1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Sinarit avı teknikleri...

'ZIPKINLA BALIK AVI YÖNTEMLERİ' forumunda Onur GÜNER tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    Sinarit balığının zıpkınla avlanması konusunda bir kaç detay...

    İlk önce bu balık nedir? Ne değildir? Nerede gezer? Ne yer? Ne içer? Bunları açıklığa kavuşturalım
    Karadeniz vemarmara avcısı isenin bu balıkla karşılaşma ihtialiniz yoktur. (birkaç istisnai sinarit Marmarada avlanmıştır ama bu çok küçük bir ihtimail. yok olduğunu düşünürsek...) Ege ve Akdenizde yaşayan bu balık sparidea familyasının yakışıklı bir üyesi.1758 yılından Linnaeus tarafından istematiğe eklenmiş bir üye. Vücudu uzun ve ovalimsidir. Uzun bir çeneye ve çok sivri dişlere sahip bu balık ortalama 30 -50 cm uzunluğundadır. 13 - 15 kg a kadar büyüyebilen bu balığın yumurtlama mevsimi Nisan - Temmuz ayları arasındadır ve en güzel avı bu mevsimde verir. Her zaman aç ve avlanma içgüdüsüyle hareket eden bu avcının menüsünde yutabileceği her ölçüde balıklar, yumuşakçalarve kabuklulara kadar geniş bişr yelpazeyi içerir.

    YAŞAM ALANI

    Ege ve Akdeniz balığı olduğundan bahsettik. Sanılanın aksine hayatını belli belli bir noktada sürdürmez. Mendirek burunlarıdan taşlık , kırmalık kıyı şeritlerine, topuklardan kıyılardaki dik duvar diplerine ve kumulluk kıyı şeritlerine kadar çok geniş bir yerde yayılım gösterirler. Eriştelik diye tabir ettiğimiz deniz çayırlarının (posidonia) bulunduğu bölgeler favori noktalardır. Sinarit derin balığı olarak söylenegelmiştir, ama bu tezi birçok kez çürüttüğümü söyleyebilirim. Sinarit derin su balığı değil her derinliğin balığıdır. Bugüne kadar avladığım sinaritler içinde 1 metrede avlanmış olanların yanında 25 metrede avlanmış olanlarda vardır ki en verimli avlarını 8 - 15 metre arasında yapılır. Bu oran her 10 balıkta 6 veya 7 balık gibi büyük bir orandadır. Demek oluyor ki bu balığında belli kıyılama dönemleri ve zaafları vardır.

    DAVRANIŞLAR

    Hiç unutamadığım bir sahneyi paylaşmak istiyorum. Temmuz başı Bodrum Gümüşlükte avdayız. Yarımada etrafında 5 hp lik jonshon motorumuz ile sürekli yeni yerler arıyoruz. Turgutresi açıklarında Topanada denilen bir yerdeyim. İnanılmaz bir görüş var sanki bir cam kütlesinin içinde dalıyorum. Derinlik kıyıdan başlıyor ve bilinmeyene doğru uzayıp gidiyor, tabiiki taşlarda. Birkaç derin dalış yapıyorum. Etrafta ürkek görülen sinaritler var. Bazıları 2 kg ın üzerinde. Amaç balığı avlanmaktan çok o bölgedeki balıkların davranışlarını çözmek. 12 - 13 metreye bir dalış yapıyor ve yavaş yavaş 3 metreye kadar yükselik bir kayaya yatıyorum. Ve oyunumuz başlıyor sinaritlerle. Aşağıda nelerin olup bittiğini görebiliyorum. Sürüden bir birey başlıyor yükselmeye. İnanın bana o balığı 3 m ye kadar çıkartıyorum. Meraktan çatlıcak balık, neredeyse kıyıya çıkacak. Bu oyun bir dakikayı geçmiyor ve balık şişin ucunda. Önemli olan balığın merakını sinsi bir şekilde kamçılamak. Sinarti gibi düşünelim şimdi. İleride ne olduğunu anlamadığımız çok küçük bir nesne var yaklaştıkça küçülen bir nesne fakat sırtınızı döndüğünüzde ise büyümeye başlıyor. Uzaklaştıkça büyüyen. Bu şekilde değil sinarit vurmak emin olun onlarla oyun dahi oynayabilirsiniz.
    Genelde sürü şeklinde dibe yakın yerlerde gezerler. Sinarit avının verimli bir diğer tekniği ise bulanık suda gerçekleştirilir. Sinaritler Ekim - Kasım ve Nisan - Mayıs aylarında kıyıya inanılmaz bir şekilde yaklaşırlar. 3 - 4 metre suda defalarca iri sinaritlerle karşılaştığımı ve avladığımı hatırlıyorum. Akdeniz avcıları için lodos ne kadar kötü olsada lodostan çıkma havalarda suyun yavaş yavaş çöktüğü ve görüşün açılmaya başladığı zamanlar balıkların beslenme içgüdüsü ile dolduğu birazda dalgın olduğu dönemlerdir. Hafif bir bulanıklık sizin için büyük avantaj sağlıyacaktır. Kıyılayan sinaritler aniden karşınıza çıkacaktır ve balığı gördüğünüz an çoktan menzile girmiş olan sinariti avlamak bu şekilde çok kolay olacaktır. Hassas bir noktaya değinmek istiyorum. Sürü karşınızda. Balıklardan birini veya birkaçını kendinize çektiniz. Atış başarılı. Sürünün dağılmamasını istiyorsanız kesinlikle yaralı balık bırakmayın. Yaralı balık diğer balıklar için bir önder gibi davranıcak sürüden çıkacak ve diğerlerinide peşine takıp gidecektir. Boşa atış yapın, atış yapmayın ama kesin atışlar yapın. Yaralı balık sürünün yokolması anlamına gelir.

    ATIŞ

    Herşey uygun, balık menzilde. Mümkün olduğu kadar öldürücü bir atış gerçekleştirmeye bakın. Kafa kısmı sert olan balığın en iyi atış noktasıdır. Balık büyük ihtimalle kendinden emin, dimdik ve hiç kuyruk çırpmadan üzerinize geliyor ki genelde böyle olacaktır. Aceleye ve ve ani hareketlere gerek yok. Balık ölüm moduna çoktan girmiş. Bekleyin. İnanın balık zıpkının 50 santim önüne kadar bu şekilde gelmeye devam edicektir. Geldi, geldi, geldi işte kritik bir nokta daha. O an atış yapabilirsiniz. Büyük ihtimalle , balığın yakınlığına, iriliğine göre vuruş noktası değişir ama genelde solungaç veya ense köküne denk gelir. Sonuç gayet iyi.
    Biraz daha beklersek balık o dimdik pozisyondan çıkıp çok hızlı bir şekilde sola ya da sağa hamle yapıp uzuyacaktır. O sırada da atış yapılabilir. Reflekslerinize güveniyorsanız bu şekilde de başarılı atışlar yapılabilir. Balığı vurduk. Ölmemiş ise kayalık alnlarda en yakın taşın içine eriştelik alanlarda isek otların arasına yatıcaktır ki bu şekilde kolaylıkla alırız. Ama balık taşa girmiş ise işimiz zor. En iyi çözüm makaramızı tatlı-sert bırakıp balığın makara açmasına izin vermemek. Balık çok hareketli olduğu için kayalara girme ihtimali yüksek. Balığın etinin yumuşak oluşu, yakından yapılan bir atışla birleştiği zaman balığın ipe geçme olasılığı çokyüksek. İpe geçen balığın hareket kabiliyeti engellenemeyeceği için balık en yakın çatlağa kaçabilir. Taş içine giren sinariti çok dikkatli bir şekilde çıkarmak, gerekirse bir kez daha vurup almak en doğru iştir.

    EKİPMAN

    Sinarit avında palet, maske ve elbisenin özeli bir önem taşımadığını anladım. Standart malzemeler yeterlidir. Zıpkın ise diğer birçok avda olduğu gibi uzun tavsiye ediyorum. Sinarti avı için standart 100 - 110 - 120 cm zıpkın yeterlidir. Yeterki kelebeğiniz uzun ve şişiniz sivri olsun.

    YEMEKLERİ

    Gönül isterdi ki bu güzel balığın eti, görünüşü kadar güzel olsun. Balığın en lezzetli olduğu dönem Kasım Aralık ve kış mevsimi boyudur. Yaz başında havyara giren hayvan yağsız ve zayıf düşeceğinden lezzetsiz olucaktır. Kış boyunca yapılan ızgarasına doyum olmaz.

    SONUÇ

    Dikkat ederseniz sinarit avında malzemenin üzerinde neredeyse durmadık. Birçok yerde yapılan tatışmalara ve yazılanlara çoğu kez gülmüşümdür. Sualtı avının belli bir standartı ve kuralı yoktur. Her avcı kendince bir bağ kurar malzeme ve balıklar ile. Biz ilk önce bu bağı geliştirelim. Balığı tanımakla aramızda bir bağ kurmaya çalışıp avını ikinci plana atarsak bu balığın ilerde avlamak için görmemiz yeterli olacaktır...

    Sevgiler...

    Onur GÜNER

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Onur ADIGÜZEL

    Onur ADIGÜZEL Üye Balıkçı

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Sakarya
    gerçekten harika bir paylaşım;anlatım ve mükemmel resimler:)
     
  3. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    süpersin kadeşim nefesin bol olsun.
     
  4. discus

    discus Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Kasım 2008
    Mesaj:
    94
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    muhtelif
    üstad mükemmelsin...
     
  5. Nevin

    Nevin Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ALMANYA-MARMARA-EGE-AKDENİZ
    Onur
    Paylasımın icin tesekkürler.
     
  6. oltadasazan

    oltadasazan Gold Üye Gold Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Kasım 2008
    Mesaj:
    661
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Eskişehir ve Yöresi
    Web Sitesi:
    onur kardeşim,avınla göz göze gelmek muhteşem bir şey olmalı güzel paylaşımın için teşekkürler.
     
  7. Onur Teşekkürler Kardeşim :)

    Harika bir paylaşım;)
     
  8. troy

    troy Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    261
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    ya onur kardeş bu canavar oltaya da gelir mi yani oltayla yakalama şansımız ne kadar:D
     
  9. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    OLtayla da çok rahat yakalayabilirsiniz, balığın bulundupu yeri bulduğunuz an, çok güzel av verir...
     
  10. Öner

    Öner Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Ekim 2008
    Mesaj:
    862
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege
    Onur Çok Güzel Avlar Gerçekleştirmişsin ;)
    Gercekten Tebriği hak ediyorsun ;)
    Paylaşım için Teşekkürler...;)
     
  11. erol01

    erol01 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Kasım 2008
    Mesaj:
    114
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    GÖL VE BARAJ
    Türk balıkavı ailesine hoşgeldiniz.Harika paylaşım olmuş emeğinize sağlık.
     
  12. Cem VAROL

    Cem VAROL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2009
    Mesaj:
    574
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İZMİR
    bu bilgilerini bizimle paylastıgın ıcın tesekkurler
     
  13. Hamit KAHRAMAN

    Hamit KAHRAMAN Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Aralık 2009
    Mesaj:
    10
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege
    bu güzelliği paylaştığınız için teşekkürler.
     
  14. Yusuf SAVAŞ

    Yusuf SAVAŞ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    35
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İzmir
    onur paylaşım için teşekkürler
     
  15. hüseyin bülent

    hüseyin bülent Üye Balıkçı

    Katılım:
    15 Şubat 2010
    Mesaj:
    8
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Çeşme,Foça,Karaburun
    Cevap: Sinarit avı teknikleri...

    Resimlerine bakması bile ayrı keyif..
     
  16. Bijev BG

    Bijev BG Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2009
    Mesaj:
    346
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Sinarit avı teknikleri...

    Elerinize sağlık , paylaşım için teşekkürler .
     
  17. LoDoS

    LoDoS Üye Balıkçı

    Katılım:
    9 Aralık 2009
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Sinarit avı teknikleri...

    Elerinize sağlık , paylaşım için teşekkürler ...
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş