1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Çeşme av meraları, avlak yerleri

'İZMİR AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 15 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Çeşme av meraları, avlak yerleri

    İzmir'in yabancı turistten çok yerli turistlerinin tercih ettiği, Avlak Yeri potansiyeli olarak zengin bir tatil beldesidir Çeşme. Her yıl belli başlı Balık Avı organizasyonları yapılır. Levrek, Çupra, Orkinos bakımından zengin oluşu Amatör Balıkçıların büyük ilgisini çekmektedir.

    Çeşme'nin bir başka özelliği merkeze yakın oluşudur. Güzelyalı semtinden otobana çıkılırsa yaklaşık 30 dakikalık mesafededir. Tabi verimli meralar bakımından zengin olan Gerence, Ildır, Alaçatı gibi yerler çok daha uzakta kalır. Yıllarca buranın hemen hemen her bölgesinde av yapmış bir ekip olarak diyebiliriz ki Çeşme, Karaburun ile beraber İzmir'in en gözde Balık Avı yapılabilecek yeridir. Burada yıllarını bu spora vermiş çoğu kişiye sorsanız herhalde onlarda bizimle aynı düşüncede olacaklardır.

    Aşağıda daha önce sıklıkla av yaptığımız meraların özelliklerini anlatan bir liste var. Özellikle Ildır hem açıkdan hemde kıyıdan muazzam meralara sahip bir yer. Birde tabi ki Alaçatı var. Buralara gitmeniz halinde neler ile karşılaşacağınız ve nasıl avlanacağınız yönünde bilgiler sizleri bekliyor.

    Çeşme Alaçatı

    1578 eklentisini görüntüle

    İzmir'in belkide en çok rüzgar alan, bu duruma lehine çeviren Surf oltacılar dışında özellikle Balık Avı yapanların illallah ettikleri bir tatil beldesidir Alaçatı. Suyunun çok sığ olması sebebiyle buraya havuz diyen birçok turistte rastlamakta mümkündür.

    Balık avına gitmek istiyorsanız ve tercihiniz Alaçatı ise hemen interneti açıp hava durumuna bakın. Çünkü burası cereyan diye tabir ettiğimiz hava akımı yoğun olan bir bölge. Yani başka bir beldede ki 4-6 hava ile buradaki 4-6 hava aynı düzeyde değildir. Ne olta atmak mümkün olur nede doğru düzgün kamp yapabilirsiniz. Ayrıca suyuda çok sığdır. Bu yönüyle aynı İzmir Çiğli'deki Tuzla denizini andırır. Orda da açıklara 800 metre çıkın suyun derinliği 2-3 metreyi geçmez. Ama bereketli dip yapısı sayesinde çok güzelde av verir. Aynı şey Alaçatı'nın bu bölgesi içinde geçerli. Mevsiminde olta atmayı bilirseniz gerçeken bereketli bir av günü geçirme şansınız yüksek. Tabi şunuda belirtmek isteriz.

    Aynı Tuzla gibi burada da balık durumu çok değişkendir. Bir gün kovanızı tıka basa Mırmır ve Lidaki ile doldururken sonraki 2 gün hiç vuruşda almayabilirsiniz. Bu sığ olan ve kumluk denizlere genelde görülen bir durumdur. Akıntının durumu, rüzgarın yoğunluğu ve denizdeki faaliyetler bunda en önemli etken. Tabi bazı durumlarda balığın yeme hiç yanaşmak istemediği durumlarda görülür. Bunu artık sualtı kameralarına yansıyan görüntülerden anlayabiliyoruz.

    Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki gününü yakalarsanız birazdan anlatacağımız meralardan çok sayıda balık alma şansınız var. Bunun için tabi olta ve yem seçimi, kullanılan iğne ve ne şekilde avlanılacağı önemli. Aşağıda bunlarla ilgili bilgileri detaylıca anlattık. Ayrıca resim ve videolarıda yine burada bulabilirsiniz.



    Alaçatı konumu gereği her iki bölgesi de denize bakan bir yer. Dolayısıyla mera alanı oldukça geniş. Ama biz daha çok Surf yapılan ve Mersin koyuna bağlı sığ bölge hakkında bilgiler vereceğiz.

    Burda bizim av yaptığımız iki mera var. Birincisi Liman çevresi, diğeri ise Süzer otelin karşınıdaki bulunan ve Alaçatı hava istasyonuna giden yol üzerindeki meralar. Burayı seçmemizin nedeni kalabalık içinde değilde nispeten daha sakin yerlerde avlanmak istememiz. Ayrıca buradan Mersin koyuna doğru gidişde çok yakındır. Yani balık çıkmazsa hemen oraya doğru yol alabiliriz. Merayı detaylıca anlatmak gerekirse önleri kayalık suyun dibi ise kumluk ve kırma taşlıktır. Bazı bölgelerde aşağı inmek tehlikeli olabilir. Bu nedenle olta atmanız gereken yerleri haritada işaretledim. Zaten hemen orda bir koy göreceksiniz. Oranın sahili kamp yapmanız gereken yerdir ama özellikle yazın çok kalabalıktır. Bu nedenle biz hep Eylül sonu Kasım başı aralığında buralara geliriz. Zaten balığın en bol olduğu zamanlarda bu periyottadır. Lidaki, Mırmır, İsparoz en çok av veren balıklardır. Bunlara zaman zaman Çupra ve Sargoz'da eklenir.

    Aynı zamanda Levrek, Kefal ve Zargana avlarıda sık yapılır. Özellikle Levrek avı yapmak isteyenler için Alaçatı cennet niteliğinde. Hele ki limandan. Buraya ilerleyen bölümde gelicez. Biz bu kayalık üzerinde akşam 19,00 gibi başlayıp genelde ertesi gün 14,00'a kadar av yaparız. Çok güzel avlar yaptığımızda oldu, boş döndüğümüzde. Şimdi bile meraya bu kadar hakim olmamıza rağmen balıksız döndüğümüz olur. Zaten ara ara boş dönmek bir daha ki gelişimizde aldığımız balıkları daha değerli kılar. Bunu asla unutmayın. Çünkü devamlı balık tutuldumu insanları sıkıldığı gözlemlenir.

    Aynı hiç balık vurmadığı zaman ki sıkılma gibi. Balık Avı sporunu bu kadar güzel yapanda budur zaten. Yem olarak Mamun, Sülünez ve Akyem en ideal yemler olsada hedefiniz Çupra ise Kum Yengeci'de kullanabilirsiniz. Sabah suyu en iyi verim alabileceğiniz zamandır. Ayrıca Levrek'de bu zaman içerisinde iyi av verir. Tabi elle yakalandığı görmedik genelde Sırtı ile yakalanır. Gezer Kurşunlu takım kullanılırsa daha iyi olur ama klasik takımda tercih edilebilir. Misina 0,30 mm den kalın olmamalı. Oltalarıda o kadar uzağa atmanıza gerek yoktur. Yeter ki sessiz olun. Bu şekil deneye deneye buruna kadar gidebilirsiniz.



    Alaçatı Marina ve Balıkçı Barınağı

    Bu limanlarda su sığ olmasına rağmen Levrek, İsparoz, Kaba Lidaki ve Kefal çok güzel avlar verir. Özellikle Eylül Ayı sonrası en bereketli zamanlardır diyebiliriz. Klasik olarak av yasağı varmış gibi görünsede gerçekte kimse bu yasakla ilgilenmez. Bu nedenle özellikle dalgakıran üstünde çok sayıda balıkçı bulunur. Bir keresinde bizde geceden burada avlandık. Ben iğne olarak 2 no olanlarını tercih etim ve 2 köstekli klasik takım yaptım. Fakat hata yaptığımıda çok geçmeden anladım. Çünkü mera belli etmesede taşlık ve takılma sık yaşanıyor. Ayrıca yakalanan balıklar öyle iri olanlarından değil. Genelde 250-350 gram arası değişiyor. Hatta çokda fazla limit altı balıkta avlayabiliyorsunuz. Bu nedenle 7-8 no iğneyi Kıstırma Kurşun kullanarak denemeye başladım. Yem olarak tuzlanmış Sardalya ve Boru Kurdu vardı. Balıklarda genelde Sardalyayı tercih etti.

    Bunu gören arkadaşımda Zoka'yı iptal edip sinek iğnelere geçiş yaptı. Sonuç olarak bir limandan beklemediğimiz bollukda bir av günü gerçekleştirdik. Tabi bu her zaman mümkün olmaz. Gene balık alırsınız ama bu şekil zirve yaptığı ender görülür. Mesela Levrek'de burada sık olarak av verir. Genelde At-Çek yapan çoktur ama biz Sardarya ve Mamun ile avlanıldığını gördük. Özellikle gece ve sabah suyu bereketli oluyor. Biz genelde Levrek için biraz önce bahsettiğim kayalık meralar önünden Sırtı yaparak denemiştik. Levrek değil ama hatırı sayılır şekilde Zargana yakalamıştık. Ama Sırtı yaparak Levrek alanları çok gördük.

    Burada limanların eski balıkçıları ile konuşma fırsatı bulduk. Onlarda bizim gözlemlerimizi doğrular şekilde akıntı ve rüzgarın bu koyda balık olmasında önemli etken olduğunu söylediler. Tabi efsane ile karışık teorilerde duymadık değil. Mesela biri Lodos estiği gün çok balık olacağını savunurken diğeri en bereketli avların poyraz havalarda olacağını iddaa etti. Bazıları ise açıklarda Yunus, Orkinos gibi avcıların balıkları koylara sürdüğünü söyledi. Tabi hepsinde doğruluk payı olabilir. Ona haklısın ötekine haksızsın demek Balık Avı sporunda pek geçerli birşey değil. Biz mesela Zeytineli koyu için usta bir kaptanda tuyolar almıştık. Bize Zeytineli'nde av yapacaksanız havanın lodos olduğu zamanları tercih edin demişti.

    Konuyu toparlamak gerekirse, bu limanlar özellikle Levrek Avı severler için çok çok ideal bir yer. Mevsim olarak havaların soğumaya başladığı zamanlar tercih edilmeli. Sahte ile sabahları At-Çek deneyip, akşamları Sardarya ile Bırakma yapmaları gerekir. Ayrıca gizlenmek gürültü yapmamak çok önemli. Çünkü buranın Levrekleride Kefalleride çok ürkek. Kaba Lidaki avı için gece 23,00'dan başlayarak sabah suyu bitimine kadar devam edebilirsiniz. Gece 03,00 de genelde balık keser. Bu arayı sabah suyuna hazırlık için uyuyarak geçirin. Yukarda haritada nerelerden avlanmanız gerektiğini kırmızı daire ile işaretleyerek gösterdik.



    ÇEŞME ALAÇATI KIYI AVI MERA RESİMLERİ

    1579 eklentisini görüntüle 1580 eklentisini görüntüle 1581 eklentisini görüntüle 1582 eklentisini görüntüle 1583 eklentisini görüntüle 1584 eklentisini görüntüle
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
  2. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Çeşme Ildır'da Kıyıdan Avlak Yerleri

    Çeşme Ildır'da Kıyıdan Avlak Yerleri

    1585 eklentisini görüntüle

    "İzmir'de kıyıdan veya açıktan nerede balık alabilirim?" diye bir soru sorulursa, cevap için adı geçen yerlerin en başlarında mutlaka Ildır kelimesi geçecektir. Çünkü bu bölge hem jeolojik yapısı hemde balık çeşitliliği bakımından şehrin en güzel meralarını bünyesinde barındırır.

    Bizde Ildır'da yıllardır avlanan Amatör Balıkçılar olarak son zamanlarda eski bereketinden uzak görünse de yinede her yıl 3-4 defa meramızı ziyaret ederiz. Tabi bundan sonra öyle meramız diye bir tabir kullanmak gereksiz olacak. Çünkü site açmaya karar verdikten sonra artık yeni yerler keşfedip sizi bilgilendirmek adına çalışacağız. Şimdi yazımızın bundan sonraki bölümlerinde Ildır'da hep gittiğimiz Avlak Yerlerini bizi takip eden kullanıcılarımız için detaylıca anlatacağız.

    Hangi mevsimde ne tür balıklar çıkar, yanınızda götürmeniz gereken takımlar nelerdir? bunlardan bahsedeceğiz. Böylece siz bizim her yıl uğradığımız meraları keşfederken, bizde Avlak Yeri ekibi olarak yeni yerler aramaya başlayacağız. Şimdi lafı uzatmadan konuya girelim.

    İlk yerimiz Karabağ Adasının karşısında bulunan Balik Çiftliğinin sağ tarafında kalan taşlık sahiller. Aslında meramız Ildır bölgesini bilenler için yabancı sayılmayacak bir alan. Buraları zamanında Çupra bol çıktığı için tercih etmiştik. Gerçi hala kafi derecede alınır ama tabiki 2006-2010 yılları arasındaki kadar bol değildir. Çünkü o zamanlar hem bu kadar oltacı yoktu hemde Gırgır, Trol ve özellikle kıyıları örümcek gibi ağlarla saran küçük tekneciler olmuyordu.

    Şimdi bunlardan bol bol var ve dolayısıyla bizim gibi 4-5 Çupra alıp sevinenler için işler dahada zorlaştı. Bu nedenle artık önümüzde ağlar serilirse hemen botumuza atlayıp az açıklara doğru hareket ediyoruz. Tabi tercihimiz her zaman kıyı avıdır. Çünkü bunun zevki bambaşkadır. Kamışları sabitleyip zilleri takmak, ateş yakıp çayımızı koymak ve sessizliğin içinde kafa dinlemek bazen suda balık olmasa bile sizi etkilemeyecek olaylardır. Bu Avlak Yeride size bu imkanı veren bir yer. Haritada kırmızı daire içine aldığımız bölgelerden Surf Kamış ile uzak atışlar yapıyorsunuz.

    Yem Boru Kurdu, Mamun ve Sardalya olmalı. İğne seçimi hedefiniz iri Çupralar ise 2 no ama Karagöz, Lidaki ve İsparoz da avlarım diyorsanız 4-5 no çelik çapraz iğneler olmalıdır. Oltanız yemlerin dibe yatması açısından Gezer Kurşunlu olmalı ama klasik 2 kösteklide 60-70 metrelere atacağınızdan kullanılabilir. Bu merada ayrıca sabırlı olmakda şart. 1- 2 saat balık vurmayınca modunuzu düşürüp pes etmeyin. Mevsim yaz sıcaklarına denk gelmiyorsa ve suda akıntı güçlü değilse mutlaka vuruş alırsınız.

    Eğer ki almadınız buranın yaklaşık 300-400 metre ilerisinde gene işaretle gösterdiğimiz kumluk bir mera daha var. Bazen ilk yerde balık çıkmadımı burada yapabiliyor. Ayrıca Mırmır şansıda bu kumluk alanda daha çoktur. Yeri tam anlamayanlar için Gürkent sitesinin arka sahilleri diyebiliriz. En iri balıklar Ekim- Kasım ayları verir. Ayrıca Şubat ayı ortalarına kadar buranın 40-50 metre açıklarında Sırtı ile Levrek avıda yapılır. Sırtı yapıyorsanız botunuz var demektir. O zaman baktınız kıyı verimsiz hemen Karabağ adasının önündeki küçük adanın civarlarına Karagöz, Sargoz avına gidebilirsiniz. Burdan ayrıca Hanos, İskorpit ve Mığrı'da oltanıza gelebilecek diğer balıklardır.

    Bazı arkadaşlar rüzgarın yönüne göre yer belirler. Mesela poyraz havalarda bu meraların arkasında kalan Milletvekilleri sitesi civarı av için nispeten daha uygundur. Ama açıkcası orada av yapmadık ve sağdan soldan gelen bilgilerle sizi yanıltmakda istemiyoruz. Bu yüzden hemen Balık Avı yapmayı başardığımız diğer meramıza geçelim.

    Şimdi anlatıcağımız yerde 2010 yılında bir dostumuzun bize tarif ettiği bir Avlak. Gitmesi bayağı bir zor. Ama videolarımızda görmüşsünüzdür, aracımız 4 çeker olduğundan yağmursuz havalarda gidebiliyoruz. Yoksa araçla kolay kolay gidilecek bir yer değil. Yolu bayağı bir bozuk. En azından biz gittiğimizde öyleydi. Tam yerini tarif etmek gerekirse, Balık çiftliğinin sol arkada kalan yolundan Gurkent Sitesi değilde öteki toprak yola giriyorsunuz. Burdan aracınızla gidebileceğiniz kadar gidip gerisini yayan devam ediyorsunuz. Yaklaşık 2 buçuk 3 km'lik bir yol. Burada bizim olta attığımız 2 yer var. Biri Sığ Burun dediğimiz sağ tarafta kalan mera, diğeride burnun en ucuna kadar gidilen zaten adı üstünde uç burun. Bu iki bölge gündüzleri harami balıklarının istilası altındadır. Hanos, Gelin Balığı ve Kaya Levreği yanında minik İsparoz ve Karagözlerde buralarda yeminizi devamlı kemiren canlılardır. Bu yüzden gece av yapmak daha olumlu sonuçlar verir.

    Hele mevsim sonbahara girmişse balık almamak ancak suda akıntının güçlü olmasından yada Yunus vs gibi canavar balıkların etrafta çok gezinmesin dolayı olur. Tabi bu öngörüyü Çupra balığının göç için buralara gelmiş olmasını varsayarak söylüyoruz. Tabi bu meralarda sadece Çupra çıkmaz. Karagöz, Sargoz, Levrek, Mırmır'da yakalanabilir. Eğer yeminiz Sardalya ise Mığrı'da her an çekebileceğiniz canlılardan biri. Yalnız av yaptığınız yerler taşlık. Suyun belli bir noktasına kadarda aynı şey devam eder. Bu nedenle oltayı sararken seri olmanız gerekli. Diğer türlü takılma sorunu yaşamamanız pek olası değildir.



    Ildır Merkez Merası

    Eğer Ildır'a Kadıovacık üzerinden geliyorsanız direkt Ildır merkeze yani Çayağzı kısmına çıkarsınız. Buradan 2 yol ayrılır. Sağ taraf Ildır Köyü üzerinden yukarda size bahsettiğimiz meralara doğru gider. Sol taraftan ise Çeşme Paşalimanı ve Alaçatı tarafına gidersiniz. Bizim bu yol üzerinde daha önceleri olta attığımız ama daha sonra burun kısmını keşfederek gitmeyi bıraktığımız bir meramız daha var. Ömerland villa ve sahil şeridi. Bu bölge yazları son derece kısır bir yer. En verimli olduğu zamanlar Ağustos sonuna doğru Mırmır'ın gelmesiyle başlar ve Kasım ayında Çupraların gelip av vermesiyle son bulur. Arada İsparoz ve Karagöz'de oltaları yoklar. Biz haritada gösterdiğimiz gibi hem sahillerde hemde adaların önlerinde avlandık. Bildiğimiz bir şey varsa oda hava sakin deniz yatık ise balık çıkmayacağıdır. Zaten kısmen sığ olan bu alanda balıklar çok ürkek.

    Sabırla gürültü yapmadan avlanmak en doğrusu. Denizin çalkantılı zamanları Lidaki ve Mırmır için en güzel havadır. Bu dediğimiz bölgeye gelirseniz bunları mutlaka göz önünde bulundurun. Birde yem olarak Sülünez bu merada iş yapıyor. Ama iğnedende çabuk düşüyor. Bu yüzden Mamun ve Borukurdu da yanınızda bulunsun. 40-50 gr Gezer Kurşun altına hırsızlı iğne yapmanız güzel bir tercih olur. Ama merada takılma sorunu olmadığından 3 köstekli takımda iş görecektir.

    Ildır'da diğer avlanma metoduda adalar çevresinde avlanmak. Biliyorsunuz buralarda devamlı turlar gerçekleşir. Bizimde zamanında çok katıldığımız ve iyi balık aldığımız zamanlardı. Şimdilerde yani Aralık 2014 itibari ile sabahdan akşama kadar 50 tl idi. Gittikleri yerlerin hepsinide biliyoruz. Yani kıyı avını çok sevmesek açıklarda gidebileceğimiz Kerterizlerimiz var. Mesela İngilis Adası ile ufak Taş ada arasında, ayrıca Fener Adası'nın kıyıdan giderken sağ tarafında gibi birçok yer. Çokda çeşit balık avlarsınız. Özellikle Gopez(Kupes) ve İstavrit yüzünüzü hep güldürür. Ayrıca Mercan, Uskumru, Karagöz ve şanslıysanız Çupra da yakalama şansınız var.

    Yeter ki Kaptan sizi gerçek yerlere götürsün. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bu gibi tekneler sizi önce sıradan yerlere götürür. Eğer burada Mercan, İstavrit falan çıkıyorsa ve siz bunlarla tatmin oluyorsanız (ki genelde öyle olur) kaptan için en güzel gündür. Eğer vuruş yoksa tek tek meraları gezer bu balıkları bulmaya çalışırsınız. Aslında her kaptanın bildiği İri Sinarit, Tranca, Granyoz çıkan yerler vardır ama kolay kolay oralara sizi götürmezler. Tabi işini layikiyle yapanları tenzih ediyorum. Bu gibi dürüst kaptanları biz çok iyi tanıyoruz ama tabi isim vermeyeceğim. O zaman diğer kaptanları kötüleyip kendine reklam yapıyor diye algılanabilir.

    Ildır hakkında size verebileceklerimiz şimdilik bu kadar. Aşağıda resim galerisinden meralar hakkında görüntüler göreceksiniz.



    ÇEŞME ILDIR BÖLGESİ MERA RESİMLERİ

    Ildır Çiftlik Merası

    1586 eklentisini görüntüle

    Ildır Çiftlik Merası

    1587 eklentisini görüntüle

    Ildır Çiftlik Merası

    1588 eklentisini görüntüle

    Ildır Kamp Yeri

    1589 eklentisini görüntüle

    Ildır Kamp Yeri

    1590 eklentisini görüntüle

    Ildır Sığ Burun

    1591 eklentisini görüntüle

    Ildır Sığ Burun

    1592 eklentisini görüntüle

    Ildır Sağ Mera

    1593 eklentisini görüntüle

    Ildır Bozuk Mera Yolu

    1594 eklentisini görüntüle

    Ildır Avlak Haritası

    1595 eklentisini görüntüle

    Ildır İskele

    1596 eklentisini görüntüle

    Ömerland İskele

    1597 eklentisini görüntüle
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Gerence Koyu Balık Avı Meraları

    Gerence Koyu Balık Avı Meraları

    1598 eklentisini görüntüle

    Karaburun ile Çeşme arasında kalan ve balık çiftlikleriyle ünlü İzmir'de bir beldedir burası. Yılın büyük bölümü Amatör oltacıların uğrak bölgesidir. Bana sürekli Gerence hakkında sorular soran dostlarım adına birazdan bu bölge ile ilgili her şeyi sizlere aktaracağım. Böylece uzun mesafeler katederek buralara gelenler ne ile karşılaşacaklarını öğrenmiş olacaklar.

    Ben ve arkadaşlarım Gerence' yi uzun yıllardır sürekli takip ederiz. "Hangi mevsimde ne tür balıklar çıkar", "olta atılacak en uygun meralar nerelerdir?" sorularına yanıt bulmaya çalışırız ve inanın hala tam olarak anlamış değiliz. Bu nedenle de çoğu zaman buraya gelmek yerine Karareis, Ildır ve Fakulte Evleri civarlarında av yaparız. Birazdan bunun nedenlerini sizlere aktaracağım. Ondan önce size merayı anlatmakla başlıyayım.

    Gerence'ye Yılanlı Denizi dediğimiz kıyıları geçince ulaşıyorsunuz. Hatta o bölgede hemen hemen herkesin bildiği İltur siteleri vardır. O yoldan geçtikden sonra kıyıya en yakın yere ulaştığınızda artık meranıza geldiniz demektir. Yeri zaten yukarda haritada gösterdim. Aracınızı oraya parkedip isterseniz kıyıdan, istersenizde bot veya tekne ile açılarak ava başlıyorsunuz. İlk meranız açıldığınız yerin hemen 100 metre sağındaki balık yemi deposunun önündeki dubalar. Buradan isterseniz kıyıdan atarakda av yapabilirsiniz. Fakat taktırma riskinin olduğunu belirteyim. Mesafe yaklaşık 15 metre. Çıkan balıklar genellikle Karagöz, Hanos, İsparoz ve ender olarak Çupra. Gece avında ise bu balıklar çok çok azalıyor ve durum can sıkıcı bir hal alıyor.

    Baktınız buralar sizi sarmadı hemen önünüzde ki devasa koyun enginliğine kendinizi bırakıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken şey balığın yerini bulabilmek. Çünkü balıklar ekseriyetle çiftlik etrafında toplanıyorlar ve siz o çiftliklere 70 metreden fazla yaklaşamıyorsunuz. Eğer yaklaşabilseniz kiloluk Çupra alma şansınız çok fazla. Hatta buna Sargoz, Karagöz ve Mercan balıklarınıda ekleyebiliriz.

    Eğerki çiftliklere yanaşamadınız yapmanız gereken şey, akıntı yoğun değilse tekne veya botunuzu çapasız şekilde kendi haline bırakmak. 4-5 no Mercan iğnelerinizi ucuna Mamun, Sülünez veya Boru Kurdu takarak suya atıyorsunuz. Böylece yavaş tempoda ilerleyen yemlere balıkların vurması daha basit oluyor. Bunu Gerence koyu içinde her yerde deneyebilirsiniz.

    Koy içinde en çok bulunan canlılardan biride Kalamar balığıdır. Özellikle mevsimi geldiğinde sahte kullarak çok sayıda avlamanız mümkün.

    Daha önce de söylediğim üzere Gerence koyu çiftliklerin bol olduğu bir yer ve eğer bir yerde çiftlik bolsa orada mutlaka yunuslarda olacaktır. Öyle ki ne zaman buraya gelsek mutlaka birkaç yunus görmüşüzdür. Mesela en son 10 Temmuz 2015 tarihinde buradaydık. Her zaman ki yunuslarda bizimle birlikdeydi. Bu videoyuda zaten Facebook sayfamızda paylaştım. Dolayısıyla açıklarda çiftlik kenarları hariç hiçbir yerde balık kalmadı. Bizde hemen karşı kıyıa yanaşarak oraya sığınan balıkları yakalamaya çalıştık. Sizde bundan sonra herhalde bizim gibi yapacaksınızdır. Çünkü bahsedeceğim yer gerçekden muazzam bir alan. Suyun altında iri balıklar gördük. Levrek, Çupra, Sargoz, Karagöz ve tabiki Hanos bol miktarda var.



    Gerence Kayalıkları

    Öncelikle şunu belirteyim. Bahsedeceğim alan Çeşme'de jeolojik açıdan en güzel balık veren bölgelerinden birisi. Çünkü son derece verimli mercan kayaları ve yem açısından çok verimli bir dip yapısına sahip.
    Aşağıda ve yukarda gösterdiğim haritadanda görebileceğiniz üzere buraya 2 yönden gelebiliyorsunuz. Kıyıdan av yapmak için Milletvekilleri sitesi(Gürkent) tarafından veya gerence koyu üzerinden. Gürkentten gelecekseniz, yolun biraz bozuk olduğunu belirteyim. Özellikle yağmurlu havalarda yol dahada bozuluyor. Tekne veya botla geleceksenizde hem fırtınaya hemde suyun birden sığlaşma olayına dikkat etmeniz gerek. Öyle ki , 20 metre derinlikde seyrederken su anında 2 metre civarına geliyor. Burada öyle kayalar var ki suyun 20cm altında ve aniden karşınıza çıkıyor. Bunun için çok çok dikkatli olmanız şart. Mazallah motoru veya botu elinize almanız an meselesi. Aslında ben çekim yapardım da eşimin vefatı ve oraya çok gitmemiz nedeniyle hatıraların verdiği hüzün elimin kameraya gitmesini engelledi. Kafamı toparlar toparlamaz orda uzunca bir çekim yapıcam. Neyse gelelim neler yapmanız gerektiğine.

    Şimdi bu merada 5-6 adet kullanılmayan ciftlikler var. Bunların etrafı kayalık kumluk ve yer yer eriştelik alanlarla kaplı. Derinlik 20 metre ila 10 metre arası devamlı değişiyor. Etrafta gezen Levrek ve Çupraları durgun suda rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca civarda bol Karagöz, Sargoz ve Hanos var. Kıyıdan av yapacaksanız bir çadır kurup rahatça hareket edebileceğiniz bir kumluk sahil mevcut. Oraya arabanızı yol kenarında bırakıp gelebiliyorsunuz. Haritada tam yerini gösterdim. Yalnız kıyı avı için kayalığın bol olan yerlerini kullanmamalısınız.

    Yoksa taktırma sorunu çok olacaktır. Yada tek iğneli ve 10 gr kıstırma kurşuna Akyem takarak av yapabilirsiniz. Fakat bana sorarsanız en iyi yöntem bot ile avlanmak. Böylece çiftliklere bağlanıp rahatça olta atabilirsiniz. Tercih size kalmış. Zaten kafanız karışırsa bana Facebook adresimizden ulaşıp yardım almanız mümkün. Gündüzleri Hanos balıklarının bolluğu nedeniyle Yengeç kullanmakta fayda var. Hedef balık Sargoz ise Salamura Akyem tavsiye ediyorum. Suyun belli bölgerinde içi 2 metrekare genişliğe sahip kaya olukları var. Burası önemli.

    Çünkü bu oyukların içine saklanan Çupra ve Sargoz balıkları yemi ortaya düşürdüğünüzde aradan çıkıp yakalanabiliyorlar. Böylece sizde çok verimli bir av günü geçirmiş oluyorsunuz. Zaten bizimde amacımız aynı yönde.

    Sonuç olarak buraya gelecek arkadaşların dediklerimizi aynen yapmaları gerek. Çünkü ilk defa gidilen meralarda her zaman bir tehlike söz konusu olabilir. Bu yüzden gitmeden önce bize ulaşarak yardım almanız büyük fayda sağlayacaktır. Zaten aşağıda burada yapılan avdan görüntüler görüceksiniz. Yolun ne kadar bozuk olduğunu da iyice anlamış olursunuz. Hepinize iyi avlar.



    GERENCE BÖLGESİ MERA RESİMLERİ


    1599 eklentisini görüntüle 1600 eklentisini görüntüle 1601 eklentisini görüntüle

    Kaynak
     
    Son düzenleme: 13 Kasım 2016
  4. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Çeşme av meraları, avlak yerleri

    Günaydın İsmail sabahın 08,00 den beri buradayım ve paylaşmış olduğum bilgilendirme yazılarını ve de videolarını izliyorum inan buna hele o Alaçatıdaki videonu izlerken orada avlandığım ve eve geldiğimde tartığım çeşitli balıkların 3,600 gram geldiği fotusunuda bulup paylaşacağım inşallah bu videolarla aynı anı yaşadım ellerine sağlık çok güzel bir yazı döşenmiş birde video eklemişsinki işte mera neresi diyenlere yeterli bilgi verilmiştir :bleh1:AlkışAlkışAlkış
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  5. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Çeşme av meraları, avlak yerleri

    Ben isim aklımda tutamam Ildırıda balık çiftlikleri kaldırıldığı veya daha ileriye götürüldüğü zaman olacak gittik benim şişme botu indirdim açıldık uzatmıyor kısa kesiyorum tekneler yanımızdan geçiyor çekelim mi diyorlar çünkü bende motor yok, hayır deyip kalıyoruz ve saat 16,00 ya kadar bayağı çeşitli balık aldık fakat eve gelip balıkları bir güzel temizledik özellikle çupra mercan ve üç tanede çatal kuyruk hele mercanlar için benim kızım hastası masaya koyduk her kez balıklara yumuldu ama balık yiyen ağzından çıkarıyoruz sebep leş gibi kokuyor o günden sonrada bir daha Ildırıya gitmedim bu da bana bir hatıra olarak kaldı kokma sebebi malum balık çiftliklerinin bıraktığı pislikler :bleh1:
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş