1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Balıkları Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

'DENİZ BALIKLARI' forumunda Vedat ÖNCÜER tarafından 17 Aralık 2011 tarihinde açılan konu

  1. Vedat ÖNCÜER

    Vedat ÖNCÜER Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Nisan 2011
    Mesaj:
    679
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Suyun olduğu her yer
    Değerli dostlar..Sizlerle,şimdilik genel olarak amatör balıkçılık ile ilgili bilgilerimi, edindiğim tecrübelerimi ve araştırmalarımı ,avlanma teknikleri,olta yemleri, hangi balıkta hangi yemler kullanılır, gibi birçok konuyu bu sayfada sizlerle paylaşıyorum.

    BALIKÇILIK NEDİR:

    En dar anlamıyla denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Gölet, havuz,Denizlerde balık ve diğer tatlısu ,deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır.Balıkçılık yalnızca balık avlanmasıyla sınırlı değildir.Tatlı suda kerevit,denizde midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun, hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer.

    AMATÖR BALIKÇILIK NEDİR:


    Amatör balıkçılığın temeli genelde oltayla avlanmaya dayanır. Ayrıca zıpkınla ve elle de balık avı yapılabilir. En yaygın amatör avlanma şekli kamışlı oltalardır. Bu oltalarla yemi daha uzağa fırlatmak ve kıyadan daha uzak sularda balık yakalayarak avlanmak mümkündür. Kamışlı oltaların değişik malzemelerden yapılmış çeşitleri vardır. Kamışın ucu ince ve gittikçe kalınlaşan ayrıca makina takılabilen (makinasızda olabilen) sap bölümü vardır. Misina, kamışın ucundan sapına kadar aralıklı olarak tutturulmuş halkaların içinden geçirilir ve sap bölümündeki bir makaraya sarılır.

    Olta avcılığında hiç unutulmamalıdırki her zaman ince takım avcı takımdır.


    OLTA BALIKÇISININ HER ZAMAN ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN MALZEMELER:

    Takım çantası :
    öncelikle ilk yardım için malzemeler( pamuk,sargıbezi,amonyak,oksijenli su,tendürdiot )
    sonrasında,bıcak,kargaburun, kesme tahtası,balıkları canlı saklayabilmek için livar

    Değişik no iğne
    misina ( değişik marka,değişik kalınlıkla,)

    kurşun (değişik ağırlıkta ve çeşitte ),

    fırdöndü,şamandıra,kamış zili ,daha önceden hazırlanmış strafora bağlı hazır takımlar,çapari,rapala
    kamışımızı kıyıya sabitlemek için kamış ayağı ,
    gece avlanılacaksa el feneri,kafa lambası veya kamış ucuna takılan kırılınca ışık veren fosforlu ışıklar.
    kumanyamızı ve içme suyumuzu unutmamak gerekir.

    GENEL BİLGİLER:

    Makina seçerken kullanım amacına göre dikkat edilmesi gereken hususlar;
    Makinelerin Büyüklüklerine Göre Kullanım Alanları:
    Küçük Makine Grubu: 025-030-035 lik Makinalar Alabalık ve benzeri küçük balıkların kıyıdan avında kullanılır.
    Orta boy Makine Grubu: 040-050-060 lık Makinalar Genellikle Tekneden veya kıyıdan her türlü küçük ve orta büyüklükteki balık için kullanılır.
    Büyük Makine Grubu:
    065-070-080 lik makinalar Genellikle Tatlı suda – Yayın-sazan gibi güçlü balıklar için,
    Tuzlu suda Sinarit-Orfoz-Akya gibi güçlü balıklar için ve ayrıcada Kıyıdan uzağa atış ile avlanırken kullanılır.

    Makine modellerinin içinde veya kodunda yer alan 030- 050 veya 65 gibi ölçüler o makinenin makara çap ölçüsünü kastetmektedir. Örneğin 65'lik makarası olan bir makine kalınlığı 0.65mm olan misinadan yaklaşık 100-120 mt civarında almaktadır. Aşağıdaki tablo bu makara için çeşitli kapasitelerde misina kalınlığı kapasitesini göstermektedir.
    50'lik makaralı makine misina kapasitesi 0,50mm/100m 0,45mm/150m 0,40mm/190m 0,35mm/245m
    65'lik makaralı makine misina kapasitesi 0,65mm/100m 0,50mm/190m 0,40mm/290m ----

    * Bazı makine değerlerinde misina kapasitesi olarak pound (lb) olarak ölçüler görünmektedir. 8lb misina aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi 0.283mm kalınlığında misinaya karşılık gelmektedir.

    Pound (lb) 4 6 8 10 12 15 20 25 30 40 50 60 80 100 130 200
    Milimetre (mm) 0.235 0.263 0.283 0.308 0.338 0.405 0.438 0.475 0.573 0.620 0.711 0.776 0.875 0.979 1.225 1.480


    OLTA MAKİNALARI:

    Olta makinalarının genel olarak ortak özelliği, dolaylı şekillerde makarada olta ipini sararak çekmesidir. Makina seçiminde dikkat edilmesi gereken teknik hususlar, avlanılacak bölge ve şekli düşünülerek yapılmalıdır.
    Makinalarıda kendi içinde Savurma makinaları ve çıkrık makinalar olarak ele aldığımızda ,bu makinaların teknik olarak çalışma sistemlerinde farklıdır.
    Savurma Makinalar:Bunlar bildiğimiz makina türü olup ileri-geri hareket edebilen ve sarma teli sistemi ile olta ipini bu sistemle makaraya saran makina türüdür.
    Çıkrık Makinalar:Klasik makinalar olarak bilinen bu tip makinalar çoğunlukla sürütme tekniğindeki avlanmalarda kullanılıp, günümüzdeki gelişmiş modelleri sayesinde ağırlıklı olarakta büyük avlar için tercih edilen makina türüdür.Çalışma prensibi,makaranın olta ipini bir mil üstünde kendi ekseninde dönerek doğrudan sarmasıdır
    Makina seçiminde ilk bakılması gereken teknik veriler,avlanma konumu(yer)ve ayrıca diğer özellikleri düşünülerek yapılmalıdır
    Buna bağlı olarakda;
    Bir makaranın kapasitesi, (kalınlık ölçülerine) göre kaç metre olta ipi sarılabildiği,
    Makinanın hızı(devri)yani Makina kolunun bir tur döndürüldüğünde makaranın kaçtur sarım yapabildiği özelliği,
    Makinanın çekebilme gücü (çektiği ağırlık) ve avın direnişi ile frenleme kolu üstünde oluşan baskının verdiği salınımı (yani kalama ) gibi ayar özellikleri
    Bu özelliklerinin yanında daha değişik ekstra özellikleri bilye sayısı, vites,gövde alaşımı, dişli, elektrik motorlu gibi farklılıklarında ürün için ayrıca ekstra tercih sebebidir.
    Makinalarda Vites Devrini azaldıkca makinanın çekme kuvveti artar, makinamın devri arttıkca çekmede hızı artar.Devri hızlı makinalar küçük ve hafif avlarda, devri Yavaş makinalar ağır avlarda kullanılmalıdırHer iki sınıfında avlanma şartlarına göre bir çok ortak ve farklı teknik özelliğe sahip olanları yine aynı sınıflandırma içinde ayrıca değerlendirilir.


    OLTA KAMIŞLARI:

    Olta kamışları Ülkemizde son zamanlarda farklı özellikleriyle piyasada satılmaktadır. Farklı terimler ile ifade edilen olta kamışı türlerini almalarının da bir sebebi vardır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse
    Surf tipi olta kamışı : kumsal alanlarda kullanma amaçlı üretilmiştir. En belirgin özelliği makaranın bağlantı bölümünün yukarıda bulunması ve kumsal alanlarda kullanma amaçlı üretilmiştir. En önemli özelliği makaranın bağlantı bölümünün yukarıda bulunması ve bu sebepten ötürü artan sap mesafesi nedeniyle uzağa atışlar için tasarlanmış olmasıdır, bu sebepten ötürü artan sap mesafesi nedeniyle uzağa atışlar yapalabilmesi için tasarlanmıştır.Surf tipi kamışlarda parçalı ve teleskopik surf kamışı olmak üzere 2 çeşittir. Amatör balıkçılarda uzağa atış yapılabilme özelliğinden dolayı bu tür olta kamışları tercih sebebidir..

    KAMIŞ SEÇİMİNDE YARDIM

    Bİr olta takımını kullanmak kişiye has bir olaydır almak istediğin kamışı 1,50 boyunda 50 kg agırlıgında bir insan ile
    1,80 boyunda 90 kg ağırlığında bir kişi farklı kullanır kol boyu ve kas gücünün önemi vardır ( atış tekniğini göz önüne almasak bile)
    bu sebepten dolayı size tavsiyem boyunuz 170 ve üzeri ise 4,20 alabilirsiniz ama aşağı ise 3,60 gibi bir kamış kullanın ona da uygun bir surf makinası gerekir.

    TAVSİYELER

    Yapacağınız avlanma şekline göre kamış ve makine seçmelisiniz At çek takımları diğer avlanma şekillerine göre çok farklıdır. Aynı takımla birçok avlanma şeklini yapmanız mümkün. İstenilen performansı ve keyfi alamasanız da amacınıza ulaşırsınız.Makinenin devir sayısı gücüyle orantılıdır yüksek devir yapan makineler alçak devir yapan makinelere göre daha güçsüz olurlar ama siz balığı makine ile değil kamışı doğru kullanarak çekmelisiniz.

    ALINAN KAMIŞ İSTAVRİT TUTMAK İÇİN İSE

    uzun atışlarda bir o kadarda geri getirme sorunu vardır .
    100 m attın 50 de dibe indi diyelim 150 metrede dolan çapariyi kıyıya getirene kadar bazı balıklar iğneden çıkacaktır.

    bence önemli olan çok uzağa atmak değil çapariyi yerine düşürdüğünde doldurmaktır
    tüm çapari severlere tavsiyem : Takım suya değdiği andan itibaren baş elinizin baş ve işaret parmağı ile makinenin önünden giden misinayı hafif frenliyerek yada diğer bir değişle kurşunun inişini hissederek bekleyin ve belli bir derinlikte ilk balıkların geldiğini hissedeksiniz işte o zaman makina telini kapatıp çok yavaş hareketler ile aşağıdan yukarıya çekmeler ve her 2/3 çekmede makinayı sarma işlemi yaparak o bölgedeki sürünün içinden daha fazla balık alma olanağını bulursunuz.

    Tekneden istavrit avında da aslında bir çok avcı çapariyi koy verir kursun dibe iner ve başlar balığı aramaya
    halbuki yukarıdan itibaren dibe doğru 3/5 harekette bir 1/2 kulaç koy verme şeklinde inilirse balığın sürünün gerçek yeri derinliği bulunur ve orada kalınır

    SHOK LEADER (ŞOK EMİCİ)


    Surf makine kullanımında şu işlemin yapılması tavsiye olunur.
    Bu düğüm hakikaten çok sağlam ve bir o kadarda kolay gelelim bu düğümü nerede kullanacağınıza.

    Bu düğüm adı üzerinde şok düğümü şok yani kamışın içerisinde kalan misinayı kalınlaştırmak anlamına geliyor.

    Kamışın makine tarafındaki ilk porseleninden başlayıp en uçtaki ince porselene kadar hatta 5 cm dışarısına sarkacak şekilde kalın misina kullanılıyor ki misina patlama yapmasın.

    Bu düğümü ayrıca kopan misinalarınızı bağlamak içinde hiç çekinmeden yapabilirsiniz.

    Shock leader genelde surf kamış setlerinde kullanılır 0.20mm ve üstü surf misinaların sonuna kamışın 2 kat boyu 35mm veya 40 mm kalınlığında mukavemeti güçlü shock leader düğümü ile bağlanıp ek yapılır ve sonrasında beden gelir amaç bur da sert ve hızlı bir atış stilinden sonra kursunun ağırlığı ana misina veya bedene yapmış olduğu kuvvet akımını araya shock leader ilave ettiğimiz gücü misina emer ve de daha sonrasında ana misinaya yada bedene kurşunun ağırlığı yüklenmeden dolayı ne misinanız patlar nede kurşun alıp başını gider ve hatta daha ileri bir atış yapma imkanı da sunmuş olur ve en önemli si de makinanız da ince misina sarılığı olduğundan balığın vuruşunu çok daha net bir şekilde hissetmenize yardımcı olacaktır. Kıyıdan uzak mesafeli atışlar için en uygun olan kamış tipi surf tipi kamış ve makinelerdir.

    HANGİ BALIK HANGİ OLTA VE YEMLE YAKALANIR.

    AKYA -Sırtı suni yem ,kaşık
    - Uzun olta/ Zargana, uskumru, istavrit (canlı, ölü)
    -Bırakma/ Zargana, uskumru, istavrit (canlı)
    -Sırtı Sübye (SUNİ)
    -JİG oltası

    BARBUNYA -Telli beden, altı köstekli takım/ Kurt

    ÇAÇA - Kepçe ile

    ÇİPURA -3,lü ve 4.lü klasik köstekli takım /Yengeç, midye, sulina, mamun,karides ve boru kurdu
    -Uzun köstekli dip sürütmesi / Yengeç, midye, sulina,

    mamun,karides ve boru kurdu

    DÜLGER BALIĞI -2-3 köstekli veya uzun köstekli dip sürütmes/i Karides, midye, sulina, akyem

    DİL BALIĞI -2-3 köstekli telli takım /Akyem, karides, kurt

    EŞKİNA - köstekli dip sürütmesi /Karides, sulina, midye,boru kurdu
    - Kıyıdan gezer(gece ışıklı) şamandralı/ 2-3 iğneli takım teke ,boru kurdu,Karides, midye

    GELİNCİK - Gelincik sepeti /Çağanoz teke, midye

    GÜMÜŞ - Gümüş çaparisi 16-18-20 no iğneli ve kepçe

    HANİ - 2-3 köstekli klasik takım /Midye, karides, akyem

    İSPAROZ - 2-3 köstekli klasik takım/ Karides, midye, sulina

    İSKORPİT - mantarlı dip oltası/ , Akyem

    İSTAVRİT - Çapari ile( Beyaz tüy ve muhtelif renk floşlu)
    - Kuyruk altı veya sıyırtma ile
    -2-3 Kısa köstekli ve küçük mantarlı dip oltası ile/ kurt,akyem,midye

    - porselensiz (sırık) sallama kamışla Kuyruk altı, iplik, beyaz tüy
    İZMARİT - 2-3-4 kısa köstekli izmarit takımı/ Karides, midye,kurt

    KALKAN -2-3 köstekli takım/ Akyem
    - Paraketa/ Akyem

    KARAGÖZ -2-3 köstekli klasik takım/ Midye, sulina, karides ,mamun
    - Uzun köstekli dip sürütmesi takım/ı Midye, sulina, karides ,mamun

    KAYA BALIĞI - 2-3 köstekli takım/ Midye, karides , vs.

    KEFAL - Kıbrıs olta Ekmek -Çarpma

    KILIÇ - Paraketa/ Kolyoz, canlı uskumru

    KIRLANGIÇ -köstekli telli takım/ Akyem (zargana, izmarit, istavrit)
    -Zokalı takım/ Akyem
    - Paraketa/ Akyem

    KOLYOZ -Çapari kırçıllı tüy

    KÖPEK BALIĞI - Paraketa/ Akyem ,Yemli köpekbalığı takımı Akyem, bütün balık

    LAHOZ -JİG oltası ,Sırtı Rapalla, yapay takımlar, kaşık
    - Uzun olta Kaşık,/ canlı yem
    -Paraketa veya bırakma /Sübye, ahtapot, kalamar, akyem

    LEVREK - At-çek suni yemler
    -Dip sürtmesi/ Karides,mamun
    -Uzun olta /İspari, gümüş, ilarya, sübye, yavru yılanbalığı
    -Kıyı bırakması /İspari, gümüş, ilarya, karides, sübye

    LÜFER -At - çek ile suni yemler ve kaşık
    -Uzun olta/ Zargana, istavrit, izmarit (canlı) kaşık
    -Kamışla kıyıdan Mantarlı takım/ Yaprak yem istavrit, izmarit, zargana
    -Mavruka ile/ Hamsi, kıraça
    -Zokalı yemli takım /Yaprak veya bütün , kraça, istavrit, izmarit, hamsi
    -Sırtı Kaşık
    -Lüfer çaparisi Kırçıllı beyaz,. kırmızı tüy
    MELANURYA -Sırtı ,Kaşık
    -Uzun köstekli dip sürütmes/i Karides ,midye, akyem
    -sardalya iğne sarmalı
    MERCAN -2-3 veya dört köstekli klasik takım/ Karides, sübye,mamun, kalamar, ahtapot
    MEZGİT -2-3 köstekli takım/ Midye, akyem, karides
    MIĞRI -sarma iğneli /Küçük balıklar (ölü)
    MİNAKOP -Uzun köstekli dip sürütmesi takımı/ Karides,Boru kurdu
    ORFOZ -JİG oltası
    -Sırtı Rapalla, yapay sübye, kaşık
    -Bırakma/ Sübye, kalamar, ahtapot, akyem
    -Uzun olta/Zargana, ispari


    ORKİNOS - Sırtı Kaşık, yapay sübye
    -telli orkinos takımı/ İstavrit, kolyoz, uskumru, lüfer, palamut
    PALAMUT -Tüylü çapari Kırmızı, beyaz ve kırçıllı tüy Yapay yem
    -Zokalı yemli takım/ İstavrit, uskumru izmarit, hamsi
    PİSİ -çift köstekli takım /Kurt, karides, akyem
    SARDALYA - Çapari Beyaz tüy,Floş
    SİNARİ -JİG oltası
    -Uzun olta /Zargana, ispari, istavrit, uskumru (canlı) kaşık
    -Bırakma/ Akyem, sübye, kalamar, sardalya, ispari (canlı)
    -Sırtı Kaşık, yapay sübye, rapalla


    TRANÇA -Zoka ile/ Sübye,kalamar,karides
    - Bırakma/ Sübye, kalamar, akyem
    USKUMRU -Çapari Kırçıllı veya siyah tüy

    ZARGANA - Zargana takımı/ İpek, kurt, kuyrukaltı
    -Çarpma
    -Kepçe



    SAHTE BALIK-MEPPS VE KAŞIK GİBİ SAHTELERDE
    Balıklarında renk görme özellikler ni de hesaba katarsak deneyimler neticesinde
    Açık güneşli havalarda . kimi yerde gümüş ve altın sarısı parlak kaşıklar ama kimi yerde siyah olanlar iş yapar ancak her ikisinden de bulundurmakta fayda vardır.
    dar uzun kaşıklar akıntılı sularda kullanılır hızlı ve dar açı ile döner
    Kapalı havalar da Turuncu – kırmızı gibi ancak floresan tabir edilen fosfor özellikli kaşıklar

    Yağmurlu havalar da balık su üstüne yakın gezer bu durumda fosforlu ama hafif malzeme kullanmak faydalıdır.

    Yaz günleri hava sıcaktır ve yüksek basınçlı anlarda balık diptedir bu durumda gövdesinde extra ağırlık olan kaşıkları tercik etmek gerekir.
    Bulanık sularda görüntü kısıtlı kalacağından vibrasyonu yüksek geniş açılı dönem modelleri(parlak olan ürünleri) tercih etmek gerekir.

    Bu ara da balığın beslenme alışkanlığını da göz ardı etmemek lazımdır.
    Bir turna balığını ele alalım Yaşadığı ortamda bol miktarda kızılkanat varsa ilk denememiz gereken Altın sarısı ve kırmızı benekli model olmalıdır,çünkü kızılkanata benzeyen bir şeyi anımsatmak gerekir..
    aynı ortam da beyaz gövdeli gümüşi pulları olan gümüş balığı veya ot sazanı gibi yemler var ise bu seferde gümüş kaşıklar verimli olur.
    Kullanacağınız iğne yem dahil balığın ağzına alabileceği kadar olamalı bu durumda kullanacağınız yem - tutacağınız balık - ve seçmeniz gereken iğne numarası size kalmış
    lüfer-çupra vs dişli balık türlerinde mutlaka uzun pala iğne kullanılmalıdır.
    Kısa pala iğneler, yemi (canlı veya parça) daha az hırpalar. Canlı yemler için idealdir. Görünüp balığı ürkütmez. Balığın ağzının içinde kolayca dönebildiği için genel olarak daha kolay ve çabucak saplanırlar. Güçlü/dişli balıklar (karagöz mesela) kolay kolay kıramaz. Balığın ağzında genellikle dudağa daha yakın yerlere saplanırlar, yani pek derine saplanmazlar.

    Uzun pala iğneler ise balığı daha iyi tutar, yani yakalanan balığı iğneden daha zor kaçırır. Daha derinden saplanırlar. Genellikle daha zor açılırlar.

    Uzun pala iğnelerin temel kullanım sebebi, çıkarmanın kolaylığı ve yakaladıkları balığı kolay kolay bırakmamaları ve yemin daha az bozulmasını ve yemi daha iyi sarmasını sağlar. Şimdi bu noktada bir kavram kargaşası çıkabilir. Yakalanıp güzelce çekilen balığın düzgün bir iğne ve iyi bir düğümden kurtulması pek kolay değildir, kısa pala da olsa, uzun palada olsa. Buradaki mesele, temel olarak siz çekmezken balığın kurtulabilmesidir, mesela parekete, bırakma gibi takımlarda.

    Elbette Her zaman her yerde uzun iyidir, kısa iyidir gibi bir genelleme yapmak yanlıştır. Kullanacağınız yem, av stili gibi etmenler iğne seçiminde belirleyici unsurlar olmalıdır.

    Karagöz için kısa pala, chinu türü iğneleri seçin. Atıp bekleyecekseniz, kırlangıç için uzun pala bir iğne daha iyi netice verir. Kırlangıç çöpcü balıktır, ne bulsa yer, öyle pek iğne vs. seçmez.

    İğnenin yapısı ve kalitesi çok önem taşır. Örneğin, dropshot tipi(at-çek tipi iğneler) Bunlar, bu anda lüferi öyle bir yakalıyor ki, iğnenin ucu iki gözünün arasından çıkıyor hemen her defasında. Fakat tasmayı geç atarsanız, kaçması mümkün.
    Chinu tipi iğneler ise, hep alt çeneden yakalıyor neredeyse. Elimize bir balık alıp deneyince, neden öyle olduğunu görüyoruz. Ama şunu daha iyi görüyoruz, iğne tasarımındaki küçük farklar, neticeyi büyük oranda etkiliyor.

    Örneğin, klasik 1522/1523'ler, uçları dışarıya baktığı için bu konuda pek başarılı değil. Ama, balığın o ilk kesme anında, balık daha yemi yutmaya girişmeden tasmayı koyarsanız, o zaman son derece başarılı oluyor. Buna mukabil, chinu tipi iğneler, uçları içeriye dönük olduğu için balık ağzını iyice sıkınca kendiliğinden damağa oturup gidiyor.
    İşte asıl fark/mesele burada. O yüzden "düzgün bir iğne" diye belirtiyorum, iğne tipi, av stilinizde ciddi önem taşıyor. Eğer tasma atmayı iyi yapabiliyorsanız, 1522, gibi iğneler sizin için daha kullanışlı. Ama aynı başarıyla tasma atamıyorsanız, chinu tipi daha kullanışlı. Bir tercih yapmanız gerekiyor, biri diğerinden mutlak üstün değil.
    Lüfer balığı gibi dişli balıklar kıyıdan yakalanacaksa mutlaka tasma atmanız gerekecektir.O zaman ben derimki 1521-1522-1523 serisini tercih edin.




    *Levrek avı ve at-çek teknikleri:

    Levrek bir kıyı balığıdır. levreğin bir Akım zamanı vardır genellikle bu zaman Kasım ayında başlar ve Mart ortalarına kadar devam eder .En hızlı dönemide Aralık ayı başı ve Ocak ayı sonuna kadar olan süredir
    Levrek avı yapacaksanız levreği nerede arayacağını bilmelisiniz.. levrek .Günün her saatinde yakalansada sabah gün ağarırkenki alaca karanlıkda ve günün ilk ışıklarında mendirek,barınak gibi yerlerin içi yakın çevresinde ayrıca, akarsuların Denize ulaşan kesimleri, ayrıca kayalıkların etrafı,kumluk,eriştelik alanların olduğu bölgelerde gezindiğinden bu yerlerin taranmasında gerçekten çok fayda vardır aranıp bu yerler taranmalıdır.
    Levrek yakalamak için yapılan atcek av şekli uzun süreli bir av yapmak demekdir.bu yüzden kullanacağınız takımları seçerken hafif ve güçlü takımlarımızı tercih etmeliyiz yoksa bu tercihi göz ardı ederseniz avı yapan kişi için çok yorucu olacaktır.
    Levrek balığı genelde su üstü sahtelerine daha istekli saldırır.Av yapan kişi sessizliğe çok özen göstermelidir eğer yanında biri varsa fısıltı halinde konuşmalı,eğilerek yada oturarak at-çeklerini yapmalıdır. Avlanılacak bölgelerin dalgalı olmalısında fayda vardır levrek avında çok dikkatli olmak gerekir Su üstündeki oynakları iyi takip etmeli,tespit ettiğiniz noktaya atışlarınızı yapmanız gerekir. Ava başlamadan önce mutlaka makinanızın kalama ayarını güzelce yapmanız gerekir bu kalama ayarını mutlaka kamışın ucundan misinayı çekerek yapmanız daha sağlıklı olur ve levreğin yorulup dışarı alınmasını kolaylaştıracaktır.levreği yorduktan sonra kamışı yukarı kaldırarak balığı almayı sakın denemeyin.çünkü genelde bu avlar için ince misina kullanıldığından ve bu şekilde çekilirse misinanız kopabilir
    Gerektiğinde göğüs veya kasık çizmesi kullanılmalı ve bir miktar suya girilmelidirAt-çek avında kullanılacak makinanın 25-30 veya 40 lık devri yüksek makina ve 5-25 veya 10-40 aksiyonlu2,10 cm 2.70cm -3.00 cm kamış kullanmak uygun olacaktır.Makinamıza 0.20-0.25 misina sararsak daha nokta atışları yaparak avımızda verimli olacaktır.

    Bırakma oltası:
    Yem olarak mutlaka canlı yem kullanmak gerekir.Yem olarakda kefal yavrusu(ilerya),ispari,gümüş,sarpa,mamun gibi
    Kullanacağımız canlı yemin,fazla büyük olmaması gerekir.Yemin beş veya altı cm civarı küçük balıklar her zaman Levrek için ideal bir yemdir.Yemlik balıkların,en uygun takılma yeri sırt yüzgecinin hemen üstüdür.
    Levrek avında genelde denizin çalkantılı olduğu zamanları takip edip böyle havalarda avlanmak gerekir.Eğer deniz çok durgun olursa ve dibi çok net göre biliyor iseniz Levrek tutma şansınız okadar az demekdir.
    Levrek çalkantılı suda daha iyi yakalanır.Bırakmanın sabah 04 .00dan sonra akşam 17 .00 dan sonra verimli saatleridir.
    Levrek bırakma oltasındaki yemi aldıktan sonra,kafa vuruşları çok güçlü olur,yemi tam yutması Levreğin tutulmasında daha verimli olmaktadır.Eğer levrek alt veya üst dudaktan iğneye yakalanmışsa,kurtulma şansı fazladır.


    500 gr kadar olanlar İspendek
    500 gr - 1 kg arası olanlara Palaz
    1kg üzeri levrek dir.



    * Lüfer avı ve teknikleri:
    Üstad balıkçıların deneyimlerine ve gözlemlerine göre en cesur balığın lüfer olduğu kanaatine varılmıştır, ''Lüferler büyük balıklara bile saldırmakda hiç çekinmezler. Bazı balıkçılardan alınan duyumlara göre, boğazlarda bir yunusa karşı lüferlerin verdiği mücadeleyi gördüklerini anlatırlar. Buna göre, yunus, lüfer sürüsünün içinden geçer, lüfer sürüsü yunusa saldırır, yunus lüferlerin ısırıklarından kurtulmak için taklalar atarak ve umutsuzca çırpınarak kaçmaya çalıştığı şeklindedir.



    LÜFER:
    LÜFER ülkemizdeki tüm denizlerde bulunur. Yüzgeçlerindeki renkler biraz sarıya kaçar. Son derece gelişmiş ve güçlü bir kuyruğu vardır. Vücut yanlardan hafif basıktır. Baş ve gözleri büyüktür. Sırt ve yanlarında Gri’den Yeşil’e kaçan bir ton hakimdir. Karnı gümüş renginden beyaza doğru açılır. Cüssesine göre inanılmaz bir kuvvete sahip çenesi vardır. Alt çenesi, üste oranla daha uzundur. Denizlerimizin en yırtıcı ve gezgin balıklarındandır. Ustura gibi kesen dişlere sahip Lüfer, kendi cinsi dahil her balığa saldırır, parçalar ve yer. Lüfer sonbahar ve kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar.
    MANTARLI LÜFER SARIKANAT VE ÇİNEKOP DİP OLTASI:
    Marmara ve Karadenizdeki Amatör balıkçıların genellikle kullandığı kıyıdan yemli yapılan av türüdür. Kıyıdan kullanmaya uygundur. Lüfer, Sarıkanat veya Çinekop’ un yemlenmek için sığ koylara girdiği, kıyılara yanaştığı zamanlarda çok etkilidir. Kamışlı takımla kullanılır.
    Günümüzde mantarlı lüfer ve çinekop takımı olarak isimlendirilir, bu olta takımı 2 veya 3 iğneden oluşur ve hırsız görevi gören iğneyle bağlanan takım lüfer için 1/0 -3 no çinekop için 2,3,4 no olta iğneleri mantarla sabitlenerek avlanılır. Kalaylı ,nikel-krom kaplı veya siyah iğneler kullanılır. Bu takımda Mantar ya iğneye dayanır veya iğneyle mantar arasında yarım santim kadar boşluk bırakılır.Yem olarakda Filato kesilen istavrit,zargana gibi ak yemler takılır. Bölgeninde durumuna göre 80 cm ile100-120 cm civarında köstek ile ayrıca bir karış uzunluğunda 0.50 mm ayrı bir kösteğin kurşunla sabitlenerek Makinadaki misinanın ucundaki klipse takılır. Oltaya kurşun olarak ,attığımız bölgenin akıntı durumuna göre100-200 gr arasında olta kurşun kullanılmalıdır.Kullanılan kamışın 100 - 200 gr. atma kapasiteli, en az 3.00 mt ile3.90 mt hatta İstanbul boğazında 4.20 -4.50 mt boyunda olması, makinanın da tercihen 5.1 civarı devirli , 0.33,035 veya- 040 mm sinadan en az 100 metre alacak kapasiteli olmalıdır.Kıyıdan Uygun mesafeye atış yapılır. Bekleme süresince geceleride zil veya ışıkla destekli olarak beklenir Kamış bir desteğe dayanır, kamışın ucu hafifçe eğilicek şekilde misina gerdirilir ve bu şekilde balığın vurması beklenir. Ara sıra takım hafifçe çekilerek tekrar gerdirilir. Böylece yemin hareketlenerek balığı kıskandırılması amaçlanır. Balık yem ile oynamaya başlayınca oltanın ucu titreyerek size bildirir, balığın yemi yuttuğu anlaşılınca iğnenin iyice oturması için tasmalama yaparak balığın yakalanması sağlanır. Yakalanan Lüfer sert bir mücadeleye girişir. Bu mücadele diğer balıklarınkinden farklı olarak dibe kaçma veya kafa vurma şeklinde değildir. Kurtulmak için bedeni kesme, oltayı aşırıp bedene ulaşma, iğneyi kesme veya ağzından çıkarma şeklinde olacaktır.

    *Palamut avı teknikleri :
    Genellikle suyun çok akıntılı ve çırpıntılı olduğu bölgelerde palamut tutma şansınızın olduğunu unutmayın.Ayrıca palamut ya sahte yemle yada palamut çaparisiyle yakalanır.Palamut çaparisi kıyıdan kamışla yakalanacaksa bir karış 0,30 mm misinadan hazırlanmış olan kösteklerin0.35 veya 0,40 mm misina bedenine dizilir ve avlandığınız bölgenin akıntı durumuna göre takriben 125 gram civarı kurşun kullanılan bir oltadır.Kıyıdan kullanılan çaparinin tüylerin çok büyük olmaması gerekir.İğne büyüklüğü 2-3 numara beyaz veya siyah iğne olması gerekir.Palamutun çapariye ilk atladığını hissettiğinizde beklemeden çekmek gerekir ve çok sert şekilde çapari yapmadan yavaş yavaş oltayı sarmak en iyi hareket olacaktır ve bu arada oltanızı sararken çaparinize diğer palamutlarda atlayacak ve oltanız dolacaktır.
    Diğer bir palamut avlanma şekli sahte yem kullanmakdır.Daiwanın(Daiwa Db ve dr. Minnow suni balık 7- 9 cm) ya da ona benzeyen Yozuri ( Yozuri pıns minnow 90 mm) suni yem veya ( Strike Pro gibi ) sahte balıklardır.Denizin akıntı durumuna göre 100-125 gram ya da üzeri bir yüzdürme kurşunu direk olta klipsine bağlandıktan sonra arkasına 1,5 kulaç sağlam 0,25 misina bağlanır ve misinaya son olarak sahte balık rapala düğümü ile bağlanır.Bu marka ve modeli özellikle vermemin sebebi büyük tecrübeler yaşamış olmam.Olta atıldıktan sonra kamış sabit tutulmaz, her iki turdan sonra bir kez çapari yaparcasına çekilir.Bu sahtelerin aksiyonunu sağlayacak ve balığın ilgisini çekecektir.


    *Mercan avı teknikleri:
    Mercan Kırmızı-pembemsi rengi, zor avcılığı ve buna değecek lezzetli eti ile mercan amatör balıkçıların aradığı, kırmızı olsun benim olsun dediği balık türlrindendir. Sıcak ılıman iklimi severler ve bu tür iklime sahip denizlerde yaşarlar ve mercan balıkları genelde derin su balıklarıdır. Oltası 0.35 misinadan anabeden ve 3 köstek ayrıca 1 adet hırsız köstekli olmak üzere 4 köstekli olmalıdır.Mercan dip balığı olduğundan 10-15 cm köstekler uygundur.Yem olarak karidesi çok sever ayrıca sülünez ve küçük kesilmiş ak yemlerlede avlanılır.Yem takarken iğnenin ucunu dışarıda kalacak şekilde yemler takılmalı ve takım dibe indirilmeli, takım kurşunun ağırlığı hissedilecek şekilde, kurşun dibe deydi deymedi durumunda kalmalı, mercan genelde küt diye vurur, bazen de yeme yavaş vurur. Mercan oltaya yakalandığında gelirken küt, küt şeklinde vuruşu hissedersiniz, arada yukarıya hamle eder ve tekrar kurtulmak için küt diye vuruşunu alırsınız o yüzden mercan avı çok zevklidir.Mercan ayrıca fırtına öncesi ve sonrası karnını doyurmak için deli gibi yeme saldırır.

    *Mırmır avı teknikleri
    Mırmır kumluk sahil kesimlerini kendine mera edinen balık türü olup çok meraklı ve aynı zamandada çok ürkek ve göründüğünden daha dirençli bir balıktır.Yem olarak boru kurdu,teke,mamun, sülünez gibi yemleri kullanmak gerekir. Kullanılacak takımda kesinlikle sağlam ve ince misina tercih edilmeli 0.25 veya 0.30 mm lik sağlam misina kullanılması ve 20-25 cm köstekli 2-3 lü klasik olta veya gezer kurşunlu takım ve 50 -60-75 gr lık kurşun kullanılmalıdır..Unutulmamalıdır ki Mırmır avı her zaman gece daha verimlidir.Ayın parlak olduğu geceler ve rüzgarın tatlı bir şekilde denizden sahile doğru estiği zamanlar avlanmak için en ideal zamanlardır.Genellikle sürüler halinde dolaşırlar. Mırmır yemi görünce önce yemle oynar bu arada kamışın ucunun kısa kısa sallandığı gözlemlenir ve çoğu zaman yemi ağzına alır ve yatar böyle durumlarda oltayı tasmalamak gerekir.Bazende yemle oynar veya Mırmır yemi aldıktan sonra ani ve hızlı bir şekilde yemi alıp gitmek ister ve sonra asılma olayı gerçekleşir.
    İĞNE TAVSİYESİ 1521-1522 çapraz siyah iğne

    *Çupra avı teknikleri
    Kıyıdan çupra avı:Avcılar kıyı avlarında genelde kolayca olta atabilecek avlanacak bölgeleri tercih ederler.Ama unutmayalımki böyle yerler sıkca avlanılan yerlerdir.Ben derimki böyle yerlerde avlanmakdan kaçınınız.Onun için tercih edilecek yerler bakir olan herkesin gitmediği ,zemini taşlık, kayalık derince her avcının avlanmayı tercih etmediği bölgeler olmalı Zira büyük balıklar böyle yerlerde olur. Böyle yerlerde avlanırkende üçlü klasik takım diye tabir ettiğimiz takımlarla avlanmak doğru olmaz çünkü bu takımlar devamlı takılma yapar.Böyle yerlerde tek iğneli gezer takım ve 0,35mm yada 0,40 mm tercihende flouracarbon misina ve İğneleriniz bence mustad 496 1- 1/0 ve 515 N 1- 1/0 gibi iğneler olmalıdır.Bu iğneleri gezer delikli 60-75 yada 100 gr lık bir yumurta kurşun kullanmak gerekir.Avlannacağınız bu bölgelerde küçük harami balıkların çupra dan önce hemen yiyecek mamun gibi yemleri kullanmakdan kaçınılmak gerekir .O yüzden çupranı çok sevdiği madya ve yengeç gibi yemleri kullanmak gerekir.Bu yemler iğnede kalacağından büyük av yakalama şansımız daha çok olacaktır.Bu şekilde takımımızı hazırlayıp yemimizi taktıkdan sonra Oltamızı atabildiğiniz kadar uzağa atarak Yavaşca misinanın boşluğunu almalıyız. Çipura avında beklemek biraz sıkıcı olabilir, bu yüzden kamışlar için dizayn edilmiş zillerden kullanabilirsiniz, bu sayede saatlerce oltanın başında beklemektende sıkılmazsınız.Kasnaklı olta kullanıyorsanız oltayı denize attıktan sonra misinayı fazla germeden elinize ufak bir taş alıp misinayı bu taşa 3- 4 defa dolayın ve,sağlam bir yere koyun ve bekleyin balık yakalandığı zaman taşı attıracaktır, ayrıca boş meşrubat teneke kutulardanda takarsanız balık oltayı çektiğimde yere düşer ve ses yapar ozaman balığın yakalandığını anlayacaksınız. Unutmayın oltanızı herzaman kıyıdan en az 60,70 metre ileri fırlatmaya çalışın, çünkü çipura gibi balıklar herzaman derinde olur unutmayın bu arada kamışınızın ucunun yavaşca gerildiğini gördüğünüzde uygun anda hemen tasmayı atmak gerekir artık çupra oltanızın ucundadır Çupra genelde yemi yutar ve ağzını resmen mengene gibi kapatır ve çupranın o kafa atarak gelmesi, oltayı çekmesi çok heyacan vericidir.Kalama ayarınıda güzel yaptıysanız o çupra artık sizindir.
    (Ayrıca kıyıdan kumsal oltaların takılma yapmadığı bölgelerde ve mustad 1521 siyah-Mustad 515 N 3 numara ve daha başka iğneli ,0.25- 0.30 mm flouracarbon misina kullanarak 2-3 lü klasik hırsızlı takımlarlada yem olarak madya ,mamun ,karides,teke sülünez kullanarakda çupra avı yapılbilir.)

    *Zargana avı teknikleri
    Zargana fosfor bakımından zengin balık türlerinden olup, tüketilmesi tavsiye edilen bir balık türüdür.Zargan avı çok zevkli olup yakalaması pek zor olmayan bir balıktır.
    Zargana avı genellikle ipekle ,yemli ve çarpma olta kullanılarak


    İPEKLE AVCILIK


    Zargananın ipek kullanılarak yakalanması yöntemi genelde turuncu, kırmızı veya beyaz renkli hazır olarak satılan ipekle ve zargana topu denilen top şamandıra kurşun kullanmadan, su üstü atıp yavaş yavaş çekilerek yapılan güzel ve bir o kadarda zevkli olan bir kıyı balık avcılığı şeklidir.Zargana topuna bağlanan 0.15- 0.18 veya 0.20 mm lik misinamızın 2 mt civarı boyunda ince ve sağlam olması gerekir.(misina ne kadar ince olursa avcılığın randımanını artırmasında çok etkiler),Misinanın ucunada ipek bağlanır.Bu şekilde hazır olan oltamızı 30 mt kadar uzağa atarak(atılan zargana topu suya tam düşerken kamışı kısa ve az sert bir şekilde bir yukarı kaldırma hareketi yaparsak topun arkasına bağlı olan misina toptan ayrı bir tarafa düşeceğinden takımın topa dolaşmasını önlemiş oluruz)atış sonrası makinemizle yavaş sarım yaparak aradada balığı kıskandırmak için kamışın ucunu aşağı yukarı sallıyarak sarım yaparak ipeğe su da yüzen bir kurt izlenimi verilmelidir.
    Zargana avı yaparken denizin durgun ve çalkantısız olması daha iyi sonuç verir.Zargana avı yapacağımız bölgenin seçimini yaparken gözlem yapmakta çok fayda sağlıyacaktır. Avlanacağınız bölgede küçük balık yavrularının ,gümüş balıklarının su üstünde zıpladıklarını gözlemlediysek o bölgede zarganın olduğudur.Sabah erken saatlerde ve akşam üstü avlanmak daha iyi netice verir. Ama tabiki gün içindede her zaman zargana avı yapılabilir.

    YEMLİ
    Yem olarak istavrit ve kendi etinin kuyruk kısmının alt tarafının parlak yerinden ince bir fileto kesilerek ve ayrıca kurt veya toprak solucanı kullanılarakda avcılığı yapılır bu şekilde yapılan avda yemler zarganayı cezbeder ayrıca yem olarak gümüş balığını canlı olarakta kullanarak avlanmakda mümkündür.
    Zargana topuna bağlanan 0.15- 0.18 veya 0.20 mm lik misinamızın 2 mt civarı boyunda ince ve sağlam olması avcılığın randımanını artıracaktır ve misinanın ucunada genelde 2 iğneli olarak 10 - 11 numara iğne bağlanır.Yem kirbit çöpü inceliğinde fileto şeklinde kestikten sonra düzgün şekilde yemimizi iğnelere taktıktan sonra Zargana topunu kıyıdan 30 mt civarı atarak(atılan zargana topu suya tam düşerken kamışı kısa ve az sert bir şekilde bir yukarı kaldırma hareketi yaparsak topun arkasına bağlı olan misina toptan ayrı bir tarafa düşeceğinden takımın topa dolaşmasını önlemiş oluruz) yavaşca sarım yapılır ve arda ani kısa kısa kamış ucu aşaği ve yukarı yapılarak balığı kıskandırarak yeme atlamasını sağlamak gerekir.
    ÇARPMA
    Çarpma ile avlanma 3’lü iğnelerin bir bene 6-7-8 tane bağlanarak ve en alta kurşun bağlanıp kamışla ani ve sert tasma yaparak avlanma şeklidir.Bu avlanma şeklinde avcılıkta kullanılan üçlü kanca balığın neresine nasıl batacağı belli olmaksızın kullanılan bir tekniktir.Her nekadar bu şekilde avlanmak serbestde olsa pek vicdani bir avlanma şekli değildir.


    *Karagöz avı teknikleri
    Karagöz avında tekneden avlanırken yemi suda hareketlendirmenin en büyük püf noktası hafif kurşun kullanmaktır, kıstırma kurşun hafif olduğundan bu şekilde avlanıldığında yemler hareket halinde olur, ancak bu sadece durgun su için geçerlidir.Ancak akıntılı, dalgalı sularda kıstırma kurşun dibe inmesi çok zor olduğundan sürekli havada gezer bu yüzden akıntılı, dalgalı sularda daha ağır olan iskandil kurşunlar kullanmak daha uygun dur. Ayrıca misinanın inceliği çok önemlidir, eğer kaliteli bir flouracarbon misina kullanırsanız( 0,20mm, 0,25mm )avantajınız daha fazla olacaktır, karagöz mücadeleci bir balık olmadığı için en ince misinayı kullanın.Karagöz avında 2-3 köstekli dip oltasını kullanmanızı öneririm.Sağlam çekeri yüksek 0.25 mm kalınlıkta ve 1- 1.5 metre boyunda bedene yine 0.25 mm misinadan 20-25 cm aralıkla 2 adet 5 numara iğne bağlanmış (kostek boyları 15 -18 cm)olan köstekleri bağlıyoruz ve ağırlık olarakda 60 - 75gr arası iskandil kurşunu su derinligine ve akıntı durumuna göre takıyoruz.Yem olarakda boru kurdu , sülünez , mamun, çimçim-teke gibi yemlerle avlanabilirsiniz.

    *İzmarit avı teknikleri
    İzmaritin avcılığı bir okadarda çok zevklidir.İzmarit çok Kurnaz ve hareketli olduğundan oltay vuruşuda çok serttir,oltayı çekerken gösterdiği direnç balıkçıya çok zevk verir.
    Takım bedeni ve köstekler 0.20 misinadan yapılmalıdır. Köstek boyları 10-15cm civarında , İğneler8- 9 numara ve siyah olmalıdır.tavsiye iğne(mustad 1521-1522 siyah ) Misina ne kadar ince ve İğne ne kadar küçükse takım o kadar avcı olur. Kurşun suyun derinliğine ve akıntıya göre 75-100-125 gr arasında değişir. Takımın ucuna ufak bir fırdöndüye beden bağlandıktan sonra takımımız hazır demektir.Genelde İzmarit'in başlıca yemi midyedir.Ayrıca küçük kesilmiş karidesler , sülünes, akyemin etli parçaları da yem olarak kullanılabilir.Dibe indirilen ve gergin tutulan takım hareket ettirilmeden balığın vurması beklenir. İzmarit çok hareketli ve sert bir balık olduğundan yeme sertçe vurur, ya iğneyi de yutar yada yemi iğneden alır. Bazen de her ikisi de olmaz tekrar vurarak yemi almaya çalışır. Genelde vuruşların yarısından fazlasında yakalanmaz, tabiki bu vuruşlar balıkçıya heyecanlandırır. Vuruşu hissettiğinizde hafifçe tasmalamak gerekir. Balık ilk vuruşta yakalandıysa ve yukarı doğru fırlarsa bir an için olta boşalmış gibi hissedilir ama yine siz yavaşca tekrar bir tasmalayın derim. Balık yakalandıktan sonra oltayı hemen çekmek gerekir,yoksa yakaladığınız izmaritide kaçırabilirsiniz Oltanıza yakalanan izmarit çok fazla direnç gösterir bu yüzden çok hızlı çekmemelisiniz.Aksi takdirde ağzı yırtılıp kaçar.

    *Kefal avı teknikleri
    En kurnaz balığın ise kefal olduğu Kefal kurnaz, çevik, kolay yakalanamaz gibi unvanlara sahiptir. Çoğu zaman ağ ile çevrildiğinde ağın deniz yüzeyinde kalan bölümünden zıplayarak kaçma imkanı bulur. Diğer balıklar gibi oltaya atlamaz. Sürati ve çevikliği sayesinde başta yunuslar olmak üzere düşmanlarının hücumundan kolayca kurtulur. Yakalanmama konusunda balıkların en zekisi dir.

    RASTGELE.......
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 9 Kasım 2016
  2. Mufi

    Mufi Tba Okuru

    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Ve bunlara paralel her zaman aynı yerde bulamazsın kafasına göre takılır nerde sabah orda akşam hesabı...

    Bu yüzdendir ki MUFİ bu balıgın avını çok sever.. 012-016 misina ve 9-10 numara iğne şarttır... kıbrısı etik bulmam tek veya çatal köstek yaparım. İğneyi gören ve yemden ayıran nadir balıklardan biridir..

    Emeğine saglık Vedom ...eksik olma..
     
  3. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Vedat hocam, emeğine sağlık...Çok faydalı bir çalışma olmuş...Lüfer cemaati üyelerinin Yunus a saldırması çok ilginç geldi bana...:rolleyes:

    Eeeee, dişli balık...Yapar mı yapar...;)
     
  4. Celalettin KARAMAN

    Celalettin KARAMAN Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    883
    Alınan Beğeniler:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Üstadım ne yaptın sen böyle. Ellerine sağlık.
    Hafta sonu bol bol okurum artık
     
  5. Mufi

    Mufi Tba Okuru

    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Sör , wahoo ve marlin.. konusunda bilgi rica edeyim.. önümüzdeki hafta floridaya davetliyimde arkadaşın teknesine , buralarda gidemedik .bari gidemde ordan tutam birkaç balık ..

    dostum Larry in teknesi..

    [​IMG]


    buda Larry ama biz üstteki tekneyle gidecez..

    [​IMG]
     
  6. Vedat ÖNCÜER

    Vedat ÖNCÜER Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Nisan 2011
    Mesaj:
    679
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Suyun olduğu her yer
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..


    Büyük çizgili marlin, mavi marlin, siyah marlin, Wahoo, ve diğer türler yakalamak istiyorsanız, Öncelikle Galapagos balıkçılık deneyiminiz olması gerekir.;)kikikikikikikiki
    Genellikle Eylül - Aralık ayları Wahoo balıkçılık için en iyi zamanıdır.
     
  7. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Vedat Abi paylaşım için teşekkür ederim.
    Ellerine ve emeğine sağlıkAlkışAlkışAlkış.
     
  8. Mufi

    Mufi Tba Okuru

    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    yes sör..Şaakk diye düştüm bayıldım..bak abisine cevap yazmış... ben bunun yanaklarından öpmezmiyim şimdi..ilk uçak kaçta baken izmir istanbul..:::)
     
  9. denizci

    denizci Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesaj:
    397
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    akdeniz
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Arkadaşlar kefal avı için nacizane olarak ben de bir şey lave etmek istiyorum:

    Samandıralı takımı bir birinden bağımsız çift köstek yapıyorun ekmeği deniz suyuyla veya ağzımda çiğneyip denize atıyorum,balık üşüşünce ekmeği ezmeden gül yaprağı gibi iynelere takıp atıyorum balık ekmekleri emerek yerken farkında olmadan iyneyide ağzıan alıyor bazen 2tane kefal birden bazende bir kefale 2 iybe birden girmiş oluyor.Teşekkürler.Sevgilerle.:rolleyes:
     
  10. denizci

    denizci Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesaj:
    397
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    akdeniz
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Esas güzel olan geçen sene galata köprüsünden istavrit çaparisiyle koca kefalı takımı koparmadan çekmekti SEVGİLERLE.kikikikikiki
     
  11. Kader ESENCAN

    Kader ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,939
    Alınan Beğeniler:
    2,067
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Paylaşım için çok teşekkürler Vedat abi.:)
     
  12. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Elinize sağlık Vedat bey çok geniş kapsamlı bir paylaşım olmuş.
    Teşekkürler.:)
     
  13. Ayşe HARUPÇU

    Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Ekim 2009
    Mesaj:
    3,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir geneli
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Vedat bey,harika bilgiler için çok teşekkür ederim...AlkışAlkış
     
  14. aldem

    aldem Tba Okuru

    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Paylaşım için teşekürler.
     
  15. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Böylesi güzel değerli bilgileri bir araya getirdiğin ve sevgili dostlarımız ile paylaştığın için yürekten teşekkür ederim Vedat abim, emeğine sağlık.:)
     
  16. LEVREK SEVER

    LEVREK SEVER Üye Balıkçı

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesaj:
    536
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Bölge
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    vedat bey abicim başta olmak üzere değerli paylaşımları için tüm aile bireylerine teşekkür ederizm.
     
  17. baha2661

    baha2661 Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Temmuz 2011
    Mesaj:
    6
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    AlkışAlkışAlkışVedat Bey paylaşımın için teşekkürler.Gerçekten güzel bir çalışma olmuş.
     
  18. filinta35

    filinta35 Tba Okuru

    Cevap: Amatör Balıkçılık ve bilgi paylaşımı..

    Emeğine sağlık abimAlkışAlkışAlkış
     

Bu Sayfayı Paylaş