1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Av Teknikleri Gümüş Balığı Ve Av Teknikleri

'BALIK AVI YÖNTEM VE TEKNİKLERİ' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 24 Ocak 2019 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    gumus.jpg

    GÜMÜŞ BALIĞI (Atherina presbyter)Gümüş balığı (Atherina), gümüş balığıgiller (Atherinidae) familyasından kemikli balık cinsi. Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengidir. Gövdesinde boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde, çok parlak gümüş renkli bir çizgi bulunur. Plankton ve küçük balıklarla beslenir. Tüm denizlerimizde yaşar. Eti lezzetlidir.

    Gümüş balığı 5-6kg ağırlığa kadar olan hemen hemen tüm avcı kıyı balıklarının temel besinlerindendir. 2-4cm arası gümüş balığı yavruları ile zargana balığı avı randımanlı geçer. Daha iri gümüşleri canlı olarak takıma takarsak sarıkanat-lüfer, levrek, sinarit palazı, turna balığı gibi avcı balıkların avında güzel sonuçlar alınabilir. İri bir gümüş balığını ortadan ikiye kesip dip oltasına takarsak kalkan-kırlangıç gibi dip balıklarının avında da kullanabiliriz.

    Gümüş balığı tüm deniz kıyılarımızda, liman içlerinde ve iskele altlarında bolca bulunabilmektedir. 10cm'den büyük olanları olta ile avlamakta mümkündür.

    gumus-3.jpg

    AvcılığıÇok küçük iğneler ve ince misina kullanmak gerekir. Şeytan oltası ile balığı görerek avlamak çok zevklidir. 0.10mm misina ucuna bağlayacağımız 12-15 numara sinek iğneye yem olarak midye, karides içi ya da herhangi bir balığın etinden (mama yemde denir buna) takarsak gümüş balıklarını avlayabiliriz.

    gumus-5.jpg

    Bir diğer av şeklide genelde İstanbul boğazında kullanılan çapari yöntemidir. Yapılacak çaparinin bedeni 2m olmalıdır. Bedene 0.10mm misina, kösteklere 0.08mm misina, köstek boyu ise 6-7cm olmalıdır. Bedene 15 adet köstek koyulabilir. 12-15 numara iğneler idealdir. İğnelerde beyaz tüy kullanılır, tüyler uzun olursa iri gümüş kısa olursa yavru yemlik gümüş balıkları yakalanabilir. 10-20gr arası kurşun yeterlidir. Takım çok hassas olduğundan ileriye atılmaz sarkıtarak kullanılır. Makaralı takımla sarkıtılarak iskele ya da derin yerlerde kullanılabilir. Balığın durumuna göre derinliği kendiniz ayarlayacaksınız ve oltayı hafifçe yukarı aşağı sallandıracaksınız. Dikkat etmeniz gereken tek nokta balığı yakalamak değil takımın karışmasını engelemek olmalıdır. Takımı suya salmadan her defasında köstekleri kontrol etmelisiniz, gümüşler zaten gelecektir.

    Bu takımı beden 0.15mm köstekler 0.10mm yüksek çekerli misinayla, iğneler 12-15 numara kısa tüylü yaparak kış aylarında zargana avında kullanabilirsiniz. Bedende 8-10 adet köstek yeterli olur. Zargana için hazırladığımız bu takımla yine aynı şekilde gümüş avlıyoruz, alttaki son 2-3 iğnedeki yavru gümüşleri almıyoruz zarganaya canlı yem olarak bekliyorlar. Üstteki yakalanan balıkları almak gerekiyor, zargana yakalandığında takımın karışmaması için.

    gumus-6.jpg

    PişirilmesiGümüş balığının en güzel pişirme tekniği yumurtalı olarak yağda kızartmaktır. Gümüş balığı sanılanın aksine çok lezzetli bir balıktır. Tarifi ise çok basittir. Önce balıklar ayıklanır ve pulları temizlemek için tuzla iyice ovulur. Bol su ile yıkanan balıklar süzülmesi için süzgeçe alınır. Süzülen balıklar kuyruklarından tutularak 3-4 gruplar halinde önce una, daha sonradan yumurtaya bulanarak kızgın yağda 2 tarafıda nar gibi oluncaya kadar kızartılır. Bol salata ile servis yapılır.

    gumus-7.jpg
     
    Şükrü ve Ahmet ÜNSAL bunu beğendi.
  2. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Bilgilendirme için teşekkürler.
    Eline sağlık.
     
    Şükrü ve İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş