1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Harici Konular Antik kentte, 2 bin yıllık balıkçı mezarı bulundu!

'HARİCİ KONULAR' forumunda captain tarafından 17 Ağustos 2012 tarihinde açılan konu

  1. captain

    captain Üye Balıkçı

    Katılım:
    24 Aralık 2011
    Mesaj:
    40
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege
    Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, antik dönemde Troas bölgesinde balıkçılığın merkezi olarak bilinen Parion Antik Kenti'ndeki kazılarda, bir balıkçıya ait yaklaşık 2 bin yıllık mezar ile mezarın içinde bronzdan yapılmış orkinos oltası ve misina sarmaya yarayan demir mekik bulundu.

    [​IMG]

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen kazının başkanlığını yapan Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, yaptığı açıklamada, Parion'un antik dönemde Troas bölgesinde balıkçılığın merkezi konumunda olduğunu söyledi.

    Kentte yaşayanların önemli bölümünün balıkçılıkla uğraştığına işaret eden Prof. Dr. Başaran, ''Antik kentin sınırlarının yer aldığı Kemer köyü Parion'un merkezi durumunda. Köyde şu anda bile balıkçılık çok gelişmiş durumda. Korunaklı bir bölgede yer alan balıkçı barınağında onlarca tekne bulunuyor. Günümüzde Kemer köyünde balıkçılık ne anlama geliyorsa, antik dönemde de Parion için balıkçılık çok büyük bir öneme sahip'' dedi.

    Prof. Dr. Başaran, bunun en güzel örneklerinin Parion Nekropolü'nde (mezarlık) görüldüğünü belirterek, ''Antik çağda da kentte balıkçılıkla uğraşan esnafların olduğunu biliyoruz. Hatta bazı yazıtlardan Parion'da meslek grupları içinde bir balıkçılar birliğinin olduğunu tespit ettik. Balıkçı esnaflarının adının geçtiği yazıtlar var'' diye konuştu.

    Kazı çalışmaları sırasında bulunan yaklaşık 2 bin yıllık mezarda, söz konusu balıkçıya ait bronzdan yapılmış orkinos oltası ile misina ipliği sarmada kullanılan mekik ele geçtiğini dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

    ''Bunlar ölü hediyesi olarak mezara bırakılmış. Günümüzden 2 bin yıl öncesinin kalıntıları. O dönemde demir iyi kullanılan bir maden. Mekik demirden yapılmış. Olta ise bronzdan imal edilmiş. Ayrıntıya baktığımızda misinayı tutması amacıyla oltanın uç kesimine ince biz iz yapılmış. Olta el işçiliği açısından son derece önemli. Bunlar dışarıdan gelmiş ya da Parion'da üretilmiş malzemeler de olabilir. Kentte balıkçılarla ilgili yazıtlarda en çok uskumru ve orkinos avlandığını bilmekteyiz.'' AA
     
  2. zafer nuruduk

    zafer nuruduk Gold Üye Gold Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2009
    Mesaj:
    568
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    16
    Şehir:
    ege denizi
    Cevap: Antik kentte, 2 bin yıllık balıkçı mezarı bulundu!

    Akın emegine saglık bilgi paylaşımın için teşekkürler ignen keskin avların bereketli olsun .
     
  3. dolphin

    dolphin Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Mayıs 2012
    Mesaj:
    171
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Mersin
    Cevap: Antik kentte, 2 bin yıllık balıkçı mezarı bulundu!

    Çok ilginç emeğine sağlık,teknik bayağı ilerideymiş teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş