1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

'Cahit ACUN' forumunda Cahit Acun tarafından 7 Şubat 2012 tarihinde açılan konu

  1. Cahit Acun

    Cahit Acun ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    25 Aralık 2009
    Mesaj:
    1,694
    Alınan Beğeniler:
    24
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul/Saros Körfezi/Ege
    İletişim ve sayaç okuma gibi bedeller vatandaşa geri ödenecek...


    Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım, iletişim ve sayaç okuma gibi bedellerin de tüketiciye iadesine karar verdi. Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım, iletişim ve sayaç okuma gibi bedellerin de tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti'ne başvuran avukat Muhammet Kadir Karaçelebi, ağustos ayında kendisine gönderilen elektrik faturasındaki 23,64 liralık kayıp kaçak bedeli, 26,41 liralık dağıtım bedeli, 3 liralık personel satış hizmet bedeli, 86 kuruşluk personel sayaç okuma bedeli ve 6 liralık iletişim sistemleri bedeli olmak üzere 59,91 liranın haksız olduğunu ileri sürerek, şikayetçi oldu. Avukatın başvurusu üzerine toplanan heyet, ilgili elektrik dağıtım şirketine konuyu aktararak savunmasını istedi. İlgili şirketin savunma göndermediği hakem heyeti, tüketiciden tahsil edilen 59,91 lira ile söz konusu bedellere kesinti yapıldığı tarihten bu yana ödenen ücretlerin yasal faizi ile birlikte tüketiciye iadesine karar verdi. Tarafların tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itirazı yolunun açık olduğu belirtilen karar da şunlar kaydedildi: ''Ticari hayatın doğal sonucu olarak bir hizmet veriliyorsa bunun karşılığında bir bedel olması gerekir. Uyuşmazlık konusu bu çerçevede alınmış ancak kayıp kaçak bedelinde alınan ücret ayrı bir başlık altında incelenmiştir. Kayıp kaçak oranı bölgeden bölgeye farklılıklar göstermekte. Öncelikle her bölge için kaçak kullanım oranları tespit edilmeli ve bu oran sadece o bölgeye uygulanmalıdır. Bölgeler arası kaçak kullanım oranları dikkate alınmadan belirlenen yüzde 10-15'lik oran bu yönüyle haksız bulunmuştur. Ayrıca, uygulama enerjiyi kaçak kullananlar lehine bir alan oluşturmaktadır. Başta Anayasamız olmak üzere kanunlarımızdaki düzenlemeler, tüketicinin zararına olan ekonomik çıkarlarını zedeleyen uygulamaların iptalini öngörmektedir. Bu nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketiciden haksız yere tahsis edilen 59,91 liranın ve bu kalemlere kesinti yapıldığı tarihten bu yana ödenen bedellerin yasal faiziyle birlikte iadesine oy çokluğuyla karar verildi.'' Başvurusunda haklı bulunan avukat Muhammet Kadir Karaçelebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, verilen kararın tüketiciler açısından önem taşıdığını belirterek, ''Anayasa ve kanunlara aykırı olarak abonelerden alınan 5 kalem bedelin tüketicilere geriye dönük iadesine karar verildi. Bu kararla tüketiciler her faturalarında ortalama yüzde 30 civarında fazladan ödenen bedelleri geriye dönük olarak alabileceklerdir'' dedi. Karaçelebi, kararın emsal niteliğinde olduğunu, tüm tüketicilerin haklarını araması gerektiğine inandığın kaydetti. AA



    TÜKETİCİ NE YAPMALI?

    “Önce elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli itiraz başvurusu yapılmalı. İtirazın reddedilmesi halinde il-ilçe tüketici sorunları hakem heyetine başvursunlar. Kanuna göre tüketici ayıplı mal ve hizmetler karşısında 2 yıl içinde hakkını arayabilir.”



    DİLEKÇE ÖRNEĞİ

    T.C.

    ……………………………….. Kaymakamlığı

    (Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na)



    Şikâyet Eden :

    Adresi :

    E- Posta & Telefon :

    Şikâyet Edilen :

    Adresi :

    Ş. Parasal Değeri :

    Konusu : Kayıp, Kaçak bedeli olarak alınan bedelin tarafıma iadesi istemidir.

    Açıklamalar :1-)Her ay abonesi olduğum ……………….. ait olmak üzere ikametimin bulunduğu adresimde kullandığım elektrik tüketim miktarına göre fatura tahakkuk etmektedir. Bu faturalarımda hizmet bedeli karşılığı olmayan “K/K bedeli” adı altında kayıp, kaçak bedeli alındığını tespit ettim.

    2-)Bu faturalarda bir hizmet bedeli karşılığı olmadığı açıkça belli olan, kötü niyetli diğer kullanıcıların kaçak kullanımı ve tedarikçi elektrik dağıtım firmasının ağır ihmal ve kusurları ile alt yapısının eksikliklerinden kaynaklanan kayıp ve kaçak tüketimlerinin bedeli karşılığı olarak bunun biz dürüst aboneye yansıtılması kabul edilemez. Üstelik kayıp ve kaçak oranları bölgeler arasında oransal olarakta farklılık oluşturmaktadır. Bu nedenle elektrik faturalarına yansıtılan oranlarda bile bir tutarsızlık görülebileceği gibi bir başkasının işlemiş olduğu suç diğer taraftan dürüst tüketiciye yansıtılmakta, işlemediğim bir suç ile kişisel onurum zedelenmekte ve şahsıma atfen kusur izafe edilmektedir. “K/K Bedeli” adı altında yaklaşık % 15 oranında veya daha üzeri oranlarda kayıp/ kaçak bedeli adı altında bir ücret yansıtılmaktadır. Elektrik tedarikçisi firma bu bedelin “EPDK” nın kararı ile faturalara yansıtıldığını şöyle belirtmektedir.

    Bahse konu elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedeli şirketimizin kendi inisiyatifi ile düzenlenmiş bir bedel olmadığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dâhilinde tüm yurtta ulusal tarife olarak uygulandığı, söz konusu tariflerin ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği,01.04.2011 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmakta olan tarifeler ise 28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı E.P.D.K. Kararı ile belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlandığı, Bu tarifeler kapsamında uygulanmakta olan; enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kalemlerine ilave olarak kayıp/kaçak bedeli ve perakende satış hizmeti (sayaç okuma) bedelleri belirlendiği, söz konusu bedellerin 2011/Nisan ayından itibaren elektrik faturalarında yer aldığını, bahse konu bedel, E.P.D.K. tarafından belirlendiği ve uygulamaya konulmuş olup, şirketin alınan bedelle ilgili bir kararı söz konusu olmadığını belirtmiştir.

    3-)Aslında 4628 Sayılı Kanunun 11. Maddesi ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin “Madde 33- (1): Bu yönetmelik hükümleri uyarınca elektrik enerjisi hizmeti alan müşterilerin hakları ve zararlarının tazmini konusunda Kanunun 11.Maddesi ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri ile buna ilişkin diğer mevzuat hükümleri uygulanır.” demektedir.

    4-)İlgili yasal hükümler gereğince, EPDK’ nın kayıp/ kaçak bedellerinin abone faturalarına yansıtılması hususunda aldığı karar mevcut yasal hükümlere aykırılık teşkil etmektedir. Kaldı ki alınan karar hiçbir surette yürürlükte bulunan yönetmelik ve kanunların önüne geçerek uygulanamaz. Bu bağlamda 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Özel bir kanun olup mevcut genel hükümlerinde önüne geçmektedir.

    5-)Mevcut Kanuni hükümleri mucibince; elektrik faturalarıma yansıtılarak tahakkuk edilmiş bulunan kayıp/ kaçak bedellerinin 4077 Sayılı TKH Kanunun doktrinine uygun olarak burada tüketicin zayıf taraf olduğu kabul edilerek korunması gerektiği şeklinde tedbirin alınması ilgili hüküm mucibince belirtilmektedir.

    İşbu ikame olunan mağduriyetim nedeniyle haksız ve hukuksuz olarak alınmış bedel veya bedellerin toplamı olan ………………… .-TL’nin tarafıma iadesi kararının alınması için hakem heyetinize başvurmak zorunda kaldım.



    Hukuki Nedenler :4077 Sayılı TKH Kanun ve diğer ilgili tüm mevzuat.

    Hukuki Deliller :Elektrik faturaları, Ödeme Belgeleri, Sözleşme, Hakem heyeti emsal kararı, bilirkişi incelemesi ve ispata yarar her türlü delil.

    İstem Sonucu :İzah olunan nedenlerden dolayı; kayıp/ kaçak bedeli adı altında haksız, hukuksuz olarak ve ödemiş olduğum ………….. .-TL toplam bedele, ödemiş olduğum tarihten itibaren değişken yasal faiz oranı uygulanmak sureti ile hesaplanacak işlemiş faizi ile birlikte toplamının tarafıma iadesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. / /2011





    Şikâyet Eden

    (Adı, Soyadı ve İmza)
     
  2. denizci

    denizci Üye Balıkçı

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesaj:
    397
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    akdeniz
    Cevap: Elektrik fatura paralarında geri ödeme

    Sevgili cahit kardeşim,yani şimdi bizimde elektrik idarsini mahkemeyemi vernemiz lazım,yoksa o geriye dönük ödemeler,faturadanmı düşülecek? Sevgilerimle.
     
  3. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Elektrik fatura paralarında geri ödeme

    Sayın Cahit abim bilgilendirmen için teşekkür ederim.
    Bizim de bu ay 5 kalemde toplam 100 tl fazladan fatura edilmiş:mad:
    Oğuzhan beyinde sorduğu soruyu bende soruyorum...ama zannedersem her tüketici kendi faturasına göre itiraz dilekçesi vermesi gerekir..mii..??
     
  4. Cahit Acun

    Cahit Acun ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    25 Aralık 2009
    Mesaj:
    1,694
    Alınan Beğeniler:
    24
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul/Saros Körfezi/Ege
    Cevap: Elektrik fatura paralarında geri ödeme



    Kardeşim,"TÜKETİCİ NE YAPMALI" adlı yazımı ve bu konuyla ilgili bir "DİLEKÇE ÖRNEĞİ"ni raporuma ekledim.
     
  5. Cahit Acun

    Cahit Acun ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    25 Aralık 2009
    Mesaj:
    1,694
    Alınan Beğeniler:
    24
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul/Saros Körfezi/Ege
    Cevap: Elektrik fatura paralarında geri ödeme


    Kardeşim,"TÜKETİCİ NE YAPMALI" adlı yazımı ve bu konuyla ilgili bir "DİLEKÇE ÖRNEĞİ"ni raporuma ekledim.
     
  6. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    Bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler abim :)

    Eğer bu konuda sıkıntısı olanlar var ise dilekçeyi doldurup bir an önce başvurularını yapmalılar :)
     
  7. filinta35

    filinta35 Tba Okuru

    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    Teşekkürler Aslan Abim....:)
     
  8. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    Bilgilendirme için teşekkürler Abi:)
    Şuan için tüketici hakem heyetinde bankalar ile ilgili bir kaç dosyam var.Sonuçlanmak üzere ardından elektrik faturalarına bir göz atayımkiki.
    Antalya'dan sevgiler ve saygılarımla.
     
  9. Feridun35

    Feridun35 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2010
    Mesaj:
    604
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Deniz ( Foça - Mordoğan)
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    bilgi için teşekkürler.
     
  10. Cahit Acun

    Cahit Acun ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    25 Aralık 2009
    Mesaj:
    1,694
    Alınan Beğeniler:
    24
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul/Saros Körfezi/Ege
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    Hakkınızı sonuna kadar arayın.Kaderci olmayın ve Üşenmeyin.
     
  11. fatih acar

    fatih acar Üye Balıkçı

    Katılım:
    17 Ağustos 2010
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ceşme
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    evet haklısın abi ben izmirde poşet imalat üzerine işletmem var her ay ortalama 7500 tl elk faturası ödüyorum bunun kk bedeli 750 tl civarında bende bir an önce dilekçemi vericem bilgileriniz için teşekkür ederim
     
  12. sedatuzture

    sedatuzture Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Mart 2010
    Mesaj:
    28
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme

    Sayın Cahit Acun kardeşim ;bir hususun aydınlatılması lazım.Nisan/2011 den beri bu uygulama yapıldı.Yaklaşık 10 ay.Evimize her ay gelen faturaları ödedik ve ödenti tutarı elimizde olduğu içinde illegal kesinti detaylı bu faturaları yırtıp attık.Bu durumda söz konusu kesinti miktarını bilmiyoruz.Elektrik idaresine yazdık,ret cevabı aldık diyelim ,Tüketiciler derneğine müracaat ederken belge gerekli deniyor bu durumda çaresiz kalınacaktır.Bunun bir çözümü varmıdır.
     
  13. Cahit Acun

    Cahit Acun ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    25 Aralık 2009
    Mesaj:
    1,694
    Alınan Beğeniler:
    24
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İstanbul/Saros Körfezi/Ege
    Cevap: Elektrik Fatura Paralarında Geri Ödeme


    Çok büyük hata.Bu illegal kesintili faturalar elinizde yoksa hiç bir şey yapamazsınız.Üzgünüm.
     

Bu Sayfayı Paylaş