1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Karaburun av meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 16 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İzmir Karaburun'da Olta Balıkçılığı

    İzmirli bir balıkçı olupda Karaburun, Mordoğan, Kösedere gibi hem bakir ve hemde balık çeşitliliği bakımından zengin başka bir yerin varlığını bilmemesi herhalde büyük bir hata olacaktır. Çünkü yaz kış sürekli olarak Amatör veya Profesyonel balıkçıları mutlu edebilecek jeolojik bir yapısı var. Örneğin dalyancılar. Kefal avı yapan ve avcılıkları çok eskiye dayanan bu abilerimiz, kendi stillerince koy ağızlarına ağ gererek yıllardır kefal avlıyorlar ve şu bir gerçekki en güzel Kefallerde Karaburun taraflarında bulunmaktadır.

    Karaburun beldesinin bir başka özelliği de İzmir de en çok balık çiftliklerini bünyesinde barındırıyor olmasıdır. Öyle ki balıkçılar mart ayının o soğuk havalarında bile çiftlik balıkları sayesinde avlardan boş dönmüyorlar. Size meraları tanıtırken bu tür av video ve resimlerini de detaylıca paylaşacağız. Ayrıca bazı yerler vardır ki son zamanlarda patlama yapmış balıkların bir numaralı uğrak yerleridir.

    Son olarakda bu bakir bölgemizin bir yarımada olduğunu ve her iki yanına bakan denizinde de sayısız Avlak Yeri bulundurduğunu bilmenizi isteriz. Yani tarif edeceğimiz yer öyle birkaç meralık bir alan değildir. Biz bile çoğu yere henüz hakim değiliz.

    Karaburun Kanlıkaya Balık Meraları

    Neresinden bakarsanız bakın, İzmir'in en güzel ve bakir yerleri Karaburun'dadır. Muhteşem koyları ve jeolojik açıdan balık tutmaya çok elverişli meraları bulunur. Merkeze uzak olması tek olumsuz tarafı olsada son yapılan yol çalışmaları ile artık Kanlıkaya civarına daha kolay gelebilirsiniz.

    Kanlıkaya ismini adı üstünde kayalarındaki kızıllığından alır. Aşağıya inmesi ve çok rüzgar alması sıkıntı yaratsada çıkan balık çeşitliliği göz önüne alındığında bu kadar zahmete değebilecek bir yerdir. İzmir merkeze uzaklığı yaklaşık 115 km civarındadır. Yani biraz uzak kalıyor diyebiliriz. Çünkü çoğu İzmirli arkadaşımız bu bakir meraya gelmek yerine daha çok Balıklıova, Urla, Mordoğan ve Gerence bölgesini tercih eder. Tabi bu insanların seçimine kalmış. Sonuçda İzmir mera yönünden sıkıntı yaşanan bir yer değil. O nedenle herkesin kendine göre alanlarıda vardır.

    Ama bizim size her merayı tanıtmak istememizden dolayı Kanlıkaya üzerinde durmak istiyoruz. Çünkü mevsimsel olarak balıkların yumurtlama ve yemleme ihtiyacı gelipde kıyılara sokulduğu zamanlarda bu merada olmak, size çok güzel bir av günü yaşamanızı sağlayacaktır. Özellikle Sargoz, Çupra, Karagöz, Granyöz ve Levrek açısından bu mera tamda gelmeniz gereken bir yer. Peki nasıl geleceksiniz?. O kadarda zor değil. Karaburun merkezi geçince yaklaşık 8-10 km sonra yolun sağ tarafında Yıldıztepe sitelerini görürsünüz. Burayıda geçin ilk gelen burun Kanlıkaya'dır. Zaten haritada detaylıca gösterdim.

    Biliyorsunuz Amatör balıkçılığın asıl amacı spor yapmak kafa dinlemek ve stres atmaktır. Bunun için bazen metrelerce yol yürünür dağlar aşılır. Böylece hep sağlıklı kalıp hemde stres atmış olursunuz. Kanlıkaya bölgeside giderkende bir müddet yürüyüp sonra kayalara doğru inmelisiniz. Ayrıca ilerlerde güzel sahillerde var orda çadır vs kurup av zamanıda gelebilirsiniz. Önemli olan dikkatli olmak ve stres atayıp derken elininize baston almamak. Taşlar üstünde kendinize güzel bir yer balirleyip olta takımlarınızı yapmaya başlayın. Yanınızda bir adet Kıbrıs, 2-3 çeşit Rapala, bol Kurşun ve İğne olmalı. Meramızın ön kısımları derin ve sarp kayalıktır. Klasik 2 köstekli takımlar tebrübeli değilseniz mutlaka takılır.

    Bu yüzden şamandıralı takım deneyebilirsiniz. Biz genelde yem olarak Sardalya ve Mamun kullanırız. Gündüz av yapıyorsak Madya takmak harami balıklardan kurtulmanın tek yolu. Gerçi gene bolca Hanos çekersiniz o ayrı. Sardalyayı elinize alın ve birbirine yakın 2 iğneyi balığa geçirin ve ağırlık takmadan denize bırakın. Bir gün önceden tuzlamış olması sertlik bakımından size fayda sağlar. Artık misina elinizde bekleyeceksiniz ve sabırlı olacaksınız. Levrek ve Sargoz yanında Granyoz avlamanız muhtemel. Eğer gece avlanıyorsanız bol bol Mığrı'da bu balığa saldıracaktır. Baktınız çok Mığrı var yeminizi Mamun ile değiştirin. Karagöz ve Çupra bu yemi çok sever. Ayrıca bu yemle Levrek yakalayan da çoktur.

    Kanlıkaya merasını gece ve gündüz olarak ayırmak gerek. Çünkü gündüzleri iyi bir balık yakalamak çok zordur. Her yerde harami balıklar vardır ve durmadan yemlerinizi çalarlar. Bu nedenle At-Çek avı yapmak mantıklıdır yada deniz dalgalı ise yine Sardalyayı büyük parçalarla dilimleyerek tek iğne üzerine kurşun olmadan avlanabilirsiniz. Suda iri Sargoz varsa ve gürültü yapmıyorsanız mutlaka alırsınız. Ayrıca son dönemlerde yayılmaya başlayan LRF Yöntemi ile de av yapmak mümkün. Bu sayede çok iri Kaya Levreği ve Hanos alanları görüyoruz.

    Konumuzun başında balık mevsiminden bahsettik. Bu öncelikle Çupra balığının göç zamanı yani suların nispeden ılıklaştığı zamanlardır. Yani Nisan Mayıs ayları ile Eylülden Ocak ayına kadar ki zaman. Bu süre içinde Çupra, Lidaki ve zaman zaman Mırmır bu merada av verir. Levrek, Kefal ve Karagöz ise hemen hemen yılın her ayı yakalanan balıklardır. Aynısını sahiller için söyleyemeyiz mesela. Çünkü Karaburun dibi derin olan kayalık alanlardan iyi balık alınan bir ilçe. Ama işte bir sahil konforunu alamıyorsunuz ki oda işin kötü tarafı. Gerçi size ilerki zamanlarda çok güzel meralar göstericez. Hem kamp kurup hemde balık avlayabileceksiniz. Bunun için biraz daha beklemeniz gerekecek.

    Kısaca toparlamak gerekirse, Kanlıkaya ön kısmı derin kayalıklardan oluşan balık çeşitliliği bakımından zengin ama dikkat edilmesi gereken bir Avlak Yeri. Yukarda bahsettiğimiz balıklar dışında Melanur, Lahos, İzmarit, Gopez ve Turna'da alabilirsiniz. Yanınızda Akyem, Mamun ve Sülünez götürebilir hatta kayalar arasında deniz salyangozu toplayıp ta yem yapabilirsiniz.



    KARABURUN KANLIKAYA AVLAK YERİ RESİMLERİ


    1690 eklentisini görüntüle 1691 eklentisini görüntüle 1692 eklentisini görüntüle 1693 eklentisini görüntüle 1694 eklentisini görüntüle 1695 eklentisini görüntüle

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş