1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Araçları Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

'BOT VE EKİPMANLARI' forumunda Bahadır Sarıca tarafından 2 Mayıs 2010 tarihinde açılan konu

  1. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Üye Balıkçı

    Katılım:
    24 Eylül 2009
    Mesaj:
    140
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir ÇEŞME
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Arkadaşlar konularımıza devam etmek istiyorum;

    Belgelendirme konusunda;


    Denizcilik müsteşarlığı web sitesinde konu şöyle geçiyor;

    1- BAĞLAMA KÜTÜĞÜNE HANGİ GEMİ, DENİZ VE İÇ SU ARAÇLARI KAYDEDİLECEKTİR ?
    (1) Bağlama kütüğüne;

    a) 18 GRT’nin altındaki tüm ticari gemiler,

    b) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın; boyu ve gros tonilatosu ne olursa
    olsun ticari amaçla işletilen deniz ve iç su araçları ile özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları zorunlu olarak kaydedilir.

    (2) 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekmeye ilişkin hükümlerine bağlı olmaksızın yabancı uyruklu gerçek kişilere ait
    özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları talep olması ve İdare tarafından uygun bulunması halinde kayıt edilir.

    Burada deniz ve iç su araçları içerisine botlar da giriyormuş. “Muş” diyorum bende yeni öğrendim. Son zamanlarda Ege Bölgesinde Sahil Güvenlik denetimleri arttırdı. Cezalar da can yakıcı oluyor.Bizden bağlama kütüğü belgemizi istediler.Sanırım bunda etkin olan göçmen kaçakçılığı. Ayrıca hırsızlık olaylarını önleme çabası.
    Araştırmalarımda; Botlar için (2,5m) üzeri; Liman kaydının yapılması ve bağlamama kütüğü belgesi alınması gerekiyor. Motorlar için de belirli bir minimum sınırlaması yok.

    Belge olarak da bağlama kütüğü belgesi gerekiyor.

    Liman kaydında Bağlama kütüğü belgesi için gerekli belgeler ise şöyle;

    Öncelikle isim tescili gerekiyor. Bunun için internet ortamından(denizcilik gov tr den) teknenin isim tescili için başvuru yapıyorsunuz. Gelen kabul yazısının, yazıcıdan çıktısı alınıp

    1-Bot ve motorun faturalarının aslı(Yanında fotokopilerini de bulundurun)
    2-Nifus fotokopisi(Sahibinin-fatura düzenlenen kişinin)
    3-Tescil ettirdiğiniz tekne ismini yazdırıp bota yapıştırıyorsunuz sonra motor botun üzerinde olacak şekilde botun ön-arka iki yandan çekilmiş fotolarını ilave ediyorsunuz.
    4- Motor için; 2008 ve yenileri için istenen CE belgesini ekliyorsunuz.

    Bu belgeler tamamlanıp, liman başkanlığına başvurulacak.

    Yeri gelmişken şunu da belirtmek isterim;
    Bence denizcilik müsteşarlığının katlanabilir botlara(2,5m üzeri) bağlama kütüğü belgesi alma zorunluluğu getirmesi en nazik tabirle bir fiyaskodur. Hele isim tescili gerekliliği botlar açısından biraz da saçmadır. Bu isim boya ile olamaz. Yapıştırma deseniz her indirme&şişirmede sorun olacaktır. Deniz suyu ile sürekli temas etmesi ayrı bir sorundur. Biz ülkemizde botçuluğun gelişmediğinden yakınıyoruz. Denizcilik müsteşarlığı kayıt altına alma adına insanımızı botçuluktan soğutuyor. Tabii burada en önemli konu toplumsal örgütlenmemizin yetersizliği. Konuyla ilgili örgütlü bir çalışma olmadığı için bireyselde "gemisini kurtaran kaptan" modeliyle "gerekliymiş, ceza yazacaklar alalım" deyip işin içinden çıkıyoruz.
    Açıkçası araştırdım, alan dostlarım oldu. Ama ben hala kararsızım. İleride bu kayıt işleminin de negatif getirilerinin(satış sorunu-gelebilecek vergi-eskiyip attığımızda kaydın sildirilmesi-nasıl olacaksa, sanırım onu da çöpte fotoğraf isteyecekler :p:D-vsvs) olabileceğini düşünüyorum


    Davam edecek….

    Sevgi ve selamlarımla...
     
  2. demir ferdi

    demir ferdi Üye Balıkçı

    Katılım:
    7 Kasım 2009
    Mesaj:
    159
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    DENİZ
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Bu değerli paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık..
     
  3. Hasan Karataş

    Hasan Karataş Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Marmara
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Bahadır Bey vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten çok güzel keşke yetkili kurumlarımız biz amatör balıkçılar için bu tekne ve botlar hakkında biraz daha basit bir uygulama getirebilseler ne güzel olur.
     
  4. cemşid

    cemşid Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Ocak 2010
    Mesaj:
    9
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    AKDENİZ
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    ben 2 ay önce 3.60 katlanır ahşap taban bot aldım bağlama kütüğü almak için antalya liman başkanlığına gittim ve bana bağlama kütüğüne almanıza gerek yok dediler, 2.5 metre ve üzeri katlanabilir tabanlı botlara 4 metreye kadar bağlama kütüğü gerekmiyor dediler, 2.5 metre ve üzeri botlar fiber taban olursa, bağlama kütüğü veriyoruz dediler; fakat sizin oradaki liman başkanlığı ayrı bir uygulama yapıyorsa onu bilemem, kimsenin botçulukdan soğumaması dileğiyle ....
     
  5. Bahadır Sarıca

    Bahadır Sarıca Üye Balıkçı

    Katılım:
    24 Eylül 2009
    Mesaj:
    140
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir ÇEŞME
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Sevgili Cemşid Bey,
    Konuyla ilgili kişilerin değil kanunların geçerli olması gereken ülkemizde maalesef yetkili konumdaki kişilerin kuralları(!!!) geçerli olduğundan bu tür kavram kargaşalarıyla karşılaşıyoruz.
    İlgili kanun maddeleri şöyle;

    " T.C. Resmi Gazete 2 Mart 2008 PAZAR Resmi Gazete Sayi : 26804 Ulastirma Bakanligi (Denizcilik Müstesarligi)’ndan: ÖZEL TEKNELERIN DONATIMI, KAYDI VE BELGELENDIRILMESI ILE ÖZEL TEKNELERI KULLANACAK KISILERIN YETERLIKLERI HAKKINDA YÖNETMELIK IKINCI BÖLÜM Özel Teknelerin Ölçülmesi, Belgelendirilmesi, Kaydi, Terkini ve Donatimi Özel teknelerin belgelendirilmesi, belgenin yenilenmesi ve kaydin terkini MADDE 6 - (4) Sisme botlardan alt yapisi (tabani) sabit olup, üst yapisi sisirilebilir ve katlanabilir olanlarina ve alt yapisi da katlanabilir boyu 4 metreden büyük olan sisme botlara ÖTB düzenlenir. Özel teknelerin donatimi ve seyri MADDE 7 - (5) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile 6 nci maddenin besinci fikrasi (a) ve (b) bendinde sayilan tekneleri kullananlarda ADB aranmaz.

    Yukarıdaki tarih sayı ile yayımlanan maddeler,13 Eylül 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27348 ile yayınlanan yeni maddeler ile yürürlükten kalkmıştır.
    Bunlar aşağıdadır;


    Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Müsteşarlığı)’ndan:

    ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI, KAYDI VE BELGELENDİRİLMESİ İLE

    ÖZEL TEKNELERİ KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ

    HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

    YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    MADDE 1 – 2/3/2008 tarihli ve 26804 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Teknelerin Donatımı Kaydı ve Belgelendirilmesi ile Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmeliğin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN

    YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK”

    MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; özel teknelerin donatımı ile bu tekneleri kullanacak kişilerin yeterlikleri, sınavları, belgelendirilmeleri, sağlık durumları ve kayıtlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.”

    MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, özel tekneler ile bunların sahiplerini ve kullanacak kişileri kapsar.”

    MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “ç) Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri,”

    “d) Ruhsatname: Bağlama kütüğü ruhsatnamesini,”

    MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “Bağlama kütüğü ruhsatnamesinin seyir esnasında teknede bulundurulması ve denetimlerde ibrazı zorunludur.”

    MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki EK MADDE 1 ve EK MADDE 2 eklenmiştir.

    “Özel teknelerin ölçümü

    EK MADDE 1 – (1) Özel teknelerin ölçümü, 12/3/2009 tarihli ve 27167 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemi ve Su Araçlarının Tonilatolarını Ölçme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”

    “Kullanım esasları

    EK MADDE 2 – (1) Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.

    (2) Bu Yönetmelikte belirtilen seyir haddinden fazla kişiyle yola çıkan özel tekneler ile ticari maksatla yolcu veya yük taşıyan tekneler; “yolculuğuna izin verilmemiş” sayılır ve bunlar hakkında 10/6/1946 tarihli ve 4922 sayılı Kanunun 20 nci maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.”

    MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 5 ve 6 ncı maddeleri, 7 nci maddesinin ikinci fıkrası, 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası ve geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

    MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Denizcilik Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

    Sonuç:
    Katlanabilir tabanlı da olsa boyu 2,5m üzeri tüm botlarda bağlama kütüğü kaydı gereklidir. Ayrıca boyu 2,5m altındaki botlarda eğer motor kullanıyorsanız da bağlama kütüğü kaydı istiyorlar.

    Bu konuda Sevgili Rauf abimiz Alanya liman başkanlığından gerekli belgeleri çıkarttı. Bu videosunda isim yazılı bot kendisine aittir.
    http://www.turkbalikavi.com/forum/showthread.php?t=4748

    Ayrıca İzmir Lİman başkanlığından çıkaran dostlarımız da mevcut.

    Umarım aydınlatıcı olmuştur.
    Selamlarımla...
     
  6. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Sevgili Bahadır SARICA' nın bu harika kaleme alınmış bilgi küpü konusunu gün yüzüne çıkarmakta fayda var diye düşünüyorum, okumayan arkadaşlarımız için harika bir çalışma.:)
     
  7. azzgr

    azzgr Üye Balıkçı

    Katılım:
    25 Kasım 2010
    Mesaj:
    107
    Alınan Beğeniler:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    karaburun-mordoğan
    Cevap: Botlar hakkinda(A’dan Z’ye)

    Süper anlatım ve çok faydalı bilgiler için teşekkür erim.
     
  8. seyyahi

    seyyahi Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Ocak 2014
    Mesaj:
    153
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Marmaris
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Gerçekten bot alacak arkadaşlar için bir rehber niteliğinde olmuş.
    Emeğinize sağlık.
     
  9. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Konunun resimleri silbaştan tekrar düzenlenmiştir. Kendi web sunucumuza yüklenmiştir.:)
     
  10. A.Baki

    A.Baki Üye Balıkçı

    Katılım:
    30 Ekim 2008
    Mesaj:
    86
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Kırıkkale
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Böylesi kapsamlı bir paylaşım için Bahadır beye teşekkürlerimi sunarım, emeğinize sağlık.
     
  11. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Cevap: Botlar Hakkında(A’dan Z’ye)

    Bahadır;
    Bu güzel bilgiler ve paylaşım için teşekkürler..
     

Bu Sayfayı Paylaş