1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Harici Konular TARTIŞMAYA AÇIK ((Küsbeli))

'HARİCİ KONULAR' forumunda mehteran tarafından 18 Eylül 2009 tarihinde açılan konu

  1. mehteran

    mehteran Üye Balıkçı

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesaj:
    286
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Kütahya
    İçsularda amatör avcılık

    MADDE 15 – (1) Ek-1’de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2’de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsularda dönem boyunca avcılık yapılması yasaktır.

    (2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

    (3) Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu vs.’nin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.

    (4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

    Şimdi resimlerde görünen Üstteki takım tamamen yassak Çünki 3 den fazla iğene var.... Ama alttaki resimde ise küsbe kibrik kutusunun dörtte biri kadar ve etrafında üç iğne mevcut, bu ignelere mısır takılarak av yapılıyor... Peki bu alttaki takım YASAKMIDIR DEĞİLMİR. Kütahya da bunun tartışmasını çok yapıyoruz. Bana göre Küsbe olduktan sonra her takım yassak Küsbe küçük olmuş büyük olmuş birşey farketmez. İğne sayısına gelincede ha altı iğne ha üç iğne , tek iğne neyinize yetmiyor. Kütahya da bu konuyu birtürlü çözemedik, üstadlardan yardım bekliyorum.

    [​IMG]
    Bu takımın yasak olduğu herkes tarafından bilinmekte, Çünki iğne sayısı fazla ve küsbe Sigara paketinin üçte ikisi kadar.
    [​IMG]
    Tartışma konusu olan üstteki resimde görünen takım. Bu küsbe ise kibrit kutusunun dörtte biri kadar ve üzerinde üç iğne bulunmakta,((Resimde dört gözüküyor Kütahya da bi oltacıda hazırlanmış ve satışa hazır şekilde yakaladım. Yasak oluşunu anlattıktan sonra bundan sonraki hazırladıkları takımları artık üç iğne yapacaklarına dair söz aldım.)) Bu iğnelerede diğer yemler takılarak(( mısır, hamur, boili )) kullanılmakta, tartışmaya girildiğinde biz küsbeyi yemleme amacı ile kullanıyoruz etrafına iğne sarmıyoruz deniliyor, buda bana çok yakında kafayı yedirecek. Yorumlarınızı bekliyorum.
     
  2. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Sevgili Gürkan kardeşim, biliyorsun ben tatlı su olayını hiç bilmem...Bu hususda da fikir beyan etmem bilmiyorum doğru mu olur...?:)Benim diyeceklerim, bir nev i sohbet baabında değerlendirebilirsin...:p

    Bana göre yasal sirküler doğrultusunda düşünecek olur isek, KÜSPELİ OLTA tamamen yasak bir avlanma şekli....Yalnız dikkat et ...Küspeli olta diyorum...;)

    Yani bir küspenin üzerinde avlanma amacıyla iğne bulunuyor ise....

    Ama bunun yanında sırf bölgeye balık toplamak amacıyla küspe kullanılması bana göre yasak olmamalı...

    Yani anladığım kadarı ile küspenin ''Mazmuz'' amacıyla kullanılması yasak olmamalı...:rolleyes:
     
  3. Carti

    Carti Üye Balıkçı

    Katılım:
    22 Eylül 2008
    Mesaj:
    742
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE KIYILARI ve ESKİŞEHİR TATLI SULARI
    İshak abim bence de haklı...
    Küspenin mazmuz olarak kullanılmasında bir sakinca olmaması,
    Ancak küspeli takım yapıp üzerine 2-3-4-5 iğne bağlanmış hiç farketmez yasak olması na birşey demem..
     
  4. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Gürkan abi, küspeli oltanın yasak olmasına ben açıkcası anlam veremedim.3 iğneli olduktan sonra sorun olmazdı.
    Neyi kıstas tuttularda küspeli oltayı yasakladılar, tatlısularımızda balık neslinin azalmasını düşündüler ise ki, asla olta ile yakalamakla balık bitmez ben anlam veremiyorum kendi bakış açımdan.
    Eğerki dediğim gibi balık neslinin azalmasını düşündüler ise, ilk önce tırıvırı belasını bir tamamen ortadan kaldıracaklar, ardından tatlısularımızda atılan yüzlerce metre ağ olayını ve kıyıya atılan ağlara bir çözüm getirecekler, ondan sonrada küspeye gelecekler.
    Ben tatlısu avlarımda önceden Küspeli olta kullanıyordum ve Mardin ilinde olduğumdan dolayı, oraya bayağı bir sipariş üzerine küspede getittirmiştim, yasak sonrası inan hepsi elimde patladı, ben ne yaptım avlandığım bölgeyi küspe ile yemledim, hiç küspeli olta atmadınmı diye soran olursa, attım tabiki bir iki tane küspeli olta attım ama vicdani sirkülerimi uyguladım ve iğne sayısını 2 ye düşürdüm, şimdi diyeceksinizki hadi oradan hem küspeli at hemde iki iğneli, evet iki iğneli attım ve küspelerimde mısır küspesi ve kibrit kutusundan da küçüktü.Yayınladığım balık av videolarımda bu küspeleri görebilirsiniz...;)
     
  5. Van-Daym

    Van-Daym Üye Balıkçı

    Katılım:
    22 Eylül 2008
    Mesaj:
    69
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    İsmail beye katılıyorum,malesef bizim ülkemizde yasaklar zurnanın son deliğinden başlanıyor.
    Gelelim yasak olayına,bence yasaksa bu şekildede yasak olmalı,ha mazbuz amaçlı kullanılacaksa olta atacağın alana iğnesiz misinasız atılmalı diye düşünüyorum.
     
  6. ksk sedat

    ksk sedat Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Eylül 2009
    Mesaj:
    180
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir ve çvr
    Pireslenmiş küspe ile yapılan avcılığın iğne adedine bakılmaksızın yasak olduğunu biliyorum.Bunun en büyük sebebide av esnasında kopan misinelerin sular çekildikten sonra ortada çıkıp su içmek için oraya gelen (afedersiniz)evcil veya yaban hayvanlarına ağzına veya boğazına kaçarak onlara ölümcül bir zarar vermelerini önlemek amacı ile yasaklanmıştır.Ben böyle olduğunu biliyorum umarım yanlış hatırlamıyorumdur.
     
  7. Ribalka

    Ribalka Gold Üye Gold Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Kasım 2008
    Mesaj:
    493
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz -Karadenizin üst tarafı
    Bu düşünceden yola çıkılarak küspeli olta yasaklanmış.
     
  8. mehteran

    mehteran Üye Balıkçı

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesaj:
    286
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Kütahya
    Bu bence tamamen saçmalık. Tamam sirkülere uyuyoruz ve küsbe kullanmıyoruz. Ama sebebinide birtürlü bulamıdık. kiki Kütahya da yasak diyorum neden diye sorduklarında sirküler böğle diyorum. Sebep diyorlar. Benden cevap yok. :(:(
     
  9. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Benim de bildiğim kadarı ile bu nedenden dolayı küspeli olta yasaklanmıştı...;)Zira senelerdir var olan iç tatlı su kaynakları içinde bulunduğumuz küresel ısınma koşullarından dolayı süratla kurumaya eğilimli bir süreç izliyor...

    Mevsim yağmurlarının azalması nedeni ile az miktarda olan sularda kurumaya yüz tutunca hala mevcut taban suyu nedeni ile sanırım bu tür yerler bir nev i yeni meralar olarak ortaya çıkıyor...Yani hayvan otlatma meraları....Hatır hutur ot yiyen yabani yada evcil bir hayvanın farkında olmıyarak böyle bir takımın ağzına dudağına battığını düşünün...:eek:

    Hadi evcil hayvanları sahipleri bir şekilde kurtarabilir...Peki yaban hayatındaki diğer ot ile beselenenler...:confused:
     
  10. Erkan MERT

    Erkan MERT Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2009
    Mesaj:
    807
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Hasstayım bu Orhan kardeşimin fikirlerineAlkış ne güzel ifade ediyor kelimelerini Zurna ile Turna ile......:p
     
  11. Erkan MERT

    Erkan MERT Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2009
    Mesaj:
    807
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Gürkan kardeşim.
    Tatlı su benim işim değil.Açıkçası anlamam.
    Ama yazılanları dikkatle okuyor ve takip ediyorum.
    Güzel bir konu inşallah daha iyi fikirler öne süren arkadaşlarımız olur.
     
  12. Kamil ESEN

    Kamil ESEN Üye Balıkçı

    Katılım:
    4 Ekim 2008
    Mesaj:
    83
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir Manisa
    Ben hiç bir zaman küspenin 8-10 saatten fazla dayandığını görmedim.İğne ağzına batar diyorsanız saçaklı oltadada batar.Ama sular çekilinceye kadar bizim iğneler zaten çürüyor..Bu küspe ne yaptı ben hala çözemedim..:)
     
  13. oltadasazan

    oltadasazan Gold Üye Gold Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Kasım 2008
    Mesaj:
    661
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Eskişehir ve Yöresi
    Web Sitesi:
    (2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Boyutları belirlenerek ilan edilmiş olan yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır. (Değişiklik, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)

    Yasaklanma nedeni ve sebebi tartışılabilir.Gerekli olup olmadığıda yoruma tabidir.Ancak açık olan bir şey varsa Tebliğ yoruma açık değil kesinlikle küspe şöyle takılırsa serbest şöyle takılırsa yasak diye de yorumu yok.Küspeli olta yasak demiş.Küspeyi iste 4 iğneli istesen 1 kanca ile kullan neticede yapılan küspeli oltadır.Vatandaş kurşunun yerine küspe kullanıyor üzerine çapari türü 3 kanca ben küspeli olta kullanmıyorum diye kendini savunuyor.Küspeyi oltaya bağlamadan serbest olarak bölgeyi yemlemek için yasaklamamış fakat benim merak ettiğim küspeden başka yemleme için çok çeşitli imkanımız olduğu halde niye küspede halen ısrar edildiği yemlemede esas olan bölgeyi oltana takacağın yem ile yemleyerek balığı bölgeye toplamaksa küspeyi yem olarak takmayacaksan yemlemeyi niçin küspeyle yapacaksın.
    Bu işin ticaretini yapanlar ellerindeki küspeyi satmak için aynen tırıvırıda yaptıkları gibi çeşitli usuller üretip bilinçsiz vatandaşa satmaya devam ediyorlar.Su kenarında yakalanan vatandaşa da cezasını çekmek kalıyor.
    Netice olarak benim görüşüm ne şekilde yapılırsa yapılsın küspenin oltada yem olarak takıldığında oltanın küspeli olta olduğudur.Buda yasaktır.Bilinçli amatöre düşende yasaklara kesinlikle uymaktır.
     
  14. mehteran

    mehteran Üye Balıkçı

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesaj:
    286
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Kütahya

    Sevgili osman abim. Bende bunu anlatmak istiyorum ama malesef seninde bildiğim gibi bizim ve sizin bölgenizde bu takım hayli rağbet görerek kullanılmakta. Hanki baraja gidersek gidelim Eskişehir ve Kütahya lıların kamışlarında bu düzenek takılı.. Benimde bu konuyu açmamın sebebi bu arkadaşlara bunun yasak olduğunu göstermek içindi. Amatör balıkla uğraşan her insan bunu biliyorsa burdan yorumunu yapar diye düşünmüştüm. Bende burdan yazılanları su kenarında olsun, kahve kanarında olsun arkadaşlarıma gösterebileyim. Yazınız mükemmel... Teşekkür ederim.
     
  15. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Sn.Gürkan kardeşim güzel bir konu açmışsın tebrik ederim.

    Acizane çobanlıktan gelen biri olarak büyük baş hayvanlar daha dana iken çok kuvvetli mıknatıs yutturulur.Kankamda sakatatçı.İşkembede o mıknatıs kalır.Hayvan kesildikten sonra işkembeden o mıknatıs çıkarılır.Hayvan yemlenirken balya teli,saç tokası,çivi,cıvata ve aklınızın alamayacağı onlarca çeşit ve sayıda metal yutuyor.Bu bakıcıların beceriksizliğinden kaynaklanıyor.Velevki olta iğnesini de yutsa hayvan, o mıknatısta kalacak.Hayvana zarar veremez.Küspe, kırsal avcıların kolay buldukları yemdir.Rağbet de görmektedir,görecektir de.İstedikleri kadar yasaklasınlar.Kullanılıyor ve kullanacaklar.

    Akarsuyun yatağını istediğiniz kadar değiştirmeye çalışın.O yine kendi yatağını bulur ve akar.

    Kendini hayvan sever addeden üçbeş zavallının akıllarının ürünü bunlar. KATILMAYIP PROTESTO EDİYORUM.
     
  16. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Sn.Gürkan cancağızım açtığın oldukça faydalı konuya galiba biraz sert bir rüzgar getirdim.Öncelikle senden ve muhaliflerimden üslubum için özür diliyorum.

    Can dostlarım, insanı hayat pişirdikçe sertleşiyor.Günümüzün iletişim olanaklarıyla, o kadar olumsuzluklarla karşılaşıyoruz ki inanılmaz derecede.Beni her zaman tetikleyen kırmızı çizgim,vatanım ve milletimdir.Ne zaman bunlardan birine negatif yaklaşım olsa kilometrelerce uzaktan kokusunu alırım.Ama balıkçılarımıza,ama kara avcılarımıza yapılan baskılar tahammülümüzü aşmaya başladı.Haklı veya haksız o kadar çok isyan sebebi oluştu ki.BUNALDIK.

    Can dostlarım,ben sade, basit bir Türk ve vatandaşıyım.Unumu eledim,eleğimi astım.Kara avcılık belgem de var.Amatör balıkçı belgem de var.İstanbul'da 15 yıl taksicilik 15 yılda Gop.da minibüsçülük.İstanbulun kahrını bir dönem çekenlerdenim.Artık yeter diyerek kendimi doğaya atıyorum.Doğanın kıymetini ve nasıl idame ettirebileceğimi masa başındaki kural koyuculardan daha iyi bilirim.Hani geçmişte vardı ya ,Zap suyunu görmeyenlerin Zap suyu şiiri yazması ve ahkam kesmesi gibi.Doğada eskittiğim postalların haddi hesabı yok.Hep vurun abalıya misali.Kahveye gitmem,kumarhaneye gitmem bilcümle kötü yerlere gitmem.Sadece avım var.Bırakın artık PAYİTAHTIN (İstanbulun)yorgun askerini dinlensin biraz.EL İNSAF.

    Bardak şarıl şarıl dolar ammmaaaa bir damlada taşar.

    Sevgi ve saygılarımla.
     
  17. mehteran

    mehteran Üye Balıkçı

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesaj:
    286
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Kütahya
    Sevgili ismail abim. Bardak son damlada taşmışki bize patladın sende.hehehehe İşte benimde anlamadığım ve anlatamadığım buydu zaten. Zap suyu örneği gibi.AlkışAlkışAlkış Seni rahat bıraktık abim, gez dolaş avlan, bot eskitmeye devam et, ama daha önemlisi bundan sonra sağlığına dikkat et... Adım adım ezberle avlak yarleriniki gözün açık gitmesin. Güzel eleştirin için sonsuz teşekkürler abim.
     
  18. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Özür.

    Sn.Gürkan cancağızım,yazdıklarım için senden ve de kural koyucuların şahsından özür diliyorum.

    Benim isyanım,kuralların yanlış ve eksikliklerine.
    Sn.Gürkan kardeşim,sen benim başımın tacısın ve kural koyucuları da tanımam etmem,bir alıp veremediğim yok onlarlada.

    Selamlar.
     
  19. U_B

    U_B Tba Okuru

    Hayatım boyunca Küspeli Takım ve Küspe hiç kullanmadım. Kullanmamamın sebebi ise sadece ideolojiktir. bana göre Küspeli ile balık yakalamak sadece BEDAVA BALIK manasındadır. Çünki Küspe ve Küspeli Takım ( Bana göre ) bir nevi tuzaktır.
    Birde aşırı küspeli kullanılan bölgelerde, zamanla su içinde otlar peydahlanmaktadır. Bu otlar göle zarar vermektedirler. Göl yüzeyinin tamamını neredeyse kaplarlar. Aşırı durgun göllerde bunu görmek mümkündür.
    Sirküler kesinlikle olta balıkçılarına çıkarılmış saçma sapan dayatmalar ile doludur. Sirküler kesinlikle Olta Balıkçılarını gölden uzaklaştırma amaçlıdır. Bu sayede de gölde ağcılar cirit atacaktır.
    Benim her zaman söylediğim bir düşüncem vardır. Bu düşüncemi her platformda açar ve söylerim. Olta Balıkçıları Gönüllü Doğa Bekçileridir tezidir. Şöyleki...
    Şu an hal ve hazırda trafikte binlerce Fahri Trafik Polisi vardır. Bunların görevini biliyoruz. Toplumda binlerce Sivil Polis, Sivil Zabıta ve kamufule olmuş çalışanlar diyebiliriz.
    Bir göle gittiğinizde yasak zamanda, günde kaç defa kontrol ediliyor, yada haftada, yada ayda... Her gölün havzasında bulunan köy vardır ve o gölü de o köy ahalisi korumaktadır. Ama havyar zamanı ilk onlar balık toplarlar, tüfekle yada ağla. Bu sabit olmuş bilinen bir olaydır. Gözden ırak göllerin ise hali içler acısıdır. Daha balık havyarını atamadan avlanmıştır bile. Tekrar söylüyorum ki, ağcıların, kaçak avlananların en büyük düşmanı, beğenmedikleri Olta Balıkçılarıdır.
     
  20. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Sn.Birol üstadım,tatlı su avcılığında bir ekolsun ve canım vatanımı benden daha çok gezmişlerindensin.Elini vicdanına koyarak doğru cevap vereceğinden adım gibi eminim.

    Ergene nehri temiz aksa çiftçiye,balıkçıya,köylüye,doğaya,çevre turizmine vereceği faydalar neler.?Neden temizlenmiyor.?

    Nilüfer nehri temiz aksa çiftçiye,..........................Neden temizlenemiyor.?

    Bu nehirlere atıklarını akıtan tröst firmalara DUR demeye güçleri yetmiyor.

    Ammaaaaa üc bej balıkçı kardeşime külliyetli cezalar kesmesi çok kolay tabiiiiiiii.

    Selamlar.
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. hus213
    Yanıt:
    2
    Gösterim:
    943
  2. hus213
    Yanıt:
    1
    Gösterim:
    1,026
  3. hus213
    Yanıt:
    7
    Gösterim:
    1,375
  4. hus213
    Yanıt:
    3
    Gösterim:
    1,431
  5. hus213
    Yanıt:
    21
    Gösterim:
    5,111

Bu Sayfayı Paylaş