1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Trilye-Ketenderesi ve Kapanca Meraları

'BURSA AV MERALARI' forumunda Kader ESENCAN tarafından 5 Ocak 2019 tarihinde açılan konu

  1. Kader ESENCAN

    Kader ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,939
    Alınan Beğeniler:
    2,067
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır.Şimdiki türkçe adı Zeytinbağı olmasına rağmen kimse bu ismi kullanmaya alışmamıştır. Özellikle balıkçılar ve yerliler arasında Trilye ismi kullanılır. İsmi üzerine her yerde zeytin ağaçları olan ve dolayısıylada enfes zeytinyağı üreten bir yerdir.Sitemizin bu forumu balık meraları üzerine olsada gittiğimiz yerlerin dokularına temas etmessek olmaz diye düşünerek bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

    Trilye yüzölçümü olarak o kadar da büyük bir yer değil. Fakat Kapanca-Ketenderesi taraflarına kadar dağlık oluşumların aralarında müthiş koylar var. Özellikle kamp kurmak isteyen tüm Amatör Balıkçılar için cennet niteliğinde. Tertemiz havası ve Marmaya özgü balıklarıyla size iyi bir av güncesi yaşatabilir. Aşağıda bu koylar ve çıkacak balıklarla ilgili detaylı bilgileri anlattık. Şimdi Trilyede en çok balık tutulan yer olan mendirekler ve limanın arkasında kalan kayalıklar hakkında sizi bilgilendirelim.

    Trilye Limanı Ege Denizi kıyılarındaki limanlar kadar bereketli olmasada kendine has balıkları ile balıkçıları mutlu edebiliyor. Özellikle Mendirek ve kayalıklardan KEfal-Zargana-Eşkina(Granyöz)-Karagöz-İspari-İzmarit-İstavrit ve Gelincik alabiliyorsunuz. Yem olarak bu bölgede en çok kullanılar Teke ve Zargana Fletosu çok iyi iş yapacaktır. En verimli olta takımları ise başda Şamandıralı takım ve Şeytan oltası. Bu takımlarla başta Karagöz ve Eşkina avlanılabilir. Kefal için Kıbrısa ekmeğin iç tarafı dışa gelcek şekilde dolayıp Çaparileride etrafına sararak olacaktır. Tabi bir kurşun yardımıyla ekmeği suyun 20-25 cm derininde bekletmek iri kefal avlamak için gerekli olabilir. İstavrit avı için ise genellikle akşam 19.00 dan sonra denemekde fayda var. Gerçi en son limanda av 17 den sonra yasaklanmıştı. Ama biliyorsunuz hemen hemen her liman yasaklıdır fakat bu asla balıkçıları durdurmaz.

    Limanın arkasındaki kayalık alanlarda da sıklıkla Eşkina avı yapılıyor.Gerçekden de Marmara'nın bu bölgesi Ege ye nazaran daha iyi eşkina avı veriyor. Egede yıllarca avlanmış biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabi buranın Eşkinaları genelde alınmayacak kadar küçüktür.Çünkü bu balık 20 kiloya kadar çıkabilen bir balık olduğundan 400-500 gr olanlarını iri balık sanıp sepetine atanlar var.Bunun önüne geçmek için devamlı çalışmalar yapıyoruz ama ne kadar başarılı oluyoruz tartışılır.

    Kayalıklarda avlanan diğer balıklarda Karagöz-İspari-İskorpit ve bol bol Gelincik. Yalnız havanın çok sakin zamanları pek av vermez onuda belirtmeliyiz. Genelde 2-3 knotlar av için daha iyidir.Çünkü deniz hafif çalkantılı olduğundan balık ürkmeden kıyılara yanaşabilir.Sakin havada bu pek mümkün değildir.Yüksek sesle konuşmalar,denize tutulan ışık ve diğer faktörler balıkların av vermesini engeller.

    Levrek avı için ise olumlu konuşmak ne mümkün. Görülmesi zor dolayısı ile avlanmasıda zor bir balıktır Mudanyada. Ancak Kapanca taraflarında avlayabilirsiniz ama orda da Zıpkıncı arkadaşlar durmadan dalış yapmaktadır.Fakat yinede haritada kırmızı daire içine aldığım yerlerden At-Çek denemenizi öneririz.

    Kapanca Bölgesi ve Ketendere

    Mudanya'da Balık Avı yapmak için belkide en iyi yerdir Ketendere.Kapanca Limanı,Kocakaya bölgesi ve derenin denizle buluştuğu koy, olta atmak için çok uygun yerlerdir.Yeri ve zamani bildiğinde çok güzel bir av günü yaşayabilirsiniz.

    Bu bölgeler genelde Zıpkıncıların çok rağbet gösterdiği alanlardır.Müthiş kayalık oluşumlar altlarında iri balıklar sakladığı için bazı zamanlar oltacak yer bulamaz sinirlenirsin.Ama yapacak birşey yok tabi. Balıkçılık her tür aktiviteye hizmet eden bir spordur.Genellikle Zıpkıncıları takip ettiğimizde buralarda Eşkina-Mezgit-Karagöz-Mığrı ve Dil balığının yakalanabilecek balıklar olduğunu görürüz.Kumluk sahillerde de Mırmır-İspari-Kalkan çıktığını zaten biliyoruz.Şimdi bu meraları incelemeye başlayalım.

    İlk olarak Ketendere koyu ile başlayalım.Burası ambiyansı ile herkesi etkileyecek potansiyele sahip bir Avlak.Fakat maalesef çok çeşit balık avlanacak bir yer değil.Genel anlamda suyun altı yosunluk ve hiç balık olacak gibi bir havası yok.Nitekim olta attığınızda yakaladığınız bol Dil Balığı-Kefal ve dere içlerine doğru yerli halkın bol yakaladığı İsrail Sazanı var.İspari ve ot balıklarıda gelen diğer balıklar.Bu balıklarla ilgilenmiyorsanız koy'un sol tarafındaki kayalıklardan av yapmak daha mantıklı.Haritada işaretlediğimiz yerlerde atarsanız Eşkina-Mezgit-İskorpit ve Karagöz avlamanız muhtemel.

    Eğer Dil Balığı avlayacaksanız yem olarak Akyem(istavrit-Zargana) kullanmalısınız.4-5 no iğne ile olta boşluğunu almadan öylece dibe bırakın.Yakalanması basit olacaktır.Diğer avlar için Teke-Karides ve bulabilirseniz Boru Kurdu iş yapar.

    Bir diğer av meramızda Kapanca Limana gelmeden Trilye'den yaklaşık 10 km ilerisindeki Pelekete Manastının önündeki koy.Kamp kurmak için çok güzel bie Avlak.Belki bereketli bir av vaad edemiyoruz ama kesinlikle doğanın güzelliklerinden zevk alacağınız kesindir.Tam yerini haritada ve resimlerle gösterdik.Bu bölgelerde kamp yapma imkanınız varsa mutlaka değerlendirin.

    Kapanca Limanı ve Kocakaya

    Kapanca yanyana iki tane koyu olan,içinde antik limanı bulunan bir Avlak Yeri.Koyları var ama kimsede kolay kolay buradan olta atmaz.Genelde burundan yada sağ taraftaki kayalıklardan şanslarını denerler. Bizcede en doğrusu budur.Daha çeşit balık çıkması açısından kısmen kırma taşlık sular tercih edilmeli. Tabi kumuk bölgeleride Mırmır açısından iyi değerlendirmeli.Çünkü burada özellikde gece 22 den sonra iri Mırmırlar alabilirsiniz.Kayalık bölgenin avantajı ise Eşkina ve Karagözlerin iri olması ve çok av vermesidir.Ayrıca İskorpit-Sargoz-Mığrı ve İstavritte bu alanlarda yakalanabilir.

    Ama size asıl önereceğimiz yer Kocakaya civarıdır.Eski balıkçı üstadların koymuş olduğu bu isimlerle anılan bu merada hem sualtı oldukça hareketli hemde derinlik yeterli düzeydedir.Yalnız olta takımınız Şamandıralı olmalı.Hedef balığınız ise Eşkina ve Karagöz...Gerçi suda İstavrit sürüsüne denk gelirseniz yeminizin yere değeceğinide hiç sanmıyoruz.Oldukça seri vuruşlarla çok rahat şekilde av verebilirler ve 1 saat içinde kovanızı doldurabilirsiniz.Baktınız ki İstavrite döneceksiniz takımınızı hemen küçük iğnelerle değiştirin.Şamandırayı çıkarıp hafif kurşun takarak avınıza devam edin.Hem böylece vuruşları daha iyi hissederek av yapmış olacaksınız.Bu da Amatör Balıkçılığın bu kadar çoğalmasınında baş sebebidir.Ama kayalıklar biraz girintili çıkıntılı olguğundan av yaparken dikkatli olmayı unutmayın.

    İstavritsiz zamanlar başda da dediğimiz gibi hedef balıklarınız üzerine takımlarınızı hazırlayın.Yem Teke ya da Akyem olmalı.Gündüzleri hem Zıpkıncıların olması hemde harami balıklarının çokluğu avınıza sekte vursada zaten buranın en verimli zamanı gece 22 den sonradır. Harami balıklar gider yerine Karagöz Eşkina-Mığrı-Mezgit ve hatta Lüfer gelir.Bu açıdan bakıldığında gündüzleri av yapmak insana saçma geliyor.Belki kumluk alanlarda şansınız deneyebilirsiniz.Eğer botunuz varsa koydan çıkarak bu bölgelere yanaşmanız çok avantajlı.Bir kere olta taktırma sorununu bertaraf edersiniz ve aynı zamanda Mercan Lüfer gibi balıklarıda yakalama şansınız artar.Tabi özellikle poyrazlı havalarda bu mümkün olmaz. Zaten rüzgar poyrazsa bu bütün Mudanyayı etkiler.Çünkü hem olta atmanız zorlaşır hemde deniz çok dalgalı olur.Böyle poyrazlı havalarda karşı taraftaki Narlı veya Fıstıklı tercihi daha doğru olabilir.

    t1.jpg t2.jpg t3.jpg t4.jpg t5.jpg t6.jpg t7.jpg t8.jpg t9.jpg t10.jpg t11.jpg t12.jpg t13.jpg t14.jpg t15.jpg t16.jpg t17.jpg t18.jpg
     

Bu Sayfayı Paylaş