1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Avlak Yerleri Şile avlak yerleri, av meraları

'İSTANBUL AV MERALARI' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 20 Kasım 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    İstanbul, Şile Balık Durumu

    Şile, Karadeniz'den Marmara'ya göç eden balıkların yolu üzerinde bulunan, yazlarıda tatilcilerin yoğun ilgisi nedeniyle oldukça kalabalık bir sahil ilçesidir. İstanbul'a bağlı ve tipik Karadeniz özelliği olan rüzgarlı ve dip akıntıları güçlü bir denizi vardır.

    sile_bolgesi_balik_avlak_haritasi.jpg
    Genel anlamda en çok avı yapılan balık Palamut, Lüfer, Kefal, Kalkan ve İstavrittir. Kıyı oltacıları ise her ne kadar yoğun avlar yaşanmasada Palamut haricinde bir çok balık çeşidini yakalayabilirler. Gerçi zaman zaman Palamut kıyıdan av verir ama çok enderdir. Bunun haricinde Levrek, Eşkina ve Kefal yılın her ayı av verebilmektedir.

    Eylül ayı gelip av sezonunun açılmasıyla başlayan Gırgır, Trol, Parakete, Voli ile avcılık öyle yoğun bir şekilde yapılır ki maalesef kıyı balıkçılarının av potansiyeli oldukça düşer. Bu nedenlede Şile ve Ağva bölgelerinde yoğun olarak Kefal ve Kalkan avı yapılabilir. Tabi mevsimine göre Sarıkanat, Çinekop, Levrek, İstavrit, Mezgit, Eşkina, Zargana ve Gümüş de oltalara gelebilen diğer balıklar. Aynı zamanda İskorpit ve Kaya balıklarınıda unutmayalım. Şöyle bir genel değerlendirme yapacak olursak, Temmuz ile Kasım sonuna kadar Lüfer, Mayıs ve Aralık ayları arası İstavrit ve Gümüş, Kasım ile Ocak ayları arasında da Çinekop ve Mezgit av verir. Tabi bu istatisttik bir bilgi olduğundan bu aylar dışında balık çıkmaz demek doğru olmaz. Çünkü tecrübe ile sabit şunu diyebiliriz ki denizde ne zaman ne olacağını kimse kolay kolay kestiremez. Balık Avı sporuda zaten bu yüzden çok keyiflidir. Her gittiğinizde bol balık yakalamak inanın belli zamandan sonra insana tat vermeyecektir.

    Şimdi Şile bölgesinde nerelerden av yapabileceksiniz onu inceleyelim.


    Şile sahili ve Liman Mendirekleri

    Şile bölgesinde kıyı balıkçılığı aslında pek rağbet gösterilen bir spor değil. Daha çok denize açılarak Palamut ve Lüfer avı yapılır. Bunun dışında Şile içindeki Liman ve plajdan av yapılır ekseriyetle. Hedef balıklar Levrek, Sarıkanat, Kefal ve Kalkandır. Özellikle Kalkan Balığı karadeniz kıyılarında bol av verdiğinden birçok arkadaşımız takımların hazırlayıp bu balığın peşine düşer. Genelde sahil kısımlarından sıkça denenir. Olta olarak Gezer Kurşun altına Fırdöndü, onunda altına 0,30 mm misina bağlanır. Yem olarak Sardalya, Hamsi en idealidir. Çift köstekli olarak iğnelerimizi bağladıkmı tamamdır. Yalnız iğnenin biri hırsızlı olursa daha iyi olur. İsteğe bağlı olarak en altta 40 gr Armut Kurşun ekleyebilirsiniz. Bazı arkadaşlar Kalkan Balığını At-Çek ile de avlayabiliyor ama buna sonradan değineceğiz. Son olarakda bu balık için en uygun meraların Ağva, Sofular ve Sahilköy kıyıları olduğunuda hatırlatalım. Gerçi bu yerleri size haritadan deyatlıca gösterdik.

    Şileden en iyi av yapılacak yer Liman demiştik. Özellile dalgakıran üzerinden açığa doğru atmak en güzeli. Bu sayede İstavrit, Sarıkanat ve ara ara Minekop alanlar var. Ayrıca Mendirekde kale denilen yerin orada yüksek bir kayalık var. Buradan genellikle Kefal Avı yapılıyor ama yer yer İskorpit ve iri Kaya balıklarıda yakalabiliyor. Ayrıca liman içinden Teke yakalayıp Eşkina için Şamandıra kullanabilirsiniz. Bunun yanında Fener önünden Çapari ile İstavrit ve Çinekop alınabilir. Liman hakkında bu kadar ayrıntı vermemizin sebebi başka yerlerde kolay kolay bu şekil bir oluşumun olmamasıdır. Liman dediğin bir Mendirek ile sınırlıyken Şile Limanında bir çok av yapılabilecek Mera var. Buraya gelip nerede avlanabilirim dediğinizde size zaten Eski Postane karşısı veya Liman kayalıklarını tarif edeceklerdir. Bu nedenle bizde sizlere bu bölgeyi en ince detaylarına kadar anlatmak istiyoruz. Mesela Maşatlı diye ordaki tüm balıkçıların bildiği bir mera var. Tam yerini söylemek gerekirse Limanın arka tarafındaki adaya bakan burun. Burada Kaşıkla geçit zamanı Lüfer ara arada Palamut yakalanır. Ayrıca klasik mantarlı takım ile İstavrit ve Çinekop avıda yapılabiliyor. Aynı bölgeden At-Çek ile Levrek alma şansınızda yok değil. Çünkü zaman zaman iri Levrek görülebiliyor. Yalnız kayalıkların konumu gereği oltayı sabitleyemeyip elinizde tutmak zorunda kalabiliyorsunuz. Buda bir yerde kol ağrısı demek. Bu nedenle bir olta dayanağı edinmeniz iyi olur. Tabi sizinde aksiyon verirken dikkatli olmanız şart. Spor yapalım derken hastanelik olmanın alemi yok.

    Plaj kısmına geldiğimizde buranın özellikle dereağzı civarında Kefal dışında fazla bir balık tutmanız zor gözüküyor. Ancak Kalkan için uzun atış yapabilirsiniz. Birde aralık sonu itibari ile At-Çek ile Levrek denemeleri yapabilirsiniz. Bunun için suyun çalkantılı ve bulanık zamanlarını yakalamak ise şansınızı artırabilir.

    silede_aglayan_kayalar.jpg sahilden_sile_kalesi.jpg
    Ağva Bölgesi Avlak Yerleri

    Ağva, Şile'den yaklaşık 40 km uzakta, insanda cennetteymişsin gibi bir izlenim bırakan, yeşilin tatlısu ile birleşip denizle buluştuğu muazzam bir yerdir. Yani yanından nehir akarken sen denize olta atıyorsunuz daha ne diyebiliriz ki?..

    Genelde sahil kısmından İspari, Kalkan ve Kefal avı yapılır. Sahil bitiminde bulunan kayalıklardan ise sabah suyu At-Çek ile Levrek, güneş battıkdan sonrada yemli Lüfer ve Çapari ile İstavrit avları denenir. Fakat genel anlamda bereketli bir mera diyemeyiz. Yalnız öyle güzel bir atmosferi vardır ki özellikle temiz hava ve sakinlik arayanlar için birebirdir.

    Sahil dışında olta atılacak bir başka merada fenerin ön taraflarında bulunan kayalıklardır. Buradan plaja doğru av yapabilirsiniz. Aynı zamanda haritada da kırmızı daire içine aldığımız yüksek farezlerin olduğu kısımlar Lüfer, İstavrit, Eşkina, İskorpit avı yapılabilen alanlar. Bu bölgelerde Zıpkıncılar Levrek, Kofana ve kiloluk Kefal vuruyorlar. Ama olta ile yakalamak biraz sabır ve ustalık istiyor.

    Ağvada daha önce belirttiğimiz gibi tatlısu kaynaklarıda var. Yeşilçay ve Göksu dereleri. Her ne kadar sitemizde Tatlısu için ayrı bir bölüm oluşturmuş olsakda hazır buradayke ndeğimeden geçmeyelim. Göksu deresi 6-7 metre derinlikde ve bünyesinde bol olarak Kefal ve Sazan olan bir yer. İçerisinde Amatör Olta balıkçıları dışında bu işi profesyonel olarak yaparlarda var. Aynı şeyler Yeşilçay Deresi içinde geçerli. Ayrıca Kurbağa ve Kaplunbağa'da bu suların en kalabalık ev sahipleridir. Özellikle çiftleşme mevsimine denk gelirseniz 7/24 kurbağa seslerini dinleyebilirsiniz. Aşağıda bu bölge ile ilgili resim ve videoları paylaşıyoruz. Bakarsanız daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.


    Kurna ve Sahilköy Plajları

    Şileye doğru giderken önünüze Kurna Plajı çıkacaktır. Burası özellikle sabah suyunda Levrek için At-Çek yapılması gerekilen bir yer. Rüzgar alan bir mera olması sebebiyle sahtelerinizi uzağa atmak biraz zor. Bu yüzden sahteleri 40-60 gr civarı kullanmalısınız. Suya girmek riskli. Çünkü birde derinleşir ve dip akıntısı güçlü olabilir. Kayalık alandan av yapmak isterseniz de çok dikkat etmeniz gerektiğini söyleyelim. Kaygan ve çıkıntılı yapıları var. Suyun altı ise yine kayalık taşlık bir alan. Bu yüzden Şamandıralı takımı Stopper ile kullanmalısınız. Eşkina, İskorpit ve Hanos avlama şansınız yüksek. Ayrıca plaj içinden Kalkan avıda yapabilirsiniz.

    Kalkan avı demişken, At-Çek ile bu bölgede Kalkan avlayanları görmek mümkün. Cast Master marka Kaşık kullanarak yapılıyor. Fiyatı biraz tuzlu olabilir ama suya çabuk battığından işinizi de görüyor. Nasıl yapmanız gerektiğine gelince; Kaşığa hırsız iğne bağlayıp olabildiğince uzağa atıyorsunuz. Yem Hamsi veya Sardalya olabilir. Sonrada yavaşca dibi taraya taraya çekiyorsunuz.Civarda Kalkan varsa mutlaka ilgisini çekecektir. Yeter ki yemi düzgün şekilde iğne monte edebilin.

    Son olarak Sahilköy avlağınından bahsedelim. Bu bölgede klasik olarak gene Kalkan Balığı avlanmanızı önericez. Çünkü suyun dip yapısı itibari ile tamda bu balığın gezdiği meradır ve ekim sonrası bir çok oltacının elllerinde görülmektedir. Oltanız Surf Kamış olacak ve uzağa atmanız gerekecek. Ayrıca İspari de buradan çok yakalanan bir balık. Lüfer avlamak isterseniz kısmen 60-70 metre ileriye atacağınız bir Kaşık gerekli. O mesafelerden kaba Lüfer yakalandığı bilinir. Kış aylarında mera oldukça kısır bir hale gelir. Fakat tulum ile suyun belli bir noktasına gidip Levrek kovalayabilirsiniz. Hepinize bol şans.

    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg
    Kyn
     
    Şükrü bunu beğendi.
  2. theserdar22

    theserdar22 Üye Balıkçı

    Katılım:
    11 Mart 2017
    Mesaj:
    6
    Alınan Beğeniler:
    3
    Ödül Puanları:
    2
    Şehir:
    istanbul
    [​IMG]

    İstanbul Şile Avlak Yerleri

    Şile’ de Balık Avı
    Şile, rüzgarlı ve dip akıntıları güçlü bir denizi olan, yazları tatilcilerin çok yoğun olarak ziyaret ettiği bir sahil ilçesidir. Karadeniz bölgesinden, Marmara bölgesine göç eden balıkların yolu üzerinde bulunan ilçe, İstanbul' a bağlıdır. Bölgede ağırlıklı olarak Palamut, Lüfer, Kefal, Kalkan ve İstavrit tutulur. Av sezonunun açılması ile birlikte Gırgır, Trol, Parakete ile balık avcılığı yoğun şekilde yapılır. Temmuz ile Kasım sonuna kadar Lüfer, Mayıs ve Aralık ayları arası İstavrit ve Gümüş, Kasım ile Ocak ayları arasında da Çinekop ve Mezgit av verir. Diğer aylarda da mutlaka balık avı yapılabilir.
    Şile Sahili Ve Limanı
    Şile’ de kıyıdan balık avı pek rağbet gösterilen bir etkinlik değildir. Daha çok denize açılarak av yapılması daha doğru olur. Ancak Şile içindeki Liman ve plajdan av yapılabilir. Levrek, Sarıkanat, Kefal ve Kalkan en çok tutulan balıklardandır. Sahil kısımlarından av deneyebilirsiniz. Bu bölgede balık için en uygun meraların Ağva, Sofular ve Sahilköy kıyıları olduğunu da belirtelim. Şile limanında özellikle dalgakıran üzerinden açığa doğru olta atabilirsiniz. Bu sayede İstavrit, Sarıkanat ve Minekop tutabilirsiniz. Ayrıca Mendirekde kalenin oradan yüksekteki kayalıktan olta atabilirsiniz. Liman içinden Teke yakalayıp Eşkina için Şamandıra kullanabilirsiniz. Bunun yanında Fener önünden Çapari ile İstavrit ve Çinekop alınabilir. Aynı bölgeden At-Çek ile Levrek alma şansınızda yok değil. Çünkü zaman zaman iri Levrek çıkabiliyor. Plaj kısmında ise buranın özellikle dereağzı civarında Kefal dışında fazla bir balık tutmanız zor. Ancak Kalkan için uzun atış yapabilirsiniz. Birde aralık sonu itibari ile At-Çek ile Levrek denemeleri yapabilirsiniz.
    Ağva Bölgesi Avlak Yerleri
    Genelde sahil kısmından İspari, Kalkan ve Kefal avı yapılır. Sahil bitiminde bulunan kayalıklardan ise sabah suyu At-Çek ile Levrek, güneş battıktan sonrada yemli Lüfer ve Çapari ile İstavrit avları denenebilir. Sahil dışında olta atılacak bir başka merada fenerin ön taraflarında bulunan kayalıklardır. Buradan plaja doğru av yapabilirsiniz. Ağvada daha önce belirttiğimiz gibi tatlısu kaynakları da var. Yeşilçay ve Göksu dereleri bunlara örnektir.
    Kurna Ve Sahilköy Plajları
    Şile yolu üzerinde Kurna Plajı mevcut. Burası özellikle sabah suyunda Levrek için At-Çek yapılabilir. Rüzgar alan bir mera olması sebebiyle sahtelerinizi uzağa atmak biraz zor. Suyu risklidir, çünkü birden derinleşir ve dip akıntısı güçlü olabilir. Kayalık alandan av yaparken de çok dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca plaj içinden Kalkan avı da yapabilirsiniz. Sahilköy avlağınında ise klasik olarak gene Kalkan Balığı avlayabilirsiniz. Suyun dip yapısı itibari ile tamda bu balığın gezdiği meradır. Rast gelsin diyelim.

    Kaynak: şile, avlak, balıkavı
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.
  3. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Serdar aramıza hoş gelmişsin bu güzel yazıya karşılık keyifli avlarının böyle güzel fotoları ile paylaşımlarını bekleriz

    21.gif
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş