1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

'JİGGİNG BALIK AVCILIĞI' forumunda Ergin tarafından 7 Nisan 2012 tarihinde açılan konu

  1. Ergin

    Ergin Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Mart 2012
    Mesaj:
    37
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Web Sitesi:
    Eski oltacı ustalarımızın, zamanında en favori avlanma şekli olan dikey seğirtme, zamanla sadece bölgesel olarak, çok az uygulanır olmuştur. Esasen daha çok Japonya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde 20 yılı aşkın bir süredir başarı ile uygulanmakta iken, son 15 yılda tüm oltacılar tarafından benimsenerek dünyaya yayılmıştır. Özellikle taşlık, kayalık bölgelerde ağların, trollerin ulaşamadığı yerlerden çıkarılan iri balıklar, bu disiplini daha çok uygulanır hale getirmiştir. Ülkemizde de sessiz sedasız, iri balıkları cımbız ile çeker gibi kayalardan alan, türlerinin en büyük boylarını profesyonel oltacıların nadiren yakalayabildikleri balıkları, bu disiplini uygulayarak yakalayan bir avuç amatör oltacının sırrının gün yüzüne çıkması sonucu çabucak duyulmuş ve son birkaç yıldır oltacılarımız arasında da hızla yayılmıştır.
    ‘’to Jig‘’ İngilizcede zıplatmak, dans ettirmek anlamındadır. Jigging ile yapılan da; simetrik ve asimetrik kesimli, çeşitli metallerin karışımı ile belli ağırlıklarda imal edilen ve üzerlerindeki kesiminden dolayı zıplatma anında aksiyon alabilen yapay kandırıcılara monte edilen iğneler ile balık yakalamaktır.
    Ülkemizde uygulayıcısı gün geçtikçe artmakta, lakin bir taraftan da sonuç alamadıkları için, aynı oranda vazgeçen amatör oltacıların sayısı da artmaktadır. Bu vazgeçişte, pratik bilgilerin yanlış aktarılması, yanlış ekipman seçimi başlıca etkenlerdir.
    Bu yazımda jigging için kullanılacak malzemeleri ve uygulamalarını hep birlikte sırasıyla gözden geçireceğiz.
    Yardımcı ekipmanlar;
    Split ring (bölünen halka); oltacılıkta çok sık kullanılan iğneleri, fırdöndüleri montaj yapmaya yarayan, üzerine basmak suretiyle arası açılabilen çift halkadır. Bu halkaların jiggingte kullanılacak olanları, kesinlikle taşıma değeri üzerinde yazılı, paslanmaz olmalıdır. Dikey yüke maruz kalacağından kaliteli markaların modellerinden seçmekte fayda vardır. Bu halkalar, sadece ve sadece ana takımın jiglere bağlantısında kullanılmalıdır. Üzerlerine jig iğneleri ve ana beden bağlanmamalıdır. Uygulama esnasında iğne ipleri veya ana beden halkanın arasına girerek, hasar görmesine ve kopmalara sebep olabilir.
    Solid ring (bütün halka); tam, eksiz, yani kaynaksız halkalardır. Bu halkaları, makinemizden gelen ipe bağlı şok lideri ve iğneleri monte etmek için kullanmalıyız. Bu halkaları da seçerken, split ringin çekme kuvvetinde, hatta bir üst örneğin 50 lb daha kuvvetli olanlarını kullanmakta fayda vardır. Hem makineye binecek güç, hem de iğlerin balığı tartmasından dolayı esas yük bu halkalardadır. 8 şeklindeki solid ringler kullanım açısından daha pratiktir, üst halkaya makineden gelen lider bağlanırken, alt halkaya iğneler monte edilir ve split ringe takılır.
    Bu her iki yardımcı ekipmanda, kaliteli markaların çekme değerleri test edilmiş ürünlerini kullanınız.

    Shock Leader; şok emici lider misinalar, olta takımınıza balık bindiğinde şok etkisini absorbe edebilen, esneyerek takımın kopmasına mani olan, normal misinalara göre daha kuvvetli imal edilen özel misinalardır. Bu misinalar 2 tiptir; fluorocarbon shock leader ve monoflament nylon shock leader. Sıklık ile ‘’leader (lider)’’ olarak satılan misinalar ile karıştırılırlar. Aslında her misinayı lider olarak kullanabilecek olsak dahi, jiggingte derin sularda dikey çalışıldığından, ani yük binmelerinde, yükün etkisini azaltacak bu özel misinaları kullanmak gereklidir. Kimi oltacılar tarafından normal fluorocarbon misinalar kullanılsa da, bu misinalar esnemedikleri gibi, hem fluorocarbon hem shock leader özelliğine sahip misinaların esneme özelliğine ve kuvvetine asla erişemezler. Fluorocarbonun tartışmasız görünmezliği her zaman bir avantaj olsa da derin sularda örneğin 70 mt ve üzeri derinliklerde mono shock leader de kullanılabilir.

    Olta ipleri; Jigging için kullanılan makinelerde misinalar yani monoflament misinalar kullanılmaz. Bu misinaların esneme oranı (markası ve kalitesine göre) derin sularda yüzde 25 ila 45 arasında değişmekteyken, dynemaa veya spectra tipi olta iplerinde yüzde 3 ile 15 arasına düşmektedir. Jigi zıplatabilmek ve aksiyon verebilmek için esnemeyen olta iplerine ihtiyaç vardır ki olta ipleri aynı çeker değerde monoflament misinalara göre çok daha ince yapılı olduğundan, sudaki sürtünme oranları düşüktür ve dibe daha çabuk ulaşırlar. Jigging için özel imal edilen 10 mt’de bir renk değiştiren olta iplerini kullanmak, dipten yukarı jiginizi kaç mt’lere çektiğinizi ve tekrar eden süreçte uygulamanızın takibini kolaylaştırır. Makinenizin kapasitesine göre minimum 300 mt’lik olta ipi yüklemeniz her zaman sürprizlerle dolu denizlerde size güven verecektir. Light, yani hafif jigler (Madai,Tenya,Inchiku) ile devamlı çalışmayacaksanız, 50 ile 80 lb arasında yine makinenizin kapasitesine göre, yuvarlak formlu, test değerleri gerçek olan, dünyada tanınmış markaların olta iplerini tercih ediniz ki tiftiklenme, tuzlu sudan zarar görme, kopma gibi sorunlar ile karşılaşmayın.
    Ring pliers (Halka açıcı pense); bu penselerin üst uç kısmında, üst ve alt yüzeylerinde split ringleri açmaya yarayan çıkıntılar mevcuttur. Split ringler diğer halkalara oranla daha güçlüdür ve normal penseler ile açılmazlar. Bu penseleri seçerken, basma kuvvetine dikkat ediniz. Jigleri değiştirmek için sıklık ile kullanılacak olan bu özel penselerin piyasada birçok modeli mevcuttur. 150-200 lb basma kuvveti olanları ve olta ipi kesme bıçakları olanları seçiniz ki ayrıca ip makası bulundurma zorunluluğunuz ortadan kalksın. Diğerleri sıkı ve kuvvetli halkaları açamayacağı gibi teknenizde size değişim yaparken vakit kaybettirir.

    Assist Line; İğne ipleri, Jigginte kullanılmak için tasarlanmış özel iğnelerin montajında kullanılan iplerdir. 2 çeşittir; İçi boş olanlar ‘’Pipe type’’ iğne bağlamak içindir, bu iplerin içi boru gibi boştur, özel örme olan bu iplerin içinden, uç kısmı küçük açılıp-kapanan bir göze sahip ince tığa benzer özel aparat geçirilir ve bağlayacağınız boy belirlenerek, ipin uç kısmından halka yapmaya yaracak bir boşluk bırakılarak, ucu tekrar tığın çıktığı yerden geri çekilir ki bu esnada içi boş olan ip uç kısmında halka olmuş ve içi de dolmuştur.
    ‘’Ring type’’ iğne bağlamak için genelde kevlar malzemeden mamül, içi dolu iğne ipleri kullanılır. Bu tip ipleri iğneye kullanacağımız ölçü kadar kesip, 2 kat halinde bağlarız.
    Her iki tip ipi de iğnenin halkasından geçirerek iğneyi de içine alacak şekilde kendi etrafında bir düğüm atılır. Bu herhangi bir terslik anında ipin halkadan kurtulmasını önler. İğne dirseğinin yarısı kadar bırakılan düğüm sonrası pay üzerine naylon makara ipi sıkıca sarılarak Japon yapıştırıcısı ile sabitlenir. İğne halkasının biraz üzerinden ölçü alınarak ipin iğne üzerindeki bitiş noktasına kadar kesilecek bir makaron geçirilerek ısıtılır, bu hem düğümünüzü koruyacak hem de ısıtılan makarona şekil verilerek iğnenin dik durmasını sağlayacaktır. İğne iplerinizi, test edilmiş çeker değerlerini kontrol ederek alınız.

    Assist Hook ; Jig iğnelerine verilen isimdir. Bu iğneler, çift tırnaklısından, sarı, siyah, krom renklisine kadar bir çok renk ve şekilde üretilir. Bazı isim yapmış markaların iğneleri turnuvalarda kullanıldığından, kullanım sonrası yıkasanız da paslanır, sebebi balığın ağzında koparak kalacak iğnenin, bir müddet sonra paslanıp çürüyüp düşmesini garanti etmektir. Geniş ağızlı, uç kısmı iğne halkasına yakın yükseklikte, palaya paralel ve muhakkak test edilmiş çekme kuvvetine sahip, çabuk körlenmeyen iğne modellerinden seçiniz. İğne palasına paralel açıda olan ve uç kısmı iğne halkasına yakın ölçüde yüksek olan modeller, dibe daha zor takılır. İğne en önemli malzememizdir, jigin aksiyonlarıyla uyumlu, ucunda takılı olduğu halkaya dönüp takılmayacak şekilde monte edilmiş olmalı ve hareket anında, çevresinden geçen bir balığa bile takılabilmelidir. Bu yüzden en kalitelilerini kullanmaya özen gösteriniz.
     
  2. AYTAÇ AKINCI

    AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesaj:
    802
    Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    MARMARA - EGE
    Cevap: Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

    Cevat ,

    Değerli bir bilgi paylaşımı olmuş , teşekkürler.
     
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

    Değerli bilgi paylaşımın için teşekkürler Cevat abi, bu bilgileri artık pekiştirip uygulamaya sokmanın zamanı geldi artık.;)
     
  4. AYTAÇ AKINCI

    AYTAÇ AKINCI Üye Balıkçı

    Katılım:
    29 Şubat 2012
    Mesaj:
    802
    Alınan Beğeniler:
    121
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    MARMARA - EGE
    Cevap: Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

    Cevat bey ,

    Size bir sorum olacak , bugün jig'le balık avı yapmaya karar veren arkadaşlarımız nasıl bir kamış ve makina seçmelidir.

    Daha doğrusu jigle balık avında gelecek olan balığın ağırlığını bilmiyoruz.
    Bir jig kamışının çekeri ne olmalıdır ? ve kullanacağımız makinanın özellikleri hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
     
  5. Ergin

    Ergin Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Mart 2012
    Mesaj:
    37
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Web Sitesi:
    Cevap: Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

    Aytaç Abi, isterseniz diğer konuda devam edelim :) aynı anda ben de yeni konu açmıştım ;) umarım yardımcı olur ve konu ile ilgilenen oltacılar doğru seçimler yaparlar..:)
     
  6. filinta35

    filinta35 Tba Okuru

    Cevap: Jigging'de Yardımcı Ekipmanlar

    Cevat Abim paylaşım için teşekkürler.:)
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş