1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Karşıyaka Bayraklı Av Meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 16 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İzmir Bayraklı Karşıyaka Avlak Yerleri

    Karşıyaka, İzmir'de ayrımcılığa neden olan güzel mi güzel ilçesi. Özellikle merkezinde son derece modern insanların yaşadığı, Bayraklı'dan başlayarak Mavişehire kadar uzanan muazzam sahil şeridiyle herkesin görmesi gereken bir yerdir.

    1675 eklentisini görüntüle

    Karşıyaka, Konak ve Kordon bölgesinin tam karşısında yer alır. Hatta sahilden balık yakalarken oraların manzaralarına bakıyorsunuzdur. Dolayısıyla Kıyı Avı hakkında her iki taraf içinde aynı şeyleri söylemek yalnış olmaz. Yalnız şunu belirtmekde fayda var. Kordon olsun veya Bayraklı ve Karşıyaka olsun kıyıdaki balık durumunu belirleyen en önemli faktör akıntının yönleridir. Bu nedenle akıntı hangi yöne doğru güçlüyse o tarafta balık çıkması daha olağan olur. En güzel balık alınan zamanlar dalgaların kıyıya çarpıp geri dönerken oluşan çalkantı zamanlarıdır. Böyle bir görüntüyü İzmir Körfezinde çoğu kıyıda görebilirsiniz. Ayrıca Bostanlı ve Mavişehir taraflarındaki kıyılarda özellikle Kefal ve levrek için uygun yaşam alanlarıda mevcuttur. İlerleyen bölümlerde bu bölgeler hakkında da detaylı bilgiler vereceğiz.

    İzmir merkezde daha öncede belittiğimiz gibi en çok tutulan balık Lidaki ve Çupradır. Daha sonra İsparoz, Levrek, Minekop ve Mırmır avları gelir. Zaman zaman Aktapot, Granyöz ve Gopezde yakalanabilir ama bu her zaman gerçekleşen birşey değildir. Mera olarak Bayraklı taraflarından başlayarak Mavişehire kadar devam eden her bölge olta atmak için müsait olsada Balık Avı açısından bereketli olmayabilir. Şimdi nerelerden olta atarsanız balık alabilirsiniz onu inceleyelim.

    Size ilk önereceğimiz yer Karşıyaka Nikah Dairesi civarlarıdır. Yılın balık göçleri sırasında en çok av yapılan yeridir. Burdan başlayarak Yunus heykellerine doğru gittikçe av kısmen seyrekleşmeye başlar. Bu çoğu zaman şahit olduğumuz bir durum. Zaten bu nedenle özellikle haftasonları buralarda yer bulmak büyük meseledir. Genelde yakalanan balıklar sanki çiftlik kaçkınıymış gibi 350-400 gram civarı olur. Yani Çupra olmaya yaklaşmış Kaba Lidakiler. Çok iri Çupralar ise daha çok ekim-kasım aylarında yakalanır. Bunlara yine aynı irilikde Minekop Balığı'da eklenir.

    Balık zamanı olarak bir takvim vermek gerekirse, Nisan-Mayıs gibi Çupra ve Kaba Lidaki av vermeye başlıyor. Sonra bu balıkların yerini Lidaki ve İsparoz alıyor. Eylül gibi başlayan Mırmır avı ve devamında yine Kaba Lidaki. Çupra ve yanında Minekop, Granyöz ile son buluyor. Tabi Ahtapot, Kalamar ve Vatoz avlarınıda es geçmemek lazım. Bu balıklarında sık sık av verdiği biliniyor. Levrek ve Kefal ise yılın her ayı yakalanabilir. Ama daha çok Bayraklı, Bostanlı ve Mavişehir taraflarında. Size haritada nerelerde deneme yapmanız gerektiğini gösterdik.

    Bostanlı ve Mavişehir demişken bu bölgelerede değinelim. Mera olarak sayabileceğimiz bir çok yer var. Mesela Bostanlı Balıkçı Barınağı civarları Çupra, Mırmır, Kefal ve Levrek avı için müsait meralardır. Aynı zamanda Mavişehirde villa konutlarının tatlısu ile denizin birleştiği alanları tam bir Kefal yuvasıdır. Gece ve sabah suyu At-çek Levrek avıda yapabilirsiniz. Tam yerini belirtmek gerekirse barınağın yanındaki bisiklet yolunu takip ederseniz bu merayı bulabilirsiniz. Gerçi haritada sizin için kırmızı daire içine aldık.

    Levrek için gümüş renk tonlarında sahteler idealdir. Gece avında Sardalya kullanabilir yada canlı Mamun ile bırakma yapabilirsiniz. Kefal avı için ise sabahın erken saatlerinde ekmek kullanarak Dip Kıbrısı yapın. Su üstü kıbrıslar genelde ufak kefallerin yemlenme alanıdır. Eğer ufak Kefal yakalarsanız Levrek için kullanabilirsiniz. Çünkü bu bölgede Levreğin en çok avladığı balık Kefaldir.

    Çupra ve Minekop avı için ise kaliteli bir Surf Kamış ve makineye ihtiyacınız var. Çünkü oltanızı 70-80 metre civarlarına atmalısınız. Avlandığınız meranın ilk 20-25 metresi kayalık olduğundan da oltanızı taktırmamak için çok hızlı bir şekilde çekmelisiniz. Yem Mamun ve iri Boru Kurdu ideal. İğne olarak 2-3 no çapraz çelik iğneler tercih edin. Misina, balıklar bazen 2-3 kiloluk gelebileceğinden en az 0,30 mm olmalı. Aşağıda bunlarla ilgili birçok video paylaştık. İzlerseniz daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Şimdide Bayraklı taraflarına uzanalım.



    KARŞIYAKA BOSTANLI BALIK AVI MERA RESİMLERİ

    1676 eklentisini görüntüle 1677 eklentisini görüntüle 1678 eklentisini görüntüle 1679 eklentisini görüntüle 1680 eklentisini görüntüle 1681 eklentisini görüntüle

    Bayraklı Avlak Bölgeleri

    Alsancak Limanın geçtikden sonra karşımıza Bayraklı sahilleri çıkar. Her yıl yüzlerce insanın piknik yapıp balık tuttuğu bu alanlarda size olta atabileceğiniz yerleri detaylıca göstericez. İlk olarak Bayraklı Köprüsü meralarıyla başlayalım. Balık zamanı başladığında en bereketli avlar bu kıyılarda yapılır. Bizimde birçok kez avlandığımız bu alan Lidaki, İsparoz, Çupra ve Minekop bakımından zengindir. Fakat çok büyük bir handikapı vardır ki o da pisliği. Burası mera olmak dışında aynı zamanda büyük bir park alanıdır. Bu nedenlede özellikle havanın güneşli olduğu zamanlarda çok kalabalıktır. Mangal yakanlar, İçki içenler ve balık avlayanlar bir arada bulunur ki bunun sonucunda da balık yerine genelde torba ve ayakkabı çekilir. Kıyılara birikmiş şişeler, domatesler ve patlıcanlardan bahsetmiyorum bile. Sonuç olarak Balık Avı kısmen bereketli ama ortam son derece sağlıksızdır.

    Mayısla beraber kasım sonuna kadar av yapılabilir. Sahil şeridi üzerinden Lidaki, İsparoz ve Çupra yakalanırken kayalık taşlık kısımlara doğru Kefal, Levrek ve Minekop av verir. Ama ortak bir kanı oluşmuştur ki buranın kefali yenmez. Zaten İzmir'in merkezinde yenilebilir Kefal olarak bir tek Güzelbahçe tarafı gösterilir. Bize görede Tuzla tarafında yakalananlarında yenilebileceğidir. Bununla ilgili detaylı bir araştırma yapıp yakın zamanda sizinle paylaşıcaz. Şu an için net bir bilgi veremiyoruz.

    Bayraklı köprüsünün ilerisinde birde havuz merası var. Baktınız ki köprü civarı kalabalık ve pis hemen o tarafa doğru gitmenizi öneririz. Çünkü gerçekden burdan da iyi Lidaki ve Çupra alınabiliyor. Hatta 2014 Mayıs ayı oradan Vedat arkadaşımız çok güzel Kaba Lidakiler aldı. Takımlarını incelediğimde 4 no çapraz iğne, 75 gr kurşun ve yem olarakda Boru Kurdu kullanıyordu. O sıra oltamız olmadığından deneyemedik. Ama sonuç olarak kırmızı daire içine aldığım yerden mutlaka denemeler yapın.



    Avlak Yeri olarak Bayraklı'da bir diğer merada belkide hiç rüzgar almayan Turan bölgesi. Buraya giriş kısmen yasaktır fakat birkaç oltacının demir parmaklıklara bağladığı kot pantolon sayesinde atlamak basit. Sonrasında Metronun geçtiği raylar üzerinden meraya geliyorsunuz. Fakat özellikle belirtmek istiyorum ki karşıya geçerken dikkatli olun. Aniden bir metro gelebilir. Burasını detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse, Bayraklı otoyolu üzerinde demir parmaklıklarda örülü yaklaşık 500-600 metrelik bir alandır.

    Başlangıcı Arena Diskosu, bitişi ise Tersanedir. Denizin orta kısmında betondan bir duba görülür. Bazı oltacılarda kayıkla bu dubanın üstüne çıkarak avlanır. Bizde ilk defa bu bölgeye gittiğimizde hayran kalmıştıK. Çünkü sessiz ve rahat olta atabileceğiniz bir yer. Fakat tedbir amaçlı 2-3 kişi girmeniz daha mantıklı. İçki içen arkadaşlarda bulunur zira. O gün biz birşey yakalayamasakda yaklaşık 100 metre ilerimizde bulunan arkadaşlar bir Kaba Lidaki ve birde Kefal aldılar. Zaten Kefal avlamak isteyenler için çok cazip bir yer. Arabayla gelirseniz karşı caddedeki benzin istasyonu parketmek için ideal. Yolun deniz tarafında park yeri yok çünkü. Gelenler genelde motor veya bisikletle geliyorlar. Zaten detayları size haritada gösterdim. Resimleride aşağıda paylaştım. Bu yüzden fazla üzerinde durmadan olta atabileceğiniz bir başka meraya geçelim.

    Şimdi bahsedeceğimiz yer diğer meraların aksine son derece rüzgarlıdır. Arka alan boş olduğundan cereyan yapar. Yol üzerinde giderken çoğu bölgenin denizi sakin ama buranın dalgalı olduğunu görürsünüz. Bu nedenle tavsiye etmeyeceğimiz bir Avlaktır. Ama sabırlı olupda Surf Kamışınızı 80 metre civarı atabilirseniz Çupra alma şansınız var. Ayrıca buradan denize tatlısu aktığından bol miktarda Kefal avıda yapılabilir. Henüz şahit olmamakla birlikde bu bölgeden Levrek çıkabileceğinide düşünüyoruz. Yakın zamanda buraya gidip denemeler yapıcaz. Sonuçları Av Raporları bölümümüzden görebilirsiniz. Avlağı haritada gösterdik ama detaylı anlatmak gerekirse, limandan başlayarak Tepekule ve Megapol kulelerinin ön kısımları diyebiliriz. Zaten daha ilerisi Bayraklı Köprüsü ve Nikah sarayıdır.

    Karşıyaka, Bayraklı ve Bostanlı meralarının balık çıkan yerlerini size anlatmaya çalıştık.

    İZMİR BAYRAKLI BÖLGESİ AVLAK YERİ RESİMLERİ

    1682 eklentisini görüntüle 1683 eklentisini görüntüle 1684 eklentisini görüntüle 1685 eklentisini görüntüle 1686 eklentisini görüntüle 1687 eklentisini görüntüle 1688 eklentisini görüntüle 1689 eklentisini görüntüle

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016

Bu Sayfayı Paylaş