1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Balıkları Istavrit baliği

'DENİZ BALIKLARI' forumunda deniz34 tarafından 10 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ




    İ
    STAVRİT BALIĞI :

    [​IMG]


    İstavrit balığı denizlerimizde bolca bulunan sakin lezzetli , kılçıklı, tavası, ızgarası, buğulaması yapılan, sürüler halinde yaşayan bir göç ve pelajik bir deniz balığıdır.
    Denizlerimizde Latince adları olarak, Trachurus meditterenaeus(Karagöz istavrit) ve, Trachurus trachurus(Marmara ve Karadeniz istavriti)olarak bilinen ve bilimsel adlarıyla tanımlanan iki çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca balıkçılar arasında Patlak göz olanıda bilhassa Marmara denizi'nde bulunmaktadır.
    İstavrit balığının küçüklerine “kıraça” denilmektedir. Denizlerimizde hamsiden sonra en fazla bulunan istavrit balığı yazın ılıman denizlerin kıyılarında, Kışın ise 50 kulaç derinliğe kadar olan deniz diplerinde yaşayabilmektedir.
    İstavrit balığının gövdesi yanlardan basık ve füze şeklindedir. Ağzı ise ufak olmasına rağmen açılınca körük biçimini almaktadır.
    Dişleri lüfer gibi kesici olmayıp yumuşaktır diyebiliriz. İstavrit balığının kefal veya hamsi gibi pulları yoktur. Kendine has derisi mevcuttur. İki adet sırt yüzgeci , Anüs yüzgecinin önünde de iki adet ufak dikeni bulunmaktadır. Bu dikenler bilhassa çapari ile balık avlarken elinize batabilirler. İstavrit balıklarının sırtları yeşilimsi, koyu gri, yan tarafları açık gri ve karın kısmı ise beyaz renktedir.
    Nisan ayından itibaren Marmara denizi'nden Karadenize doğru göç ederler . Bu göç Temmuz ayına kadar devam eder. Yumurtlarlar ve Plankton ve balık yavruları ile beslendikten sonra Aralık ayından itibaren yine boğazı takiben Marmara denizi'nin her tarafına yerleşirler. Bu göç esnasında küçük balıkçılar ve sahilden çapariler ile bolca avlanırlar.
    Bu tür istavritler, yumurtasının bir kısmını Marmara’da, bir kısmınıda Karadeniz’de dökerler. Yumurtadan çıkan yavruların boyları 3cm.kadar olup, 10 mm boya eriştiklerinde yüzgeçleri gelişir. 2 yıl sonunda istavrit balığı ideal boyu olan 13-15cm.'ye ulaşabilmektedir.

    1380 sayılı su ürünleri kanununun 2/1 nolu sirkülerinin 15.maddesinde de belirtildiği gibi avlanması gereken minimum boy uzunlugu 13cm.dir. Bu boyun altında avlanması yasaktır ve cezası vardır. Ancak gırgır gemileri günlük masraflarını kurtarabilmek adına küçük büyük demeden istavrit balığını katletmektedirler.Yasalar olmasına rağmen bir denetleme sistemi de olmasına rağmen görevini yapan maalesef ortalarda görünmemektedir. Tutulacak balığa KOTA da konmadığından tonlarca miktarda ve binlerce kasalarda istavrit balığı adeta yok edilmekte ve telef edilmektedir. Bilhassa Marmara denizi'nde katliam yaşanmaktadır.
    2008/2009 döneminde tutulan küçük boydaki istavritlerin daha doğrusu kıraça'ların haddi hesabı yoktur.Vede yumurtlama döneminde de avlanmaya devam edilmiştir. Bu da yetmiyormuş gibi balıkçılık sezonu 15 Nisan'da bitmesi gerekirken,15 gün daha uzatılarak 1 Mayıs'a uzatılmış ve böylece istavritin nesli adeta yok edilmeye çalışılmıştır.
    İstavrit balığının av sezonu , palamut balığı gibi 1 Eylül'de açılmakta ve 15 Nisan'da sona ermektedir. Bu süreç zarfında bu balık büyük gırgır motorları tarafından önce Karadeniz de ve ardından da Marmara denizi'nde avlanmaktadır. Ancak istavrit balığının avlanması için kullanılacak ağın göz açıklık mesafesi Sirkülerde 14mm olarak belirtilmiş olmasına karşın, bazı gırgır gemileri daha ufak gözlü 9 mm olan hamsi ağlarını kullanarak istavritin yavrularınıda yakalayarak adeta soy kırım yapmaktadırlar..
    İstavrit balığı aynı zamanda istavrit ağları ilede küçük sandal balıkçıları tarafındanda avlanmaktadır. Bunun yanında beyaz Martı tüyünden yapılmış olan 12 iğneli çaparilerlede amatör olarakta avlanmaktadırlar.

    Tutulan İstavrit balığı 13 kiloluk tahta kasalarda nakliye yapılmakta ve balık halinde kasa olarak satışa sunulmaktadır.
    Kümeler halinde yaşayan vede kümeler halinde göç eden istavritlerin düşmanları ise: Palamut,uskumru,Yunuslar,Lüfer,Toriklerdir. Büyük balık küçük balığı yutar deyimide buradan kaynaklanmaktadır..
    Kaynak:Nuri Deniz
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    2,071
  2. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    1,754
  3. Şükrü
    Yanıt:
    3
    Gösterim:
    1,845
  4. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    3,111
  5. deniz34
    Yanıt:
    1
    Gösterim:
    2,933

Bu Sayfayı Paylaş