Avlak Yerleri Cunda Adası (Alibey) Balık Avı Meraları

'BALIKESİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 30 Aralık 2018 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Ayvalık, Cunda Adası

    Cunda Adası denize beton doldurularak Ayvalığa bağlanmış, kimilerinin Alibey de dediği balık merası bol doğa harikası bir yerdir. Birbirine bağlı Maden Ada, Akvaryum Adası ve etrafında da Güvercin Ada, Mermer Adası, Kara Ada,Balık Ada ve irili ufaklı diğer adalar bulunur.

    Bu kadar adanın olduğu bir yerde tabi bir çokda balık çeşidi olacaktır. Tekne veya bot ile şansınız daha fazla olsada kıyı avıiçinde bir çok Avlak Yeri gösterebiliriz. Bunlardan ilki uzak olsada bizim en çok tercih ettiğimiz yer olan Maden Ada girişinde Yalancı Boğaz dedikleri yerin sağ tarafında kalan bölge. Burada birde botunuz varsa hafif açılarak bir çok balık yakalayabilirsiniz. Haritada size tam yerini gösterdik. Kıyı avı içinde çok uygun bir meradır. Suyun altı kırma taşlık ve kumluk yer yer eriştelik alanlardır. Yanınıza Şinorkel alarak giderseniz zaten tam yerini görebilirsiniz. Bu bölge özellikle havaların çok sıcaklaşmadan önce ve sonrası iyi av verir. At-Çek yaparak Levrek ve Turna alabileceğiniz gibi yemli takımlarla Karagöz, Sargoz,Karakulak, Çupra, Mığrı, İsparoz yakalamak mümkün. Ayrıca yer olarak da zevk alabileceğiniz, ateş yakıp çadır kurabileceğiniz bir alan. Gerçi Cundada böyle alanlar bir çok yerde mevcut. Botunuz varsa hafif açılıp derin bölgeye ulaşın. Burada size Gopez, Mercan geçit zamanları ise Lüfer, Çupra eşlik eder. Ayrıca Yılan balıkları ve Zargana da bol miktarda av verir. Ahtapot ve Kalamar ise yumurtlama zamanları buralara yaklaşır diğer zamanlar pek görülmezler.

    Alibey ile Lale Adaları arasında köprü üzerinden ve hemen köprü ayakları civarından da olta atmanız mümkün. Özellikle Zargana ve Kefal Avı yapanlar buradan büyük bir keyif alacaklardır. Köprü üstünden kiloluk Kefalleri görebiliyorsunuz. Hatta bazı Zıpkıncı arkadaşlar burada Kefal vurabiliyorlar. Bu köprü bir diğer açıdan bakıldığında Türkiyenin ilk boğaz köprüsü olarak biliniyor.

    Cunda'da fırtınalı günlerde balık olmaz diye bir kanı oluşmuştur. Aslında öyle değildir. Fırtına zamanı oltacılar sakin rüzgar almayan yerlere gittiklerinden ve balıklarında fırtınada kaya civarlarında olduklarından denizde tık dahi almazsınız. Sadece Trakonya, Yılan Balıkları ve İsparozlar gelecektir.

    Patriça Koyu ve Adacamp

    Cunda adasının kuzey taraflarında kalmış, denizi kısmen sığ, kumu şahane ve bünyesinde manastırı olan koy ve civarlarına denir Patriça. Avlak Yeri olarak yol biraz meşakatli olsada gidilmesi gerekir. Orada harabe olmuş bir iskele görürüsünüz. Buranın dip yapısı kırma taşlık ve yosunluktur.

    İri Sargoz ve Karagöz mevsiminde ise Lidaki ve yer yer Çupra alırsınız. Fakat yosunlarda yeminizin kaybolmaması için Şamandıralı Olta Takımı tercih etmeniz gerekir. Bunu kısaca tarif etmek gerekirse mesela en altta kurşun olan takımınızın kösteklerini yukarı bağlayıp, uçlarına ufak mantar takarak yemleri yukarı kaldırmak mümkündür. Aynı zamanda Zargana Topukullanarakda aynı işlemi yapabilirsiniz. Sitemizin Balık Yakalama Teknikleri bölümünde Şamandıralı Olta Takım Çeşitleri ile ilgili bilgileri paylaştık. Oradan takip edebilirsiniz. Otlarla uğraşmak istemiyorum derseniz 70-80 metre açıkları otsuz alanlardır. O mesafeye atabilirseniz sorun kalmaz. Yem olarak bu bölgede Mamun ve Akyem iyi iş yapar. Sülünez eğer uzak atış yapacaksanız tavsiye etmediğimiz bir yemdir. Çünkü iğnede fazla kalmaz. Ayrıca şunu özellikle belirtmek isterim ki buralar tarihi açıdan çok kıymetli bölgelerdir. Buraya giderseniz lütfen ve lütfen temiz tutalım. Dokulara zarar vermeyelim. Gelecekde çocuklarımızında bir iki olta atma şansı olsun. Site formatı gereği Avlak Yerlerini paylaşıyoruz ama meraların temiz tutulmasınında önemle üzerinde duruyoruz. Bu nedenle en azından gelecek için bilinçli olalım.

    Bir diğer avlağımız Ada camp civarları. Daha doğrusu Adacamp ile Ortunç koyunun arasındaki ağaçlık alanın kayalıkları. Bu Mera bol miktarda Kefal ve Karagözün olduğu yer yer Lidaki-Mırmırda alabileceğiniz bir bölge. İsmindende anlaşılacağı gibi tam bir kamp bölgesi. Arkanızda ağaçlar önünüzde deniz ve önünüzde yüzen balıklar. Yani olta atmak için mükemmel bir alan. At-Çek yaparak özellikle sabah suyu Levrek alma şansınız var. Yemli Surf kamış ile uzaklara atarak iri balıklarda yakalayabilirsiniz. Gündüzleri harami balıkların bolluğu yüzünden sıkıntı yaşayabilirsiniz ama geceleri iyi avlar yaparsınız. Cunda'ya gelirseniz mutlaka bu bölgeleri de deneyin.

    Açıklarda ise balık avlamaya müsait bir çok kerteriz mevcut. Bu yerleri genellikle o bölgeye aşina kişiler ve tur tekneleri bilir. Eğer bot ile avlanacaksanız bizim Maden Adası sağındaki koyda belirttiğimiz yer ile balıkçı teknelerinin konumlandığı alanlarıi takip ederek bulabilirsiniz.

    Ortunç Koyu Merası

    c1.jpg
    c2.jpg
    c3.jpg
    c4.jpg

    Maden Adası Merası

    c5.jpg c6.jpg c7.jpg c8.jpg

    Cunda Adası Köprü

    c9.jpg c10.jpg c11.jpg C12.jpg

    Cunda Adası Balıkları

    C12.jpg c13.jpg c14.jpg c15.jpg

    Kyn
     
  2. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Maaşallah
    Avlaklar çoğaldıkça çoğalıyor
    Birde balık'a gidebilsek.
    Ellerine sağlık İsmail'im.
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş