1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Yemek ve Mezeler Yiyeceğin Bozulduğunu Anlamanın En İyi Yolu!

'YEMEK VE MEZELER' forumunda İsmail ESENCAN tarafından 27 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. İsmail ESENCAN

    İsmail ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    11,450
    Alınan Beğeniler:
    10,056
    Ödül Puanları:
    5,113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Bir yiyeceği yemenin güvenli olup olmadığı söz konusu olduğunda, ambalajın üzerindeki son kullanma tarihine güvenmeyin.

    Söz konusu olan bir gıdayı yemenin güvenli olup olmamasıysa, yiyecek ambalajlarının üzerindeki son kullanma tarihlerine güvenmeyin. Bu tarihler sadece yiyeceğin ideal kalite sınırlarının dolacağı yaklaşık süreleri gösterir.

    Ama neyse ki bir gıdanın bozulup bozulmadığını anlamak oldukça kolay ve çok az teknik bilgi yeterli. Bir yiyeceği yemeli misiniz yoksa çöpe mi atmalısınız öğrenmek için okumaya devam edin.

    Ekmek: Küflendiyse. Sadece küçük bir kısmı bile küflenmiş olsa.

    1.jpg


    Eğer ekmeğin bir bölgesinde küf fark ederseniz ekmekten başka bir dilim daha yemeyin ve ekmeğin geri kalanında gözle görülür küf olmasa dahi ekmeği tümden çöpe atın.

    Ekmek gözenekli yapıda bir gıda olduğu için küf ekmek boyunca kolayca yayılabilir, bu nedenle kalan kısımda bir sorun yok gibi gözükse de aslında içinde küf sporları ilerlemiştir.

    Eğer ekmek kurumuş ve bayatlamışsa, ama üzerinde küf yoksa kıtır ekmek olarak kullanılabilir, çünkü küfün üremesi için nem gerekir.

    Yumurta: Suda yüzüyorsa

    2.jpg


    Eğer yumurta bozulduysa, soğuk ve taze su üzerinde yüzer. Eğer iyi durumdaysa suya batar.

    Yumurta kabukları katı gibi gözükse de aslında hafif gözenekli yapıdadır. Yumurta eskiyince kabuğun içine doğru hava girmeye başlar. Yumuta eskidikçe içine giren kava o kadar fazla olur. İçinde fazla hava olunca da yumurta suda yüzer ve bozulmuş olma ihtimali oldukça yüksektir (tabi ki buna rağmen o yumurtayı yemek uygun olabilir, ama risk almaya değmez!) Diğer taraftan taze yumurta su dolu bardağa atılınca dibe batar.

    Taze meyve: Dokusu değiştiyse

    3.jpg


    Eğer meyveniz hamurumsu veya pütürlü hale geldiyse bu muhtemelen onu yememeniz gerektiğinin bir göstergesi. Meyvenin bozulduğunun diğer göstergeleri arasında renk değişimi, kötü koku, soyulan kabuğunun buruşmuş olması sayılabilir.

    Pişmemiş et (çiğ olarak sunulmaya hazırlananlar dışında): Balçıklı veya yapışkan olduysa

    4.jpg


    Pişmemiş et sırf rengi değişti diye bozuldu anlamına gelmez. Ama eğer kötü kokuyorsa, dışı balçıklı ve yapışkan hal almışsa, çöpe atmak en iyisi.

    Şarküteri eti: Kokuyor ve dokusu değişmişse

    5.jpg


    Pastırma, salam gibi şarküteri etlerini kötü kokuyorsa çöpe atın; koku genelde etin içinde bakteri oluşmaya başladığının işaretidir. Yine benzer şekilde, yapışkan veya sert bir hal aldıysa veya dokusunda herhangi bir değişiklik fark ederseniz yine çöpe atın. Mezeciden aldığınız bu tip etleri üç gün içinde tüketmeye çalışın.

    Taze sebzeler: Sarardıysa

    6.jpg


    Bozulmaya başlayınca çoğu sebze sararmaya başlar. Bu özellikle brokoli ve kıvırcık lahana için geçerli olsa da diğer sebzelere de uyarlanabilir.

    Bununla beraber, kereviz ve soğan gibi bazı sebzeler kurtarılabilir. Rengi değişen kısmı kesip attıktan sonra sebzeyi 10-15 dakika buz gibi soğuk suya daldırıp bekleterek tazeleyebilirsiniz.

    Süt: Topaklandıysa

    7.jpg


    Sütün bozulup bozulmadığını anlamanın en kolay yolu kıvamına ve akışkanlığına bakmak. Topaklanmış sütün bozulduğu neredeyse kesindir, ama aynı zamanda sütteki laktik asit bakteri üretmeye başlayınca oluşan renk değişimi veya ekşi kokuya da bakabilirsiniz.

    Peynir: Ekşi süt gibi kokuyorsa

    8.jpg


    Konu peynir olduğununda dayanıklılığı büyük oranda içerdiği neme bağlı.

    Yumuşak peynirler sert peynirlerden daha hızlı bozulurlar, benzer şekilde eğer yumuşak peynirin üzerinde küf görürseniz, tüm peynir kalıbını çöpe atmalısınız. Diğer taraftan sert peynir üzerinde küf varsa, küflü kısmı kesip kalanını yemek güvenli, çünkü sert peynirde küf sporları peynire yayılamaz.

    Peynirin bozulduğunun bir diğer göstergesi de kokusu ve tadının bozuk ekşi sütü andırması. Taze peynirler kokmamalı.

    Pişmemiş deniz ürünleri (sushi hariç): Anormal şekilde balık kokmaya başladıysa

    9.jpg


    Bozulmuş balığın derisi kalınlaşır, çamurumsu ve kaygan bir hal alır. Aynı zamanda ilk satın aldığınızdan çok daha yoğun bir balık kokusu yaymaya başlar. Taze balığı satın alındıktan sonraki 36 saat içinde yemeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

    Zeytinyağı: Artık zeytin kokmuyorsa

    10.jpg

    İyi bir zeytinyağı hoş kokmalı ve yapıldığı zeytinin tadına sahip olmalı. Bozulan yağ genelde motor yağı veya tutkal gibi kokar.

     
    amorti35 ve Ergun ŞİRİN bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş