1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Balıkları Zargana Balığı

'DENİZ BALIKLARI' forumunda deniz34 tarafından 18 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ

    [​IMG]


    Bu balıklar; denizlerimizde bol bulunan, uzun ve ince vücutlu olan bir su üstü pelajik bir deniz balığıdır.

    50-70 cm arasında denizlerimizde çokça bulunan bu hızlı hareketli balık, bazen 1 m uzunluğa kadar büyüyebilmektedir. Ortalama olarak 15 yıl yaşayan bu sempatik ve yılan gibi kıvrılarak çevik hareket ederek gidebilen bu balık, hamsi balığı, çaça, istavrit yavrusu olan kıraça gibi küçük balıklarla beslenmektedirler. Çok enteresan olarak bu balıklar kılıç balıklarının baş düşmanıdır diyebiliriz . Kendini korumak için su yüzeyine Sıçrayarak da ilerliyebilirler. İlkbahardan Sonbahara kadar geçen zaman diliminde üreme yaparlar ve 30-50 bin yumurta dökerler. Ilık ve sıcak kıyılardan hoşlanan bu tez canlı balıkları her yaz iskele kıyılarında dolaşırken görmek mümkündür. Ülkemiz denizlerimizde ( Karadeniz, Marmara ve Ege ) av dönemlerinde oldukça fazla bulunan bir balıktır. Sürüler halinde yüzeyde gezen bir balık olduğundan şamandıralı özel bir olta ile avcılığı yapılır. Oltanın atıldığı bölgede zargana varsa hepsi birden oltaya, yeme atlarlar. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için S şeklinde hareketler yaparak kurtulmaya çalışır.
    Diğer avlanma metodu ise, bilhassa geceleri sandallardan Işık ile ve kepçe yardımıyle canlı olarak yakalanırlar ve havada 10 dakika kadar yaşayabilmektedirler. Çok enteresan olarak zemin üzerinde susuz ortamda dahi sanki suda yüzüyormuş gibi yılan şeklinde hareket ederler. Etleri beyaz et değildir. Bilhassa tavası ve buğulaması yapılmaktadır. Ekonomik değeri olan bir balıktır. Bu balığın en önemli bir kullanım alanı ise; kalkan balığı pareketelerinde yem olarak küp şeklinde olmak üzere kullanılmaktadırlar. Diğer balıkların beğendiği bir lezzetli eti vardır. Gırgır ağları ilede bolca avlanmaktadırlar. Ne hazindir ki zamanımızda diğer balıklar gibi bu balığında nesli ve miktarı fevkalade azalmıştır.
    kaynak : nuri deniz ( balıkçı reisi
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. ismail34

    Deniz Balıkları Zargana Avı

    Yanıt:
    18
    Gösterim:
    9,972
  2. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    1,818
  3. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    1,574
  4. Şükrü
    Yanıt:
    3
    Gösterim:
    1,736
  5. deniz34
    Yanıt:
    0
    Gösterim:
    2,816

Bu Sayfayı Paylaş