1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Bolayır Baklaburnu Avlak Yerleri

'ÇANAKKALE AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 12 Ocak 2019 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Bolayır, Gelibolu Yarımadasının en kısıtlı alanına kurulmuş, rüzgarı bol ve tepedeki evlerden Marmara ve Ege denizini görebileceğiniz şahane bir köydür.​

    Köyün hemen giriş tabelasında sizi Namık Kemal ustamızın bir şiiri karşılar. Zaten bu unutulmaz şairimizin mezarı da köy sınırları içerisindedir. Aynı zamanda Gazi Süleyman Paşa'nın türbesini de bu bölgeye geldiğinizde görebilirsiniz. Trakya bölgesinin cana yakın insanları ile kaynaşacağınız ve Sarozun temiz sularında av yapabileceğiniz gerçekten de insanın içini ısıtan muazzam bir yer.

    Saroz körfezini defalarca anlatmaya gerek yok sanırım. Daha önceki bölümlerimizde sıkça bahsettik. Temiz suyu ile bilinen tam bir Avlak Yeri statüsüne erişmiş ve her balıkçının en az bir kez av yapması gereken bir körfez. Bu av yapacağınız çok güzel mera seçeneklerinden belkide en iyi av vereninden bahsedeceğiz şimdi. Konu başlığımız Baklaburnu.

    Baklaburnu

    Abartısız söylüyorum İstanbul'a bu kadar yakın ve bu kadar güzel bir yer yoktur herhalde. Bununda nedeni basit. Buraya geldiğinizde hem kafa dinliyorsunuz, hem tarihi yapılanmaları inceliyorsunuz hemde balık yakalıyorsunuz. Yani kısaca stres atmak için Marmara'da özellikle İstanbul' lu balıkçılara burayı şiddetle tavsiye ediyoruz. Tabi güney ege ve akdeniz bölgesinden buralara tatil ve iş amaçlı gelinebilir. Sadece Balık Avı üzerine gelenler için uzak ve meşakatli bir yol. Ama sosyal paylaşım platformları bu kadar ileri boyutlara gelmişken sizde bizim gibi buralardan dostlar edinip ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz.Eminiz ki buna değecektir.

    Baklaburnu deyim yerindeyse tam da balık tutulası bir meraya sahip. Öyle ki hem Zıpkıncılar hem Spinciler hemde yemli av yapanlar buralardan balık tutabiliyor. Tabi iyi bir av yapmak için bazı taktik ve tedbirler almak gerekli. Şimdi bunları bir inceleyelim.

    Mera alanı ve su altı coğrafyası kayalık ve kırma taşlık bir yapıya sahip. Bazı bölgelerde(özellikle burunda) bir tulum giyip kayalıkların ucuna doğru ilerlemeniz gerekli. Aksi taktirde At-Çek yapıyorsanız sahtenizi, yemli avlanıyorsanız takımınızı kaybedebilirsiniz.. Gerçi genellikle bu bölgede GES (Gelibolu Sahtesi) kullanılır bu sahte normallerden daha ağırdır. Bu nedenle ben suya girmek istemiyorum derseniz bu şekil bir sahteyle kıyıdan şansınızı deneyebilirsiniz. Fakat belirtmeliyiz ki Ege ve Akdeniz bölgesinin aksine burda ki çoğu balıkçı tulumlarda suya girerek avlanır. Böylece av yapmak için şansınız büyük oranda artmış olur.

    İlk bakışda Baklaburun Zıpkıncıların yeri gibi görülür. Çok fazla kayalık oluşum arasında bu av stili avcıya belli bir avantaj sağlar. Bu da kulaktan kulağa gitmiş olacak ki denizde bazı zamanlar 7-8 Zıpkıncıyı aynı anda görürsünüz. Tabi bu biraz can sıkıcı bir durum. Zaten amatör oltacıya son yıllarda kıyıdan kısıtla av veren deniz, bu avcılar suda yüzmeye başlayınca hiç birşey vermez. Tüm balıklar kaçacaklardır çünkü. Bu yüzden karşılıklı anlayış mutlaka gereklidir.

    Yemli avlar yapacak arkadaşlara gelince. Sahil kısımdan uzun atış yaparak avlanabilirler. Fakat su sığ ve yer yer taşlık yosunluk alanlar vardır. Bu yüzden haritada gösterdiğimiz yerlere olta atmaları daha yerinde olur. Ayrıca tulum giyerek kayaların üstüne çıkmak mutlaka avantaj sağlayacaktır. Çünkü Baklaburunda çok çeşit balık mevcut. Özellikle kayalığın bittiği resimlerde de gösterdiğimiz derin bölgeler çok iri balıklara ev sahipliği yapar. Kendinizi fazla göstermeden Şamandıralı takımlarla av yapabilirsiniz. Ayrıca tek iğneli ve kurşunsuz takımda iş yapacaktır. Genelde çıkan balıkların başında Eşkina, Sargoz ve iri Karagöz gelir. İri derken 500-600 gr'lıklardan bahsediyorum ki bu büyüklükde Karagöz kolay kolay kıyıdan yakalanmaz. Ama bu avlakta sık sık yakalamanız mümkün. Ayrıca Hanos, Melanur, Çupra, Tekir, Mığrı'da burada yakalanabilecek diğer balıklardır. Levrek derseniz burada bol miktarda mevcut. Özellikle Aralık ayı sonrası ile Mart-Nisan başına kadar av vermektedir. Küresel ısınma nedeniyle yağarak suları ısıtması gereken nisan yağmurlarının kayması artık Levreğin mayıs aylarında da kıyılara gelmesini sağlıyor. Bunu da göz önüne almanız gerekir.

    Kamp kuracak arkadaşlara tavsiyemiz fener kısımları ve fenerin sol tarafında kalan koyların nispeten rüzgar almayan yerlerini seçmeleri. Çünkü burada rüzgar bazen çok sert eser ve kurulu ekipmanınız zarar görebilir. Ayrıca soğuk havalarda balık azalmaktadır.

    Erenler Sitesi

    Erenler, Baklaburnun dan Güneyli sahiline giderken karşınıza çıkan bir sitedir. Antik limanı ve balık avı için uygun sahili vardır. Özellikle bu bölgeden Bırakma diye tabir ettiğimiz av stilini yapabilirsiniz. Sahil kırma taşlık ve denizinde yaklaşık 30-40 metresi de aynı şekilde. Dolayısı ile oltanızı 60-70 metrelere atarsanız, özellikle gece ve sabah suyu iri balıklar yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda burada Kefalde bol av verir. Fakat iyi bir yemleme yapmak şart. Bazı bölgelerde At-Çek için uygun yerlerde var. Aşağıda resim ve videolarla bu yerleri size gösterdik.

    FENER PLAJI MERASI

    b1.jpg b2.jpg

    BAKLABURUN MERALARI

    b3.jpg b4.jpg b5.jpg b6.jpg

    ERENLER ANTİK LİMAN

    b7.jpg b8.jpg b9.jpg
    Kyn avlakyeri.com
     
    Ergun ŞİRİN bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş