1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Av Yöntemleri Kalamar avı ve teknikleri

'BALIK AVI YÖNTEM VE TEKNİKLERİ' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 28 Haziran 2014 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    KALAMAR (Loligo vulgaris)

    [​IMG]

    On ayağından ikisi diğerlerinden bir kat uzundur. Loligo ve Ommastrephes cinsi üyeleri ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır. Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur. Türkiye sularındaki tek türü Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir. Boyu 30cm ile 2m arasında değişir. İnsana saldırma örneği fazla değildir ama korktuğunda mürekkebini püskürtüp kaçar, bir şey olmazsa saldırır ve boyu 1m'den uzunsa öldürebilirde. Kalamar yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

    Akdeniz ülkeleri mutfağına giren eti, balık avı içinde mükemmel bir olta yemidir. Kalamar, iyi bilinmeyen derin deniz biçimlerine ve İkinci Zaman'da yaşamış belemnitlere benzer.
    Kalamar avının heyecanı başkadır! Açıkça söylemek gerekirse kalamar, makinanızdan 100m misinayı alıp gitmeyecek veya saatler süren bir uğraşı gerektirmeyecek. Kalamarı teknenize veya kıyıya çekmek için mücadele etmeyeceksiniz.

    Peki neden kalamar avı en popüler avlanma türlerinden bir tanesidir?
    · En iyi ve en fazla çeşit yem kullanılabilecek bir av olması.
    · En güzel ve popüler deniz yiyeceklerinden biri olması.
    · Yer seçiminiz uygunsa limitleri zorlayabilirsiniz.
    · Her yaşta balıkçı için harika bir eğlence olması.

    Aslında liste çok daha uzayabilir. Peki livarınıza bu canlıyı koyabilmenin en iyi yolu nedir?

    [​IMG]

    Önce Kalamarı Tanıyalım

    Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır. 4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir. Çünkü bu tür yerler, kalamarın beslendiği balıkların yoğun olduğu ve kalamarın pusu özelliğini kullanabileceği bölgelerdir. Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.

    [​IMG]

    Avcılığı


    Genelde kalamarlar 100gr ile 4kg arasında olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı rahatlıkla çekmenize olanak verecektir. Kamışın yavaşça incelmesinin espriside kalamarın saldırılarını daha iyi absorbe etmesidir.

    Renk seçimi ise diğer bir tartışma konusu. Kalamarın av anında hangi rengi tercih edeceğinin kesinlikle bilinmeyeceği gerçeği göz önüne alınmalıdır. Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir. Tabi ki bunlar sadece tecrübelere dayanan öngörüler.

    Kalamar zokaları direkt olarak misinanın ucuna bağlanabilir. Fakat akıntı ve sürüklenme şartlarında pek mümkün değildir. Kalamar %80 ihtimal ile zokanız batarken yeminize vuracaktır. Bu nedenle zokanızın yavaşça batmasını sağlamalı, takımınızı ağırlaştırmamalısınız.

    Kalamar zokasını direk misinanıza bağlamanın diğer bir avantajı ise, daha iyi hissetme ve zokanın kontrol kolaylığı yanında, suyun daha geniş derinlik mesafelerinde avlanma imkanıdır. Fakat bahsettiğimiz gibi, zokanızın yavaşça batmasına hatta batmasına izin vermeyecek şiddette akıntı durumunda, ağırlığın bir metre kadar yukarısında zokanın bulunduğu takımlara ihtiyacınız olacaktır.

    [​IMG]

    Tekneden avlanıyorsanız sürekli hareket halinde olmalısınız. Böylece yeminizi izleyicilere daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olursunuz. Teknenizi avlanacağınız bölgenin rüzgar yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın sizi söz konusu bölgede gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya paralel şekilde teknenizi tutabilmeyi başarabilirseniz, teknenizi çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz.

    Bunu teknenin burnunu rüzgara doğru yöneltecek şekle getirip sabitleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Akıntı yeminizin etkinliğini bozacak kadar hızlı ise, sürüklenme hızını düşürmek için çapa kullanımı gerekebilir. Süreklenme hızınızın istenilen düzeyde olduğunu düşünürsek, kalamar avlamaya başladığınızda, teknenizi sabitlemeye başlamayın. Vuruşlar azalana kadar sürüklenmeye devam edin. Vuruşlar azalmaya başladığında, ilk avınızı aldığınız yere tekrar teknenizi getirerek maksimum verimle avınızı sürdürebilirsiniz. Şayet eski yeriniz tekrar av vermez ise yeni yerler aramalısınız. Ama tekrar av alırsanız, avlanma limitlerine kolayca ulaşacaksınız. Zokanızı akıntıya doğru atarsanız, botun sürüklenme güzergahında yeminizi en etkin şekilde gezdirmiş olursunuz. Ama akıntı ile atarsanız avlanma bölgenizi yeminizle çok iyi tarayamamış olacaksınız.

    [​IMG]

    Kalamar zokası su içinde daima yukarı doğru çekilip bırakılmalıdır. Yeminizi adeta dans ettirmelisiniz. Zoka suya bırakıldığında ilk metrelerde yavaşça, derine indikçe daha şiddetli şekilde oynatılmalıdır. Bu metotla zokanız hedeflediğiniz derinliğe inerken olası kalamar vuruşlarının önünü açmanıza yardımcı olur. Sürüklenme hızınız yüksek ise misina sarmanıza gerek kalmayacaktır. Avlanma bölgenizde yeminizin maksimum zamanı harcayacağı şekil budur. Zokayı attığınızda yavaşça su dibine inmesine izin verin. Daha sonra zokanız birkaç metre yukarı gelecek şekilde kamışınızı kaldırın. Sonra tekrar batmasına izin verin. Bu avlanma tarzı, kıyıda, rıhtım veya teknede aynıdır. Sürüklenme hızınız çok fazla ise zokanızı konuşlandırmanız gerekecektir. Kalamar zokasını hareketlendirme şekli gerektiğinde çeşitlendirilmelidir. Bazen kalamar, yeminin hızlı ve düzensiz hareketlerine, bazen yavaş hareketlerine bazen de hareketsiz kalmasına ilgi gösterecektir. Bu nedenle yeme hayat verme tarzınızı değiştirmeye hazır olmalısınız.

    Açık, durgun ve güneşli günlerde kalamar avında birçok fırsat ayağınıza gelebilir. Fakat suyun çok berrak olması da gerçek bir handikaptır. Kalamarın avlanma alanı rahatlıkla görülebilir ve bu durum avınızı yakalamak için gerçek bir savaş vermeniz zorunluluğunu getirecektir. Çünkü küçük balıklar her zaman çok dikkatli ve dişli balıklar da bu tür berrak sularda yemini pusuya düşürebilmek için çok tedirgin ve her an tetiktedirler. Bu gibi durumlarda zokanızı kendinizde 40-50m uzağa atmalı ve batmasını beklemelisiniz. Şayet bir hareket yoksa, yeminizi telaş içinde 10 metre mesafe ile çekin ve tekrar batmasını bekleyin. Bu tarz yeminizi yaralı veya korkmuş balık gibi gösterecek ve kalamarın yeminize yönelmesini sağlayabilecektir. Bu teknik, kalamar yeminize ilgi göstermediği zamanlarda da uygulanabilir.

    Birçok balıkçı, kalamarın mürekkep salgılaması nedeni ile avını kaçırabiliyor. İğnenize takılan kalamarı biraz zaman harcayarak çekerseniz, balığı bota aldığınızda fışkırtacak mürekkebi kalmayacaktır. Diğer türlü, botunuzu temiz tutmak istiyorsanız 20 litrelik bir kovaya ihtiyacınız olacak. Kalamarı tuttuktan sonra kovaya koyduğunuzda, kalamar zemine değdiğinde mürekkep salgılamak isteyecektir. Bu yöntem ile mürekkebi botunuzdan uzak tutabilirsiniz.

    [​IMG]

    Diğer bir metot olarakta kepçe kullanımını söyleyebiliriz. Dikkat etmeniz gereken kalamarın ters yüzdüğüdür. Bu nedenle kalamarı arkadan bağlamalısınız. Daha sonra ağı hafifçe yatırarak kalamarın mürekkebi havaya değilde suya boşaltmasını sağlayabilirsiniz. Büyük kalamar avında daha etkili bir yöntemdir.

    Lütfen, bu eşsiz türün ve balıkçılığın geleceği için yakalama limitlerini dikkate alınız.

    Kalamar Takımı İçin Gerekli Malzemeler
    1.Kalamar zokası
    2.Üçlü fırdöndü
    3.Klipsli fırdöndü
    4.0.40mm misina
    5.0.35mm misina
    6.Avlağa göre değişen fakat genellkile 100-200gr arası kullanılan kurşun

    Kalamar Takımının Yapılışı
    İki, üç ya da daha fazla kalamar zokası kullanabilirsiniz. Ana bedene kalamar zokalarını birer metre arayla bağlıyoruz. Ana beden 0.40mm köstekler 0.35mm misinadan oluşmaktadır. Kösteklerin uzunluğu 150cm civarında olmalıdır. En son köstek uçlarına kalamar zokaları bağlanır ve takım hazırdır.
     
    Şükrü bunu beğendi.
  2. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Cevap: Kalamar avı ve teknikleri

    Marmara denizinde bilhassa kışın gırgır avcılığında ağın içerisinde 7-8 adet gelirdi...bizim tayfalar da onu temizler ve çok güzel pişirerek ekmek arası yaparlardı...Ben yemezdim...Ağabeyim yerdi...
     
    hus213, Şükrü ve İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Nuri abim, hiç kalamar yenmez mi.? Mevsim itibari ile şimdi tam zamanı, kıyılarımız yavaş yavaş kalamarlar ile dolmaya başladı.:)
     
    Şükrü bunu beğendi.
  4. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Harika bir ismail abi

    Hayatımda hiç kalamar tutmadığım gibi kalamar da yemedim tadı nasıldır merak ediyorum

    Satın alsam bile nasıl pişirilir bilmediğim için rezil ederim kalamarı
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  5. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Kardeşim nasip olurda buraya gelirsen unutturma bana.o_O
     
    Şükrü bunu beğendi.
  6. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Rabbim ömür verir ve unutmayacak kadar akıl verirse unutturmam
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  7. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    kaptanım sen hakikaten kalamar hiç yemedinmi şaşırmadım dersem yalan olur senin gibi denizin içinde büyümüş bir kişinin kalamar yememesi mümkünmüş meğer
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  8. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Hüseyin abi

    Istakoz kerevit kalamar yengeç yılan kurbağa ahtapot karides benim menüde olmadı hiç
    hele karides çekirge temelini geliyor bana

    Tosbağa yedim ciğeri beş para etmez Tosbağa derler ama yenen tek yeri ciğeriymiş ve acayip lezzetli
    Birde at eti yedim oda acayip lezzetli
     
  9. AYTAÇ AKINCI

    AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesaj:
    802
    Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    MARMARA - EGE

    Şükrü ,

    Bilmediğin konu hakkında neden yorum yazıyorsun.
    Kalamar hamsi paluğunun eniştesidir.
    Kalamardan turşu yapılır. :D :D :D
     
    Şükrü ve İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  10. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    :D:D:D:D
     
    Şükrü ve AYTAÇ AKINCI bunu beğendi.
  11. AYTAÇ AKINCI

    AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesaj:
    802
    Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    MARMARA - EGE
    İsmail ,

    Şükrü kalamarı görse örümcek sanır.:D:p:p:p
     
    Şükrü bunu beğendi.
  12. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Bizde damatlara yüz verilmez
    Karadeniz ev işlerini damatlar yapar
    O yüzden bilmediğim bi konu bu
     
    AYTAÇ AKINCI bunu beğendi.
  13. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Dedim ya abi karadeniz adetlerinde yemektir temizliktir bu işleri damatlar yapar
    Bende karadeniz damadı değilim öğrenemedim :D:D:D:D:D
     
    AYTAÇ AKINCI bunu beğendi.
  14. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Dünya küçük, şükür nasip oldu sözümü tuttum.:)

    20181013_021938.jpg
     
    Şükrü bunu beğendi.
  15. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul

    Allah razı olsun
    Evet ilk kalamarı benim elimden yedirecegim demiştin öyle de oldu
    Kalamar hakkatten lezzetliydi

    Ama öğrendiğim bişey daha oldu
    Kalamara lezzeti veren üstasıymış

    Acemi elde olursa kauçuk çiğner gibi olurmuş

    Ama ben usta elden yediğim için kalamar tadını sevdim
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  16. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Afiyet bal şeker olsun kardeşim. Yine gel yine yapalım.:)
     
    Şükrü bunu beğendi.
  17. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul

    Nasip balıklar yeterince büyüdüğünde oradayım

    Sadece kalamar için bile önce yol gidilir
     
    Ergun ŞİRİN ve İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş