1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Dikili av meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 16 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Bademli Balık Avı Bölgeleri

    1622 eklentisini görüntüle

    Bademli, İzmir'in Dikili ilçesine bağlı bir başka cennet sahillerinden biri. Egzantrik doğası, Azmakları ve Adaları ile mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Ayrıca her türden Balık Avı yapılabilecek ender yerlerden biridir. Bademli ile ilgili aklımızdan hiç silinmeyen bir başka şey ise Eylül 2013 de açıklarda bir Gırgır gemisinden denize dökülen tonlarca ölü yavru balığın sahile vurmasıydı. İnsanın aklını donduran bu görüntüler karşısında da özellikle Bademli halkı uzun süre tepki gösterdiler ve bunu yapanların bulunmasını istediler. Ama maalesef herzaman ki gibi bulunamadı. Yazık... Böyle bir çok balık türünü bir arada bulunduran bölgelerin bu şekilde katledilmesi insanın midesini bulandırıyor ya neyse.

    Her türlü Balık Avı yapılabilir derken abartmıyoruz. Çünkü Levrek, Çupra, Kefal, Sarpa, Pisi, Gopez, Mercan ve daha birçok balık bu bölgelerden av verir. Dolayısıyla Spin, Surf, Zıpkın, Sırtı, Kıbrıs vs. gibi av malzemelerini burada kolayca kullanabilirsiniz. Ayrıca bot veya tekneniz varsa adaların açıklarından da Sarkıtma avı yapabilirsiniz. Kısacası Bademli Amatör Balıkçılar için süper bir yerdir.

    Aslında İzmir merkeze uzaklığı yüzünden buralarda genelde tatilciler av yapar. Kimse Foça, Aliağa, Güzelbahçe varken buralara kadar gelmek istemez. Bu nedenlede çoğu kıyısı hala bakir kalan ender yerlerden biridir. Bunun farkında olan birçok Amatör Balıkçı 4-5 kişi toplanıp ortaklaşa buralara gelip av yapar. Bunu biliyoruz çünkü bizde onlardan biriyiz.

    Şimdi lafı uzatmadan size Bademli'yi bildiğimiz kadarıyla anlatalım. Öncelikle şunu belirtmek gerek Bademli kısmen bir yarımadadır ve bu yarım ada üzerinde de çok güzel koylar bulunur. Killik Koyu, Pissa Koyu ve Hanımağa koyu bunlardan sedece bir kaçıdır. Ayrıca karşısında arka arkaya duran 2 adet adası var. Öndeki ada Kalem Adası. Kıyıya mesafesi yaklaşık 250 metre civarıdır. Kalem adasının arkasında da 300 metre mesafede Garip Ada bulunur. Bu iki ada arasındaki suyun derinliğide 3-4 metreyi geçmez. Balık Avı açısından kısır olsada mükemmel bir su altı görüntüsü vardır. Yılın son aylarına doğru iri Çupra yaptığı bilinir ama o kadarda bol değildir. Size tavsiye edeceğimiz yer Garip adanın açık denize bakan tarafındaki bölgeler. O alanda yerini bulursanız Fangri, Çupra, Mercan ve Karagöz bolca alabilirsiniz.

    Kıyıdan av yapmak için ise onlarca yer sayabiliriz ama çoğu meranın durumunu bilmediğimizden yanıltıcı olmaması adına sadece bir kaç mera hakkında bilgi vericez. Bunların başında tabi ki Bademli Limanı gelir. Burası gerçekden gününü yakaladığınızda çok bereketlidir. Özellikle haritada gösterdiğimiz giriş kısmı Çupra ve Levrek avı için çok verimli bir yer. Yalnız gündüzleri bu balıkları yakalamak zor yada biz bir türlü alamadık. Genelde geceleri av verirler. Levrek, Sardalya'yı bütün olarak takarak Bırakma ile avlanırken, Çupra daha çok 40-50 metre ilerden yakalanır. Yem Mamun veya Madya. At-Çek yaparken sahte kullanacaksanız size tavsiyemiz Rover 98 G15. Bu Rapala buralardan iş yaptığı bilinen bir marka. Tabi biz böyle iddaalara tamamen katılmayız. O yüzden tercihi size bırakıyoruz. Birde limanın iç kısımları var. Burdan bir gecede Lidaki, İsparoz, Karagöz ve Kefal alanı gördük. Buradaki bazı ustalarda Sargoz yaptığını söylediler ama suyun çalkantılı olması şart diyede eklediler. Tabi genel olarak suyun çalkantılı olması hemen hemen her merada gerekli olan birşey. Bunu defalarca söylemeye gerek yok.

    Olta atabileceğiniz bir diğer merada Killik koyunun sağ tarafında kalan kısmen kayalık burun tarafı. Gerçi burada her yerden olta atılır ama genelde otluk alanda çoktur. Bu yüzden size bu bölgeyi öneriyoruz. Hem Spin hemde Surf Avı için uygun bir yerdir. Levrek çıktığı bilinir lakin genelde 20 metre önlerden Sırtı ile alınır. Ama At-Çek ilede özelikle sabah suyu sizde alabilirsiniz. Surf kamış ile her ne kadar koydanda avlanılsada çok sığ bir denizi olduğundan büyük ihtimal kısır geçecektir. Birde yaz sezonu ise hepden eliniz boş dönebilirsiniz. Çünkü bu bölge yazları ya geceleri yada ada civarları av verir. Bazı zamanlar Pisi, İsparoz ve Mırmır avlandığı olur ama nadirdir. Bu nedenle burundan denemek en azından Karagöz, Hanos, Eşkina almak için şansınızı artırır. Asıl av verdiği zamanlar ise Mayıs Haziran ve Eylül Ekim Kasım aylarıdır. Ayrıca Kasım ile beraber Levreklerde kıyılamaya başlar. Kefal ve Sarpa avlarıda genelde Azmak önlerinde ve Limanda sık şekilde yapılır. Aynı zamanda Kalamar ve Ahtapot'da bu bölgede her an oltanıza gelebilecek canlılar. Bu nedenle takımlarınızı ona göre ayarlayın.



    Ilıca Mevkii ve Hayıtlı Koyu Meraları

    Ilıca, tarihi çok eskiye dayanan bir yer olsada bizim Ilıca'dan kastımız Kalem Adasıyla Bademli kıyıları arasında kalan denize verdiğimiz isimdir. Yani Kalem adasının tam karşısındaki kıyılardan bahsediyoruz. Bu bölgede her yerden olta atılabilir. Ama haritada da gösterdiğimiz iki yer vardır ki en verimli meralar diyebiliriz. Birincisi Ilıca koyunun solunda kalan kayalıklar, ikincisi ise İskele. Bu bölgeler ada ile kıyı arasında ki dar ve yosunluk alanı en az olan avlaklardır. Sabah suyu At-Çek için ideal olsada biz geceleri Bırakma yapmanın daha verimli olduğunu düşünüyoruz. Aynı şey Yemli av içinde geçerli. Özellikle havaların serinlediği yani insanların artık denizden çıktığı zamanlar av yapılması gerekir. Zaten bu zamanlar buralarda Lidaki ve Mırmır'ın av verdiği zamanlardır. Tabi bot ile biraz açıklara gitmek mutlaka daha verimli avlar yapmanızı sağlar. Hatta adalar taraflarına. En azından Gopes ve Mercan açıklarda sık yakalanır. Sizde eve boş dönmemiş olursunuz.

    Kıyılara geri dönersek, İğne tercihinizi büyük tutmayın. Çünkü burası öyle kiloluk balıkların yakalandığı bir yer değildir. Genelde 250 ila 350 gr arası kaba diyeceğimiz avlar gerçekleşir. Ayrıca bol miktarda İsparoz ve Hanosda bu meralarda bulunan balıklardır. Eğer bu balıklar sizi kesmiyorsa Killik Koyu yanındaki kayalıkları denemelisiniz.

    Şimdide havaların sert olduğu zamanlarda olta atabileceğiniz yer olan Hayıtlı Koyundan bahsedelim. Bu bölgede balığın olması denizin akıntı durumuna bağlıdır. Genelde koyun girişine doğru akan deniz bu meraya balıkları kıyılatabilir. O esnada oradaysanız güzel bir av günü geçirebilirsiniz. Ayrıca fazla da rüzgar almayan bir bölge. En azından Poyraz havalarda. Çünkü lodos güçlü eserse burasıda sizi kurtaramayabilir. Fakat işte balığın olduğu zamanda genelde bu tip havalardadır.

    Hayıtlı'yı tarif etmek gerekirse Ilıca'dan Denizköy'e giderken ki ilk büyük koy diyebiliriz. Zaten Ilıcaya gelmişseniz burayı bulmanız zor olmayacaktır. Ayrıca koyun sağ tarafında kalan kayalık alanlarında iyi balık yaptığını söylemek gerek. Tabi bu dediğimiz suyun sıcaklığı ile alakalı. Kışın soğuk zamanları ile yazın sıcak zamanları verimli olduğunu söylemek zor.

    Bademli ile ilgili bilgimiz bu kadar. 2015 yılında eğer ölmessek buralara gidip belgesel tadında bir Balık Avı çekimi yapmayı planlıyoruz. Facebook adresimizden ve sitemizin anasayfasından tam olarak hangi tarihde olacağını bildiricez. O zaman Bademli hakkında daha detaylı bilgileri almış olacaksınız. Çünkü burada keşfedilmeyi bekleyen bir çok mera bizleri bekliyor. Aşağıda anlattığımız yerler ile ilgili resim ve videoları paylaşıyoruz. Umarız yardımcı olabiliriz.

    1623 eklentisini görüntüle 1624 eklentisini görüntüle 1625 eklentisini görüntüle 1626 eklentisini görüntüle 1627 eklentisini görüntüle 1628 eklentisini görüntüle 1629 eklentisini görüntüle 1630 eklentisini görüntüle

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş