1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Büyükçekmece avlak yerleri, av meraları

'İSTANBUL AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 20 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Büyükçekmece Kıyı Avı Bilgileri

    İstanbul'un Marmara'ya bakan son derece güzel bir beldesidir. Mimarsinan, Albatros, Ambarlı, Gülpınar, Büyükçekmece Sahili, Batıköy gibi Avlak Yeri zengin bölgeleri bulunur.
    Büyükçekmecede yaşayan Amatör Balıkçılarımız için buralar tam bir balık cennetidir. Çünkü bünyesinde birçok liman ve kocaman bir gölü var. İsteyen denizde Lüfer, İstavrit peşine düşer, isteyende göl tarafına geçip Turna, Sazan avlamaya koyulur.Herharukarda olta atıp kafa dinlemek için mükemmel bir yer.

    Burada çıkan balıklara gelince. Şöyle söyleyebiliriz ki, olta attığınız zaman ne geleceğini kestiremezsiniz. Çünkü Büyükçekmece ve civarı çok sayıda değişik balık türünü denizinde bulundurmaktadır. Bu balıkların başında İstavrit gelmekte. Daha sonra Mırmır, İspari, Mezgit, Palamut, Karagöz, Sarıkanat, Kalkan, Pisi, Çaça, Eşkina, Levrek ve Sardalya diye sıralayabiliriz. Yalnız kıyı avcılığı bu kadarda bereketli olmaz. Tabi bu balıklar kıyıdan da yakalanabilir fakat uygun şartlar bir türlü oluşmaz. Nedir bu uygun şartlar? İlk önce çok aşırı gürültü kirliliği vardır. Avlar balık mevsimi yoğun kalabalıklar halinde yapıldığından ses ve ışık asla kesilmez. Buda kıyılara balıkların yanaşmasını engeller. İkincisi, kıyı yakınlarına atılan ağlar. Tüm denizlerimizde olduğu gibi burada da açgözlü ve arsız tekneciler insanların av yaptığı yerlerin hemen dibine ağ atmaktan çekinmezler. Buda kıyı avcılarının en çok şikayet ettiği konuların başında gelir. Son olarak da bu bölgelerde Yunus Balıklarının da geziyor olması. Bir yerlerde Yunus varsa orada balık avı bereketsiz geçecek demektir. Tabi bu daha ziyade dip balıkları için geçerli. Eğer bu avcılar nispeten kıyıdan uzak iseler orta su balıklarını kıyılara doğru sürüklerler. Başta İzmarit-Sardalya ve İstavrit bu andan sonra kıyı balıkçılarına unutamayacakları avlar yaşatabilir.

    Mimarsinan, Mimaroba ve Güzelce

    Büyükçekmece koyunda bulunan Albatros ve Gürpınar'ın karşı tarafı diyebileceğimiz bölgelerdir burası. Balık çeşitliliği hemen hemen aynı olduğundan her iki bölgedede aynı tür avlar gerçekleşir.

    guzelce_ve_mimaroba_avlak_haritasi.jpg

    Mimaroba, Mimarsinan meydanından başlayıp koyun sonuna doğru uzanır ve Bababurun'da son bulur. Bu uzun sahil boyunca olta atılacak birçok Mera kendini gösterir. Mesela en çok tercih edilen yer olarak Batı Garden Kafenin sağ tarafları diyebiliriz. Diğer taraflarda denizin dibi genellikle yosunla kaplıdır. Bu yüzden de yemli avlar genelde bol bol İspari avı ile sonuçlanır. Hedef balığınız Eşkina, Mezgit ise ve arada İstavrit, zamanı gelince Lüfer, istersenizde Spin ile At-Çek yapmak arzusundaysanız batı kayalıkları tarafına gitmelisiniz. Bu bölge bu tür balıkları yakalamak için uygun bir bölgedir. Hatta Levrek Avı sıklıkla yapılır. Gerçi genelde İspendek gelir ama olsun. Yalnız kayalıklarda dikkat etmek gerek. Çünkü kaygan bir yapısı olduğundan düşebilirsiniz. Aynı Merada İskorpit yakalandığını da hatırlatalım.

    Aynı zamanda Batıköy Kefal ve Zargana avı içinde en ideal yerdir. Bu avlağa giderken bu balıklara karşı ilginiz varsa mutlaka yanınıza Kıbrıs Takımı almanız gerekir. Aynı şey Mimarsinan Limanı içinde geçerlidir. Bu bölgelerde de Kefal ve Zargana bol miktarda av verir.

    Mimaroba'nın genelde yosun olduğunu söylemiştik. Fakat bu dip balıkları için sıkıntı yaratır. Mesela İzmarit için pek sorun yaşamazsınız. Çünkü bu balık dipden 2-3 metre yukarlarda gezer ve sinek iğnelerle çok rahat yakalanır. Tabi havalar fırtınalı ve akıntı çoksa muhtemelen vuruşları hissetmezsiniz. Böyle durumlarda Kumburgaz Güzelce tarafına gitmek en iyisidir. Çünkü Güzelce koyun dışında kalır ve Mimarobanın rüzgarı yoğun yaşadığı zamanlar burası nispeten sakindir. Aynı şey tersi içinde geçerli.

    guzelce_ve_mimaroba_avlak_haritasi.jpg
    Kumburgaz Güzelce aynı zamanda Mırmır ve Kalkan avı içinde uygun bir bölgedir. Çok güzel kumsalları ve aynı güzellikde limanı bulunur. Genelde bu limandan tekne ile 300-400 metre açıklara gidilip av yapanlara raslanılır. Gerçi bize görede en güzeli budur. Çünkü kıyılar bir çok nedenden dolayı balıkçıları tatmin edecek avlar vermez. Mesela çok gürültü ve ışık denize yansır. Kıyılara yakın bölgelere sürekli ağlar atılır ve suların soğuk olduğu ocak ayından nisana kadar balıklar kıyılamaz. Bu faktörlerde tabi bizim gibi kıyı avı meraklılarını cezbedecek avları yapamamamızı sağlar. Trol ve Gırgırları söylemiyorum bile. Ama az balık veriyor diye vazgeçecek değiliz. Bu yüzden devam edelim.

    Güzelce kumlarının üstünden Surf Kamış ile uzak atışlar yaparak avlanmalısınız. Yakın kısımlarda İspari çok av verir. Ayrıca Pisi'de sürekli yakalanan bir balıktır.


    Son zamanlarda Lrf Yöntemi ile yapılan avlarda buralarda sıklıkla raslanılar bir durum oldu. Özellikle Eşkina avları bu yöntemle kolayca yakalanabilir. Tabi tercihen kayalık alanlar ve Liman mendirekleri LRF için daha uygun alanlardır. Zaten bu bölgede bahsettiğimiz meralar bulunmakda. Hatta bir çok avda yapılmaktadır. Yalnız LRF maliyetli bir spor. Öyle ucuz yollu takımlarla yapılacak bir uğraş değildir.

    Kısaca özetlemek gerekirse Mimaroba ve Güzelce bir çok balık türünü yakalamanıza olanak sağlar. Başda İstavrit, Eşkina, İspari, Sardalya, Kefal ve Zargana gelir. Bu türler yılın büyük bir bölümünde av veren balıklardır. Sadece soğuk kış günlerinde kıyılar çok verimsiz geçer. Mayıs ayı ile ufak ufak hareketlenerek göç zamanları sırasında doruğa ulaşır. Yem olarak Teke, Borukurdu ve Akyem kullanmalısınız. Hedef Mırmır ise Sülünez tercih edilmeli. At-Çek yaparak Levrek almak için Gümüş tonlarda sahtelerin iyi iş yaptığı biliniyor ama iyi aksiyon vermek gerekir. Denizin karışık ve bulanık olduğu zamanları bulup sabah erken saatte ava başlayabilirseniz yakalamamanız için bir sebep yok. Çünkü buralar belki de Levrek için Marmara'nın en cazip bölgesidir. Zaten haritada da av yapacağınız bölgeleri kırmızı daire içine aldık. Aşağıda da resim ve videoları paylaşıyoruz. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

    MİMAROBA VE GÜZELCE AVLAK YERİ RESİMLERİ

    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg
     
  2. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Büyükçekmece, Albatros ve Gürpınar

    Büyükçekmece koyunda av yapmaya müsait bir çok merası bulunan Albatros ve Gürpınar, her yıl yüzlerceAmatör Balıkçı arkadaşlarımızı bir araya getirir. Özellikle Gurpınar mevki uzun sahilleri ve liman bölgesi taşlıklarıyla Balık Avı sporunu yapmak için en ideal yerlerdir.

    Neredeyse 17 milyon nufusa sahip İstanbul'un büyük bir bölümü boğazlarda ve marmara kıyılarında Balık Avı yapmak için hazır bulunmaktadır. Özellile göç sırasında Karadeniz veya Egeden Marmaraya girişler başladımı oltasına alan sahil kısımlarına koşar. Galata, Haliç, Akıntıburnu, Kanlıca boğaz içinde en çok tercih edilen yerlerken, Marmara kıyılarına geldikçe Büyükçekmece Mimarsinan bölgesinin kıyı şeritlerine atarsınız kendinizi. Bunda da haksız sayılmazsınız çünkü bu alanlar bünyesinde birçok çeşit balık bulundurur. Tabi bu kadar çeşit balığın bulunduğu avlaklarda tek tip oltalar size fayda sağlamaz. Çünkü belli periyodlarla değişik av stilleri denenir. Örnek vermek gerekirse Büyükçekmece sahillerine Balık Avı için geldiniz. Hedef balığınız Mırmır olsun. Mırmır için 4-5 no çengel iğne, uzun bir Surf Kamış ve yem olarak Sülünez kullanılır. Bunları temin edip avlanmaya başladınız fakat bir saat geçti tık yok. Bu durumda hemen taktik değiştirilir. Kayalık alan bulunur tek iğneli takım yapılır ve Eşkina Balğı için çalışmalar başlar. Oda olmazsa Kefal-Zargana baktınız gene bişiy yok Sardalya, İstavrit moduna girersiniz. Demek istediğimizi anlatabildik sanırım. B.Çekmece Limanından başlayarak Ambarlı'ya kadar bu balık türlerini yakalayacak birçok çeşit Mera alanı bulabilmeniz mümkündür. Şimdi size nereden hangi balık çıkar detaylıca anlatalım.

    Büyükçekmece'de Aqua Marin ile Albatros arasında bulunan sahil çoğu yerleri kumluk bazı yerleride beton olarak işlev görür. Her yerinden av yapılabilecek potansiyele sahip olsada kısmen bereketsiz bir alandır. Eylül gibi Mırmır iri avlar versede çoğu zaman minik yavruları yemleri kemirir. Bu balıklar kıyılara yakın olduğundan oltanızı bir hayli uzağa atmalısınız. Aylı geceler ve gece sessizliği av için müsaittir. Aynı zamanda buradan Pisi Balığı, İspari, Mezgit(çoğu küçüktür yalnız), Kalkan ve İstavrit yakalanır. Çok sık olmasada arada Lüfer Balığıda teşrif edebilir.


    Gürpınar Beylikdüzü

    Albatrostan çıkıpda ileri doğru geldiğinizde artık kayalık kısımlarında devreye girdiği görülür. Tabi artık diğer balık türleride menuye dahil olur. Mesela Eşkina, İskorpit, Kırlangıç vs.

    Gürpınar bir hayli uzun bir mera alanına sahiptir. Fakat Balık Avı bakımından bereketli sayılacak alan Balıkçı Barınaklarının sağ ve sol taraflarında kalan kayalık kısımlardır. Buralardan değişik tip olta takımları kullanarak av yapabilirsiniz. Genelde ikili şamandıra takımı kullanılsada, Şeytan oltası tabir ettiğimiz tek iğneli kıstırma kurşunlu takımlarda iş yapar. Özellikle Eşkina ve Levrek avı için birebirdir. Ama aynı oltaya İzmarit-İstavritte geldiği olur.Tabi Levrek avı genelde Sahte kullanılarak yapılsada bu bölgede Teke ile İspendek avlanıldığıda görülür. Denizde yemli av ile vuruş alınmıyorsa hemen diğer taktikler devreye girer. En azından eve boş gitmeyeyim mantığıyla Çapariler çıkarılır ve İstavrit denemeleri başlar. Bazen Çaparilere Çinekop geldiğide olur. Oda olmassa bu avlaklarda bolca bulunan Kefal ve Zargana avı yapabilirsiniz.

    Yem konusuna gelince...İstanbul'da yemli avlar pek sevilen birşey değil. Çünkü gelen balıklar genelde sahtelerle yakalanabildiğinden pek gerek görülmez. Sadece Eşkina-Mırmır gibi balıklar hedef alındığında yapılmaktadır. Genelliklede Teke, Borukurdu ve Fleto Akyemler tercih edilir. Fakat yedekde mutlaka sahte yemlerde hazır beklemektedir. Çünkü kıyılar pek iri avlar vermez. Mezgit olsun, Eşkina ve Mırmır olsun genelde oltalara limit dışı şeklinde gelir. Fakat çoğu balıkçıda bunları denize salmadan kovalarına atarlar. Tabi bu çok yalnış. Gelecekte çocuklarımızın av yapmasını istiyorsak limit dışı balıkları salmak gerek.

    Şimdi nerelerden av yapılmalı ona bakalım. İlk olarak Gürpınar Balıkçı Barınağının ilerisinde bulunan burun kısmı olta atmak için uygun bir yer. Fakat ileri atmak gerekli. Hem Balık Avı hemde takılmaması için bu işlem şart. Kumsaldan Mırmır avlamak için 4-5 no iğneler tercih edin. Surf Kamış kullanarak oltanızı en uzağa atarak bekleyin. Yem Sülünez olmalıdır fakat iğnelere iyice oturması şart yoksa düşebilir. İstavrit genel anlamda her yerde av versede barınağın ilerisindeki küçük cami civarında sık yakalanır. Bu avlakta aynı zamanda Eşkina ve Kırlangıçda yakalamak mümkün. Ayrıca top sahasının önündeki beton sahilde boylu boyunca olta atmaya müsait alandır. Bu bölgede Vatozda sık sık oltalara yakalanabilir. Size vereceğimiz tavsiye ise yemlerin taze olmasıdır. Bu sayede yumurta bıraktıkdan sonra nazlı olan balıkları bir şekilde yemi almasına ikna etmek içindir. İzmarit avı için ise yem yere indikden sonra yaklaşın 2-3 metre yukarı kaldırmanız gerekir. Lüferzamanı ise balığın kıyılaması ancak İstavrit ve Sardalyaları kovalarsa olur. Aynı zamanda havanın durumu ve akıntılarda bunda en önemli etkendir.

    Aşağıda bu saydığımız meraların video ve resimlerini paylaştık. Aynı zamanda nerede av yapmanız gerektiğinide haritada gösterdik.

    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg
     
  3. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İstanbul, Avcılar Kıyı Balıkçılığı

    Avcılar, İstanbul'da depremden en çok etkilenen ilçedir. Öyleki kıyıların jeolojik yapısı oldukça değişmiş ve belediyenin çalışmaları ile de devamlı doldurulmuştur. Bu yüzden de kıyı avlarının verimli olmadığıda rivayet edilir.

    istanbul_avc_lar_avlak_yeri_haritasi.jpg

    Aslında Avcılar'da kıyı avcılığı gerçektende pek verimli avlar vermez. Özellikle soğuk kış aylarında oltacılar bir kaç İstavrit ve Kefal dışında sadece kafa dinlemek adına doldurur avlak yerlerini. Tabi Ambarlı liman bölgesini ayırmak gerek. Çünkü burada hareket çok fazla. Bu nedenlede Atatürk evi önü ve Mendirek kayalıkları yer yer balık veren meralara sahiptir. Başda Eşkina ve İspari olmak üzere İstavrit, Kefal, Mırmır ve Lüfer mevsimine göre sık yakalanır. Aynı zamanda At-Çek ile Levrek'de deneyebilirsiniz. Zargana ve İzmarit ise zaten bu alanda her bölgede av verebilen balıklar. Yem olarak limanın iç taraflarından Teke toplayabilir yada kaya kurtları ile av yapabilirsiniz. Kullanmanız gereken olta takımlarına gelince; Kayalık kısımlar Şamandıralı takımların kullanılabilmesi için zorunlu yerlerdir. Oltanızı geri çekerden iğnelerin yere sürterek kayalara takılması yerine şamandıranın etkisiyle yukarı doğru kalkarak gelir. Aynı zamanda suların yosunlu olması halinde de kösteği bedenin en yüksek noktasına bağlayabilir ya da Fırdöndü üstüne Gezer Kurşun takarak, alt kısıma ekleyeceğiniz mantar ile yemleri istediğiniz mesafeye ayarlayabilirsiniz.

    1.jpg 2.jpg
    Avcılarda kumluk alan çoktur. Buralardan Surf Kamış ile uzak atış yaparak Mırmır, Pisi ve İspari alma şansınız çok yüksek. Sülünez veya kurtlar en ideal yemlerdir diyebiliriz. Liman ve Atatürk Evi dışında Ambarlı ve Denizköşk park alanının önündeki taşlıklarda olta atılacak diğer meralar. Özellikle sabah suyu Eşkina ve İstavritin en çok yakalandığı zamanlardır. Lüfer için uzun olta ve taze canlı yem kullanılır. Fakat çok da bereketli avlar vermez. Hedef Lüfer, İstavrit, İzmarit ise mendireklerin derin olan kısımlarını denemeniz daha mantıklı olacaktır. Çünkü buralarda Kefal ve Zargana'da bol av verir. Zaten haritadan av yapmanız gereken yerleri işaretledik. Resim ve videolarınıda aşağıda bulabilirsiniz.



    AVCILAR AMBARLI KIYI AVI MERA RESİMLERİ

    3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg
    Kyn
     
    Şükrü bunu beğendi.
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş