1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Güzelbahçe av meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 16 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Güzelbahçe, İzmir'in batısında yer alan yaklaşık 6 km uzunluğunda sahile sahip, nezih ve bol temiz hava alabileceğiniz bir kıyı kentidir. Kumluk dip yapısı ve iskeleleri ile balık tutmak için merkezde en güzel mera alanları bu bölgededir.

    1696 eklentisini görüntüle

    Daha önce işlediğimiz Kordon, Karşıyaka ve Bayraklı meraları Güzelbahçe ve İnciraltı tarafları işin içine girdiğinde çok şehir içi ve kalabalık kalacaktır. Çünkü buralar merkezden kısmen uzak olduğundan Balık Avı daha sakin ve dinlendirici olur. Tabi birçok handikabıda yok değil. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu handikapları tek tek ele alıcaz. Şimdi isterseniz Güzelbahçe meralarını ve çıkan balık türlerini bir inceleyelim.

    İzmir merkezde daha önceki konularda da belirttiğimiz gibi Çupra, Lidaki ve İsparoz en çok yakalanan balıklardı. Batıya, yani İnciraltı, Güzelbahçe ve Urla taraflarına yaklaştıkça artık Mırmır Avı için müsait bir dip yapısı ile karşılaşırız. Hemen hemen her bölgede Mırmır av verebilir. Bunun yanında Lidaki, Kalamar, Ahtapot, Levrek, Kupes(Gopez) ve İsparoz'da yakalanan diğer balıklardır. Ayrıca Bot veya Sandallla biraz açılırsanız Mercan Balığı, 60-70 metre derinliklere doğru gidersenizde Uskumru, Palamut, Trança, Granyoz ve İstavrit'de oltalarınıza vuracaktır. Kefal ve Zargana ise neredeyse yılın her ayı yakalanabilir. Tabi bu balıkları yakalamak için yapmanız gereken belli başlı kurallar var. Şimdi bunlar nelermiş detaylıca bir göz atalım.

    Güzelbahçe, Narlıdere'yi geçtikden sonra karşınıza çıkan upuzun bir sahil. Yıllar önceleri kum ve kayalık alanlar ile kaplıylen, sonradan yapılan çalışmalarla beton bir zemin oluşturuldu. Denizin belli bir noktasına kadarda sığ. Bu durumda ilk ihtiyacınız olan şey uzun mesafelere olta atabileceğiniz kaliteli bir Surf Kamış. Bunun iki nedeni var. Birincisi burası çok rüzgar alan bir bölge. Özellikle kuzeyden esen rüzgar burada o kadar çok hissedilirki, hava 4-5 knot dahi olsa sanki fırtına varmış izlenimi yarattırır. Oysa 10-15 km ilerdeki İnciraltı-Güzelyalı taraflarında deniz sakindir. Kısaca Güzelbahçe meralarında av yapmak için ya 2-3 knotlu bir hava seçeceksiniz, yada Surf Kamışınız iyi olacak. İkinci neden ise Kaba Lidaki ve Çupra 50 metre mesafeden daha yakına sokulmaz. Zaten su birden sığlaştığından 30-40 metrelerde köpük oluşumları görülmeye başlar. Tabi rüzgar aksi istikamette eserse bu dediklerimizi kaale almayın. Fakat o zamanda suda Mırmır harici pek balık görülmez. Bu bölgede her türlü hava koşulunda avlandığımız dan bu ayrıntıları size rahatlıkla verebiliyorum. Zaten aşağıda çekmiş olduğumuz balık avı videosunu paylaştık. İzlerseniz Güzelbahçe hakkında kafanızda soru işareti kalmayacaktır.

    Peki nereden olta atmalısınız?. Her ne kadar hatirada detaylıca göstermiş olsakda, burada yazarakda kesinleştirelim. İlk olarak bizimde hem kıyıdan, hemde bot ile açılarak av yaptığımız Barış Kross önündeki İskele, en güzel meralardan birisidir.. Ağustos sonuyla birlikte Mırmır ile İsparoz vermeye başlar. Bunlara eylül ile beraber Lidaki, Gopez, Kalamar ve Kaba Lidaki eklenir. Sular ufak ufak soğumaya yüz tutarkende Spin ile Levrek denemeleri yapılır. Kefal'de bol bulunur ama bu merada kıyıya pek yaklaşmaz. Bunun için ilerideki İski beton arsa ile Balıkçı Barınak civarları daha iyidir. Olta seçimi ve yem hakkında son bölümde bilgi vericez.
    Avlanabileceğiniz bir başka yerde buradan yalaşık 300 metre ilerideki İski Merası. Buraya Google Earth'de iskele gibi görünür ama aslında değildir. Sonradan burası betonlaştırılıp İskiye verildi. Tabi etrafıda tel ile kapatılsada bazı oltacı arkadaşlarımız girişte bir yer açtılar. Yani içeri giriş rahat fakat yer kapmak mesele. İçeri girdikden sonra geniş olan mera, uç tarafa gittikçe daralır ve en önce sadece birkaç kişi için yer kalır. En son oraya gittiğimde en uçdan olta atanların 5-6 Kaba Lidaki ve Mırmır aldığını gördüm. Az geride Kefal deneyen bir kaç kişide uğraşıp duruyorlardı. Sonuç olarak zaten denizin 50-60 metre içine kadar giriyorsunuz. Ordanda 60-70 metre olta atarsanız Kaba Lidaki ve Kalamar alabilirsiniz.

    Son olarak 60. Yıl Lisesi önündeki sahilden bahsedelim. Aynı zamanda burada Güzelbahçe Limanı ve ilerisinde de Balıkçı Barınağı bulunur. Tam bir Kefal ve Zargana yuvasıdır. Yeri gelmişken bunuda belirtmek lazım ki merkezde çoğu balıkçı buranın Kefal'i yenmez derken Güzelbahçe'de yakalananlar için temiz olduğu söylenir. Tabi ne kadar doğru orası tartışılır. Neyse biz devam edelim. Bu bölgede aynı zamanda At-Çek ile Levrek Avıda yapabilirsiniz. Özellikle sabah suyu verimlidir. Yemli uzak atışlarla ise Mırmır, Kaba Lidaki ve İsparoz en çok av veren balıklardır. Dikkat ederseniz pek Çupra ismi kullanmadık.

    Bunun sebebi son zamanlarda buralardan Çupra çıkmıyor desek yeridir. Gerçekden biz ve birçok arkadaşımızın denemeleri sonuçsuz kaldı. Genelde yakaladağımız en iyi Çupra 350-400 gr civarı idi ki buda Kaba Lidakidir. Aynı şey Mırmır içinde geçerli. Eğer gerçek Çupra avlamak isterseniz Kordon, Karşıyaka, Tuzla, Karataş ve Bayraklı en güzel seçimler olacaktır. Bu bölgede pek yok. Eğer bot ile açılma imkanınız varsa daha bereketli av yapacağınızı söyleyebiliriz. O kadar uzağada gitmeye gerek yok. 200-300 metre ileride kıyı avında bulunmayan balıklar çıkar. Mesela Mercan, Gopez, bol İstavrit ve Ahtapot. Derinlik ise 15-20 metredir. Daha açıklarda gemi yolu denilen avlaklarda ise körfezdeki en iri balıkları yakalama imkanınız var. (Trança, Palamut, Granyoz vs). Buralarda derinlik 60-70 metre civarıdır ve sualtında kayalık oluşumlar bulmak gerekir.

    Güzelbahçe'nin maalesef büyük birde sorunu vardır. Oda ağcılar. Balıkçı limanından pancar motorlarla gelip tam önünüzden komple ağ çekerler. Belli aralıklarla da tekneye tak tak diye vurarak hem sizin hemde balıkların rahatını bozarlar. Yani 3-5 balık tutup kafa dinleyeyim derken bu densizlerin yaptıkları ile gerilirsin. Bu nedenle biz genelde bot ile açılırız. Bir arkadaşımızıda kıyıya bırakırız. Böylece her iki tarafda neler çıkıyor takip etmiş oluruz.



    İnciraltı ve Sahilevleri Meraları

    İnciraltı ve Sahilevleri birbirini takip eden 2 kıyı kentimiz. Genelde küçük taşlarla kaplı sahilleri vardır. Sualtı kırma taşlık ve yer yer kumluktur. Bazı bölgelerde kıyıya yaklaştıkça kayalıklar başlar ki en iyi av veren yerlerde buralarıdır.

    İnciraltı ile başlayalım. Daha önceleri Crowne Plaza karşısında tahtalar üstünden gidilen ve Askeri gemiye bakan bir Mera vardı. Gerçekden güzel bir yer olmasına karşın yasaklanarak tel örgüyle kapatıldı. Biz ve diğer birçok arkadaşımız değişik meralara yöneldik. Mesela Turkuaz alanının sonlarına doğru bulunan birçok yer Balık avı yapmak için çok müsaittir. Bunun için hazırlamış olduğumuz haritayı mutlaka inceleyin. Çünkü meranın burun kısmı hem sığ hemde Midye toplayanların çoğunluğu nedeniyle kısırdır. Daha çok Üçkuyular vapur iskelesi ve Levent marinanın sol tarafında kalan Özürlülüer Parkı kıyılarında avlanmalısınız. Birde burnun Turkuaz tarafına bakan bölümünde... Buralar özellikle Levrek bakımından zengin.

    Aynı zamanda gece yapılan avlarda daha bereketlidir. Lidaki, İsparoz, Mırmır yapar ama belli zamanları vardır. Nisan ortalarına doğru başlar ve en verimli zamanı olan Eylül, Ekim ve Kasım ayına kadar av verir. Aralık ayı ise Levrek için gündüzleri sahte ile geceleri ise Sardalya ile bırakma yapılacak zamanlardır. Bu bölgelerde çok sayıda Kaya Balığıda bulunmakta. Ara ara İskorpit, ve devasa Vatozlarında yakalandığını söyleyelim. Ayrıca köprü üzerinden veya çevresinden Kefal avı yapabilirsiniz. Bunun için çok müsait avlaklardır. Zaten Surf avı yapmak içinde bu köprü üzerinden geçmelisiniz. Aşağıda resim galerisinden gösterdik.

    Sahilevleri ise saydığımız meralara nazaran kıyıdan en az av veren yerdir. Daha çok buradan açılıp 300 metre kadar giderseniz iyi balık yakalayabilirsiniz. Çıkan balıklar daha önce saydıklarımızla aynı. Eğer illa kıyı avı yapıcam dersenizde en güzel mera Altıevler önündeki kıyı alanıdır. Buradan uzak atış yaparak balık alabilirsiniz.

    Olta Takımları ve Yemler

    Bu meralara giderken kaliteli bir Surf Kamış edinmeniz gerektiğini başda söylemiştik. Birde kurşun ağırlığını 75 gr olarak seçmeniz ideal olur. Çünkü uzak mesafelere atmanız gerekiyor. Misina olarak 0,30 mm yeterlidir. Daha kalınları biraz acemi işi olacaktır. İğne seçimi ise biraz karışık. Demin gelen balıkların çok iri olmadığını söylemiştik. Bu yüzden eğer hedef balığınız Kaba Lidaki ise 3-4 no iğne ideal. Marka olarak burada en çok kullanılan ve faydalı olduğu bilinen Mustad 496 modelini kullanabilirsiniz. Mırmır için ise 4-5 no çengel iğneler tercih edin. Mesela Gamakatsu Octobur Circle markası yakaladımı kolay kolay bırakmayan bir iğnedir. Kefal için önceden yemleme yapmak çok önemli.

    Bir kilotlu çorap içine çürümüş peynir kokmuş balık yada balık ciğerlerini doldurup suya atın. Daha sonra 3 iğneli bir kıbrıs ile hamur kullanarak kolayca yakalamalısınız. At-Çek için ise bir marka söylemeye gerek yok. Genelde biz Gümüş tonlarında sahte kullanıyoruz. Ama şu sahte burada iyi iş yapar demek pek gerçeği yansıtmıyor. Her zaman yanınızda 3-4 çeşit sahte getirip denemeler yapmalısınız. Hangi bölgeleri seçmeniz gerektiğini haritada gösterdik.
    Güzelbahçe ve İnciraltı hakkında şimdilik size verebileceğimiz bilgiler bu kadar.



    GÜZELBAHÇE İNCİRALTI AVLAK YERİ RESİMLERİ

    1697 eklentisini görüntüle 1698 eklentisini görüntüle 1699 eklentisini görüntüle 1700 eklentisini görüntüle 1701 eklentisini görüntüle 1702 eklentisini görüntüle 1703 eklentisini görüntüle 1704 eklentisini görüntüle 1705 eklentisini görüntüle 1706 eklentisini görüntüle 1707 eklentisini görüntüle

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
  2. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Güzelbahçe av meraları, avlak yerleri

    Eeeeeeee ne kaldı geriye neredeyse getirin oltanızıda biz atalım misinayı takip edin meraya varırsınız dememişler hadi bakalım her kez balığa ben gene (S)ümüklerimi çekeyim vah benim halime aggglamahehehehehehehehe
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş