1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Harici Konular Amatör Balıkçılık İçin İp Uçları

'HARİCİ KONULAR' forumunda Mustafa CUMBUL tarafından 20 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Amatör Balıkçılık İçin İpuçları...

    'Amatör balıkçılık, büyük küçük meraklısının tutkusu haline gelmiştir. Hobiden ziyade bir yaşam biçimi olmuştur. Hazırlıklar önceden başlar. Meraklısı, balık mevsiminin gelişini iple çeker. Hangi balıkların tutulacağı bile önceden saptanmıştır. Bu bir hayal olsa da, balıkçı o hayali yaşamaya çoktan başlamıştır. Hayalin gerçeğe döndüğü vakitte, balıkçı hayatındaki en mutlu ve keyifli dakikaları yaşar.
    Siz de bu hayale kendinizi kaptırabilir, bu zevki birebir yaşayabilirsiniz. Ama bazı gözden kaçırılmaması gereken unsurlar var. Amatör balıkçılığın üç tane evresi olduğunu görüyoruz. Bunlar tutmak, temizlemek, pişirmek. Sonunda afiyetle yerken de sohbeti ve dostlarla keyfi de bu işin bonusu.
    Bu evreleri beraber gözden geçirelim ve aşamaları birer birer anlayalım ki, işimiz kolaylaştığı gibi, bir de kazara doğabilecek sorunlara maruz kalmayalım. Kısaca ipuçlarını özetlemek gerekirse;

    Balık Tutarken…

    Amatör olta balıkçılığında iki tip avlanma biçiminden söz edebiliriz;

    Sahilden, Kamış ile Olta Balıkçılığı

    • Öncelikle bir kamış, bir de misinanın sarılı olduğu makara edinin. Makara için tavsiye edilen marka Banax. Albastar’ın kamışları ve makaraları daha hesaplı olup, pekala işinizi görür. Ustalaştıkça ve konuyla ilgili bilginiz arttıkça üst modelleri daha iyi tanır ve ister olacaksınız.

    • Bu tip avcılıkta dikkat edilmesi gerekenler hangi tip oltanın, hangi akıntıda çalışacağının saptanmasıdır. Bu kural tekneden avcılık için de geçerli. Akıntısına göre klepsin (misinanın olta kısmına bağlantısını sağlayan küçük kıskaçlı düzenek) ucuna takacağınız oltayı saptamanız, balık tutabilmeniz açısından çok önemlidir. İğne boylarına da dikkat etmelisiniz. Yine akıntının şiddetine ve oltanızın cinsine göre, olta ucundaki kurşunu (ağırlık) gözden geçirin. Suların akıntısı ve oltayı atacağınız mesafe uzaklığı arttıkça gramını arttırıp, durgun sularda azaltmalısınız.

    • Yem konusu da, gideceğiniz merada av veren balığın, o ay hangi yemi yediği ile bağlantılıdır. Bunu da önceden tespit edip tutacağınız balığa göre yem seçin. Örnek: Eşkina; canlı teke tercih ederken, izmarit; midye ile av verir.

    • Kovanızı, yem açmak için çakınızı, akşam kalacaksanız bir el fenerini, yedek takımınızı (her an oltanız iri bir balık tarafından koparılabilir veyahut dibe takılıp kopabilir) ve üzerinize mevsime göre kıyafetinizi ihmal etmeyin. Bir kere balık av vermeye başladı mı, bir daha geri dönüp bunları halletme şansınız olmayacaktır. Aksi takdirde balığın av saatini kaçıracaksınız.

    • Akşam karanlıkta kamışın ucunu görebilmek için, ucuna takılan fosfor tüpleri balığın vurup vurmadığı konusunda size yardımcı olabilir. Ama bu işlemi, bir çikolatanın yaldızlı kağıdını, kamışın ucuna sarıp daha basit ve masrafsız bir şekilde de sağlayabilirsiniz.

    Denizden, Tekne ile Olta Balıkçılığı

    • Amatör balıkçılık için; fiber veyahut ahşap bir tekne edinme imkanı varsa; 4 buçuk beş metrelik balıkçı tipi bir kayık işinizi görecektir.

    • Tercihen kürekle veyahut uygun bir motorla denize açılabilirsiniz. Motor olarak; 4 - 6 metrelik bir tekneye, 9 - 15 beygir arası son derece uygundur.

    • Balığa çıkmadan Iskarmozların (küreğin takıldığı yerler) sağlamlığını test edin. Teknede yedek ıskarmoz bulundurun. Açılmadan teknenin su alıp almadığını kontrol edin. Ahşap tekneleri suya indirmeden, miçozu (teknenin tıpası) kapatıp, tekneye iki üç kova su vurursanız ahşap şişecek, sızıntı yapabilecek yerler kısmen kapanacaktır.

    • Teknenizin ve motorunuzun bakımını en az yılda bir kere yaptırın.

    • Havaya ne olursa olsun aldanmayıp yanınıza kalın bir kıyafet alın. Yazın bir muşamba rüzgarlık işinizi görecektir. Kışın ise muşamba tulumun içine kalın pantolon, bir yün kazak, yün bere ve en altına da lastik çizmelerinizi giyerseniz en soğuk günlerde bile rahat edersiniz.

    • Yanınıza içecek su ve bir miktar yolluk alın.

    • Yazın başınıza güneş geçmemesi için kepinizi unutmayın. Çünkü güneş ışınları denizde daha kuvvetlidir. Unuttuğunuz takdirde; deniz suyu ile başınızı ıslatmanız, sizi geçici bir süre koruyacaktır.

    • Motorunuz olsa bile, muhakkak kürekler hep teknede bulundurulmalıdır. Belirli bir yere demirlemek için bir de çapa yaptırın. İpini, balığa çıkmadan önce dolaşmayacak şekilde hazırlayın. Çapayı atarken, ipe basmamaya özen gösterin. Aksi takdirde, hızla dibe giden çapanın ağırlığı, ayağınıza dolaşacak ip ile sizi denizin dibine sürükleyebilir. Bu da sizin açınızdan büyük bir tehlike oluşturur.

    • Deniz dalgalıysa, teknenin baş kısmı dalgaya gelecek istikamette seyir etmeniz daha güvenli olacaktır.

    • Eğer teknenin livarı (balık koyulabilecek içi su dolu bölme) yoksa, büyükçe bir kova işinizi görecektir. Kovanın büyük olması kısmetinizi de arttırabilir. Ayrıca metal bir kova alırsanız balık çırpındıkça çıkan gürültülü sesten, etraftaki balıkçılara havanızı atabilirsiniz. Tabi ki bu sizde, belli bir süre sonra baş ağrısına neden olacaktır.

    • Gece, geç vakitte dönülecekse, iyi bir fener almakta fayda var. Alacakaranlıkta seyir ederken; etraftaki çakarlar, varsa mehtap, veyahut limandaki ışıklar sizin kılavuzunuz olacaktır.

    • Balık takımlarınızı hazır olarak saklayacağınız gerekli büyüklükte bir kutu alın. Balıkçı tipi bir kutu alırsanız, muhtemelen içinde bölmeler bulunur. Bölmelere, yedek kurşununuzu, fırdöndünüzü (oltanın dolanmasını önleyen küçük mekanizma) ve iğnelerinizi yerleştirebilirsiniz. Bu sayede, oltanızı iri bir balığın koparması halinde hemen müdahale edip, belki de kaçan balığı tekrardan yakalayabilirsiniz.

    • İri balık gelmesi ihtimaline karşı, teknede kepçe bulundurun. Ayrıca bir çakı ve el bezi bulundurmakta her zaman fayda var.

    • Teknede denge açısından ayağa fazla kalkmayın. Bir de cankurtaran simidi bulundurun. Can yeleğini de ihmal etmeyin. Kötü bir havada veya denizde ters bir durumla karşılaştığınızda sizin hayatınızı kurtaracaktır.

    • Takımlarınızı suyun akıntısına göre ve balığına göre, uzun veyahut kısa köstekli hazırlayabilirsiniz. İğneler av veren hayvanın ağzına ne çok küçük, ne de büyük gelmelidir. Misina kalınlıkları tutulacak balığın boyutuna göre değişir. Kurşunun ağırlığını da akıntının şiddetine göre ayarlamalısınız.

    • Bir yem tahtası edinin. Midye gibi yemleri tahtanın üzerinde güneşe bırakarak kurutursanız, balığa yemi yedirmeden tutma şansınız artar. Kuruyan yemleri balık, oltanızdan hemen alamaz. Ve uğraştığı süre arttıkça, yakalanma şansı da artacaktır. Balığına ve bölgesine göre midye, sulina, kurt, yengeç bacağı, teke, karides ve yaprak şeklinde kesilmiş küçük balıklar tavsiye edilir. Daha büyük balıklar için, uzun oltayla canlı yem kullanmalısınız.

    • Çinekop, sarı kanat, lüfer grubu balıkları oyalamadan sürratle çekin, çünkü balık yüzeye yüzüp, ağzından iğneyi atmak isteyecektir. Diğer balıkları hafifse oyalamadan, ağırsa biraz oyalayıp yorarak alabilirsiniz.

    • Sahil Güvenliğin numarasinin 158 olduğunu unutmayın.

    • İskorpit, trakonya, lipsos ve varsam gibi balıkların neye benzedikleri hakkında fikir sahibi olun. Bu balıkların dikenleri zehirli olup, battığında şiddetli ağrılara sebebiyet verirler. Oltaya gelirlerse de, zehirli dikenlerine temas etmeyecek şekilde iğneyi çıkarmak gerekir.

    • Balık çekerken parmak boğumunda meydana gelen misina kesikleri, balıkçılar arasında bir gurur kaynağıdır. Siz yine de tedbiri elden bırakmayın. İri balık çekerken kullanacağınız, ezcanelerde satılan tıbbi lastik parmaklıklar, oltanın parmağınızı kesmesini önleyecektir.

    • Balığı tekneye alırken küpeşteye (teknenin yan kısmı) vurdurmamaya özen gosterin. Yoksa balık gerisingeriye denize düşebilir. O kadar uğraş ve emek de boşa gider.

    • Oltayı toplarken, misinayı firdöndüye kadar yere toplayın. Fakat iğne kısmını oturak kısmına bırakın. Hem iğneniz oltaya karışmayacak, hem de daha seri oltayı yemleme imkanı yakalayıp, balık tavını kaçırmayacaksınız.

    • Tuttuğunuz ufak balıklara yaşama şansı verip denize bırakmanız, amatör balıkçılığa ve doğaya olan saygınızın göstergesidir.

    • Ava gelen herkese, hatta teknede bulunup balık tutamamış arkadaşlarınıza bile balığı eşit pay edin. Böylece kimse gücenmeyecek ve herkes keyfi paylaşabilecektir.

    • Av sonrası kısmına gelince, isteğe göre fotografını çekip tuttuğunuz balıkları belgeleyebilirsiniz. Fotoğraf, balığı tuttuğunuzun kanıtıdır. Fotoğrafını göstermeden, tuttuğunuzu iddia ettiğiniz balıkların tutulduğuna, kolay kolay kimse inanmaz. Balıkçı ballandırır ve abartır diye bir kanı vardır. Böylece bu kanıdan da kolayca sıyrılmış olacaksınız.

    • Balıklarınızı her zaman kendiniz temizleyin ve pişirin ki, binbir emekle tuttuğunuz balıkların iyi pişmemesi durumunda, kimsede suç bulmayın. Ayrıca giderek ustalaşan ahçılığınızla, eşinizin, misafirlerinizin hatta çocuklarınızın da takdirini kazanacaksınız.

    • Unutmayın ki; en iyi çalışma gününüzden, balık avında geçireceğiniz en kötü günün keyfi bile kat kat fazladır.



    Balık Temizlerken...



    Balıkları balıkçınızdan isteğinize göre kesilmiş halde alabilirsiniz. Ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler. Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla, balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
    Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz.

    Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attiktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılıp karnı temizlenir. Bu arada solungaçların da koparılarak çıkarılması gerekmektedir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.

    Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiği ile bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamami dışarı atılır. Palamut ve torik gibi balıkları dilimlemek veya fileto çıkarmak sureti ile iki şekilde doğrayabilirsiniz. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı bir parmak (2, 2.5 cm) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırında balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla birşey olmadığından, kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 cm. olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir. İri balıkları kesmek ve filetosunu çıkarmak için ince uzun ve çok keskin bir bıçak kullanmak lazımdır.

    Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya fileto yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin açılabilir. İç organlarının temizlenmesi aynı palamut da olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise tercihan fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise, lüferin kücüğü olduğundan, iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.



    Balık Pişirirken...



    Asla Yapmayın!

    Balığı buzdolabında bile
    uzun süre saklamayın.

    Balık pişirirken yemeğin içine limon ilave
    etmeyin.

    Buğlama yaparken tepsinin kapağını sürekli açmayın.


    § Lipsos, iskorpit ve trakonya gibi zehirli dikenleri olan balıkları, daha önce hiç temizlemediyseniz, denemeyin. Balıkçınız temizlesin.

    Satıcıdan
    alınan çirozları kafalarını koparıp yıkamadan yemeyin.

    Dubalara ve
    demir iskele ayaklarına yapışmış midyeleri yemeyin.

    Ve asla ve asla,
    mutfağı harp meydanına dönmüş bir halde bırakmayın!

    Mutlaka Yapın!

    Balığı mevsiminde yiyin.


    Balığı temizlerken tezgahın
    üzerine 1-2 gazete yayın.

    Balığın pullarını bıçak yerine kaşıkla
    temizleyin. Böylece pulların ortalığa yayılmasını önlersiniz.

    Balığı
    pişirmeden bol suyla yıkayın ve tuzlayıp 10-15 dakika kevgirde süzülmeye bırakın.

    Balığı tavaya atmadan önce tuzlayıp dinlendirin. Unlayıp
    tavaya atmadan önce de üstüne biraz rakı serpiştirin.

    Balığı kızgın
    yağda tava yapın. Yağın kızdığını tavaya ekmek parçası atıp yanında kabarcıklar belirmeye başladığında anlarsınız. Ayrıca ekmek parçası yağdaki suyu alacak ve yağın üzerinize sıçramasını önleyecektir.

    Tava yaparken balıkları
    birbirine değmeden, aralıklı olarak yerleştirin.

    Balık kokusunu
    gidermek için ellerinizi limonlu suyla yıkayın.


    Artık balığa çıkmaya hazırsınız. Bundan sonrası sizin parmağınızın hassaslığına, becerinize ve en önemlisi sabrınıza kalmış. Unutmayın balık işi, sabır işidir. İlk seferde vurmaz veyahut tutamazsanız sakın moralinizi bozmayın. Sabredin, muhakkak vuracak ve sizin oltanıza yakalanacaktır. Balık gelmese bile denizle baş başa olmak, sizi günün stresinden arındıracak ve zihninizi tamamen boşaltacaktır. Yeniden doğmuş gibi hissedecek ve bir kere işin keyfini aldıktan sonra bir daha bırakamayacaksınız. Haydi Rastgele!!!'



    Saygılarımla...
     
  2. BLC

    BLC Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    13 Mart 2009
    Mesaj:
    898
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İzmir
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Paylaşım için teşekkürler,emeğine saglık Mustafa...Alkış
     
  3. AŞKIN

    AŞKIN Admin Admin

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesaj:
    2,426
    Alınan Beğeniler:
    147
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    EGE
    Web Sitesi:
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Emeğine saglık Mustafa.
     
  4. Hasan Karataş

    Hasan Karataş Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Marmara
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Paylaşım için teşekkürler Mustafa.
     
  5. hüseyinsavacı

    hüseyinsavacı Üye Balıkçı

    Katılım:
    26 Ekim 2009
    Mesaj:
    338
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ege
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Sağol Mustafa emeğine,yüreğine sağlık.
     
  6. Ayşe HARUPÇU

    Ayşe HARUPÇU Üye Balıkçı

    Katılım:
    21 Ekim 2009
    Mesaj:
    3,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir geneli
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Sevgili mustafa,eline emeğine sağlık paylaşım için teşekkür ederim...
     
  7. ksk sedat

    ksk sedat Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Eylül 2009
    Mesaj:
    180
    Alınan Beğeniler:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir ve çvr
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Paylaşımın için teşekkürler Mustafa emeğine sağlık.
     
  8. Ferit ERTÖZ

    Ferit ERTÖZ Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FOÇA-MORDOĞAN
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Bu değerli paylaşımın için teşekkürler Mustafa kardeşim :)
     
  9. mustafa ayvaz

    mustafa ayvaz Üye Balıkçı

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    MARMARA
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Paylaşım için teşekkürler.
     
  10. hakan_1978

    hakan_1978 Üye Balıkçı

    Katılım:
    15 Aralık 2010
    Mesaj:
    249
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Antalya ve ilçeleri
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Paylaşım için teşekkürler Mustafa kardeş. Emeğine sağlık.
     
  11. denız1967

    denız1967 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    22 Mayıs 2010
    Mesaj:
    213
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    marmara
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    emeğine sağlık paylaşım için teşekkür ederim.
     
  12. demir35

    demir35 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    11 Kasım 2009
    Mesaj:
    141
    Alınan Beğeniler:
    11
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    çeşme,
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    emeğine sağlık mustafa,ben bile bildiğim halde her satırını zevkle okudum,çok yararlı bilgiler vermişssin,Alkış
     
  13. MUSTAFA KAHRAMAN

    MUSTAFA KAHRAMAN Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2010
    Mesaj:
    0
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    TATLISU TUZLUSU
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Adaş paylaşım için teşekkürler saygılar.
     
  14. ABREK58

    ABREK58 Üye Balıkçı

    Katılım:
    27 Ekim 2010
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    EGE
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    eline sağlık, oldukça faydalandım acemi biri olarak.
     
  15. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Mustafa, 10 Numara bir paylaşım, emeğine sağlık kardeşim.Alkış
     
  16. ismail34

    ismail34 Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesaj:
    1,229
    Alınan Beğeniler:
    20
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Türkiye
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Sn.Mustafa kardeşim,bu iş ancak bu kadar olur denen çok açıklayıcı bir bilgilendirme olmuş.Tebrik ve teşekkürlerimle,eline ve emeğine sağlık kardeşim.
     
  17. Mustafa CUMBUL

    Mustafa CUMBUL Gold Üye Gold Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2010
    Mesaj:
    800
    Alınan Beğeniler:
    19
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    Deniz
    Cevap: Amatör Balıkçılık için ip uçları

    Yeni üye olan arkadaşlarımız için tekrar güncelledim:)
     
  18. deniz34

    deniz34 Üye Balıkçı

    Katılım:
    8 Mart 2016
    Mesaj:
    512
    Alınan Beğeniler:
    140
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    MARMARA VE KARADENİZ
    Cevap: Amatör Balıkçılık İçin İp Uçları

    Mustafa; bu güzel paylaşımcı bilgiler için çok teşekkür ederim...Alkış
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş