyelim.

    Kartal sahilinde olta atabileceğiniz bir başka alanda Evlendirme Dairesi önleri ve Rahmanlı sahilidir. İstavrit, İzmarit, İspari ve Mezgit buralarda en çok av veren balıklardır. Gerçi İstavrit bilindiği gibi gezici bir balıktır. Mesela Rahmanlı sahili hiç av vermezken aynı anda Kumcular kayalıkları üzerinden bol miktarda av verebilir. Ama İzmarit ve Mezgit soğuk kış ayları dışında bu bölgede sürekli yakalanan balıklardır. Kumcular Kayalıkları demişken bahsetmeden geçmeyelim. Burası özellikle gece Eşkina ve Kırlangıç avı yapılan güzel bir mera. Fakat sapa ve kaygan yapısı itibari ile avlanırken dikkat etmekde fayda var. Aynı zamanda muhit olarak tekin bir yer olmadığından tek başınıza gitmemeniz gereken bir yerdir. 2-3 kişi giderseniz daha iyi olur. Takım olarak Şamandıra kullanmanız gerekir. Fosforlu ve iki köstekli olması ideal diyebiliriz. İğne olarak 4 no tercih edin. Yem Teke ve Borukurdu. Yalnız taze olması önemli. Bayat yeme pek rağbet etmiyorlar çünkü. Birde Kumcular iskelesi var. Bu iskele daha önceleri bereketliydi ama daha sonra teknelerin bıraktığı ağlar ve diğer ekipmanlar yüzünden şimdilerde yosunla kaplı durumda. Ama genede İstavrit, Mezgit ve Zargana yapabiliyor.

    Kartal sahillerinde Kefal avıda sıklıkla yapılır. Özellikle Şamandıralı Dip Kıbrıs kullanarak ekmek iç kısmı dışa gelicek şekilde sarılarak suya atılır. Lüfer ailesi için ise eylül sonlarına kadar sabretmek gerekir.


    Maltepe ve Pendik Kıyıları

    Maltepe sahili İdealtepe hatta Küçükyalı Limanına kadar olta atmaya müsait meralara sahip. Fakat aynı zamanda sandal kiralayıpda açılan çok sayıda balıkçıda bulunmaktadır. Daha önce de birçok kez tekrar ettiğimiz üzere Büçükçekmece veya Kartal gibi boğazdan ayrı marmara kıyılarında denize açılarak av yapmak her zaman daha avantajlıdır. Özelliklede "ben illa balık tutmak istiyorum" diyenler için. Ama kıyı avı genelde ustalık isteyen ve aynı zamanda gelir geçer avlar içinde müsait olduğundan her zaman daha cazipdir diyebiliriz. Tabi bu alışkanlıklada ilgili bir durum. Bazı insanlar kıyı avını balık ender çıksa bile asla tekne avına değişmezler. Keza terside geçerli. Neyse konumuza dönecek olursak Maltape ile İdealtepe arası özellikle sabah ve akşam suyunda iri İstavrit ve Mezgit alabileceğiniz bir sahildir. Gündüzleri bol miktarda Gelincik vardır ve durmadan yemlerinizi tırtıklayıp durur. Bunun dışında İspari, İskorpit, Eşkina, Kefal ve Kalkan avlarıda sık şekilde yapılır.

    Birde Orhangazi iskelesi var. Yeni yapılan bir iskele ve son zamanlarda balıkçıların iyi avlar yapabildiği bir mera. Özellikle İstavrit, Zargana ve İzmarit yönünden zengin. Hatta zaman zaman Lüfer avlayan olta balıkçılarımızda var. Kartak taraflarında av yapacaksanız bu iskeleyide denemenizi öneririz.



    Gelelim Pendik Meralarına...Özellikle Pendik burnuna yakın meralar balık avı için çok müsait. Eylül ayının gelmesiyle beraber bol miktarda Mezgit, İzmarit, Zargana, Kefal, İstavrit ve zaman zaman Sarıkanat yakalayabilirsiniz. Kayalara yakın bölgelerden gece 21'den sonra Eşkina ve Kırlangıçda alınabiliyor. Yine Pendik Kaynarca taraflarında özellikle askeriyenin oralardan iri İstavrit, İzmarit ve Lüfer alındığını biliyoruz. Liman mendirekleri üzerindende Zargana ve Kefal iyi av verir.

    Hangi Olta Takımları Tercih edilmeli?

    Öncelikle şunu belirtmeden geçmeyelim. Balık avında acemiyseniz Kartal ve civarı bölgeler genellikle kayalık alanlar olduğundan nispeten basit düzenekli ucuz oltalarla av yapmalısınız. Çünkü kayalıklarda çok fazla takım bırakıldığını biliyoruz. Buda size maddi bakımdan büyük külfet yaratacaktır. Ustalaşmaya başladıkça daha kaliteli takımlara geçebilirsiniz. Şöyle 3.90 yada 4.20 bir kamış, en az 4 rumanlı bir makine işinizi görecektir. Mesela Ecosima 4000 kaliteli bir makinedir ve 0,30 mm florocarbon bir misina ile rahatlıkla Sarıkanat ve Lüfer alabilirsiniz. Çünkü bu balıklar Levrek yada Çupra gibi hırçın balıklar değildir. Keza Eşkina'da öyle. Eğer Ege'de avlanıyor olsaydınız kesinlikle Ecosima 6000 önerirdim. Birde Lüfer avlayacaksanız oltanıza konsantre olmanız şarttır. Çünkü balık vuruş yaptığında zamanında tasmalamak büyük önem taşır. İstavrit için ise Kartal'da ince takım Çapariler iyi iş yapar. Eğer derin bölgede avlanıyorsanız Çaparinizi sudan yavaşça çekmeniz gerek. Çünkü İstavrit Balığının ağzı çok hassas olduğundan kolayca yırtılabilir. Eşkina ise Şamandıra veya Şeytan Oltası ile yakalanır. Genelde gece daha iyi av verdiğinden Şamandırada fosfor ışık kullanmak önemli. Yem olarak Teke ve Borukurdu taze olmak şartıyla kullanılabilir. iğne seçini ise 3-4 no idealdir.

    Kyn
     
    Şükrü bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş