1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Çandarlı Denizköy Kıyı Avı Meraları

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 15 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Çandarlı Denizköy Kıyı Avı Meraları

    1577 eklentisini görüntüle

    İzmir'de Dikili ve Çandarlı arasında bulunan, adeta denizle birleşmiş doğası ile size cenneti andıran sessiz ve sakin bir koydur burası. Şehir stresinden uzaklaşmak isteyenlerin ve aynı zamanda Balık Avı merakı olanların Denizköy'e gelmesi şiddetle tavsiye edilir.

    Aslında bir laf vardır bilirsiniz "anlatılmaz yaşanır" diye, işte bu mekan tamda bu cümleyi söylemek için yapılmış. Bazı arkadaşlarımız "ammada abarttın" diyebilir. Bazı şeyler kişiye göredir ama hem Balık Avlamak hemde temiz hava alıp kafa dinlemek için bize göre çok güzel bir yerdir. Ayrıca insanları canayakın ve doğaya karşı çok duyarlıdır. Mesela 2015 de yapılması planlanan Urla'daki Balık Çiftliklerinin Denizköy'e taşınması olayı, yerel halkın(özellikle kadınların) yoğun protestoları sayesinde yapılamamıştır.

    Tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü "halkın kabul etmediği, ayrıca denizlerimize büyük zararlar veren bu gibi Balık Çiftliği projelerini istemiyoruz" açıklamasını yapmıştı. İşte duyarlı bir kitlenin ne kadarda etkili olduğunun en büyük kanıtı. Bu gibi durumlardan herkesin ders alıp aynı tepkiyi Gırgır ve Trolculer içinde yapması gerekir. Umarız birgün birlik olup bu gibi durumlarla savaşmayı başarabiliriz.

    Denizköy hem kıyıdan, hemde açılarak av yapabileceğiniz bir yer. Upuzun bir kıyı şeridi var. Genelde kumluk bir dip yapısı bazı yerlerde de kırma taşlık sahiller görülür. Ayrıca koyun az açığında ufak adacıkları hemen farkedersiniz. Botunuz varsa gidip avlanmak sakin havalarda çok müsaittir. Hatta özellikle yaz sıcaklarının yoğun olduğu zamanlarda kısır olan kıyılarda uğraşmayıp açıklarda Mercan, Gopez ve Karagöz avı yapabilir ve böylece sizi sıkacak harami balıklardan da kurtulmuş olursunuz.

    Tabi yaz sıcakları yani Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Balık Avı gece veya sabah suyu yapılmalıdır. Çünkü gündüzleri yapılan avlarda küçük balıklar yemleri çaktırmadan yer ve sizde forumlarda veya sağda solda Denizköy'de balık kalmamış dersiniz. Bunu birçok yerde görüyoruz. Bir merada balık olup olmadığını anlamanın 2 yolu vardır. Birincisi Şnorkelle her yeri güzelce teftiş eder bir ön bilgi edinirsiniz. İkincisi gece ve sabah suyu farklı yemlerle gürültüsüz bir şekilde denemeler yaparsınız. İkisinide denediniz baktınız vuruş yok ancak o zaman balık olmadığını söyleyebilirsiniz.

    Tabi rüzgar ve akıntı durumu, denizde bulunan canavar balıkların çokluğuda hiç balık vurmamasına sebep olabilir. Yani anlayacağınız merada balığın önceden bulunduğuna dair bilgiler varsa bu saydığımız nedenler geçerli olacaktır. Çünkü bazı yerler vardır asla balık yapmaz. Su altı yapısı buna uygun değildir.

    Şimdi lafı fazla uzatmadan Denizköy'de nerelerden av yapmanız gerektiğini ve buna bağlı olarak hangi olta takımlarını tercih edeceksiniz onları inceleyelim. İlk olarak plajdan başlayalım. Kısmen sığ ve kumluk bir sahildir burası. Yazın kısır bir av dönemine girer. En bereketli olduğu zamanlar Ağustos sonu ile Aralık başıdır. Mırmır, Lidaki, İsparoz ve Çupra yakalamanız mümkündür. Ayrıca At-Çek Levrek avıda sıklıkla yapılır. Çünkü Denizköy ve başka bir sayfada inceleyeceğimiz Bademli tarafları Sırtı ile en çok Levrek yakalanan meralardır. Sahilde ise bu genelde sabah suyu gerçekleşir. Ama hedef balığınız Mırmır, Lidaki ise gece uzun mesafe atış yapabileceğiniz Surf Kamış kullanmanız şart.

    Belki Mırmır sığlara yanaşabilir ama Lidaki veya Çupra için aynı şeyi söylemek çok zordur. Sadece yoğun taşlıklar varsa gelebilirler. Bu nedenle ne kadar uzağa atarsanız şansınız o kadar artar. Gezer Kurşun ve Hırsızlı iğne kullanın. Yem Boru Kurdu, Mamun ve Madya olsun. Gece avlanacaksanız Levrek için bütün Saldalya takıp Bırakma yapabilirsiniz. Tabi bu yem etrafta Mığrı varsa hepsini başına toplayacaktır o ayrı. Fakat Denizköy'de Foça ve Karaburun meraları kadar Mığrı yoktur. En azından sahilinde. Bu yüzden fazla endişe etmeyin.



    Eğer bir botunuz varsa koy çıkışındaki küçük adaların civarlarına mutlaka gidin. Karagöz, Mercan ve Gopez(gupes) almanız çok yüksek ihtimal. Aynı zamanda Kız Kulesi Adası'da balık yakalamak için çok müsaittir. Özellikle Balık Çiftliklerine yanaşabilirseniz bereketli bir av yapabilirsiniz. Adanın tam karşı kıyılarında balık üretim tesisleri var. Buranın sağ ve sol tarafından da Mayıs, Haziran Ekim ve Kasım ayları Kaba Lidaki, İsparoz ve zaman zaman Çupra alınıyor. Eğer kayalık bölgesinde avlanırsanız Granyoz, Sargoz ve Karagöz'de av verecektir.

    Son olarakda Denizköy'ü geçip Bademli'ye giderken sola kayalıklara ve çiftliklerin olduğu koya doğru bir yol gider. Siz koy'a değilde haritada da gösterdiğimiz küçük sahil bölgesine ineceksiniz. İnişi biraz zordur ama çok güzel bir meradır. Zaten oradaki kayalıklar yüksek ve denize dik gelir. Bir tek size gösterdiğimiz sahilin inişi kısmen daha basittir. Son derece sakin kafa dinleyeceğiniz bir Avlak Yeri. Sargoz, Levrek, Karagöz, Hanos, Mığrı, Lidaki ve İsparoz çıkabilecek balıklardır. Dip yapısı başlangıcı taşlık derinleştikçe kumluk ve kırma taşlık ama bazı yerleri kayalıktır. Ava başlamadan önce iyi bir inceleme yapmakta fayda var. Yanınıza Rapala ve Kıbrıs takımlarınızıda almayı unuttmayın.

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016

Bu Sayfayı Paylaş