1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Üstadlar Havadan Batı Karadeniz Kıyı Turum (1)

'Talip GİRGİN' forumunda Talip Girgin tarafından 2 Ocak 2012 tarihinde açılan konu

  1. Talip Girgin

    Talip Girgin ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesaj:
    770
    Alınan Beğeniler:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    Marmara ve Trakya
    Web Sitesi:
    [​IMG]

    Sevgili arkadaşlar bildiğiniz gibi 20.11.2011 tarihinde yayınladığım bir bildiride; birkaç günlüğüne Karadeniz sahillerinde ne var ne yok bir gezintiye çıkacağımı yazmıştım. Hatta “Karadeniz’de küçük bir Tsunami olsa Sazlıbosna da (Sazlıdere) kalkan balığı tutabileceğimizden bahsetmiştim!
    Nihayet bu gezimi sonlandırmış bulunuyorum. Tek kişilik hava aracıma bindiğim gibi İstanbul boğazından çıkış yapıp rotamı batıya çevirdim. Hedef noktam İğneada.

    [​IMG]

    Rumelifeneri’nden’ başlayıp, Kumköy, Terkos, Karaburun, Yalıköy, Çilingoz, Kastro, Kıyıköy, Panayır iskelesi ve İğneada sahillerini karış karış inceledim. Gördüğüm her şeyi siz değerli okuyucularım ile paylaşmak için birkaç gündür harıl harıl çalışıyorum.
    Öncelikle, Karaburun Kilyos arası Karadeniz’e paralel kıyı şeridimizdeki toprak ve yeraltı sularımızın kaybına büyük ölçüde zarar veren madencilerin, köstebek gibi topraklarımızı kazdıklarına şahit oldum.
    *Maden çıkarılması için yapılan kazılar sonucunda çevre bozunmaları yaşanmaktadır. Arazi yapısı değiştiği için toprak yapısı, yeraltı ve yerüstü sularının drenaj sistemleri bozulmakta ve kirlenmektedir. Doğal bitki örtüsü ve toprağın verimli kısmı yok edilmekte, bunun sonucunda toprakta zehirli maddeler birikmektedir. Maden ocaklarında açılan boşluklar doldurulup buralara hızlı büyüyen ağaç türleri dikilerek çevreye verilen zarar en aza indirilebilinir.
    ** Açık madencilik doğa alanlarını, ormanları ve yaban yaşam alanlarını tahrip eder. Bu da erozyona ve tarım alanlarının tahribatına sebep olur.
    Yağmur, kaybedilmiş bitki örtüsünün altındaki toprağı akarsulara ve su akıntılarına taşıdığı için biriken tortularla suyolları kirlenir. Bu balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve nehir kanallarının ve akışın yönünü değiştirerek sellere neden olabilir.
    Ağır metaller alt üst edilmiş bu topraklardan geçip suya karıştığında yerüstü sularında ciddi bir kirlenme riski oluşur, sulak alan suyunu kaybettiğinde su yatakları tahrip olur.
    Açık madencilik madenlerde yaratılan kömür tozu ve toprak yüzeyini yok eden makineler nedeniyle toza ve ses kirliliğine neden olur.
    Kömür madeni kapandıktan sonra da arazi uzun bir dönem boyunca kirletilmiş olarak kalır.
    Pek çok ülke açık kömür madenciliği alanları için ıslah etme çalışmaları istese de, su kaynaklarına, tahrip edilmiş yaşam alanlarına, kötü hava kalitesine verilen bütün çevresel zararların geri alınması çok uzun zaman gerektiren ve sorunlu bir süreçtir. Toprak tahribatı çok büyük boyutlardadır. Amerika’da, 1930-2000 yılları arasında kömür madenciliği 2,4 milyon hektardan daha çok orman alanını tahrip etti. Madencilik tarafından yok edilmiş alanları yenilemek oldukça zordur çünkü madencilik süreçleri toprağa ciddi anlamda zarar verir. Örneğin, Montana’da yeniden ağaçlandırma projelerinin başarısı %20-30 oranında, Kolorado’da ise bazı eski maden alanlarında dikilen meşe ağaçlarının sadece %10u hayatta kaldı.
    Çin’de kömür madenciliği 2004 tahminlerine göre tahmini 3,2 milyon hektar arazinin toprak kalitesini düşürdü. Madenlerin atık arazilerinin yenilenme oranı ise sadece %10-15.

    [​IMG]

    Bu önemli bilgileri size aktardıktan sonra gelelim bu maden ocaklarının son durumlarına. Yer altı sularının üzerindeki toprak baskısı azalınca, yer altı su kaynaklarımız bulduğu çatlaklardan yeryüzüne çıkarak mevcut maden ocaklarını yapay göl haline getirmektedir.
    Oysa yukarıda da söz edildiği gibi; “Maden ocaklarında açılan boşluklar süratle doldurulup buralara hızlı büyüyen ağaç türleri dikilerek çevreye verilen zarar en aza indirilebilinir.”
    Ancak doğaya ve eko sisteme verdikleri zararları görmezden gelenler bu göletleri adeta onur nişanesi gibi birde adlandırmışlar. Ahmet’in, Mehmet’in, Avukatın, Doktorun, Kasım ağanın, Abbas Beyin gölü veya göleti gibi. Denizlerimizdeki balık stoklarını tartıştığımız bu günlerde yer altı su kaynaklarımıza, ormanlarımıza, yaban hayata verilen zararı görmemek bu katliama seyirci kalmak demektir!
    Doğal bitki örtüsü ve toprağın verimli kısmı denizlere dolgu malzemesi olarak kullanılmakta, yok edilmekte, bunun sonucunda açılan oyuklarda kalan ağır zehirli metaller toprakta birikmektedir. Bu yapay göletlere bırakılan balıklar ağır metallerden etkilenmeyecek kadar güçlü karakteristik bir özelliğe sahip midirler? İnsan sağlığı için bir tehlike oluşturup oluşturmadığı araştırılmış mıdır bilinmez!
    Bu göletler hakkında üniversitelerin veya yetkili birimlerin bir çalışması var mıdır bilmiyorum ama gördüğüm manzara hiçte iç açıcı değil. İsteyen Google Earth’tan söz konusu toprak yüzeyini görebilir. Açılan maden ocakları resimde de görüldüğü gibi birbirlerine o kadar yakınlar ki ilk resimde de görüldüğü gibi bazıları deniz ile birleşmişlerdir. Tabi ki bu bir sistemin, projenin bir parçası olarak kıyılara yakın kazılan kömür ocakları zaman içinde denize ilave edilerek yeni erozyonlara sebep olmaktadır.
    Denizlere yapılan dolgular Karadeniz’in kalkan, tekir, mezgit, dil, salyangoz, kum midyesi, pavurya, vs gibi yerleşik balıklarına, darbe yapmakta ve süratle bu kıyılardaki stokları yok etmektedir. Aşağıdaki resimde de görüleceği gibi Karadeniz’in söz konusu kıyıları adeta çamur deryası görünümündedir.

    [​IMG]

    Karadeniz’in bu kesiminde oluşacak bir Tsunami; tüm göletleri birbirine birleştirerek suyun fazlalığını, ta içerlere kadar taşıyacaktır. Bu açıdan baktığımızda Karadeniz’e özgü kalkan balıklarını, tabi kalırsa önce Sazlıbosna’da sonra K.Çekmece gölünde yakalayabileceğiz! :)
    Konu devam ediyor...

    Yararlanılan kaynaklar
    *www. bilgiustam.com
    ** Greenpeace
    ***Google Earth
     
  2. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz kıyı turum (1)

    Çok güzel görseller Talip abim :)

    Ama bunlara engel olacak bir yetki var mı ki ? Belkide durumun farkındadırlar...
     
  3. Talip Girgin

    Talip Girgin ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesaj:
    770
    Alınan Beğeniler:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    Marmara ve Trakya
    Web Sitesi:
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz kıyı turum (1)

    Dere kenarına 100 metre yaklaşmak, kendi arsana ev yapmak yasak yapılan evleri yıkıyorlar! Ama bir takım insanlar neden bu kadar ayrıcalıklı? Yok olan kıyıların durumu uzaydan bile görünüyor. Bunlara bu ruhsatları verenler uzayda mı yaşıyor? İnsan oğlu insanın vicdanı sızlar, doğa; tarihinde hiç bu kadar insan oğlunun ihtiraslarına kurban olmamıştı! Birileri kömürden para kazanacak diye eko sistemin içine edecek. Bunlar, bölgeyi terk eden, telef olan yaban hayatın canlılarının vebalini ödeyemezler... İnşallah bu talandan kaçan engerek yılanları Zekeriyaköy de yazlığı olan bürokratları kçndan ısırır hehe
     
  4. çimentepeli

    çimentepeli Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Ocak 2009
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ege Kıyıları
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz kıyı turum (1)

    Sayın EVLİYA ÇELEBİMİZ ( Talip bey):D yine birbirinden güzel görseller & ayrıntılar Alkışve bi okadar da önemli doğa tahribatı:(
    Yamyamlar (insanlar) çoğalıyor dünya küçülüyor:( sonumuz hayırola:rolleyes:
    Yazılarınızı merakla okuyorum ve devamını diliyorum.:)
     
  5. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz kıyı turum (1)

    Abicim çok güzel açık ve net bir şekilde özetlemişsin olayı :)

    Bize de AMİN demek düşer abim :)
     
  6. Talip Girgin

    Talip Girgin ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesaj:
    770
    Alınan Beğeniler:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    Marmara ve Trakya
    Web Sitesi:
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz kıyı turum (1)

    Teşekkür ederim Ayşe Hanım bu gezimde bol bol görsellik var. Sırasıyla sunacağım inşallah... İlginç konular ve oluşan dostluklar.... Size ve Muzaffer abime selam ve saygılar...


    Yani kiki Selamlar...
     
  7. hakan121

    hakan121 Tba Okuru

    Cevap: Havadan Batı Karadeniz Kıyı Turum (1)

    Çalışmanızdan ötürü ,tebrik ederim.Havadan herşey daha net gözüküyor.
    (Telörgüler , bekçiler olmadan)devamını merakla bekliyorum.
     
  8. Talip Girgin

    Talip Girgin ÜSTAD ÜSTAD

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesaj:
    770
    Alınan Beğeniler:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    Marmara ve Trakya
    Web Sitesi:
    Cevap: Havadan Batı Karadeniz Kıyı Turum (1)

    Teşekkür ederim Hakan kardeşim. Havadan geçişe şimdilik engel yok tabi :) Selamlar...
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş