1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Harici Konular Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

'HARİCİ KONULAR' forumunda yekta633 tarafından 12 Ekim 2011 tarihinde açılan konu

  1. yekta633

    yekta633 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Ekim 2011
    Mesaj:
    23
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege denizi
    Turkiye ’de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren yılan balıkları, mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çekiyor. Üreme çağına gelen yılan balıkları, metamorfoz geçirerek başladıkları yolculuğu yaklaşık 6 bin kilometre uzaklıktaki Meksika kıyılarında çiftleşme ile sonlandırıyor. Larva olarak başlayan yavruların yolculuğu ise yaklaşık 3 yıl sonra ebeveynlerinin çıktığı nehir ve göllerde son buluyor.
    Ege’nin bir kıyısıyken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlarla göl haline gelen, günümüzde kirlilik sorununu aşmak için geniş kapsamlı projelerin yürütüldüğü Bafa Gölü, sayıları her geçen gün azalan yılan balıklarına da ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki tüm yılan balıkları gibi bu gölde de yetişkin yılan balıkları, çiftleşmek için çıkacakları uzun yolculuğa hazırlanıyor.
    Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Fatih Perçin’in verdiği bilgiye göre, nehir ve göllerdeki kirlilik ile baraj gibi yapılar sebebiyle Türkiye’de sayıları giderek azalan ve yılda yaklaşık 400 ton civarında avlanabildiği tahmin edilen yılan balıklarının yaşam hikayesi oldukça ilginç.
    Bilim dünyası nedenini henüz çözemese de dünyadaki tüm yılan balıklarının sadece Meksika Körfezi’ndeki Sargasso Denizi’nde çiftleştiğini, bunun için dünyanın çeşitli bölgelerinden yetişkin yılan balıklarının Sargasso Denizi’ne yolculuk ettiğini ifade eden Perçin, Anadolu’da da en fazla Bafa Gölü ile Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz Nehirleri’nde yaşayan yılan balıklarının yaklaşık 6 bin kilometrelik yolculuğa çıktığını söyledi.
    Yılan balıklarının Bafa Gölü’nden Büyük Menderes yoluyla Akdeniz’e, oradan da Cebelitarık’ı geçerek Meksika Körfezi’ndeki Sargasso Denizi’ne ulaştığına işaret eden Perçin, buraya ulaşan balıkların dibe daldığını, şu ana kadar yapılan çalışmalara göre 300-500 metre arasında yumurta ve spermalarını bıraktığını anlattı.
    Fatih Perçin, şu bilgileri verdi: "7 ile 14 yaş arasındaki yetişkin yılan balıkları öncelikle bulundukları bölgede metamorfoz geçiriyor. Rengi kararan, yağlanan, gözleri büyüyen ve koku alma duyuları gelişen balıklar, yolculuğa hazır hale gelmeye çalışıyor. Bu gelişim tamamlandığında Şubat ve Mart aylarında yolculuk başlıyor. Göllerdeki balıklar, dereler ve küçük sular aracılığıyla denize ulaşmaya çalışıyor. Bu süreçte yüzde 20 oranında deriden de solunum yapabildiği için kayabileceği ıslaklıktaki çamur ve nemli ortamlarda karadan da ilerleyebiliyor. Ancak bu balıkların yol veya kuru toprağı uzun süre aşması mümkün değil.
    Önüne çıkan engelleri aşarak açık denize ulaşan balıklar hiçbir şey yemeden yaklaşık 200 gün yolculuk ederek Sargasso Denizi’ne ulaşıyor. 4 bin 500 metreye yakın derinliğe sahip çukurları bulunan bu denizde kendilerine ait bölgelerde balıklar dibe dalmaya başlıyor. Balıkların 300 ile 500 metre arasında sperma ve yumurtalarını bıraktığı tahmin ediliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda çiftleşmeye ilişkin kesin verilere ulaşılamadı."
    -EVE DÖNÜŞ YOLCULUĞU
    Çiftleşme sonrası ebeveynlerin yaşamları sona ererken larva biçimindeki yaşam formları, Avrupa’ya doğru olan akıntılarla sürüklenerek Sargasso Denizi’nden Akdeniz’e doğru hareket ediyor. 2 yıl süren yolculuk boyunca renksiz, defne yaprağı biçimindeki formlarından Akdeniz kıyılarında yavru yılan balığı formuna dönüşen balıklar, yolculuklarının 2,5 ile 3. yılında Türkiye kıyılarına ulaşıyor. Burada iç sulara geçmek için yağmurlu mevsimleri ve su baskınlarını bekleyen balıklar, ebeveynlerinin geldiği göl ve nehirlere dönüyor.
    Perçin, Japonya, Tayvan ve Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde geleneksel bir öneme sahip, tüketimi çok yüksek miktarda olan balıkların, Avrupa’da da özellikle Almanya, İsveç ve Hollanda’da füme olarak tüketildiğini söyledi.
    Japonya’da 120 bin ton, ABD’de 2 bin 800 ton, Avrupa’da ise 20-25 bin ton yılan balığı üretildiğini, Türkiye’de ise sulardaki kirlenme ve göç yollarının kapatılması nedeniyle 1997 rakamlarıyla 400 ton avlama yapıldığının tahmin edildiğini anlatan Dr. Fatih Perçin, uygun koşulların bulunmasına rağmen henüz yetiştiricilik yapılmadığını vurguladı.
    Perçin, yılan balığının yüksek ekonomik değere sahip, ihracat potansiyeli fazla bir balık olduğunu dile getirerek, "Türkiye’de dünya talebine yanıt verebilecek bir yetiştirme tesisinin kurulması gerekiyor. Ayrıca devlet olarak da ülkemiz sularına daha fazla sayıda yılan balığının gelebilmesi için iç sulardaki kirliliğin azaltılması, baraj gibi yapılara geçiş noktaları inşa edilmeli" diye konuştu.
    -AVRUPALILAR ŞAŞIRIYOR
    Bafa Gölü çevresindeki köylerden balıkçıların "Pinter" adı verilen özel ağlarla yakaladıkları yılan balıkları, kilogramı 10 liradan restoranlara ya da 6 liradan toplama şirketlerine veriliyor.
    Göldeki balıkçılar, kıyılara koydukları pinterleri 3-4 günde bir kontrol ediyor. Her kontrolde en fazla 25-30 kilogram balık yakalanabiliyor.
    Restoranların özel havuzlarda büyütmeye devam ettiği balıklar, istek üzerine kesilip derileri yüzüldükten sonra ızgarada pişirildikten sonra servis ediliyor.
    Göl kıyısında bulunan restoran sahibi Hüseyin Araz, yılan balığının Türkiye’de çok bilinmediğini, müşterilerinin genelde turistlerden oluştuğunu ifade etti.
    Yılan balığını tanıyan Türk müşterilerin sadece balık yemek için Bafa’ya geldiğine işaret eden Araz, şu bilgileri verdi: "Bodrum yolu üzerindeki Bafa Gölü kıyılarında bulunmamız nedeniyle turistlerin geçiş noktasındayız. Burada yemek molası veren Avrupalı turistler yılan balıklarını görünce şaşırıyor. Avrupa’da füme olarak tüketimi yüksek olan balığın ızgarasını denemek istiyorlar. Yılan balığı, çok yağlı bir balık olması nedeniyle genelde kışın tüketiliyor. Balığın yağlı yapısıyla bir çok faydasının bulunduğu ifade ediliyor. Çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği, cinsel gücü artırdığından bahsediliyor.
    Ancak ülkemizde bu konuda bilimsel bir çalışma yapılması gerekiyor." Öte yandan Bafa Belediyesi de bölgeyi tanıtabilmek amacıyla yılan balığını maskot olarak kullanmaya hazırlanıyor. Belediye Başkanı Zühra Dönmez, belediyenin imkanları kapsamında Bodrum yolu üzerinde kuracakları tanıtım levhalarıyla bölgedeki yılan balığı varlığını daha iyi anlatmayı planladıklarını kaydetti.


    [​IMG]
     
  2. Celalettin KARAMAN

    Celalettin KARAMAN Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    883
    Alınan Beğeniler:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: yılan balığı yolculuğu ve hikayesi

    Güzel bir hikaye.

    Paylaşım için teşekkürler Yekta.
     
  3. DALİ

    DALİ Üye Balıkçı

    Katılım:
    14 Ocak 2009
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE
    Cevap: yılan balığı yolculuğu ve hikayesi

    bilgiler için teşekkürler.. bu arada yılan balıgının ızgarası mükemmel olur...
     
  4. denız1967

    denız1967 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    22 Mayıs 2010
    Mesaj:
    213
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    marmara
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Paylaşım için teşekkürler.:)
     
  5. Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Paylaşım için teşekkürler:)
    5 Dakika kaynatılıp ağır yağı alındıktan sonra ızgara yapılırsa daha iyi olur:)
     
  6. yekta633

    yekta633 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Ekim 2011
    Mesaj:
    23
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege denizi
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    size sotesini resimle sunmak istedim ,, arkadaşlarım herzaman bunu yapmamı isterler ...:))

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Ekim 2011
  7. Tarık Ersal

    Tarık Ersal Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2009
    Mesaj:
    355
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi



    Yekta bey,

    Yılan balığının hikayesi ve sotesinin fotoğrafları harika.
    Şaban beyin önerdiği gibi yağını kısmen alarak ızgarasını denemiştim.
    Harika olmuştu.

    Sotesinin tarifini verirseniz ilk fırsatta onu da denemek isterim.

    RASTGELSİN.
     
  8. Mufi

    Mufi Tba Okuru

    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Teşekkürler sevgili Yekta..çok ilginç bir canlı dır bu yılan balıgı.. denizden içerilere km lerce iç kısımlar gider bu balık hatta benim burda a.menders hava limanı na yakın bir sulama havuzunda bile görülmekte.. aldıgı yolun haddi hesabı yapılamaz..akıllara zarar bir yolculuk yapıp buradaki bir tarla sulama havuzuna gelmiş burası son nokta burada su yer altından kaynamaktadır....
    gerisini hesaplayın.. bazıları izole duruma düşer dönemez bazıları yolunu bulur denize döner gider ürer ve ölür.. buralara gelen her nesil yeni bir nesildir.. ve ilk kez bu iç suları görmüştür..
    muhteşem bir tabiat olayı..
    FAO nun kayıtlarında bu balık ile ilgili ekonomik kayıtlara çokça rastlanır.. avrupada yavrudan toplanıp büyütülerek besin amacı ile sunulur.. bunları derelere akarsulara giriş anları bilinir ve o zamanlarda fileler ile elverler toplanıp kültür havuzlarında büyütülür..

    bu konu ile ilgili bir ip ucuda şudur.. yılan balıgı yavrusu benzeri yalancı silikon yemler görmüşüzdür.. bunların amacı levrek türleri içindir.. avrupa kıyılarında med cezir zamanı su yukselirken elverler akarsulara girmeye başlar işte bu anda levreklerde beslenme derdindedir ve bu yavruların peşindedir.:)
     
  9. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Paylaşım ve anlatım mükemmel Yekta bey teşekkür ederiz.:)
    Yılan balığının yenmesi konusuna gelince tatlısu yılan balığını tek geçerim;)
    Deniz yılan balığı hem çık kılçıklı hem lezzet açısından:rolleyes::)
    Bu arada sote nefis görünüyor afiyet olsun.:)
     
  10. İhsan KARAMAN

    İhsan KARAMAN Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    861
    Alınan Beğeniler:
    28
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Emeğinize sağlık çok güzel olmuş :)
     
  11. Tamer Şencan

    Tamer Şencan Üye Balıkçı

    Katılım:
    16 Şubat 2010
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Marmara
    Web Sitesi:
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    yekta ben bunu trt belgeselde izledim mangalı yaptılar harika görünüyordu sofrada hollandaya çok ihraç ediyormuşuz yılan balıgını paylaşımın için teşekkürler
     
  12. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Paylaşım için teşekkürler.Tavada enfis gözüküyor.
     
  13. Ayşe HARUPÇU

    Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Ekim 2009
    Mesaj:
    3,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir geneli
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Eline sağlık kardeşim.Paylaşım için teşekkür ederim...
     
  14. yekta633

    yekta633 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Ekim 2011
    Mesaj:
    23
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege denizi
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Yılan Balığını 8-10 yaşlarımda rahmetli babamın sayesinde tanımaya ve yemeğe başlamıştım ..davutlar sahil sitesinde denize dökülen küçür bir nehirden yakalıyordu , daha sonraları menderes nehri ve bafa gölünün yılan balıklarınında nefis lezzetini tadmıştım , Bende yılın belirli mevsimlerinde didim taşburun menderes boğazlarında olta ile avlayarak ( gece ) zamanına göre ya sotesini yada ızgarasını yapıyorum ..Önerim tabii ki kesinlikle tatlı su yılan balığı , deniz yılan balığı ( mıgri ) biraz sert ekşimsi ve kılçıklı olur , tatlı su yılan balığını derisini yüzerek ızgara ise 6-7 cm parçalar halinde sote ise 2-3 cm parçalar halinde keserim ... sotesine gelince ilk önce soğanları en ince olabilecek şekilde keserim, pembemsi olana kadar bol yağda pişiririm sonra içine aklıma damak tadıma uygun baharatlar ilave ederim ( zevkinize göre ) biberleri biraz sarımsak ilave ederek pişiririm , en önemlisi bu kızartma işlemini yaptığım yağı süzerim ( yılan balıklarını ilave etmeden önce ) yılan balıklarıyla beraber tekrar orta ateşde biraz kapağını kapalı tutarak daha sonra açarak pişirme işlemine devam ederim , yılan balıkları kendine özgü yağıyla pişerken hafif kızarıyor hazır olduklarını belli ediyorlar yani :)) ( hiç yemek tarifi yazmamıştım umarım becerebilmişimdir ) :):D afiyet olsun ..
     
  15. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Oldu ,oldu elinize sağlık Yekta bey bazı beyler hanımlardan daha iyi yemek yapar.;)
    Bende babam Rahmetli tutardı (80,li yıllarda)Menemen sazlı köyden gerçi şimdi o göletler kaldımı bilmiyorum ama gerçektende nefiz olurdu yemesi.Şimdilerde pek bulamıyoruz malesef.Olsada yesek.;):)
     
  16. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Yılan Balığı Yolculuğu ve Hikayesi

    Yekta harika bir sunum olmuş emeğine sağlık :)
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş