1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Zeytineli avlak yerleri, av meraları

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 14 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İzmir, Urla Zeytineli Avlakları

    Zeytineli İzmir'in Urla ilçesine bağlı fakat çoğu kişinin Çeşmede sandığı bir köydür. Asıl ismi Zeytinler olsada herkes Zeytineli der. Muhteşem koyları ile herkesi büyüleyen bir yerdir. Ah birde yolları bozuk olmasa.

    2303 eklentisini görüntüle
    İzmir'de kıyıdan av yapmak için ne kadar çok mera olduğunu herhalde söylememize gerek yok. İşte bu kadar çok olta atılacak yer varken bizde dahil çoğu balıkçı yılda en az bir kere Zeytineli bölgesine geliriz. Hemde yollarının çok bozuk, oltalarında takılma ihtimalinin yüksek olmasına rağmen. Sebebi tabiki hem iyi balık yapması hemde sakin bir mera olması. Gerçi formülünü bilirseniz takılma sorunu pek yaşamazsınız. Bunu ilerleyen bölümlerde anlatıcaz. Şimdi meraları yakından inceleyelim.

    Bu bölgede en son av yaptığımızda mevsim itibari ile kısır bir zamandı. Yaz günleriydi ve videosunuda çekmiştik. Mera kısır olmasına rağmen genede büyük zevk almıştık diyebiliriz. Çünkü insanı dinlendiren sihirli bir yapısı var Zeytineli'nin. Her ne kadar bozuk yoldan gelmek sizi bunaltsada koylar görünmeye başladımı içinize bir huzur doluyor. Tabi aynı şeyi balıksız geçen bir günün dönüşünde söylemek mümkün değil. O zaman büyük ihtimallle, bu bölgeye bir daha gelenin.. şeklinde sarfettiğiniz cümleyi kısa sürede unutup gelecek yıl gene geliyorsunuz. Çünkü balık verdimi çok güzel verir. Çeşitliliği bol boylar iridir. Çupra, Karagöz, Mırmır, İsparoz, Barbun, Levrek, Lidaki ve Mandagöz kıyıdan tutulabilir. Bu balıklardan İsparoz ve Mandagözler çok ufak olduğundan can sıkar. Fakat Mırmır ve Çupra gelmeye başladımı bu zamana kadar biriktirdiğiniz tüm stres gitmiş demektir. Yalnız özellikle size tavsiye edeceğimiz meralar özel itina isteyen yani işinizi bilmeniz gereken bölgelerdir. Lafı fazla uzatmadan konuya girelim.

    Zeytinelinde önceleri Balık Çiftlikleri Mersin koyunun içindeydi. daha sonra açıklara taşındılar. Hala birkaç tanesi durur ama içleri boştur. Bot ile geldiğinizde kenarlarına iple bağlanarak av yapabilirsiniz. Biz burada hem botla hemde kıyıdan çok av yaptık. Bazı zamanlar müthiş bereketli, bazı zamanlar ise çok kısır geçti. 6/8 rüzgarda da geldik, 2/4 havada da. Yani her şekilde av yaptık ve yapmayada devam edeceğiz. O zaman site açmayı düşünseydik müthiş videolar izleyebilecektiniz ama artık bundan sonraya kısmet olacak. Mera olarak kendimize 3 yer belirledik. Gerçi daha çok yer varda biz tercih etmedik. İlki Mersin Burnunun önündeki ada. Bu adaya botlada geçebiliyorsunuz yayanda. Yalnız belinize kadar suya girmeniz gerekiyor. Yavaş yavaş yürüyerek, adımınızı bilerek devam etmelisiniz. Çünkü bazı yerler derin olabiliyor. Ama korkacak birşey yok. Zorlanacağınızı zannetmiyoruz. Adaya geçtikden sonra sağ tarafa doğru 200-250 metre yürüyüp yerinizi seçin. Dikkat edin seçtiğiniz meranın önünde çok kayalık olmasın. Gerçi biz sizin için seçtik aşağıda videoda görebilirsiniz. Burası en az takılma yaşanan yerdir. Gerçi takılma dediğimiz şey suyun ilk 20 metresinin kaya olmasındandır. İlerisi kumluk ve hafif kırma taşlık olduğundan oltanız sadece ilk 20 metrede takılır. Bununda nedeni oltanızı çekerken seri olmamanız yada kaliteli makine kullanmıyor olmanızdandır. Tabi bu dediklerimiz Surf Kamışla uzak atan balıkçılar içindi. Birde kaya önlerine Levrek ve Sargoz için takımlar kullanılır. Bu zamanlarda hafif kurşun ve tek iğne yada Şamandıralı bırakma takımlar kullanmalısınız. O zaman takılma riski minimuma inecektir. Yem olarak da her iki balık içinde canlı ve iri Teke kullanabilirsiniz. Ayrıca Çupra Balığınında çok sevdiği ve suyun altında bolca bulunan Madya'da iyi iş yapacaktır. Avım garanti olsun derseniz Mamun kullanın.

    Surf avı içinse gezer kurşun kullanmak şart. Mırmır, Barbun ve Çupra için misinanın suda tam yatmış şekilde durması lazım çünkü. Gezer kurşunla bunu sağlayabiliyoruz. Altına Fırdöndü ve beden olarak 0,30 mm florocarbon beyaz misina kullanacaksınız. İğne seçiminiz ise hedef balığa göre değişir. Biz size 3-4-5 no çengel çelik iğneler tavsiye ediyoruz. Yalnız kaliteli olması şart. Çünkü çok iri Çupra yada Levrek gelebilir ve iğneniz kalitesizse kolaylıkla açabilirler. Rüzgarın ve akıntının durumuna göre 50-75 gr arası Kurşun kullanın. Eğer kayalık bölgelerden avlanacaksanız kurşun kesinlikle kıstırma olmalı. Bu mera rüzgarın genelde size doğru estiği bir konumda bulunur. Eğer çok yoğun rüzgar varsa hemen aşağıda anlatacağımız 2. meraya yönelin. O bölge daha sakin olacaktır.

    Burada daha doğrusu tüm zeytineli kıyılarında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli noktada yapmış olacağınız gürültü. Eğer çok ses çıkarırsanız ufak balıklardan başka birşey yakalamanız zor. Mutlaka sessiz olun. Çünkü av yaptığınız bölgede balıklar çok kıyıya yaklaşabilir. Özellikle de şafak vaktinde. Şunu kesin olarak diyebiliriz ki Zeytineli bölgesinde en iyi balıklar sabah suyu av verir. Özelliklede Levrek ve Çupra. Daha sonra Lidakiler ve en sonda Mırmır başlar. Saat 14.00 itibari ilede artık ortalıkda yavru Mandagözleri görebilirsiniz. Yumurtadan çıktıkdan sonra hızla büyüyen Mandagöz Mercan, hemen hemen her yerde yemlere saldırır. Bundan kurtulmanın tek yoluda Yengeç yada Madya kullanmaktır. Çünkü bu balıklar o kadar azgındır ki sürüler halinde yanınıza kadar gelirler. Sonra büyüdükçede derinlere çekilmeye başlarlar. İşte bu balıkların derinlere çekilmesiyle artık gece avıda başlamış demektir. Çünkü çoğu zaman burada geceleri bereketsiz geçer. Tek tük Lidaki, İsparoz ve Mırmır alırsınız. Bizim aşağıda izleyecek olduğunuz son avımız akşam suyu ve gece av verirken(iri değillerdi yalnız), sabah hiç balık vermedi. Ortalıkda da bir tek Mandagöz yoktu. Buda akıntı ile alakalı bir durumdu. Çoğu buranın usta teknecileri Zeytineli Kıyılarında en güzel balıkların rüzgar lodos eserse olacağını söylüyorlar. Çünkü Lodos yoğun eserse akıntının balıkları koya sokacağından bahsediyorlar.


    Burda yapabileceğiniz bir diğer av stilide Sırtı. Eğer bot veya tekne ile avlanıyorsanız kıyının 50-60 metre açığından yukarı aşağı Sırtı yapabilirsiniz. Özellikle sabah 6'dan başlayarak 15.00' a kadar İspendek ve Levrek yakalayanlar çok. Buna bizzat şahit olduk ve sahtemiz olmadığından At-Çek deneyemedik. Birde Kefal var. Hemde çok sayıda. Kıyıdan su içindeki iri gümüş renklerini görebiliyorsunuz. Kıbrısa ekmek sararak 5-6 parça aldık. Bir o kadarda kayalara taktırdık.Buna dikkat ederseniz sizde kolayca Kefal avı yapabilirsiniz.

    Ada'nın Karşı Merası

    Adadaki meraya nazaran biraz daha sığ olan bir sahil. Fakat Çupra zamanı sabah suyundan başlayarak öğleden sonraya kadar yer yer av veriyor. Bu bilgiyi orada avlanan abimiz Ishak Ballıca'dan aldık. Birde bize videosunu vereceğini söyledi alırsak paylaşıcaz. Gerçi bizde burada av yaptık ama çok bereketsiz geçtiğinden botla koyun ortasındaki küçük kayalık alana gittik. Ama mera hakkında bilgimiz var. İlkin oltanızı atabildiğiniz kadar uzağa atmanız gerek. Çekerkende seri olmak şart. Çünkü çok kırma taşlık alan var ve anında takılıveriyor. Balıklar çok fazla kıyılamadığı içinde Şamandıra etkisiz kalıyor. Ama At-Çek Levrek Avı için son derece müsait. Yalnız dikkat edin, sahteler pahalı olduğundan paranız boşa gitmesin.

    Bizim av yaptığımız yerin sağ ve solunda 2 güzel koy daha var. Videoda size detaylıca gösterdim. Oraları biz daha denemedik, deneyenlere de güvenemedik. Bu yüzden önümüzdeki Nisan ayı itibari ile tek tek gezicez. Ayrıca buraya yakın Alaçatı ve Kokar meralarında da av yapıcaz. O yüzden bizi izlemeye devam edin.

    Son olarak size koy girişinin ortasında bulunan kayalıkdan bahsedelim. Aslında çok güzel bir mera ama akıntısıda çok. Öyle ki bot ile kayalıklara yakın av yapmak neredeyse imkansız. Çok güzel vuruş alıyorsunuz ama aniden takılıveriyor. Orta taraflar derin Gopez, İzmarit, iri Mandagöz bol var. Burada av yaparsanız denizin yatık olmasına veya akıntısız hafif çalkantılı olmasına dikkat edin. O zaman iri balık avlama şansınız olacaktır. Özellikle Çupra, Sinarit ve Mercan alabileceğinizi düşünüyoruz. Gerçi bir daha ki sefere burdan da yoğun denemeler yapıcaz. Bakalım nasıl bir av olacak.

    Zeytineli hakkında anlatacaklarımız şimdilik bu kadar. Daha birçok Avlak Yeri olduğunu ve yakında onlar hakkında da bilgiler vereceğimizi hatırlatalım.


    Kyn
     
    Şükrü, Kader ESENCAN ve Nuri Özdal bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş