1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Balıkları Kalkan Balığının erkek ve dişisi nasıl anlaşılır

'DENİZ BALIKLARI' forumunda deniz34 tarafından 20 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ

    [​IMG]


    Vücutları yuvarlak, gözleri vücudun sol tarafında bulunan Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlayan, derisi pulsuz, küçük kemiksi yumrularla, düğmelerle kaplıdır. Vücudun üst tarafı kahverengimsi renkli olup siyah ve beyaz noktalar vardır. Vücudun alt tarafı beyaz olup bir dip balığıdır. 20-30 yıl yaşayabilen bu harika lezzetli beyaz etli balık, ortalama 50-60 cm boy, 1-4 kg. ağırlıkta olabilirler.


    Rahmetli babam söylerdi. Boyu 1 metreyi, ağırlığı 20 kilogramı bulanları ve üzerlerinde de midye olanlarını da Parakete ve Kalkan ağları ile yakaladığını söylerdi.

    Denizlerimizin tamamında: Akdeniz'de, Ege denizinde, Marmara denizinde ve Karadeniz’de yaşasa da, günümüzde Karadeniz ve Marmara denizi dışında avlanması çok zor bir hal almıştır.
    Genellikle 20-70 metre derinliklerde kumsal ve çamurlu diblerde yaşarlar. Yumurtlama dönemlerinde daha sığ sulara yönelirler.

    Kalkan balığının erkeği her zaman daha değerlidir. Bunun sebebi ise dişi kalkanlarda bulunan havyar kesesi sebebiyledir. Aynı büyüklüklerdeki erkek ve dişi kalkandan, erkek kalkanda daha çok et bulunduğu tesbit edilmiştir. Yasal büyüklüğü minimum 40 santimetredir.

    Peki dişi ve erkek kalkanı nasıl anlarız.

    Bildiğiniz gibi, Kalkan balığında küçük kemiksi düğmeler bulunur. Erkek kalkanda bu düğmelerin sayısı çok fazla iken (neredeyse tüm karın bölgesi kaplıdır), dişi kalkanda ortalama 5-10 taneyi geçmez. Ayrıca, erkek kalkanın karın bölgesi, dişi kalkana göre daha etli olur.

    kyn:nuri deniz.
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş