1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Av Malzemeleri Zıpkınla balık avında kullandığımız MASKELER...

'ZIPKINLA BALIK AVI YÖNTEMLERİ' forumunda Onur GÜNER tarafından 12 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

  1. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    İnsan oğlunun gözleri su içerisinde görmesi için uygun değildir..Gözlerimiz havada net görebilecek şekildedir. Su altında ışık kırılır ve çıplak gözle net göremeyiz. Bunu engellemek ve net bir görüş sağlayabilmek için su ve gözlerimiz arasında bir hava tabakasına ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyacımızı giderecek olan malzeme ise su altı maskemizdir.

    Maskenin seçimi
    Günümüzde frimalar tarafından birçok çeşit maske üretilmekte.. Ancak bu maskelerin çoğu su altı avcıları için uygun olmayabilir. Peki su altı avcıları için en uygun maskeyi nasıl seçeceğiz?

    Öncelikle avcının seçeceği maske parlak renkli bir maske olmamalı..Parlak renkli maskeler su altında balıkların görmeye alışık olduğu bir renk değildir ve balığı ürkütebilir.Bu yüzden siyah renkli veya koyu yeşil renkte bir maske seçmeliyiz. Bazı frimalar kamuflaj desenli maskeler üretmekte, bu maskeler de tercih edilebilir. Alacağımız maskenin yüzümüze oturan silikon bölgesi kesinlikle saydam olmamalı..Saydam silikonlu maskelerin içine yan taraflardan ışık girer ve avcının görüş rahatlığını büyük ölçüde bozar, gözleri rahatsız eder.. Silikonun koyu renkli veya siyah renkte olmasına özen göstermeliyiz..
    Seçeceğimiz maskenin yüzümüze tam olarak oturup oturmadığını denemeden almayın.. Maskeyi kayışını kafanıza geçirmeden yüzünüze oturtun ve elinizle bastırın. Burnunuzdan biraz hava çekerek maske içerisinde vakum oluşturun ve maskeyi bırakın.. Eğer maske içine hiçbiyerden hava almıyorsa ve bıraktığınızda yüzünüzde duruyorsa maske yüzümüze tam oturmuş demektir..
    Su altında kulaklarımızı eşitlediğimiz gibi maskemizi de eşitlemek zorundayız..Maskemizi eşitlerken de mecburen ciğerlerimizdeki havayı kullanırız. Su altı avcısı için ciğerlerindeki havayı ekonomik kullanmak çok önemlidir. Bu sebeple maskemizin iç hacminin küçük olmasına dikkat etmeliyiz. Küçük hacimli maskeleri eşitlemek için çok daha az hava kullanırız.. Ancak küçük hacimli maskelerin de bir dezavantajı vardır. Bu maskelerin hacmi küçük olduğu için görüş açıları da dardır. Avcı için dar görüş açısı avını farkedememesine yol açabilir.. Bu yüzden kıyı avı yaparken orta hacimli ve daha geniç görüş açısına sahip maskeler tercih edilmeli.. Ancak derin dalışlarda ciğerlerimizdeki hava, görüş açısından çok daha kıymetlidir. Bu yüzden derin dalışlarda mümkün olduğu kadar dar hacimli maskeleri seçmeliyiz..

    Avınızla göz göze gelmek balığın ürküp kaçmasına sebep olabilir. Su altındaki canlılara dikkat ettiyseniz avcıyı yanıltmak için çoğunun kuyruğunda sahte bir göz bulunur ve esas gözleri siyah bir bant ile gizlenmiştir. Bu amaçla gözleri saklamak için reflekte camlı maskeler üretilmiştir. Bu maskeler sayesinde avımız ile göz göze gelmemiz engellenebilir. Fakat ışığın kırılması ile bu maskeler ışığı bir ayna gibi yansıtır. Bu yansıma balıkları ürkütebildiği gibi bazı balıkların dikkatini de çekebilir..Normal camlı bir maske kullanıyorsak avımızla göz göze gelmeyi önlemek için gözlerimizi kısmamız veya kafamızı öne eğerek dar bir açıyla balığa nişan almak da yeterli olabilir. Bu konuda bazı avcıların gözlerini korumak için kafalarına kadın çorabı geçirdiklerini dahi duydum. Ancak reflekte camların bulanık veya karanlık sularda görüşü olumsuz etkileyebileceğini de düşünmek gerekir.
    Bazı frimalar bulanık sular için polarize camlı maskeler üretmiştir. Bu maskelerin bulanık sulardaki partiküllerin ışığın kırılmasıyla parlamasını önlediği ve daha net bir görüş sağladığı söylenmekte.
    Avcı için görme duyusu çok önemlidir. Göz bozukluğu olan avcı balığı görmekte zorlanabilir ve özellikle bulanık ve karanlık sularda çok zorlanır. Bu yüzden bazı frimalar özel istek doğrultusunda numaralı camlı maskeler üretmekte. Bazı avcılar numaralı göz lensi kullanarak dalış yaparlar. Ancak maskenin içine su girmesi ve gözümüze su kaçması durumunda lens gözümüzden çıkabilir.. Bu yüzden lens ile dalış pek önerilmemektedir.

    Maskede buğu problemi.
    Yeni aldığınız maskenin camını mutlaka temizlemeniz gerekir. Maskelerin üretim aşamasında camına silikon yağı bulaşır ve bu yağ temizlenmezse her dalışta maske buğu problemi yapar. Öncelikle maskenin iç yüzeyindeki camlarına deterjanlı su dökülerek bikaç saat bekletilir. Ardından temiz su ile iyice durulanır ve maske bikaç saat de temiz su içerisinde bekletilmeli. Eğer temiz su içerisinde bekletme işlemi yapmazsanız dalış esnasında deterjanı tam temizlenmeyen maske gözlerinizi yakar.. Bir diğer yöntem ise maskenin iç yüzeyindeki camlarına diş macunu sürmektir. Bikaç saat bekletikten sonra tatlı su ile iyice durulamak gerekir. Maske camına bu işlemi yaptıktan sonra diş macunu izi camda kalmamalı aksi taktirde gözlerimizi yakacaktır. Bu işlemleri maskeyi sadece ilk aldığınızda uygulayın. Camdaki silikon yağı kalıntıları geçecektir.
    Dalış esnasında maskenin içindeki sıcaklık ile suyun sıcaklığı farklı olacaktır. Maske içerisindeki hava daha sıcak olduğu için maskenin iç camları buğulanır. Bunu önlemek için basit bir yola başvuracağız.
    Her dalışımızdan önce maske camlarının iç yüzeyine tükürerek parmağımızla camın iç yüzeyini ovarak yaymalıyız. Daha sonra iç camları deniz suyu ile bir kez duruluyarak maskemizi takabiliriz. Av boyunca hiçbir şekilde maskemiz buğu problemi yapmayacaktır.
    Bu işlemleri yapmamızdaki sebep camın buğulanmasını engelleyici bir madde olan nişastayı kullanmaktır.

    Maske kayışlarının ayarlanması çok önemlidir. Maskeyi ne çok fazla ne de çok gevşek sıkmalıyız. Fazla gerilen kayış rahatsız eder ve avı bozar. Gevşek bırakılan kayış ise maskenin su almasına sebep olur. Kayış maskenin yüzümüzden düşmemesini sağlayacak kadar gergin olmalıdır.
    Bıyık ve sakallar maskenin yüze tam oturmasını engelleyebilir. Sakal ve bıyıkların arasından maskeye su dolabilir. Bu yüzden maske silikonlarının yüzümüze temas ettiği bölgelerdeki bıyık ve sakalları kesmek gerekebilir. Ya da temas eden yerlere krem sürmek de faydalı olabilir.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 9 Kasım 2016
  2. Onur ADIGÜZEL

    Onur ADIGÜZEL Üye Balıkçı

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesaj:
    91
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Sakarya
    paylaşım için teşekkürler:)
     
  3. Fedai

    Fedai Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Akdeniz,Ege,Marmara
    Onur hocam
    Paylaşım için tesekkürler hızına yetişmeye çalısıyorum:)
     
  4. discus

    discus Üye Balıkçı

    Katılım:
    13 Kasım 2008
    Mesaj:
    94
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    muhtelif
    üstadım bilgilendirme için çok teşekkürler...
     
  5. Nevin

    Nevin Üye Balıkçı

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ALMANYA-MARMARA-EGE-AKDENİZ
    Onur
    Paylasım icin tsekkürler.
     
  6. Murat VAROL

    Murat VAROL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Mardin
    Emeğine sağlık, paylaşımın için teşekkürler...
     
  7. Hasan BALIKÇI

    Hasan BALIKÇI Tba Okuru

    gerçekten güzel bilgiler :) sağol merakı olanların çok işine yarar :)
     
  8. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    Abi teşekkürler...

    Temel bilgiler bunlar, sabitlerseniz sevinirim.
    Bu spora ilgi duyan herkezin okuması umudu ile...
     
  9. onur

    onur Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Şubat 2009
    Mesaj:
    402
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE *
    ya ustam bir gecede sen bizi dalgıç yapmaya karar vedin galiba :D değerli paylaşımların için sonsuz teşekkürler
     
  10. Onur GÜNER

    Onur GÜNER Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesaj:
    41
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Akdeniz
    Dalış yapmak çok güzel, denemelisiniz...
     
  11. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Onur, konuları sabitliyorum abicim.;)
     
  12. Onur bilgilendirmeler için teşekkürler :)
     
  13. troy

    troy Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    261
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    onur bu güzel paylaşım için teşekkürler dediğim gibi sende çokama çok şeyler öğreneceğiz
     
  14. onur

    onur Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Şubat 2009
    Mesaj:
    402
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE *
    onur azbiraz dalarım ben zaten o güzelliği bilirim insan kendini unutup balık olası geliyor
     
  15. ishak BALLICA

    ishak BALLICA ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    15 Ekim 2008
    Mesaj:
    3,466
    Alınan Beğeniler:
    102
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    İzmir
    Sevgili Onur'um, ben orta derece miyop olduğum için, çok sevsemde bu su altı dünyası ile bir türlü tanışamadım...:rolleyes:

    Senin yazında da bahsettiğin gibi bunu aşmak için aynen reçeteli gözülükler gibi cam kısmı reçeteye göre maskelerde varmış... Yalnız bildiğim kadarı ile bir kaç yüz Euro tutarında diye duydum...


    İleride böyle bir maske edinmek ve hiç değil ise ''Karnım taşa değse'' dahi, azıcık su altı dünyası ile tanışmak isterim..:p

    Bu yazıyı okuduktan sonra artık maske olayında kafamda hiç bir soru kalmadı...Paylaşım için teşekkürler......:)
     
  16. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Cevap: Zıpkınla balık avında kullandığımız MASKELER...

    Onur; Paylaşımın için teşekkürler...cayyyy
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş