1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Deniz Anası Hakkında

'DENİZLERİMİZ GENEL BİLGİLER' forumunda deniz34 tarafından 18 Mart 2016 tarihinde açılan konu

  1. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ

    [​IMG]

    Bu enteresan canlı Okyanuslarda, tüm denizlerde ve ülkemizdeki Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara denizinde çeşitli tip ve büyüklüklerde bulunmaktadır. Vücud yapıları şeffaf vede peltemsi olup, şemsiye görüntüsü vermektedirler. Vücudunun yanlarından saçaklar halinde vede tel uzantısı biçiminde dokunaçlar ve alt bölümlerinde ise yakıcı kollar bulunmaktadır. Bu canlılar çoğunlukla Planktonlarla beslenirler. Bilhassa akarsuların denizlere ulaştığı ağız kısımlarında çokça bulunurlar ve avlanmalarını buralardaki besinlerden sağlarlar. Bu şeffaf hayvanların çok çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunlar denizlerin en üst kısımlarında yüzebildikleri gibi, denizlerin 30 - 40 metre derinliklerinde de yaşayabilmektedirler.
    Bunların bazılarına Medüzlerde denilmektedir. Bu hayvanlar omurgasız olup vücut yapılarının % 85-90'ı su olup, % 4'ü tuz'dur. Açılmış bir şemsiye hatta eski evlerde bulunan avizelere benzerler.
    Yumuşak peltemsi ve saydamdırlar. Beyaz ve mavimtrak( Karadenizde) renkte hatta Erdekte görüldüğü gibi Kahverenginde olanlarıda mevcuttur. Bütün dünya denizlerinde yaşayabilen ender hayvanlardan olup, şemsiye gibi açılıp kapanmak suretiyle hareket ederler. Aşağı doğru uzanan yakıcı kollarıyla balık yumurtası ve küçük deniz organizmalarını - planktonlarını avlayarak beslenirler. Çok sayıda, koku alma hücreleri ve dengeleyici organları bulunmaktadır.Yüzerken bu dantel gibi uzanan kol ve saçaklara temes halinde fevkalade yakıcı ve acı ve kaşıntı verici bir kimyasal salgıları ile bizlere acı verdirirler. Dolayısıyle kendisini bu yöntem ile korumayı hedeflerler. En tehlikeli olanları renkleri kahveringinde olanlarıdır.
    Vücutlarının çapları 2-40 cm arasında değişmekle birlikte, 200-250 cm çapına varan cinsleri de bulunmaktadır. Kuzey Kutbunda bulunan ve 60 metre uzunluğundaki sarkan kollarıyla en büyük deniz anası cinsinde bulunmaktadır. Diğer önemli hususta çapı 30 - 50 cm. olan uzantıları ise 8 - 9 metreye ulaşabilen bir türünün bulunmasıdır. Bu türleri yüzücüler için oldukça tehlikeli olmaktadır.
    Ekvator bölgesinde yaşayan bazı denizanası türlerinin öldürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu şeffaf hayvanlar Mart, Nisan, Mayıs aylarında ürerler. Bunlar Gırgır tekneleri, Igrıp, Manyat ve su üstü Trolleri ile avlanırlar. Ticari hiçbir özelliği bulunmadığından dolayı özellikle avlanmazlar. Diğer avlanan balıkların içerisinden bolca çıkarlar. Bunların gözlerimize değmemesine çok dikkat etmeliyiz, çünkü yakıcı özellikleri olduğundan gözümüz fevkalade hasar görebilir.
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş