1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Video TÜRK KARASULARINDA balık neslinin devamı için neler yapabiliriz

'VİDEOLAR' forumunda rctekneci tarafından 29 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. rctekneci

    rctekneci Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Kasım 2016
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İSTANBUL
    Merhaba Arkadaşlar,​

    Aranıza yeni katıldım,bende sizler gibi OLTA BALIKÇILIĞI ile uğraşmaktan büyük keyif alıyorum.
    Mesleğim gereği TÜRK KARASU ların da bilinçli avlanma ve balık bolluğunun çocuklarımıza da aktarma konusunda kendi çapımda neler yapabilirim diye çözümler getirmeye çalışıyorum.

    Bence TÜRKİYE miz de son bir kaç yılda bu konuda çalışma ve denetimler artırıldı ama yine de yeterli değil,öncelikle insanların bilinçlenmesi ve avlanırken hedef balıkları yakalayıp diğerlerine ve özellikle balık yuvaları ve havyarlarına zarar vermemesi gerekiyor.

    Biz olta balıkçıları dahil bazen ihtiyacımız fazlasını yakalamaya çalışıyoruz hatta,boğazda avlanırken birtakım arkadaşların göç dönemlerinde kıraça ve hatta yaprak çinekopları yakaladıklarını ve ava devam ettiklerini görüyoruz.Bu tip konularda elimden geldiğince duruma itiraz ederek insanlara özellikle genç arkadaşlara sohbet niteliğinde uyarılarda bulunmaya çalışıyorum.

    Yurtdışı av örneklerine baktığımızda adamlar bizim trofe diye adlandırdığımız büyük avları bile fazla olduğu zaman suya tekrar iade etme bilincine sahipler.

    TÜRKİYE mizde özellikle Karadeniz bölgesinde son yıllarda yapılan denetim ve bilinçlenme sayesinde yanlış avlanma şekillerinin azaldığını görüyor ve bundan mutluluk duyuyoruz.
    Tabiki avlanacağız bu işten para kazanacağız ama balık neslinin devamı içinde elimizden geleni yapacağız.

    Olta balıkçılığı bilinçli yapıldığı sürece zararsız ama ağ balıkçılığı özellikle göl ve barajlarda yasak olmasına rağmen devam eden ve tırıvırı,paraşüt olta vs isimlerle adlandırılan sistemler büyük zararlar veriyor,bir keresinde yengecin kopan tırıvırı ya dolaşarak öldüğüne şahit olmuştum,yengeç kurumuş ve kıskaçları öyle dolaşmışki zaten kurtulmasına imkan kalmamış.Yengeç o sistemle avlanmaya çalışan kişinin de tabiki hedef avı değildi ama istemeden de olsa bilinçsiz avlanma nedeniyle bir hayvanın canına kıyılmıştı.

    Olta balıkçılığında oltanız kopsa dahi üzerinde yem olmayacağı için böyle durumlara sebep olmayız ama ağ vb avlanma şekillerinde kopma durumunda o sistem çürüyene kadar deniz canlılarına zarar vermeye devam edecektir naylon ve sentetik ürünlerin doğada kaybolma süresinin ortalama 200 yıl olduğunu düşünürsek verilen zararın boyutlarını gözümüzde canlandırabiliriz.Ayrıca dip tarama yöntemiyle yapılan ağ avcılığının balık yuva ve larvalarına verdiği zararı düşünelim.

    TÜRKİYE mizde tabiki balıkçılar avlanıp bu işten para kazanmaya devam edecekler ama profesyonel ve amatör balıkçılığı olta balıkçılığına kaydırabilirsek verilen zararın boyutlarını azaltabiliriz.
    Tabiki profesyonel balıkçılar 10 iğneli çapari ile avlanarak talep edilen balık miktarını çıkaramayacaklar ama yurtdışı örneklerinde olduğu gibi insanlar zahmetsiz şekilde 10.000 iğneli oltalarla avlanırsa istenilen miktarı diğer deniz canlılarına zarar vermeden toplayabileceklerdir.

    You tube da bu tip videoları seyrediyoruz,bende bu konuda neler yapabilirim diye hobby amaçlı başladığım üretimi geliştirip gerçekten kullanılabilir düzeye getirdim,bu konuda yapmış olduğum 3 farklı çalışma var ama bütçem elverdiğince prototip hazırlayabildiğim ve adına ÇAPARİMATİK dediğim sistemi sizlerle paylaşıyorum.

    Bu sistemin denenmesi ve eklemeler yapılması konusunda sizden destek bekliyorum. Teknem olmadığı için sistemi tam anlamıyla deneyemedim ama üretim yapma konusunda çalışmalarımı tamamladım ve fiyat analizi çıkardım.
    Sistem mevcut sistemlere göre daha gelişmiş ve otomatik durumda, daha çok boğaz avcılığına adapte edilmiş ve otomatik jigging eklenmiştir.İğne sayısı istenildiği kadar artırılabilir.
    Sistem prototip olduğu için görünümü çok iyi değil ama komple krom ve inox malzemeden üretimini yaparak satış yapmayı ve diğer projelerimi hayata geçirmeyi istiyorum.

    Sistemin kopyalanma riski beni korkutmuyor yeterki yapılacaksa memleketimizde yapılsın ve bizlere faydası olsun.

    Bu konuda ciddi anlamda düşünen arkadaşlar varsa özellikle Anadolu yakasına sistemi test etmesi için ÜCRETSİZ OLARAK teslim edebilirim.

    Mesai saatlerinde işim gereği cevap veremeyebilirim lütfen whatsapp tan ulaşınız.
    keyifli avlar dilerim.

    ÜMİT BİLİR 0.531.8550339

     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 4 Aralık 2016
    İsmail ESENCAN, Kaptanpilot ve Şükrü bunu beğendi.
  2. Şükrü

    Şükrü Admin Admin

    Katılım:
    20 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,070
    Alınan Beğeniler:
    1,095
    Ödül Puanları:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Öncelik le aramıza hoş geldin

    Bu konu çok derin bir konu
    Öncelikle profesyonel balıkçılık denetim altına alınmalı
    Balık. neslinin devamı için avlanmaya yasak rezerv bölgeler kurulmalı
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  3. rctekneci

    rctekneci Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Kasım 2016
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İSTANBUL
    Şükrü Bey Merhabalar,
    bence denetimler zaten var belki yeterli değil ama önemli olan uygulamada yaşanılan sorunlar.Düne kadar trol avcılığı yapılıyordu halen denetim olsada yasaklar delinebiliyor ve zarar vermeye devam ediliyor.
    Benim hedefim profesyonel balıkçıları bu sistemlere kanalize edebilirsek zaten yasaklara,zarar verecek av yöntemlerine gerek kalmayacak
     
    İsmail ESENCAN ve Şükrü bunu beğendi.
  4. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Hobi amacıyla başlanıp, profesyonelce yapılmış bir alet için kutlarım. Çaparimatik ismini verdiğiniz bu aleti Amatör Balıkçılar olarak şahsen kullanılmayacağı kanaatindeyim, hatta ülkemizin AÇ Profesyonel balıkçıları dahi kullanmayacaktır, çünkü adamların gözünü hırs büyümüş. Balığı denizde bulduklarında dibine kadar indirmenin! derdindeler, gelecek nesiller onlar için çokta önemli değil, günü kurtarmanın peşindeler.

    Gelecek nesillere sürdürülebilir balıkçılığı aktarmak istiyorsak denetleme organlarının çalışması ve gerekli yaptırımları uygulaması gerekmektedir, Avrupa' da olduğu gibi.:)
     
    Şükrü bunu beğendi.
  5. rctekneci

    rctekneci Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Kasım 2016
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    İSTANBUL
    İsmail Bey Tekrar Merhabalar,

    lütfen ekteki videoları izleyin,adamlar belkide ağ ile tutamayacakları balıkları olta ile yakalıyorlar.
    Benim bahsettiğim konu bu ülkemizde olta balıkçılığı az balık tutulması nedeniyle bu işten geçimini sağlayan insanlar için öncelikli değil ve ağ balıkçılığına yöneliyorlar.Düşünün lütfen ülkemizde de otomatik 10.000 iğne li oltalarla ve daha az maliyetle balıkçılarımız avlansa? halen ağ işine mi devam ederlerdi?
    benim prototip olarak hazırladığım sistem amatör keyif amaçlı balıkçılara yönelik,bu konuda farklı diğer projelerim profesyonel OLTA BALIKÇILIĞI na yönelik umarım birgün hayata geçirebilirim,yinede hazırladığım sistem ilk adım için başarılı diye düşünüyorum.
    Ayrıca ilk video nun 15. saniyesindeki adam da oldukça aç görünüyor ama yeterince balığı bu basit sistem ile avlayabildiği için ağ yerine olta balıkçılığı yapıyor:)


     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  6. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Sevgili Ümit önce şunu bir ayırt etmek gerekiyor. Olta balıkçılığını ülkemizde sadece Amatör Balıkçılar yapmakta ve işin içerisine amatörlük girince ( Amatör' ün tanımı: zevk için yapılan, her hangi bir maddi beklentisi olmayan ) anlamına gelmektedir ki bu sistemi amatör balıkçıların kullanımı sadece zevk amaçlı olabilir, aynı sizin yaptığınız gibi.

    Böyle düşünmeyi gerçekten çok isterdim, geçenlerde @şükrü kardeşimiz güzel bir konu açtı, Bkn o kadar çok balık varmış ki bizim güzel sularımızda özellikle Marmara denizi ve İstanbul' da. Gelişen teknoloji ve Profesyonel balıkçıların gözlerinin doymaması balık neslinin bu kadar azalmasına sebebiyet vermiştir.

    Yaptığınız prototip gerçekten çok güzel emeğinize sağlık, ancak kafa yapıları değişmedik çe profesyoneller sizin yaptığınız bu sistemi kullanmazlar. Sadece amatörbalıkçıların kullanımından öteye geçmez, aynı Rauf USLUER üstadımızın yıllar önce yapmış olduğu derin su avları için yapmış olduğu çıkrıklar gibi.

    El yapımı 12 Volt Çıkrığım.

    Ben size destek veriyorum, umarım yapmış olduğunuz bu sistem layıkı ile yerini bulur ve profesyonel balıkçılar sisteminizi kullanırlar.
     
    Şükrü bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş