1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Tatlısu Balıkları Somon Balığı

'TATLISU BALIKLARI' forumunda deniz34 tarafından 29 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ

    [​IMG]



    Gümüş parlak, koyu gri sırtı ve açık renkteki karnı bu balığın belirgin özelliğidir.

    Hormonların etkisi nedeni ile somonların rengi yaşamları boyunca değişir. En fazla 1, 50 metre uzun ve 35 kg olurlar. Kültür somonlarını vahşi doğa da yaşayan somonlardan normal gelişmiş olan yüzgeçleri ile ayırt edilir çünkü doğa da yetişen somonun yüzgeçleri kıvrıktır.

    Tatlı su balığı olarak dünyaya gelen bu balık, genç balıklar yeterince büyüdüklerinde denize göç ederler. Deniz suyuna geçiş yapmaları onlar için bir sorun teşkil etmez. Somon 3-4 yaşında cinsel olgunluğuna ulaşır. Bu dönemde somon yine denizleri terk eder ve yumurtalarını bırakmak için nehirlere doğru uzanmaya başlar. Burada akıma karşı yüzdüklerinden büyük engelleri, şelale ve insanlar tarafından yapılmış engelleri geçmek zorunda kalırlar. Yine de çok yol kat ederler ve bazen günde 100 km ilerlerler. Bu gezileri boyunca somon balığı gıda almaz. Kuluçka dönemi Ekim ile Aralık ayı arasındadır.

    Atlantik somon Kuzey Atlantik de ve buna dökülen tüm nehirler de bulunur. Çeşitli Pasifik somonlar sadece Kuzey Pasifik de ve oraya bağlı nehirler de yaşarlar.
    Acımasız aşırı avlanma ve su kirliliği nedeni ile vahşi somon stoku sürekli azalmaktadır. Buna karşılık günümüzde akva kültürlerinde başarılı bir şekilde kültür somonu üretilmektedir. En ünlü kültür ülkeleri Norveç, İrlanda ve İskoçya’dır.
    Meslek balıkçıları denizde somon avı için genel de ayaklı ağ ve uzun halatlar kullanırlar ama bunun yanı sıra başka birçok yöntem daha vardır. Somonlar nehirlerden tercihen yumurtlama göç döneminde avlanır. Yem olarak ringa balığı kullanılır. Azalan stok nedeni ile somon avı belirli rakamlarla sınırlanmıştır.


    Hazırlanışı :
    Izgara-kızartma-haşlama-Fırında olmak üzere değişik şekillerde hazırlanır ve afiyetle yenir.
    Somon ayrıca bir kültür balığı olduğu için yıl boyunca aynı kalite de bulunmaktadır.
    Kaynak :nurideniz
     
Yükleniyor...
Benzer Konular
  1. İsmail ESENCAN
    Yanıt:
    2
    Gösterim:
    5,032
  2. deniz34

    Tatlısu Balıkları Pirana Balığı

    Yanıt:
    2
    Gösterim:
    1,776
  3. cngerol
    Yanıt:
    4
    Gösterim:
    5,547
  4. Tarık Ersal
    Yanıt:
    6
    Gösterim:
    7,557
  5. kaptan03
    Yanıt:
    16
    Gösterim:
    11,856

Bu Sayfayı Paylaş