1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Her Telden Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

'HER TELDEN' forumunda gün batımı tarafından 24 Mart 2015 tarihinde açılan konu

  1. gün batımı

    gün batımı Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2014
    Mesaj:
    181
    Alınan Beğeniler:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul/Boğaz
    Sevgili gönül dostları;

    Hani derler ya ağlasam mı gülsem mi diye.

    Bizleri ilgilendiren bir haberi sizlerle paylaşmak istedim.
    Yorumları sizlere bırakıyorum.


    "Balıkçıların ekmek teknelerine kredi borçları sebebiyle el koyulmaya başlandı. Egeli balıkçılar, Ziraat Bankası kredi borçlarının ertelenmesini ve 15 Nisan da sona erecek avlanma sezonunun bir ay uzatılmasını istiyor."


    [​IMG]


    Son 51 yılın en sert geçen kışı, balıkçıları zor durumda bıraktı. Fırtınadan dolayı balıkçılar, günlerce denize ağ atamadı. Balıkçıların teknelerine kredi borçları sebebiyle el koyulmaya başlandı. Balıkçılar, kredi borçlarının ertelenmesini ve avlanma sezonunun bir ay uzatılmasını istiyor.

    Geçen yıl tarım alanlarına büyük zarar veren afetler, denizlerde de kendini gösterdi. Sert ve fırtınalı geçen kış sebebiyle yaklaşık iki ay denize açılamayan balıkçılar, kredi borçlarını ödeyemez duruma geldi. Ziraat Bankası, birçok balıkçı teknesine Haciz başlatarak el koydu. Balıkçılar, kredi borçlarının ertelenmesini ve av sezonunun bir ay uzatılmasını talep ediyor. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği ve İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, avcılıkla geçimini sağlayan balıkçıların zor durumda olduğunu belirterek, 15 Nisan da sona erecek olan avlanma sezonunun 15 Mayıs a kadar uzatılmasını istedi.

    Son 51 yılın en sert geçen kışı, balıkçıları zor durumda bıraktı. Fırtınadan dolayı balıkçılar, günlerce denize ağ atamadı.

    Balıkçıların ekmek teknelerine kredi borçları sebebiyle el koyulmaya başlandı. Yaşananların doğal afet olarak kabul edilmesini isteyen Egeli balıkçılar, Ziraat Bankası kredi borçlarının ertelenmesini ve 15 Nisan da sona erecek avlanma sezonunun bir ay uzatılmasını istiyor.

    Yasağın kalktığı eylülden bu yana yaklaşık iki ay denize açılamadıklarını kaydeden Birlik Başkanı Mehmet Aksoy,Hal böyle olunca da kredi borcumuzu ödeyemez olduk. Sıkıntımızı anlatmak için Ankara ya Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ne gittik. Mağdurun yanındayız, hava şartlarından zarar görenlere destek veriyoruz.diyen yetkililer, bizi, Fırtınaya, hava şartlarına karışamayız. diye toplantı masasından kaldırdı. Aynı müdürlük, fırtına sebebiyle patlayan balık çiftlikleri için özel önlem alıyor, bize gelince karışmıyor. Balıkçılarla ilgilenen bir kurum yok. diye konuştu. İzmir de kendi birliğine bağlı 60 tekne, bundan da ekmek yiyen yaklaşık 4 bin kişi olduğunu aktaran Aksoy, şöyle devam etti: Bu sene yeterince balıkçılık yapamadık. Banka kredilerini ödeyemiyoruz. Mağduruz. Benim tekneme haciz geldi. Yüksek faizle para alarak ancak çözdürebildim. Bir arkadaşınkine de el koyuldu. Şu anda bir tanesini de Ziraat Bankası satışa çıkardı. Sektör olarak banka kredisinin ertelenmesini ve sezonun 15 Nisan dan 15 Mayıs a uzatılmasını istiyoruz.

    'Bizde yasak olduğundan Ege'nin balıklarını Yunanistan avlıyor'

    Havaların ısınmasıyla Ege Denizi ne geçen balıkları avlamak istediklerini, bunun için de yasak sezonunun bir ay ertelenmesini istediklerini vurgulayan Aksoy, Bize yasak olduğundan Ege Denizi ni ortak kullandığımız Yunanistan balık avlıyor. Bakanlığa biz de avlayalım diyoruz, Yok, yasak diyorlar. Katma değeri yüksek olan palamut, istavrit, kolyoz ve orkinos gibi balıkların Ege den geçiş döneminde bize avlanma izni verilmiyor ama aynı denizi kullandığımız Yunanistan avlıyor. Sonra avladıkları balıkları Ayvalık tan İzmir piyasasına sokuyor diye konuştu. Ege Denizinde bilimsel bir araştırma yapılmasını da isteyen Aksoy, Hangi balık hangi aylarda havyar atıyorsa o balığın avcılığı yasak olsun.önerisinde bulundu.

    Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de kredi borçlarının ötelenmesinin balıkçılara biraz nefes aldırabileceğini, sıkıntıların hafifletilmesi için en büyük önleminse avlanma yasağının bir ay ertelenmesi olduğunu söyledi. Ağır hava şartları sebebiyle 2009 yılında avlanma yasağının ertelendiğini hatırlatan Öztürk, şunları kaydetti: Aynı kötü şartların yaşandığı bu sezonda, yine av yasağı ile ilgili bir düzenleme yapılması lazım. 15 Nisan da sona erecek olan avlanma sezonunun, 15 Mayıs 2015 tarihine kadar uzatılmasını talep ediyoruz.

    'Ziraat, teknelerine el koymaya başladı'

    Sert geçen kışın balıkçılık sektöründe mağduriyetleri artırdığına dikkat çeken DTO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç ise yaşananların doğal afet sayılması gerektiğini vurguladı. Kötü hava şartları sebebiyle balıkçıların günlerce denize açılamadığını belirten Yalavaç,Ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar, borçlarını dahi ödeyemez hale düştü. Ziraat Bankası, alacağını tahsil etmek için balıkçı gemilerine teker teker el koymaya başladı. İcra talebiyle el koyulan ve seferden men edilen tekne sayısı gittikçe artıyor. Bu nedenle balıkçılarımızın Ziraat Bankasına olan tarım kredi borçlarının ödemesinin ertelenmesini talep ediyoruz. Aynı zamanda av sezonunu uzatacak değişiklik yapılmalı. Bu şekilde su ürünleri avcılığı kooperatifleri, biraz da olsa nefes alma imkanına kavuşacak. diye konuştu. İcra takibine düşen 32 metrelik balıkçı teknesi sahibi Sedat Özbalık ise bu sene kış şartlarının kötü gitmesinden dolayı kredi borcunu ödeyemediğini söyleyerek erteleme istedi.

    Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı | GÜNDEM; Haberleri
    Kaynak: Deniz Haber Ajansı




     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 24 Mart 2015
  2. MUSTAFASÜRÜCÜ

    MUSTAFASÜRÜCÜ Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Eylül 2013
    Mesaj:
    870
    Alınan Beğeniler:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İSTANBUL
    Cevap: Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

    Çok güzel bir konuya değinmişsin abicim dediğin gibi gülsekmi ağlasakmı, ama şöylede bir laf var zamanında yediğin hurmalar şimdi ....... tırmalar değim yerindeyse cuk diye oturuyor bu laf. İllaki üzülüyoruz ama bundan önceki senelerde hangi trol vs vs bu yasaklara uymuş zamanında ceblerini ağızlarına kadar doldururken hiç düşünmemişlermi ilerisini, ilahi adelet bence bu abicim. 1 Ay uzattırmak istiyolar bunun önümüzdeki seneside var o balık nasıl yumurta dökecek nasıl denizlerimizde kalıcak bir daha, ki zaten doğru düzgün balık yok 1 Ay uzamasıda korkunç olur ve o zaman kıyı şeridinden 2 metreye kadar ağ atarlar buda amatör balıkçılığın veya kıyı balıkçılığının sonuna yaklaşmak gibi birşey olur, benim özgür düşüncem budur ben tamamiyle karşıyım uzatılmasına, belkide sert tepkiler alabilirim o insanlar ne yiyecek ne yapacaklar diye, ama şuda bir gerçek hangi trol çalışanı kıyıya ağ atıldığında veya ufacık balıkları yani limitin çok çok altındaki balıkları tutmaya çalışırken yok kardeşim bu balıkları tutamayız demiştir ? Bunun cevabını versinler bu millete ondan sonra uzatma istesinler.
     
  3. MUSTAFASÜRÜCÜ

    MUSTAFASÜRÜCÜ Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Eylül 2013
    Mesaj:
    870
    Alınan Beğeniler:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İSTANBUL
    Cevap: Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

    avaların ısınmasıyla Ege Denizi ne geçen balıkları avlamak istediklerini, bunun için de yasak sezonunun bir ay ertelenmesini istediklerini vurgulayan Aksoy, Bize yasak olduğundan Ege Denizi ni ortak kullandığımız Yunanistan balık avlıyor. Bakanlığa biz de avlayalım diyoruz, Yok, yasak diyorlar. Katma değeri yüksek olan palamut, istavrit, kolyoz ve orkinos gibi balıkların Ege den geçiş döneminde bize avlanma izni verilmiyor ama aynı denizi kullandığımız Yunanistan avlıyor. Sonra avladıkları balıkları Ayvalık tan İzmir piyasasına sokuyor diye konuştu. Ege Denizinde bilimsel bir araştırma yapılmasını da isteyen Aksoy, Hangi balık hangi aylarda havyar atıyorsa o balığın avcılığı yasak olsun.önerisinde bulundu.



    Birde böyle saçma sapan şeyler söylüyorlar, sen avlanırken onlar tutmuyordu. Ağına takılan limit altı balıkları bıraktınmıki havyar döken balıkları bırakacaksın, kendin bile inanmazken bu lafa bizmi inanacağız _
     
  4. ersınerozen

    ersınerozen Üye Balıkçı

    Katılım:
    14 Temmuz 2014
    Mesaj:
    22
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    sahilevleri
    Cevap: Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

    Mustafa bey bende sizinle aynı fikirleri paylaşıyorum.Kendi söylediklerine kendileri bile inanmıyorlar.Bizler amatör balıkçı olarak limit altı balıkların hiçbirini alı koymazken onların hiç umurlarında bile değildi. Büyük marketlerin tezgahlarında,halde,pazarda bunları hep gördük.Derinlik sınırlarını ihlal ettiler kıyıdan 10 metre açığa ağ attılar bunların hepsi biliniyor balık yuvalarını harap ettiler. Şimdide ettiklerini buluyorlar. İlahi adalet işte bu.
     
  5. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

    Bir kaç hafta önce de buna benzer bir haber okumuştum.O yazıda birlik başkanı olan yetkili kişi özellikle 2002 den sonra hükümet yetkileri tarafından denizlerimize ve özellikle orkinos hakkında daha fazla söz sahibi olabilmek gerekçesiyle filolarımızı büyüterek bizlerin borçlanmasına yol açmışlardır baabından şikayete bulunmuştu diye hatırlıyorum.

    Sürdürülebilir bir balık avcılığı politakasından uzak bir av tercihi sonrası ne yazık ki, denizler kuruma aşamasına geldi.
     
  6. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Bankalar balıkçıların teknelerine el koymaya başladı

    Zerre kadar üzüldüysem namertim.! Geleceğini düşünmeyenlerin sonu...
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. Ekrem YÜKSEK
    Yanıt:
    20
    Gösterim:
    9,402

Bu Sayfayı Paylaş