1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

İstanbul Boğazı'ndaki akıntılar

'DENİZLERİMİZ GENEL BİLGİLER' forumunda deniz34 tarafından 29 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    [​IMG]


    Günde ortalama 400 geminin girip çıktığı İstanbul boğazında, değişik yönlerde hareket edebilen birkaç çeşit su akıntıları mevcuttur.

    1 - Bunlardan birisi; yüzey üst akıntılar dediğimiz su akıntısıdır.
    Bu akıntının yönü Karadeniz'den, Marmara Denizi'ne doğrudur. Bunun nedeni Karadeniz'in su seviyesinin, Marmara Denizi su seviyesinden 40cm.daha yüksekte olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla daha yüksekte olan Karadeniz'in suyu seviye farkından ötürü Marmara denizine doğru akmaktadır. Bu akıntı boğazın orta bölümlerinde daha fazla olup, bilhassa Kandilli ve Bebek burnundan Marmara'ya doğru gidildikçe artmaktadır. Balıkçı gemimizdeki dobler su akıntı hızını ölçer elektronik cihazımız ile bunun hızının 1.8 ve 2.7 mil olduğunu müşahede etmişimdir.

    2 - Diğer bir akıntı, dip akıntısıdır.
    Bu akıntı, yüzey akıntısının tam tersine olmak üzere Marmara Denizi'nden Karadeniz'e doğru akan, hareket eden bir akıntıdır. Bunun nedeni her iki deniz arasındaki suyun tuzluluk oranlarının farklı olmasıdır. Karadeniz'in suyunun tuz miktarı, Marmara Denizi'nin tuz miktarından ortalama olarak 2 kat daha az tuzludur. Bu nedenle yoğunluk farkından dolayı daha fazla yoğun olan Marmara'nın suyu Karadeniz'e doğru büyük bir hızla akmakta, hareket etmektedir. Ölçtüğümüz o gün için (15.Aralık.2011) hız, dobler cihazımızda 1, 5 ile 2.2 mil civarında değişmektedir.


    3 - Bir diğer akıntı da Orkoz akıntısıdır.
    Bu akıntıda, sert esen rüzğarların meydana getirdikleri akıntılardır. Bilhassa Marmara Denizi'nde esen Fırtına şeklindeki Lodos rüzgarının bilhassa boğazda meydana getirdiği akıntı, Marmara'nın suyunu Kuzeye doğru yığar ve su seviyesi bu durumda İstanbul boğazının güney girişinde 50 - 60 cm. yükseltiye ulaşır. Bu durumu Sarayburnu, Salacak ve Kızkulesi önlerinde görmemiz mümkündür. Buradaki suyun hızı 5 ile 7 knot'u bulmaktadır.

    Kaynak:nuri deniz ( balıkçı reisi )
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş