1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Yemek ve Mezeler Pişirmeden önce asla yıkamayın.!

'YEMEK VE MEZELER' forumunda Kader ESENCAN tarafından 24 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. Kader ESENCAN

    Kader ESENCAN Admin Admin

    Katılım:
    19 Eylül 2008
    Mesaj:
    1,939
    Alınan Beğeniler:
    2,067
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    İzmir
    Web Sitesi:
    Neden Çiğ Tavuğu Pişirmeden Önce Asla Yıkamamalısınız?
    Çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamak pek çok kişiye mantıklı gelebilir. Hepimiz çiğ tavuğun bize zararlı olabilecek bakteriler içerdiğini biliyoruz. Peki, neden önlemimizi alıp pişirmeden önce tavuğumuzu yıkamayalım?

    tavugu-yikamamali.jpg

    Gıda Standartları Kurumu’na (FSA) göre, tavuğunuzu yıkamak bu zararlı bakterilerden arındırmaktan çok yayılmasına neden olabilir.

    İşte neden çiğ tavuğu yıkamanın sağlığınıza zararlı olabileceği ve tüm o pis bakterilerden korunarak nasıl yine de o lezzetli tavuğunuzun tadını çıkarabileceğinizin ayrıntıları.

    Neden Çiğ Tavuğu Yıkamamalısınız?

    cig-tavuk.jpg

    Çiğ tavuk insanların ciddi derecede hastalanmasına neden olabilecek bakterilerle doludur. Kuzey Amerika’daki gıda zehirlenmesinin en yaygın sebebi pişmemiş tavukta bulunabilen kampilobakter ve salmonella olarak adlandırılan iki tip bakteri.

    Salmonella kuşların bağırsaklarında yaygın olarak bulunan bir bakteri grubu. Salmonella bulaşmış yiyecekler yiyen kişilerde ishal, ateş, mide krampı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülüyor. Salmonella nedeniyle hasta olan pek çok kişi birkaç günde iyileşirken, bu bakteri bazı kişilerde daha ciddi hastalıklara yol açıyor ve bazen buna bağlı olarak ölümler gerçekleşiyor. Bu hastalıklara septisemi yani kan zehirlenmesi örnek verilebilir.

    Kampilobakter ABD’deki ishalli hastalıkların başlıca sebebi. On güne kadar sürebilen bu hastalık aşırı derecede karın ağrısına neden oluyor. Kampilobaktere maruz kalındığında ortaya çıkan bazı uzun dönemli etkiler de bildirildi. Bunlar arasında eklem iltihabı ve Guillain-Barre sendromu olarak bilinen nadir bir hastalığın gelişimi tespit edildi. Guillain-Barre sendromu kaslarda güçsüzlüğe neden oluyor ve sinir sistemini etkiliyor. ABD’deki Guillan-Barre sendromu vakalarının yaklaşık olarak %40’ının kampilobakter kaynaklı olduğu tespit edildi.

    Gıda Standartları Kurumu’na göre kampilobakter, su kullanılarak temizlenemez. Aslına bakılırsa, bu bakteriyi taşıyan pişmemiş tavuğu suyla yıkamak bu bakterinin su molekülleri yardımıyla daha da yayılmasına neden olabilir.

    Bu da demek oluyor ki, tavuğun bu bakterinin bulaştığı bir parçasını yıkarsanız, sadece tavuğun bakteriyle temas ettiği kısmı için değil kullandığınız suyun temas ettiği kısmıyla ilgili de endişelenmelisiniz. Bu durum mutfağınızı zararlı bakteri yuvası haline getirebilir.

    Gıda Zehirlenmesinden Nasıl Korunuruz?

    gida-zehirlenmesi.jpg

    Gıda Standartları Kurumu’na göre tavuğunuzdaki zararlı bakterilerin tamamının öldürüldüğünden emin olmanın en iyi yolu mümkün olduğu kadar iyi pişirmek.

    Tavuğun tamamının servis etmeden önce kızgın derecede sıcak olduğundan emin olun. Etin en kalın kısmını kesin ve sıcak buhar çıktığından ve pembe kısım kalmadığından emin olmak için kontrol edin.

    Ayrıca, tavuğunuzu daha yüksek sıcaklıkta saklamak bakteri yuvası haline gelmesine ortam hazırlayacağından, 4°C sıcaklığın altında sakladığınızdan emin olun.
     
  2. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Bu demek oluyor ki:
    1- Önce tavuk pişecek sonra yıkanacak.
    2- Yada benim gibi tavuk yemiyeceksiniz.
    3- Veya
    Gelin hep beraber balık'a gidelim,mis gibi balık eti yiyelim,nemiş öyle tavuk banal.:(:oops::eek::confused:
    Eskiden gave içerdik,şimdi artık nesgave içiyoruz.:confused::D
    Gave'den geçtik,tavuktanmı geçmiyeceğiz.
    PÖHHH.:D:D:D
     
    amorti35, hus213 ve Kader ESENCAN bunu beğendi.
  3. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Evet canlar burada bazı konular galiba
    benim gördüğüm kadarıyla eksik. Şimdi İsmailciğim böyle bir konuyu getirdiğin ve de paylaştığın için teşekkür ederim.Önce tavuğu yıkamak terine önce bir tütsüleyip eksik olan taraf bu.bundan sonra üzerinde oluşanları el veya fırça ile temizleyin,bi dakka beyler bir fırt alayım sonra devam ederim . Meğer meret bitmiş yeniledim gelelim konumuza. Şimdi canlar burada oluşanları temizledik te bitti mi hayır asıl şimdi başlıyor.Aldığınız tavuk ne?Bütün tavukmu yok hayır kanat veya but işte bunların hepsi için ayrı yöntemler uygulanır bunlarıda anlatmaya başlarsam vay benim halime.Ben mesela tavuk pirzoladan çok hoşlanırım ve de hiç değilse 15 günde bir mutlaka alırım çünkü meret bazı şeyleri yanında iştiyor.Offffff sıkıldım yeter bu ka yeni konular getirin.TECRÜBE KONUŞUYOR CANLAR DEDENİZİ DİNLEYİN BAKEM. 29.gif
     
    amorti35 bunu beğendi.
  4. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Bende bir tarihe kadar tavuk yemedim nedenmi?Çünkü tavuk ''BOK''yiyor bu nedenden yemedim ve evimden etin çeşitlerini eksik etmedim. Eeeeeee canlar dedim ya etin her çeşidini evimden eksik etmedim hiç kusura bakmayın bu dediklerim yıllar önceydi bu yüzden ''tavuk pirzolaya'' değer veriyorum.Eh birde Kemeraltını gezmekten de hoşlanıyorum hele Havra sokağına girmeden edemem.Yandı Kozonova dağları fazla tıraş cildi bozar derler ama benim eşim beni bu güne kadar sakallı görmedi.
     
    amorti35 bunu beğendi.
  5. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Looooo İsmayıl bir tavuk konusu açtın neleri kurcalattın bana sen hala beni balığa götüreceksin ara şu Çeşmealtındaki zatı muhtemi bir günümüzü değerlerndirelim ama beni evden alacaksın çünkü oraya gideceksek sabah 04,00 veya 05,00 te yola koyulmamız gerekir benim o saatte tomofilim yok
     
  6. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    İsmail izmir'in bir ucunda,sen öteki ucunda en iyisi sen bu sevdadan vazgeç, hatta balıkçılığı unut.
    Ha birde konuyu İsmal açmadı Kader açtı.
    Neron'un hakkı Neron'a;):)
     
    hus213 bunu beğendi.
  7. hus213

    hus213 Üye Balıkçı

    Katılım:
    6 Haziran 2012
    Mesaj:
    6,226
    Alınan Beğeniler:
    2,716
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İzmir
    Haklısın galiba ama yine o uzunadanın etrafında mutlaka avlanacağım sende çatlarsın artık
     
    Ergun ŞİRİN bunu beğendi.
  8. Ergun ŞİRİN

    Ergun ŞİRİN Uzatmalı çırak Balıkçı

    Katılım:
    31 Ocak 2016
    Mesaj:
    5,061
    Alınan Beğeniler:
    2,892
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    İZMİR
    Ne çatlayayım,
    Takılırım peşine hayatımı yaşarım.
    :eek::p:confused:
     
    İsmail ESENCAN bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş