1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

İğneler Hakkında Detaylı Çalışmam...

'İĞNELER' forumunda Onur ADIGÜZEL tarafından 28 Mart 2009 tarihinde açılan konu

  1. Onur ADIGÜZEL

    Onur ADIGÜZEL Üye Balıkçı

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Sakarya
    Sevgili dostlar. iğnelerle ilgili yapmış olduğum alıntılarla bir derleme yaptım. bu genel bilgilerin ardından; iğneler ile ilgili görüş,öneri ve tercihlerimizi bu bölümden yapabiliriz. Böylece sahip olduğumuz tecrübeler ışığında hangi balığa hangi iğnenin daha elverişli olduğuna hep birlikte karar veririz. şimdiden bu bölümün tüm dostlarımıza fayalı olmasını diliyorum saygılarımla:)


    İĞNELER


    [​IMG]

    Balık avcılığında en önemli konulardan birisi de olta iğneleridir.Balığın yakalanmasını sağlayan malzeme olarak her balık türünün farklı boyları için uygun iğne seçimi avcılığın başarılı olmasında en önemli etkendir. İğne seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken konu kalitedir.Sağlam, paslanmayan, ucu sivri ve düzgün yapılı iğneler seçilmelidir.Piyasada aynı boy ölçüsünde olmakla beraber şekilde pek çok iğne mevcuttur.Ağız kıvrımı aynı olduğu halde sapı uzun-kısa-orta boyda olan çeşitleri vardır.


    Bir olta iğnesini gereği gibi tanıyabilmek için, olta iğnesi üzerindeki isimlerin bilinmesi gerekir.
    Bu isimler sivri uçtan başlamak üzere,
    Sivri uç
    Damak
    Dirsek
    Sap Boyun Pala ( göz) olarak belirtilebilir.
    [​IMG]

    Bağlantı yerleri halka seklinde olanların yani sıra kütleştirilmiş olanları da vardır.Renkleri siyah-beyaz-sari-kahverengi olabilmektedir.Oltanın yapısı ne kadar pürüzsüz ve düzgün ise işlevini çok daha iyi yerine getirebilir.



    Olta iğnelerini, özelliklerine göre de aşağıdaki türlere ayırabiliriz.
    Palalı iğneler
    Delikli iğneler
    kertikli iğneler
    Benekli iğneler
    Bu dört iğneden en çok kullanılanı, Palalı iğnelerdir.Bundan sonra delikli, daha sonrada yapma yem hazırlanmasında veya iğneye yumuşak yem takılması gereksinmesinde kertikli iğneler kullanılır. Benekli iğnelerin kullanımları veya kullanılış yerleri, çok az olduğundan, fazla bir açıklamaya gerek yoktur. Olta iğnelerinin bu görünümlerinden, iki ayrı oluşum içinde daha oldukları görülür.Birincisi düz ve ikincisice çapraz yapıda olanlarıdır.
    Bir herhangi yüzey üzerinde bırakıldığı zaman, bu yüzey üzerinde her noktasından değebilen iğnelere düz, ayni yüzey üzerinde olup sivri ucu havada kalan iğnelere de çapraz iğne adi verilmektedir.


    palalar
    [​IMG]

    Bazı olta balıkçıları, çapraz iğnelerin, düz iğnelerden daha kullanışlı olduğunu söylerler.Sebebe olacakta çapraz iğnelerin düz iğnelere oranla, baliğin ağzına batma şanslarının daha fazla olduğunu savunurlar.çünkü, yem ile birlikte, baliğin ağzına giren çapraz iğnenin sivri ucu daima yukarıda durduğundan, ağızlanan yem balık tarafından tekrar geri atılmak istense bile, iğe ucu ağzın boşluğundaki deriye hemen ilişir ve hafif bir direnme ilada, daha derine batarak kalır.Halbuki ayni durum düz iğneler için düşünülemez.İğne ağız boşluğu içine yatmış olsa bile, direnme anında bulunduğu yere takılacağı yerde , sıyrılıp çıkar diye düşünürler.
    Durum hiç ta söylendiği gibi olmamakla beraber, bu derece büyütmeğe de değmez.Böylece olta iğnelerinin kullanıldıkları yerlere göre değerlendirilmeleri gerektiği anlaşılır.
    Oltacı dükkanlarında, kutular dolusu gördüğümüz iğneler, şüphesiz ki birbirlerinin aynisi değildir.Bunların ilk bakışta, irili ufaklı oldukları, elbetteki gözden kaçmamaktadır.Ancak burada değinmek istediğimiz husus, olta iğnelerinin, iri veya ufak oluşları değildir.Onlara biraz dikkatlice bakılacak olursa, birbirlerine uymayan, ayrı özellikler içinde oldukları görülür.Bu özelliklerden bazıları;
    geniş veya uzun saplı,
    Geniş veya dar dirsekli,
    Dirseklerinin yuvarlak veya oval biçimli,
    olmalarıdır.


    [​IMG]

    İğneler, pala, beden vs. gibi bölgelerinin şekline göre çeşitli isimler alır. Fakat bir kaç husus genel geçer olarak vurgulanabilir. İlk mesele damak problemidir. Pek çokları damağın balığın iğneden kurtulmasını önlediğini düşünür. Bu gerçek olsaydı, balık tutmak çok daha kolay olurdu. Elbette küçük bir fark yaratacaktır bu damak. Fakat, sağlam (iri) bir damak, aynı zamanda balığın bir zara benzeyen ağzında daha geniş bir yırtık açılması demektir. Bu aynı zamanda iğnenin balığın dudağına oturmasının güçleşmesi demektir. İşte bu dezavantaj, büyük damağın zaten pek bir az olan avantajını ortadan kaldırır. Fakat, yemin iğneden kurtulmasını zorlaştırmakta iyi bir damak tartışılmaz bir üstünlüğe sahiptir. Fakat şu unutulmamalıdır, iri bir damağı yemden geçirmek demek, yemi daha fazla tahrip etmek demektir.


    Beden uzunluğu biraz çetrefilli bir konudur. Uzun bedenin en büyük faydası dişli balıklarda görülür. Balık misinaya daha zor ulaşır. Diğer yandan yemi bütün olarak yutan balıklarda bedenin uzun olması, iğnenin mideye inmesini bir miktar zorlaştırır. Ama iğne uzun olunca, yemi tırtıklayan türlerde bilhassa, balığın iğneyi ağızlaması ihtimali bir miktar düşer.

    Beden uzunluğu tek kriter değildir elbette. Asıl önemli olan iğne elemanlarının oluşturduğu kombinasyondur. Balığın türüne, yemin türüne, av stiline vs. göre beden, ağız vs.etkinliği değişir. Ayrıca, bazı tür iğneler, bir takım aksesuarlara da sahiptir. Örneğin, bazı iğnelerde beden üzerinde yemi tutmak üzere ekstra damaklar bulunur. Bazı iğneler yosunlara takılmayı sözde önlemek -genelde pek faydalı olmaz- için gözden uca uzanan esnek bir tele sahiptir. Ama asıl farkları iğnenin genel profili ortaya koyar, bu gibi küçük aksesuarlar bazen çok faydalı olsalarda, iğneyi diğerlerinden ayıran husus olmaktan uzaktırlar.

    İğneler temel olarak iki gruba ayrılabilirler. Çember iğneler ve konvansiyonel "J" iğneler. İğneleri bu kadar net bir şekilde ayırmaya yetecek bu fark ne olabilir? İğnenin, balığı yakalama yöntemi.. "J" tipi bildiğimiz iğneler balığın yutması daha sonra yuttuğu yerde takılması prensibine göre çalışır.

    [​IMG]

    Genel olarak, balık iğneyi yemle birlikte yutar. Biz ise, iğneyi, yukarı doğru çekeriz. Böylece genelde üst damağına bir yerlere takılır. Çember iğnelerde ise, mesele tamamen farklıdır.
    [​IMG]

    TEMEL İĞNE ÇEŞİTLERİ​


    Aberdeen:

    [​IMG]
    Bu tip iğnelerin belirleyici özelliği bariz şekilde uzun olan bedendir. Ayrıca ağız dirseği, bariz şekilde dairesel olup, uç kısmı dairesel hattın uzantısı şeklindedir. Bilhassa kalkan, mezgit, levrekr gibi yemi patır kütür yutan balıklarda iğnenin beden kısmının ağızda kalmasıyla baskıyı dengelemesi, böylece daha kolay saplanması nedeniyle tercih edilir. Diğer yandan iğnenin balıktan çıkarılması da kolaylaşır. Uzun sapı lüfer gibi dişli balıklar içinde bir avantajdır, balık misinaya daha geç ulaşır ve zor keser.. Fakat, balığı alma, yani takılma yönünden lüfer gibi ısıran balıklarda daha az etkilidir..
    Aberdeen iğneler açılmaya karşı zafiyetlidir. Küçük iğnelerle büyük balık yakalamak daha güçtür. Diğer yandan, yemi parça parça alan balıklarda, iğneye yandan yaklaşma durumunda kavisli hat ucun batmasını güçleştirir. Bu form balığın ağzından kolay sıyrılmayı sağlar.. Sertçe tasmalamak elzemdir.. Diğer yandan yemi büsbütün yutan balıklar için bu form çok etkili olabilmektedir.
    Uzun beden sayesinde canlı yemler, sülük ve yaprak yemler için uygundurlar. Kesilmiş kurt, midye içi gibi yemler çok etkili olmaz.


    Chinu
    [​IMG]
    Geniş ağız, kısa beden ve içe bakan uçla belirgin bir profile sahiptirler. Bu tip iğneler özellikle kesilmiş karides, kurt, lokma beyaz yem gibi küçük parça yemlerle, balık yumurtaları, mısır vs. kullanımı için uygundur. Geniş ağız sayesinde iğnenin ucu serbest kalır ve balığın ağzına daha kolay oturur. Yapısal olarak beden kalındır ve misina için göz kullanılır. Bu sayede, çipura, mercan, sazan gibi balıklar için uygun olurlar..

    Coarse/Match/Crystal :
    [​IMG]
    Temelde aynı olan bu iğneler, limerick'ten kısa beden ile ayrılır. İzmarit, kefal gibi emerek yutan balıklarda daha etkilidierler. Yapısal olarak, kalın tel olanlar Crystal olarak sınıflanır. Kalın beden kullanımı nedeniyle genelde Crystal türü olanlar daha çok limerick'e benzer ve beden nispeten uzundur.

    Kirby:
    [​IMG]
    Bu iğnelerin belirleyici özelliği, ağız/dirsek kısmının aşağıya düşen dirsek şeklinde olmasıdır. Bu dirsek kavisli olarak uç kısmına kıvrılır ve uç bedene doğru uzanır. Bu sayede, yemden parça alıp gitmeyi seven balıklar için son derece etkili bir tuzak hazırlar. Fakat, dirseğin düşüklüğü nedeniyle uygun zamanda tasmalama kritik önem taşır.. İzmarit, lüfer, istavrit gibi balıklarda ortalama etki gösterir. Fakat, diğer balıklar içinde uygundur, açılmaya dayanıklıdırlar. Basitçe, hiç bir tür için bitirici olmaz, ama pek çok tür için ortalama ve yeterli avcılık sunar.
    Midye içi, kesik kurt gibi yemlerin, ağız boşluğunu kolayca doldurup iğnenin uzunu ulaşılmaz hale getirebilmeleri başlıca sorundur.. Yemi, beden tarafına geçirmeden, dirseğine takmak iyi netice verirken, balığı ürkütür.
    Canlı yemler için uygun değildir.. Kıvrımlı dirsek canlı balığı çok çabuk hırpalar.


    Limerick:
    [​IMG]
    Bu tür Kirby'ye çok benzesede, dirseğin uca dönüş açısı ucun bedene paralel durması ile ondan ayrılır. Diğer yandan ilk anda görülmeyen özelliği, dirseğin dövülerek açılmaya karşı güçlendirilmiş olmasıdır. Kirby'den daha zor açılan, bilhassa alabalık gibi seri hareket eden balıklarda etkilidir. Fly ve kurt kullanımında özellikle tavsiye edilir.


    Kahle :
    Bu iğneler prensip olarak çember iğnelere benzerler. Fakat ucun bedenden uzak olması, onları çember olmaktan da uzaklaştırır. Bilhassa canlı yemde etkindir. Yem, nispeten düz olan dirsek üzerinde yerleşir. Misina yukarıdan çektiği için, nispeten yere paralel durur ve balık gelip yutunca, genelde tasma filan pek gerekmeden yakalanmış olur. Fakat çember iğnelerin aksine, genelde balığın midesine oturduğu için ölümcüldür. Tasmalama yapmak başarı şansını bir hayli artırabilir..

    Bu iğnelerin çeşitli küçük eklemelerle elde edilmiş pek çok varyasyonu mevcuttur. Diğer yandan, iğnelerin bazıları bedende ekstra damaklar (kurt vs. yemi bedende tutmak için), kurt vs. takılması durumunda daha iyi yemi sunabilmek üzere dirsekler vs. vs. sunar.
    .

    Üçlü ve ikili iğneler :
    [​IMG][​IMG]

    Arkadaşlar biraz da çeşitli markalardan resimler eklemek istedim. Sizlerle birlikte tercihlerimizi konuşurken faydalı olabileceğini düşündüm;)


    mustad markasına ait örnekler :
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]


    WMC markasına ait örnekler:


    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]


    owner markasına ait örnekler :


    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]


    Arkadaşlar elimden geldiği kadar bilgi toplamaya ve derlemeye çalıştım. İnşallah faydalı olur. Dediğim gibi hep birlikte bu konuda fikirlerimizi belirtirsek,ailemiz üyelerine bir konuda daha yardımcı olmuş oluruz. tekrar saygılarımla...
     
  2. serhat3579

    serhat3579 Tba Okuru

    çok itinalı bir çalışma olmuş eline emeğine yüreğine sağlık
     
  3. Onur ,

    Teşekkürler çok güzel ve değerli bir paylaşım...
     
  4. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Onur, gerçekten çok harika hazırlamışsın kardeşim.
    Emeğine sağlık, aynı güzellikteki paylaşımlarının devamını dilerim.:)
    Benim Sazan Avları için vazgeçilmezim WMC 9284 1/0 1-2-3-4 Numara Sarı iğne.
     
    Son düzenleme: 28 Mart 2009
  5. Öner

    Öner Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Ekim 2008
    Mesaj:
    862
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege
    Paylaşım için teşekkürler Onur hocam
    Gercekten bayağı ugraşmışsın ama güzel olmuş ellerine sağlık...;)
     
  6. Onur ADIGÜZEL

    Onur ADIGÜZEL Üye Balıkçı

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Sakarya
    Ben şimdiden sizlere teşekkür ederim sayın abilerim ve arkadaşlarım...

    Kendim Singapur 0/1 çapraz uzun pala kullanıyorum sazan avlarımda. Boncukla avlandığım için boncuğu boili tarzı değilde direk iğnenin palasına geçirebilmem ve boncuğun rahat etmesinden dolayı bu .ğneyi tercih ediyorum;)
     
  7. irfanavcı

    irfanavcı Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ekim 2008
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE
    Onur emeğine sağlık güzel bir çalışma olmuş teşekkürler.
     
  8. Köylü

    Köylü Üye Balıkçı

    Katılım:
    9 Ocak 2009
    Mesaj:
    741
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Onur ellerine emeğine sağlık kardeşim çok güzel toplamışsın


    ben mustad 496 kullanıyorum memnunum​
     
  9. GERENCE

    GERENCE Üye Balıkçı

    Katılım:
    18 Aralık 2008
    Mesaj:
    84
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Çeşme-Ilıca-Ildır-Alaçatı
    Eline sağlık Onur kardeşim... İtinalı bir derleme yapmışsın,çok yararlı :)
     
  10. AŞKIN

    AŞKIN Admin Admin

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesaj:
    2,426
    Alınan Beğeniler:
    147
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    EGE
    Web Sitesi:
    Onur emeğine sağlık kardeşim,güzel bir çalışma olmuş teşekkürler,;)
     
  11. derinmey

    derinmey Üye Balıkçı

    Katılım:
    14 Şubat 2009
    Mesaj:
    50
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    açık deniz
    paylaşım için teşekkürler onur.bizim gibi acemiler için mükemmel bir derleme.eline sağlık.
     
  12. enbodur

    enbodur Üye Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2009
    Mesaj:
    15
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir
    onur hocam güzel bilgiler için saol.daha öğreniceğimiz çok şey var.
     
  13. narki

    narki Tba Okuru

    Onur Hoca, çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.
     
  14. oltadasazan

    oltadasazan Gold Üye Gold Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Kasım 2008
    Mesaj:
    661
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Eskişehir ve Yöresi
    Web Sitesi:
    Onur hocam, detaylı çalışma ve bilgilendirme için teşekkürler.Emeğine sağlık.
     
  15. CEMON

    CEMON Üye Balıkçı

    Katılım:
    22 Ekim 2008
    Mesaj:
    22
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İç Anadolu Bölgesi
    teşekkürler onur emeğine sağlık olsun
     
  16. kony@lı

    kony@lı KONYA İL SORUMLUSU Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    716
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Konya - Karaman
    Hocam emeklerine sağlık.
    Harika bir çalışma olmuş...
     
  17. Nevin

    Nevin Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ALMANYA-MARMARA-EGE-AKDENİZ
    Paylasim icin tesekkürler ellerine emegine saglik​
     
  18. Çetin CANKANAT

    Çetin CANKANAT Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Haziran 2009
    Mesaj:
    60
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege bölgesi
    Cevap: İğneler Hakkında Detaylı Çalışmam...

    eline emeğine sağlık olsun tşk.
     
  19. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Cevap: İğneler Hakkında Detaylı Çalışmam...

    Sn.Onur hocam,eline ve emeğine sağlık.Bilene hatırlattığın,bilmeyene öğrettiğin için gerçekten çok teşekkür ederim.Böyle güzel temel bilgilendirmelerinin devamını dilerim.

    Selamlar.
     
  20. Ayşe HARUPÇU

    Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Ekim 2009
    Mesaj:
    3,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir geneli
    Cevap: İğneler Hakkında Detaylı Çalışmam...

    Onur kardeşim,çok güzel çalışma için teşekkür ederim.
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş