1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Karadeniz'de nesli tükenmiş olan balıklarımız

'DENİZLERİMİZ GENEL BİLGİLER' forumunda deniz34 tarafından 15 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ



    [​IMG]



    Denizlerimizde, bilhassa Marmara ve Karadeniz'de 25 yıl öncesine kadar çeşitleri bol olan ( 50 tür) balıklar ve kabuklu canlılar bulunmaktaydı. ( Bunlar; Tekir, Barbun , İstavrit , Kıraça, İspari, İlarya, İzmarit, Kalkan, Karagöz, Kaya balığı, Sinarit, Palamut, Torik, Zindandelen, Altıparmak, Lüfer, Kofana, Çinakop, Kefaller, Levrek, Hamsi, Gümüş , Çaça, Sardalye, Dilbalığı, Mezgit, Orkinos, Yunus, Mersin, Kılıç, Gelincik, Minakop, Zargana, Tirsi, Eşkina, Vatoz, Köpek balığı, Karadeniz Alabalığı, Dülger, Uskumru, Kolyoz, Karides, Istakoz, Pavurya, İstiridye, Midye, Kalamar, Kupes, Kötek balığı )

    Bunların çoğu göç balığı olmasına rağmen ( Istakoz, Pavurya, Kırlangıç, Karides gibi) canlılar da Marmara Denizi’nde yumurtalarını bırakırlar ve nesillerinin devamını sağlarlardı.
    Zamanımıza gelindiğinde ise bu balık türlerinin çoğu azalmış hatta bazıları yok olmuş ve kalanları da nesillerinin devamı için Karadeniz’imizi ve Marmara Denizi’ni terk etmek zorunda kalmışlardır.
    Ortalama olarak 7.000.000 kişinin geçim kaynağının oluşturan ve dolayısıyla büyük bir gelir ve geçim kaynağı olan denizlerimiz giderek balıksızlıktan adeta bir çöl halini almıştır.
    Denizlerimizdeki balıkların bu hale gelmesinde bilinçsizce, acımasızca avlanma ve günü kurtarma yatmaktadır.
    Ayrıca balıkçı gemilerinde kullanılan son teknolojik elektronik cihazlarında ( Sonar ve dikey balık bulucu cihazları) payı da çok yüksektir.
    Bu noktadan hareketle şu anda Karadeniz’imizde hayatta kalan son balık nesillerini ve nesli tükenenleri aşağıda bilgilerinize sunuyorum.
    Hayatta kalmaya çalışan türler:
    1- Palamut 2- İstavrit 3- Lüfer, Çinakop 4- Hamsi 5- Çaça 6- Sardalye 7- Yunuslar 8- Yavru Mezgit 9- Yavru Tekir 10- Kefal 11- Levrek 12- İlarya 13- Karides 14- Köpek balıkları 15- Vatoz 16- Kıraça
    Yok olan türler :
    1- Kalkan 2-Zindandelen 3-Kofana 4-Mersin 5-Kılıç 6-Uskumru 7-Kolyoz 8-Taş balığı(Karagöz) 9-Pavurya 10- Gelincik 11-İzmarit 12-Kaya balığı 13-Orkinos 14-Karadeniz alabalığı 15-Dil balığı 16-Eşkina 17- Kötek balığı 18-Tirsi 19-Zargana 20-Minakop 21-Kupez 22- Kalamar 23- Midye 24-Istakoz 25- Altıparmak 26-İstiridye 27- Kupes
    kaynak: nurideniz
     

Bu Sayfayı Paylaş