1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Mordoğan av meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 14 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Karaburun, Kösedere Kaynarpınar

    2292 eklentisini görüntüle

    İzmir'de Kıyı Balıkçılığı ve meralar hakkında makale yazmaya kalksan herhalde bir ansiklobedi boyutuna ulaşacaktır. Çünkü yol üzerinde ilerlerken sanki her baktığın yer bir Avlak Yeri görünümündedir. Özellikle Karaburun tarafına giderseniz inanılmaz güzellikde koylarla karşılaşırsınız. Balıklıova, Mordoğan, Kösedere, Kaynarpınar bunlardan sadece birkaçıdır. Bu sayfada sizlere Kösedere meraları hakında bilgiler vericez. Hangi mevsimde hangi balıkları avlarsınız bunlarada değinecez.

    Kösedere, Mordoğan Karaburun yolunun üzerinde bulunan ve Kaynarpınar limanına gelmeden önceki uzun kayalık sahillerin olduğu yerlerdir. Aynı zamanda burda Eğlenhoca ve İnecik köyleride bulunur. Birde kayalıklara başlamadan hemen önce Dereağzı plajı var. Burası kamp kurmak için ideal bir yer olsada Balık Avı bakımından pek verimli değildir. Bu plajdan sonra asıl olta atmanız gereken meralar başlar. Yani kısaca bunların hepsine biz Kösedere meraları diyoruz.

    Havasını ve mevsimini yakalayabilirseniz bu avlaklar son derece bereketli olabilir. Çünkü denizin dip yapısı balıklar için güzel bir yemlenme ve barınma ortamı oluşturduğundan çeşitlilik bakımındanda zengindir. Levrek, Mığrı, Karagöz, Sargoz, Ahtapot, Kaya Levreği, Hanos, Çupra ve kıyı olmasına rağmen Mercan burada oltanıza gelebilecek balıklardır. Mesela bizim en son Aralık 2014 sonunda yaptığımız ve videosunu aşağıda paylaştığım avda dört adet Mercan yakalandı. Ki burada artık balık mevsiminin bitiş zamanı olmasına rağmen. Gerçi daha sonra yunusların gelmesiyle meydan Mığrı ve Müren balıklarına kaldı ama olsun. Biz bu meraları biliyoruz ve sizede tavsiye ediyoruz.

    Şimdi size olta atmanız gereken yerleri anlatalım. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki buralar oldukça rüzgar alan bir yer. Özellikle poyrazlarda hava hem serin hem de yoğun dalgalı olur. Bu yüzden gelmeden önce Knotları iyicene incelemeniz gerekir. Bize göre en iyi hava 3-5 knotlu havalardır. Çünkü rüzgar dalgaları kayalara çok sert çarptırmaz ve sizde kolaylıkla av yapabilirsiniz. İkinci olarakda Levrek ve Sargoz bu tür havalarda iyi av verir. Yani Spin ve Şeytan oltası gibi takımlar iyi çalışır.

    Meranın Durumu

    Meramız girintili çıkıntılı kayalıklardan oluşur. Genellikle sudan yaklaşık 4 metre yukarlardan avlanırsınız. Ama deniz sakinse daha altlardan olta atabileceğiniz yerlerde vardır. Meranın hemen üstünde haritada da göreceğiniz üzere Karaburun-Mordoğan yolu bulunur. Aracınızı buranın müsait bir cebine parkedip aşağıya inebilirsiniz. İnmeside o kadar zor değildir. Fakat kayalıklarda yürürken dikkat etmeniz gerekebilir. Çoğu kişi ayağını burkup sakatlandı zira. Deniz ise 4-5 metre derinlikden başlar ileri gittikçede derinleşmeye devam eder. Başlangıçlar kayalık ilerleri kumluk ve bölüm bölüm yosunluktur. O yüzden oltanızı atarken yemin yosunluk alana düşmediğinden emin olun.

    Yazının başında saydığımız balıkların hepsini aynı zamanda yakalamak tabiki olmaz. Bunların belirli zaman ve akıntı durumları vardır. Mesela Nisan, Mayıs ve Haziran ayları Çupra, Karagöz ve Sargoz avlarının en yoğun yapıldığı zamanlardır. Temmuz ve Ağustos ufak ufak Mercan (özellikle kırmızı kuyruk) başlar. Eylül gibi artık Lidaki'de gelmiş, buna nadirde olsa Mırmır Balığıda eklenmiştir. Eylül ayının sonundan itibaren Aralık başına kadar buradan genelde her tür balığı alabilirsin. Tabi gerekli olta takımlarıyla... Levrek için At-Çek yapmanın belli bir mevsimi olmasada kış ayları genelde iri Trofe avları için en iyi zamanlardır. Gene yılın her mevsimi bu meralardan bol miktarda Mığrı ve Müren çıkar. Yem olarak Sardalya kullanmanız bu Yılan balıklarını yakalamak için yeterlidir.

    Bu bölgede Karadayı kardeşlerin yaptıkları avlarda Sardalya balığını yem yapıp üzerlerine 2 iğne saplatarak hem taktırma sorununu çözdüklerini hemde balıkları bu yem ile rahatlıkla alabildiklerini gördük. Tabi Sargoz bu yemi Levrek gibi tek seferde yemez. Belli aralıklarla tırtıklarken oltaya yakalanır. Siz bunun dışında Canlı Mamun veya Sülünez kullanarak da bu balığı yakalayabilirsiniz. Ama tek iğne olması önemli. Diğer yapılması gereken şey ise Kamış değilde Kasnak kullanmak. Bu sayede balığı daha iyi hissedip zamanında Tasmalama yapabiliyorsunuz. Tabi olmazsa olmaz birşey daha var. Oda denizin dalgalı olması. Sargoz olsun Levrek olsun son derece zeki ve ürkek hayvanlardır. Bu yüzden bu balıkları kıyıdan yakalamak büyük ustalık ister. Sizde bu yüzden kayalara vuran dalgaların beyaz köpükleri içinden çekmelisiniz. Sakin havada ve özellikle deniz berraksa işiniz çok çok zordur.

    Diğer balıklar için ise ikili, üçlü köstekler yapabilirsiniz. Çünkü ileriki kısımlarda kayalık oluşumlar olmadığından oltanız takılmaz. Yem olarak gündüzleri Madya ve Akyem, geceleri ise Mamun ve Boru Kurdu kullanmalısınız. İğne hedef balığa göre seçilir. Ama bizim tavsiyemiz çengel ve çapraz iğnelerdir.


    Kaynarpınar Meraları ve Dereağzı Sahili

    Kaynarpınar son derece sakin bir kıyı kenti. Biraz önce bahsettiğimiz meralardan net bir şekilde görülebiliyor. Genelde Amatör Balıkçılar buradaki limandan açılarak av yaparlar. Çünkü kıyıları o kadar çok balığa ev sahipliği yapmaz. Zaten mera diyebileceğimiz en güzel yerde liman mendireğinin açık denize bakan tarafıdır. Buradan Surf Kamış ile Karagöz, Çupra ve Mırmır alınmaya çalışılır. Fakat hemen ön taraflarda bol miktarda Sarpa ve Kefalde yakalanabilir. Şamandıralı Dip Kıbrısı ve ekmek ihtiyacınız olan tek şeydir. Burada dalan dalgıçlar bile genelde Sarpa ve Kefal vururlar. Limanın tekne giriş çıkışı yapılan yerindende Levrek için At-Çek yapılır ama o kadar sık av vermez. Geceleri ise bol miktarda Yılan Balığı vardır. Bazı geceler avı sadece 4-5 Mığrı ile sonlandırabilirsiniz. Eğer tekne ile açılırsanız balık avınız mutlaka daha iyi olacaktır. Özelliklede sualtında bir kayalık oluşum bulabilirseniz...

    Son olarak ismini bizim verdiğimiz Dereağzı Sahili hakkında yazalım. Buraya kayalıklarda avlanmadan önce bir kere geldik ve kamp kurduk. Son derece güzel ve sakin bir yer. Yazın sıcaklarında gelmiş olduğumuzdan 2 parça Mırmır ve İsparoz dan başka birşey alamamıştık. Ama Nisan Mayıs ayları için iyi balık verir kanaatindeyiz. Sualtı Kumluk olduğundan Mırmır yakalama şansı yüksek. Bunun yanında Lidaki, İsparoz ve Karagözde yakalanabilir. Nisan ayına kadar burada video çekimi yapıcaz. O zaman size net bir şekilde bilgi verebiliriz. Fakat burada illa av yapmanıza gerek yok. Kayalıklarda avlanabilir ama burada kamp kurabilirsiniz. Çünkü gerçekden kayalık üstünde dinlenmek çok zor. Ertesi gün her yeriniz kısım kısım dökülebilir.

    Kyn
     
    amorti35, Şükrü ve Kader ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş