1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Kandilli av meraları, avlak yerleri

'İSTANBUL AV MERALARI' forumunda Kader ESENCAN tarafından 16 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. Kader ESENCAN

    Kader ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,939
    Alınan Beğeniler:
    2,067
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İstanbul, Kandilli, Vaniköy, Kuleli

    İstanbul'un Avrupa Yakasında konumlanmış bu 3 kıyı şeridi binlerce insanın Balık Avı sporunu icra ettiği boğazın sadece ufak bir bölümüdür. Ufak bir bölümü ama en dar kısımda yer alırlar. Böylece göç zamanı kıyılara yanaşan balıkları avlama bakımından kısmen bir avantaj sağlanır.

    2517 eklentisini görüntüle
    Boğazın merkezi sayılan bu kıyılar haricinde Beykoz, Çubuklu, Kanlıca, Beylerbeyi, Şemsipaşa ve Moda sahilleride Avrupa Yakasının kıyılarını oluşturan diğer semtlerdir.

    Marmara dedikmi çıkan balıklar aşağı yukarı bellidir ve Boğaz boyunca her merada bulunan İstavrit, Sardalya ve İzmarit yakalaması en kolay balıklardandır. Ama asıl hedef balık tabiki Lüfer familyası üyeleri. Bu balık karadenizden giriş yaptığı andan itibaren ortalık tabiri caizse savaş alanına döner. Girişe kurulan Troller, etrafa atılan ağlar, köprüler ve belli kayalıklarda hıncı hınç insanlar. Hepsi bu ailenin fertlerini yakalamak için yoğun uğraş verirler. Öyleki bazı yerlerde olta atmak için sıra beklemeniz bile gerekebilir. Tabi boğazda sadece Lüfer çıkmaz Palamut ve Levrek avıda sık şekilde yapılır. Yalnız bunların kaymağını kıyı balıkçıları değil çoğunlukla tekne avcıları yer. Kıyıdan av yapanlarda çoğunlukla İstavrit, Sardalya, Gümüş, Eşkina ,İzmarit, Zargana ve Kefal gibi balıklar av verir. Yalnız İzmarit lüferler giriş yaptığı anda ortadan kaybolurlar o ayrı.

    Şimdi bizde size nerelerden Lüfer ailesini yakalayabileceğinizi anlatmaya çalışıcaz ve ilk olarakda Kandilli, Vaniköy ve Kuleli sahilleri ile başlıyoruz.

    Öncelikle size önereceğimiz mera Kandilli Vaniköy parkı. Burada özellikle eylül sonrası çok güzel balık avları yaşanır. İri İstavrit ve Sarıkanat oltalara gelerek balıkçıların yüzünü güldürür. Bazı balıkçılar 12 li Çaparilerle avlanır ve hemen hemen hepsi dolu şekilde kıyıya gelirler. Bazılarında Çinekop çıktığıda çok görülür. Tabi şimdi diğer yerlerde çıkmıyormuş izlenimi olmasın. Olta atılacak her yerde bu balıkları alma şansınız var. Çünkü bunlar gezici balıklardır ve akıntı nereye giderse o yöne doğru ilerlerler. Çoğu durumda da Lüfer ve Levreklerinde kıyılara doğru sürdüğü olur. Bizim amacımız bu bölgede Avlak bilmeyen balıkçılarımıza olta atmak için nezih olan yerleri tavsiye etmektir. Yoksa bilirsiniz İstanbul tekin olmayan insanlarla dolu. Bir çok park ve beton sahillerde çok fazla taciz olmakta. Aynı zamanda bazı balık türleride belli meralarda av verirler. Mesela Mırmır, Eşkina, İspari, Kalkan gibi. Bizde bildiğimiz kadarı ile sizlere bu yerleri anlatacağız.

    Vaniköye gelmişken Vaniköy caminin ön kısımlarından da yine denemeler yapabilirsiniz. Bu bölgede iyi bir Avlak yeridir. Ordan Kuleliye geçerseniz ilk önce uğramanız gereken yer Kuleli Askeri Lisesinin komple ön taraflarıdır. Buraya giderken bir oturak alıp birde çayınızı getirirseniz boğaza karşı süper bir av yapmış olursunuz. Tabi bu dediğimiz kış ayları değil. Çünkü Ocak-Şubat-Mart ayları balıklar derinlere doğru gittiklerinden kıyılar bereketsizdir. Tek tük İspari, Eşkina, Kefal ve İstavrit alınabilir o kadar. Kuleli'de köşe kayalıklarından da Rapala ile bol Sarıkanat avı yapılır. Aynı zamanda burdan Eşkina, İskorpit, Pisi ve İstavritte sürekli yakalanan balıklardır. Kuleli'nin bir diğer cazip tarafıda akıntının diğer semtlere göre nispeten daha az olması. Böylece özellikle haftasonları takılan oltaları açmak için uzan süre uğraşmak zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda da en çok İstavrit yakalanan yer olma özelliğini taşır. Bunu bilen oltacılarda Kuleliden asla vazgeçmez. Kandilli taraflarına doğru gittiğimizde aynı kurallar burda da geçerlidir. Boğazdaki yalıların ön kısımları sahiller kısacası her yerde olta atılabilir. Yoğun akıntı ve yaklaşık 40 metre civarı derinlik vardır. Bazı alanlar daha çok balık çıktığına inanıldığından haliyle çok kalabalıktır. Aşağıda resimlerde de gösterdiğimiz gibi az ilerisi de nispeten daha sakindir. Buralara kargaşadan uzak olmak isteyen balıkçı dostlarımız gelir daha ziyade. Çünkü her kalabalığın içinde düzensiz ve terbiyesiz insanlar mutlaka bulunur. At-Çek için denemeler yapmak isteyenler ise Küçüksu Deresi civarında olmalılar. Aynı zamanda burada Kefal ve Zarganada bol miktarda av verir.


    Hangi Takım ve Hangi Yem?

    Yem potansiyeli İstanbul'da maalesef İzmir kadar bereketli değil. Zaten çoğu yemde İzmir'den gelir. Burada Teke ve Karides en çok kullanılan yem olsada Sülünez ve Borukurdu'da özellikle Eşkina ve Mırmır avı için özellikle tercih edilmelidir. Olta takımı olarakda eğer kayalık meralarda iseniz Şamandıralı takım tercih edin. Çaparilerde ise kapalı havalarda koyu yeşil renk kullanmak daha mantıklı. İzmarit için 9-10 no iğne uygun olacaktır. Mırmır için ise klasik 4-5 no çengel iğneler her zaman iş yapar. Kurşun ise 100 gr ideal diyebiliriz. Zaten Hangi Balık Nasıl Yakalanır? bölümümüzde bunları detaylıca anlattık. Oradan inceleyebilirsiniz. Lüfer avı için ise asansör takım tabir edilen oltayı ustaysanız deneyebilirsiniz. Yoksa Zoka ve Hırsızlı takımlar kullanın.

     
  2. AYTAÇ AKINCI

    AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesaj:
    802
    Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    MARMARA - EGE
    Ben bu merada balık tuttum.
    4 kraça geldi.
    Sende balık tutmak için deneme yaptın.
    Hatırla yahu ! Tekne + organizasyon + Nasuhi bey ! :D:D:D
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Abi kıraçacı sensin, ben elime oltayı alır almaz çinekop yakaladım naberrrr.:D

    708-1479405058-be70f11bcb73a1c05c6ceb2fcbef13b5.jpg
     
    Şükrü ve AYTAÇ AKINCI bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş