1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Gemilerde Pervane...

'DENİZLERİMİZ GENEL BİLGİLER' forumunda deniz34 tarafından 4 Nisan 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    [​IMG]



    Pervane,
    Makinenin çalışması ile , şanjumana bağlı olan pervane kumanda kolunun hareketiyle dönen bir çelik milin uç kısmına vida dişleri açılmış ve buraya yerleştirilmiş ve somunla sıkıştırılmış, tekne ve gemilerin yapılarına göre uygun bir hidrodinamik şekil verilerek yapılmış itme veya çekme gücü sağlayan bir alettir diyebiliriz.
    Pervaneler, sularda çalışan her türlü tekne ve gemilerde kullanıldığı gibi havada kullanılan tüm uçan araçlar içinde kullanılan en önemli bir alettir.
    Pervanelerin esas maddesi sarı veya pirinçtir( Bronz). Bu maddenin belirli bir ısıda eritilmesi ve özel bir kalıba dökülmesi suretiyle imal edilmektedirler. Ayrıca paslanmazdan yapılan pervanelerde mevcuttur.
    2 kanatlı oldukları gibi 6 kanatlı olarak da üretimleri yapılmaktadır. Kanat sayılarının fazla olmasının nedeni gemilerin büyüklüklerini ve yapılarını ifade etmektedir. Ayrıca küçük pervaneler kadar hızlıda dönemezler. Ağırlıkları büyüklüklerine göre değişmekle birlikte 500 gram ile 1000 kilo arasındadır. Daha çok büyük ağırlıkta pervanelerde yapılmaktadır. Bizim geminin pervanesinin ağırlığı 4 kanatlı olarak 220 kilodur. Pervanelerin çapları da 800 milimetreden 2.5 metre arasında değişmekle birlikte 4-5 metre çapında olan pervanelerde mevcuttur.
    Ayrıca itici pervane dediğimiz pervanelerde bulunmaktadır. Bunlar daha ziyade en az 50 metre uzunluğundaki gemilerin baş kısımlarında bulunurlar ve gemilerin kıyıya veya dönme hareketlerinin daha kolay olmasına yardımcı olurlar. Büyük transatlantik ve de tek pervaneli yük gemilerinde bu baş pervaneler yardımı ile gemilerin dönmesi çok daha kolay olmaktadır.
    Pervanelerin tüm işlemi bittikten sonra dinamik balansları da yapılmaktadır. Aksi takdirde tekne, yat ve gemilerde anormal vuruntular nedeniyle sarsıntılar meydana gelir.
    Makineniz maksimum devrini yapmıyor ve eğzostan siyah duman çıkıyor ise , bunun nedenleri arasında Motorunuzun revizyon zamanı gelmiştir, veya daha iyisi teknenizin altı kirlenmiş olabilir. Daha önemlisi Pervaneniz büyük geliyor olabilir.
    Ayrıca pervane kanatlarının polisaj yapılarak parlatılmasında hız ve sürtünme açısından da % 5 – 10 arasında bir avantaj vardır.
    Kaynak.nurideniz
     

Bu Sayfayı Paylaş